►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Gama One este cea pe care HTC mizează toţi banii în acest an, dorindu-şi să dea lovitura cu modele la fel de puternice precum a fost în 2010 Desire. Vor să ofere telefoane puternice, bune la toate capitolele, iar în februarie, când a fost anunţată gama One, au anunţat că vor corecta toate punctele pe care le reproşa publicul: cameră foto mult îmbunătăţită, design atrăgător, performanțe foarte bune.
Pe hârtie cele trei modele One reuşesc să impresioneze, dar sunt aşa şi în realitate? Eu am testat One S, varianta “de mijloc”, care are un ecran de 4,3 inci, mai mare decât One V şi mai mic decât One X. În plus, are ecran Super AMOLED, carcasă metalică, Android 4.0 şi interfaţă Sense de ultima generaţie, noul modul foto foarte rapid, conectivitate directă la Facebook, Twitter şi restul reţelelor cunoscute. Memoria internă este de 16 GB şi nu suportă card suplimentar, iar procesorul este un dual-core performant.
Merită One S sau este eclipsat total de fratele mai mare One X? Să o luăm pe rând.
AMBALARE
Nu sunt multe de spus, mai ales că eu am primit telefonul într-o cutie de marketing, nu cea oficială. Vreau doar să menționez că, deşi telefonul include tehnologia Beats Audio, nu vine în pachet cu căşti din gama Beats, ca la Sensation XE sau XL, ci unele normale.
CONSTRUCŢIE
One S este foarte bine făcut. Bateria este incorporata şi nu se poate extrage din telefon, dar asta înseamnă şi că dispare necesitatea unui capac mare pe partea din spate, telefonul fiind mai subţire şi mai bine “închegat”. Nu trosneşte, nu se apasă, nu vibrează, nu se mişcă.
Carcasa este una din aluminiu supus unui tratament care îi dă rezistență la zgârieturi şi o textură plăcută la atingere.
Singura parte detaşabilă este un capac din partea de sus a telefonului, de la modulul foto, sub care poţi insera cartela de telefon. Atenţie ca aceasta este un micro-SIM, HTC făcând trecerea la aceste cartele mai micuţe popularizate deja de iPhone.
Partea frontală este dominată de ecranul de 4,3 inci diagonală. Sub acesta sunt trei butoane capacitive, Back, Home şi Recent Apps, cel de Meniu nemaifiind prezent decât ca buton virtual pe ecran, în fiecare aplicaţie. Deasupra ecranului se afla camera video frontală şi sigla HTC.
Partea din spate este tot neagră, iar obiectivul camerei foto este o pată de culoare, având un contur roşu. Există şi un singur LED de flash lângă modulul foto, iar undeva jos este difuzorul extern.
Pe stânga este conectorul de încărcare, un micro-USB, pe dreapta sunt butoanele de volum. Sus este butonul de Power, lângă el jack-ul audio. Acestea sunt singurele butoane, lipsind unul dedicat pentru camera foto (nu că alte HTC-uri ar fi avut).
Telefonul pare uşor în mână, datorită carcasei de aluminiu. Ecranul este foarte bine integrat în carcasă, iar degetul alunecă bine pe el. Pe total telefonul are nota 10 la calitatea construcţiei sale.
Pentru dimensiune puteți compara și fotografiile în care apare alături de One X și Galaxy Nexus și Desire.
PERFORMANŢA
Ecranul este un Super AMOLED, dar nu are culorile unui Samsung Galaxy S II (care este Super AMOLED Plus). Totuşi, culorile sunt vii, plăcute ochiului, iar vizibilitatea la soare este peste medie. Rezoluţia este de 960 x 540 pixeli, dar One X sau Galaxy Nexus merg la 1280 x 720 deja. Asta nu înseamnă că One S nu are un ecran foarte bun, iar textele şi fotografiile arată clar şi plăcut ochiului.
Sunetul este foarte bun. Am rămas impresionat de puterea difuzorului extern, cel pe care se aud şi notificările. L-am auzit din buzunarul pantalonilor, în metrou, în timp ce scârţâiau rotile vagonului. Dacă îl ţii pe birou, sună chiar deranjant de tare, dar asta mă face fericit pentru că la alte modele abia le auzeam. Sunetul în apeluri este bun, limpede şi puternic. Vibraţia este de asemenea mai puternică decât de obicei.
Telefonul este foarte rapid. Procesorul de ultima generaţie, deşi doar dual-core faţă de quad-core-ul de pe One X, se achita excelent de toate sarcinile, ba chiar am înţeles că testele arată că este mai rapid decât modelul amintit. Memoria RAM este suficientă şi n-am simţit că ar rula mai încet decât trebuie vreun program sau interfaţa Sense. Într-un test cu Quadrant, One S scoate 5078 puncte, dublu faţă de modelele din baza de date a programului.
