►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit ieri o ştire că un orăşel din Anglia a pus pe clădirile importante mici plăcuțe cu coduri QR ce conduc spre pagina de Wikipedia a respectivelor locaţii. Ca turist scoţi telefonul mobil, scanezi codul, ajungi pe Wikipedia unde dai de toate informaţiile necesare.
Soluţia mi se pare foarte eficientă. Uitaţi-vă prin Bucureşti la câte plăcute cu “Monument istoric” s-au pus pe o grămadă de clădiri, împreună cu o mică explicaţie. Prea mică. De exemplu la Casa Vernescu nu este loc suficient în 5 x 10 cm să scrii despre nobilul din Marsilia numit Lenche, venit în Ţara Românească pentru a fi secretarul unui domnitor, şi al cărui fiu a fost naturalizat cu numele Lenș, fiind cel care a construit acea impresionantă clădire. Le-ai putea afla însă pe Wikipedia.
Şi este gratuit. Telefonul este al turistului, traficul de date tot al lui (sau poţi oferi un wifi local, eventual blocat doar pe Wikipedia), site-ul este public şi gratuit. Costul este doar al plăcuţei cu cod QR şi eventual cineva să completeze articolele din enciclopedia online. S-ar putea implementa oriunde, în orice oraş, indiferent de mărime, şi n-ar fi limitat doar la clădiri, ci la orice găseşti pe Wikipedia.
via Red Orbit.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
20/05/2012 la 12:14 PM
E o idee foarte buna doar pentru tineri. Pune tu un om de 60 ani sa-ti scaneze codul :). O alta problema e accesul la internet, daca sunt intr-o tara straina, prefer sa cumpar o harta decat sa intru pe internet si ies mai ieftin.
Alex(Citează)
20/05/2012 la 3:12 PM
@Alex: ai fi surprins cati s-ar descurca totuși. Iar viitorul nu este al celor de peste 60.
nwradu(Citează)
20/05/2012 la 12:50 PM
Cum zice Alex, problema e internetul. Nu dau banii pe trafic de date in roaming si cu toate wikipediile din lume. Iar la wifi gratuit eu n-am niciodata noroc, desi toti prietenii imi spun ca e plin de retele peste tot…
Jen(Citează)
20/05/2012 la 1:50 PM
Cea mai tare chestie de genul asta am vazut-o la muzeul Louvre, unde primesti contra cost un nintendo 3DS care ruleaza un soft special si iti prezinta super-detalii despre anumite exponate. Mi s-a parut maxim.
AdrianG(Citează)
20/05/2012 la 3:39 PM
Apropo de qr coduri. Am vazut prin cehia prin statiile de autobuze etc coduri qr care-ti ofera informatii despre cursele respective, care te ajuta sa-ti cumperi bilet prin SMS etc. qr este o inventie super tare :)
Mihai(Citează)
20/05/2012 la 4:37 PM
E foarte buna ideea dar eu as proceda altfel, as face un site al tarii cu toate monumentele + la fiecare monument cum ai zis si tu un WiFi gratuit, blocat doar pe site-ul respectiv.
Daca nu oferi si WiFi-ul multi nu vor intra, cel putin nu strainii, care aduc cei mai multi bani. Deocamdata traficul de date in roaming este scump. Hai ca in orasele mari ale Romaniei e posibil sa mearga fara sa oferi tu WiFi-ul, ca e plin de retele gratuite, dar in strainatate nu prea merge.
alex(Citează)
20/05/2012 la 5:11 PM
Traficul de date de tip roaming va scadea semnificativ de la 1 iulie 2012 in prima faza si tot asa de la an la an pana in 2014.
Mihai(Citează)
20/05/2012 la 5:21 PM
vorbesti de cost, nu de trafic, nu?
cartus(Citează)
20/05/2012 la 5:43 PM
Traficul de date in roaming e un subiect inutil de discutat acum. Da, o sa scada in viitor. Da, o mare parte din turism este cel intern, cand nu esti afectat de roaming. Eu mi-ar placea sa vad asa ceva in special prin Bucuresti, nu numai in strainatate.
nwradu(Citează)
20/05/2012 la 6:42 PM
@cartus de cost vorbeam, da.
Mihai(Citează)
20/05/2012 la 8:12 PM
ideea este abia la început, peste cîţiva ani probabil că o să fie ceva uzual. Nu trebuie subestimată de loc importanţa şi numărul turiştilor peste 40-50 de ani (nu 60) pt că ăştia dau mai mulţi bani decît tinerii de 20; şi mulţi încă nu ştiu ce e aia cod QR, nu au telef. care să suporte funcţia, şi nici acces de date.
alias(Citează)
20/05/2012 la 10:07 PM
Multzam de stire. M-a inspirat si pe mine(http://hai-la-bord.blogspot.com/2012/05/wikipedia-ajunge-pe-cladiri-pe-cand-si.html). Tare mi-as dori sa ne promovam si noi la fel. Ar fi o miscare inspirata pentru brandul de tara.
Anda(Citează)
21/05/2012 la 1:22 PM
mi se pare foarte buna ideea, cu o singura conditie: sa fie si un hotspot acolo. altfe, nu stiu cati or sa dea banii pe traficul de date in roaming.
Vlad(Citează)
21/05/2012 la 5:43 PM
PRO – idee maximala !
Liviu(Citează)