►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am făcut ieri un timelapse cu nori, mai mult ca să testez cum iese mişcarea norilor pe setările folosite. E format în aproximativ 1300 de cadre, făcute pe modul Manual, 1/20, f/29, white balance pe înnorat, ISO 80, câte o declanşare la fiecare două secunde.
Îmi plac norii şi mişcarea lor şi astfel de timelapse-uri o fac vizibilă, că altfel nu o poţi vedea natural decât la viteze foarte mari ale vântului. Îmi place cum apar şi dispar nori, aparent fără nici un motiv, cum îşi schimbă forma şi se dilată pe cer sau se contractă. Mă gândesc că, dacă fenomenul general al mişcării norilor este cunoscut şi studiat (vânt, diferență de temperatură, condensare etc), despre cel local nu se ştie nimic.
Uitaţi-vă la dânsul norilor şi gândiţi-vă câte forţe acţionează pe fiecare metru al cerului, de toţi acei nori îşi extind braţe sau apar şi dispar aproape în continuu. Ca să se întâmple asta trebuie ca în fiecare loc să existe mişcări ale aerului, diferenţe de temperatură, tot felul de curente şi goluri de aer locale. Ma intreb daca le-am putea vedea, ca atunci cand studiezi un corp cu o camera termala și vezi nu doar că e cald, ci diferențele și structura căldurii pe fiecare centimetru al său.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
16/04/2012 la 5:06 PM
Frumos! Era si mai frumos daca nu prindeai in cadru blocul din dreapta :)
Doru(Citează)
16/04/2012 la 10:23 PM
@Doru: nu e prea scenica privelistea, dar de obicei trebuie prins si un element static, la care sa poti raporta miscarea.
@Radu: mersi!
@cetateanul: e un Pentax K-5. Are el optiune de intervalometru. Altfel, daca ai mufa pentru declansator extern, poti cumpara unul separat pentru aparatul tau.
http://www.f64.ro/micnova-mq-tc2-declansator-multifunctional-pentru-aparate-reflex-nikon.html
Eu din acesta am, dar variata pentru Pentax.
Daca nu ai mufa (seamana cu un jack audio), poti face o incropeala. Eu inainte foloseam in declansator de mai sus pe care il conectam la un jack audio mama la care cositorisem doua fire care se conectau la un declansator wireless, care e suportat cam de orice aparat.
Ceva ca aici, ca pana la urma mi-a iesit, dar nu mergea foarte bine la modul Bulb.
https://www.nwradu.ro/2011/05/urmatorul-meu-proiect-declansator-cu-intervalometru-pentru-pentax-k-x/
nwradu(Citează)
16/04/2012 la 6:53 PM
nice job, the music is a very nice touch also :)
Radu Neagu(Citează)
16/04/2012 la 9:05 PM
ce aparat ai folosit? Te intreb pentru ca eu la Nikon d3100 nu am gasit o setare care sa-mi faca poze automat la n secunde pana zic eu stop.
cetateanul(Citează)
16/04/2012 la 10:31 PM
M-am uitat acum pe specificatiile de la D3100, n-are wireless remote (incredibil, e un simplu receptor IR) care e foarte utila uneori, dar poti pune cea cablata pe care ti-am aratat-o in comentariul anterior.
Remote control* • Using optional MC-DC2 cable via GPS socket*
E vorba de imaginea 2 din linkul de mai jos, mufa de jos. Pentru siguranta te duci cu aparatul la F64 si incerci un intervalometru Micnova MQ-TC2 inainte sa-l cumperi.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/4
nwradu(Citează)
17/04/2012 la 12:17 AM
ohooo sa traiesti 1000 de ani Radu! Multumesc mult pentru informatie, chiar nu m-am gandit sa caut un device extern pentru declansare! Super!
cetateanul(Citează)
17/04/2012 la 12:35 AM
apropo de timelapse, uite aici o camera dedicata scopului. Costa in jur de 100 dolari pe Amazon. Cred ca merita pretul dar calitatea capturilor pare slabuta.
http://youtu.be/-2W_0xgRn5s
cetateanul(Citează)
17/04/2012 la 10:30 AM
Nu zic, sunt sigur ca e buna pentru genul de exemple pe care-l dau chiar ei, dar daca vrei sa faci ceva mai in intuneric sau de calitate foarte buna a imaginilor, tot la un DSLR ajungi.
In plus, vezi ce flicker mare are in timelapse-urile date exemplu? Uita-te la cel cu legumele sau cu copilul care picteaza si o sa vezi ca de la cadru la cadru variaza lumina in mod deranjant, de parca ar palpai un neon. Asta e o consecinta a faptului ca irisul aparatului ne e perfect. Si clipul meu are un pic de flicker, dar e mai redus. Daca irisul nu e bine facut mecanic, atunci nu declanseaza mereu la aceeasi setare, de exemplu tu il pui la 0,05 secunde, dar uneori vor fi 0,052 alteori 0,049 si chestia asta se cunoaste intr-un timelapse. Exista niste programe care corecteaza si asta (niste pluginuri de Lightroom, de exemplu, dar nu mi-am dat seama exact cum functioneaza)
nwradu(Citează)