Lipsa unui card de memorie nu mi se pare o problemă, având în vedere că telefonul include totuşi 16 GB stocare internă, din care vreo 13 sunt disponibili utilizatorului. O mare parte din această memorie internă este prezentată utilizatorului ca fiind un /sdcard/, astfel încât programe mai vechi (de exemplu iGO) să funcţioneze fără probleme.
GPS-ul a mers de minune, luând poziţie rapid. Wi-Fi-ul mi-a făcut nişte probleme, în sensul că nu se conecta la o reţea anterioară atunci când ajungeam din nou sub acoperirea ei (de exemplu când intram în casă). Nu mereu. De multe ori pur şi simplu nu sesiză reţeaua wifi şi trebuie să închid şi să deschid wireless-ul pentru a se conecta.
Bateria m-a impresionat, fiind mult mai bună decât pe alte modele. V-am mai spus despre ea, după vreo 8 ore de Twitter, upload de fotografii şi trafic făcut pe 3G bateria încă nu ajunsese la 50%. Ştiu că telefonul este nou, dar mă bucur că mă ţine întreaga zi fără probleme, ba chiar şi jumătate din noapte dacă mă apucă petrecerile fără să ajung la o priză.
CAMERA FOTO
Extraordinară. HTC n-a minţit când a spus că va introduce în seria One un modul foto de top. Acesta se lansează în sub o secundă şi facă fotografiile la fel de rapid. Focalizarea se face practic instantaneu şi de obicei bine.
Noul senzor de 8 megapixeli şi lentila din faţa lui sunt foarte bune. Fotografii făcute pe la 8-9 seara au ieşit bine în condiţii de slabă iluminare, imaginea este nemişcată şi clară. Pe timpul zilei fotografiile ies foarte bune, dar culorile sunt prea saturate, amplificate artificial pentru a le îmbunătăţi astfel calitatea. Mie mi se par prea săturate şi nu-mi place asta pentru că în soare prea puternic apare un efect deranjant de culori nenaturale.
Modulul foto are şi capacitatea de a face un şir lung de fotografii dacă ţii apăsat butonul de declanşare, iar apoi o poţi alege pe cea mai bună sau chiar le poţi păstra pe toate. Asta e o funcţie foarte utilă atunci când fotografiezi ceva în mişcare.
Mult mai multe imagini găsiți pe SkyDrive, unde am pus în jur de 30 de fotografii la mărimea originală.
Filmarea se face 1080p şi, din nou, calitatea este excelentă. Poţi să şi focalizezi în timp ce filmezi.
În concluzie, noul modul foto de pe seria One impresionează foarte plăcut. Are mici hibe, precum culorile prea săturate uneori şi faptul că în alte ocazii nu vrea să focalizeze la distanţe foarte mici, deşi ar putea să o facă, dar faptul că se lansează şi fotografiază rapid şi bine este o evoluţie imensă faţă de vechiile HTC-uri.
Fotografiile sunt în format JPG, rezoluţie 3264 x 2448 pixeli, aproximativ 2,3 MB pe imagine. Poţi dezactiva sunetul de declanşare, poţi chiar şi să adaugi efecte instagram-ish direct din cameră. Clipurile video sunt format MP4, rezoluţie 1920 x 1080 pixeli, codec AVC, frame-rate variabil, rata de bit 10 Mbps.
Iată o mostră pusă de mine pe YouTube.
SOFTWARE
Sunt trei părţi aici, Android-ul clasic, interfaţa Sense dezvoltată de HTC şi restul programelor pe care le poţi instala.
Android-ul este la versiunea 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Rulează foarte bine pe acest hardware, nu face probleme, nu se blochează. Am auzit că seria Sensation, care a fost updatată tot la Android 4.0, nu rulează la fel de stabil. Repet, cu One S nu am avut nici o problemă.
Android 4.0 introduce câteva noutăţi interesante. Acum poţi grupa mai multe shortcut-uri sub un folder, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie de aşa mult spaţiu pe ecranele principale, dacă începi să grupezi pe categorii tot felul de programe. Apoi tasta de Meniu a dispărut, fiind plasată pe ecran, în funcţie de unde o pune fiecare program, între butoanele fizice ale telefonului apărând acum unul de Recent Apps, cu care schimbi între programele active ca şi cum ai apăsa ALT+TAB în Windows. Un gest în sus pe ecran, pe imaginea unui program din această listă, îl scoate de acolo (dar nu-l închide din fundal).
Interfaţa Sense este foarte bine făcută peste Android 4.0. Este unul din avantajele HTC-urilor şi, deşi ştiu că nu toţi gândiţi aşa şi mulţi doriţi Android-ul simplu, pentru mine este motivul pentru care ultimele mele 5 smartphone-uri au fost HTC-uri.
Sense nu este doar o interfaţă frumoasă, ci mă ajută enorm în managementul de contacte, în legarea celor din Facebook cu cele din Google şi cu cele din Whatsapp, de exemplu, integrează fotografiile şi statusurile de Facebook în contacte, oferă un nou calendar şi zeci de widgeturi utile.
Ecranul principal are un nou ceas cu meteo, deja un trademark HTC, dar ceasul este un pic redesenat, cu un font mai subţire. Sub el încap două rânduri de câte 4 pictograme, apoi jos de tot găseşti butoane ce te însoţesc în toate ecranele telefonului, adică butonul de deschis lista de aplicaţii şi 4 link-uri ce pot fi modificate. Eu mi-am pus Phone, SMS-uri, Gmail şi Camera pe ele. Aceleaşi patru linkuri apar şi pe ecranul de blocare, unde poţi configura afișarea meteo sau alte informații.
Ecranul de notificări a fost simplificat. Nu mai apar sus ultimele aplicaţii deschise, nici nu mai ai acces la butoane rapid pentru pornire/oprire wifi, gps şi altele. Se poate intra însă în Setări direct de aici.
Îmi place cât de uşor poţi muta pictograme pe ecran. Dacă tragi o iconiţă parţial peste alta, fac schimb de poziţie. Dacă o tragi total peste alta, le combini pe amândouă într-un folder, căruia îi poţi schimba numele şi din care poţi adăuga şi scoate alte programe.
Interfaţa Sense ajunge cam peste tot, inclusiv în Settings, lista de aplicaţii, în multele widgeturi cu care vine, majoritatea foarte utile (contacte preferate, agendă, radio, muzică), galeria foto. Sunt foarte mulţumit de implementarea ei pe seria One şi tot pe HTC îmi voi da banii în acest an, fără să-mi pese cu ce noutăţi vine Galaxy S III.
Sense are integrare directă nu doar cu Facebook şi Twitter, ci şi cu Dropbox (primeşti 25 GB spaţiu suplimentar la activarea telefonului!), SkyDrive, Hotmail, Evernote, Flickr şi altele.
Zeci de screenshot-uri găsiți pe SkyDrive, făcute de mine.
Cât despre softul pe care-l poţi instala tu pe bani sau gratuit din Android Market (redenumit Google Play), lucrurile stau tot mai bine. De exemplu pe Android 4 ai inclusiv browserul Google Chrome. Ai aplicaţii oficiale pentru Facebook, Twitter, Foursquare, Yahoo, Evernote, Tumblr, Instagram, Dropbox, orice de la Google, navigaţie, jocuri, playere video, programe tip office, totul gratis.
Am testat şi iGO, funcţionează fără probleme, dar dacă nu ai un skin pe rezoluţia 960×540 va rula cam pe 80% din ecran.
CE ESTE BINE
CE ESTE RĂU
CONCLUZIE
Au zis-o bine nişte străini: dacă n-ar fi existat One X, modelul One S ar fi fost telefonul de vârf al HTC şi nu i s-ar fi putut reproşa nimic. Este un telefon excelent şi îl recomand tuturor celor care vor un smartphone nou, performant şi arătos. Dacă nu vreţi ceva mai mare de 4,3 inci, atunci One S nu vă va dezamăgi.
Problema este că încă nu a apărut în magazine. Evomag îl anunță din 26 aprilie, dar la un preț de 2499 lei, mult prea mare având în vedere că One X costă 2600 lei. Un 2000-2200 lei mi s-ar părea corect pentru One S.
Caracteristica |
HTC One V |
HTC One S |
HTC One X |
Diagonală ecran | 3,7 inci | 4,3 inci | 4,7 inci |
Tip ecran | LCD | Super AMOLED | Super IPS LCD2 |
Rezoluție | 480 x 800 | 540 x 960 | 720 x 1280 |
Card microSD | Da | Nu | Nu |
Stocare internă | 4 GB | 16 GB | 32 GB |
Procesor | 1 GHz | Dual-core 1,5 GHz | Quad-core 1,5 GHz |
Camera foto | 5 MPx, 720p | 8 MPx, 1080p | 8 Mpx, 1080p |
Android | 4.0 ICS | 4.0 ICS | 4.0 ICS |
Sense UI | 4.0 | 4.0 | 4.0 |
Baterie | 1500 mAh | 1650 mAh | 1800 mAh |
Preț Marketonline | 1.327 lei | Neanunțat | 2.660 lei |
Preț Evomag | 1.329 lei | 2.499 lei | 2.659 lei |
Preț eMAG | 1.369 lei | 2.299 lei | 2.650 lei |
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
20/04/2012 la 12:47 PM
Telefonul se afla in stoc la cateva magazine:
http://www.price.ro/preturi_htc_one_s_514063.htm
Glue(Citează)
20/04/2012 la 12:52 PM
“La comanda in 7 zile” scrie la toate. Daca-i pe price.ro nu inseamna ca e si in stoc. Evomag are unul in stoc, dar e adus de la T-Mobile. Asteapta-le pe cele oficiale pentru Romania mai bine.
nwradu(Citează)
20/04/2012 la 1:02 PM
Este in stoc la: Telefonultau.eu si la vanzari-gsm.ro .
Glue(Citează)
20/04/2012 la 1:26 PM
Oricit de cool e ca nu poti scoate bateria, tot de prost gust mi se pare.
Asa am putut restarta telefonul meu de n-spe ori ca nu mai functiona nici un buton.
Si puii mei, un slot de card ar fi mers. Unii ar comenta ca 16 gb nu sint de ajuns. Mai ales daca esti pus pe filmari hd mereu.
Astea le vad eu ca parti nasoale. In rest pare un telefon ok, dar cam scump.
jules(Citează)
20/04/2012 la 1:38 PM
diferenta de pret pana la X mi se pare mica ca sa il iei pe asta.
ca raport feature/calitate/pret V-ul este imbatabil.
add(Citează)
20/04/2012 la 2:48 PM
Am facut si eu o alegere de genul One V in loc de One S. Am cumparat HTC Legend in loc de Desire…Mare greseala! Imi vine sa-l trantesc de toti peretii la cum se misca acum, cu cateva aplicatii instalate pe el… Odata la cateva zile telefonul devine inutilizabil, si necesita vreo 2 restart-uri pana sa se “calibreze” iar cu memoria. Sunt sigur ca in maxim 1 an va deveni si One V inutilizabil (mai ales cu Sense 4, Android 4 sau 5, si cateva aplicatii care folosesc netul pe el).
Glue(Citează)
20/04/2012 la 3:37 PM
25 gb în plus pe dropbox?!? pfiuuu, e singurul motiv suficient de puternic pentru care mi’aș lua un astfel de telefon!
ah, dacă cineva n’are cont pe dropbox dar își ia unul d’ăsta dau… un like dacă îmi dă mie ăia 25 gb! :)
al_core(Citează)
20/04/2012 la 4:12 PM
Sau 20 GB, am uitat. Nu merge sa-i dea altcuiva, se activeaza cand te loghezi cu contul tau de pe un telefon din asta.
nwradu(Citează)
20/04/2012 la 4:59 PM
@Jules: telefonul se resetează acum dacă scoți căpăcelul de deasupra camerei și a simului. Singurul dezavantaj al bateriei neînlocuibile e că nu poți adăuga una monstruoasă heavy-duty, dar oricum One S stă bine la capitolul ăsta.
Flo(Citează)
20/04/2012 la 11:05 PM
Asteptam de ceva vreme exact un astfel de telefon. Am stat cu ochii in patru pe Apple cand a lansat iphone 4s, dar nu s-a incadrat in cerintele mele (a picat la punctul display mare).
One S-ul pare insa exact ce cautam, asa ca astept sa vad ofertele in magazine.
Merci de review! Very helpfull
pheonix(Citează)
20/04/2012 la 11:06 PM
@al_core A fost o oferta la Box,de 50 GB gratis,pe viata,dar a expirat pe 23 martie parca…Eu mi-am facut cont.
Adrian(Citează)
21/04/2012 la 6:48 PM
Nu-mi vine sa cred ca a scos cat One X in Quadrant… Ma face sa ma intreb ce fac cele doua nuclee in plus in acest caz.
Mihai Baboi(Citează)
23/04/2012 la 8:51 PM
Daca ar fi avut litera ț l-as fi luat si eu,dar asa…
X(Citează)
20/05/2012 la 3:49 PM
Modelul testat de tine avea android in limba romana? Daca nu, stie cineva cum as putea sa ii pun si romana?
Ma descurc foarte bine si in engleza, dar as prefera totusi limba materna.
Multumesc!
Ionut(Citează)
20/05/2012 la 4:04 PM
Nu m-am uitat. Ar trebui sa aiba, de obicei in Languages & Keyboard se trece interfața in română.
nwradu(Citează)
11/07/2012 la 7:20 AM
Salut! Vreau sa te intreb, review-ul tau este pt One S simplu ( proc snappdragon s4 @ 1.5 Ghz si adreno 225) sau One S 2c ( S3 @ 1.7 Ghz si adreno 220 GPU ).
Dinu Stefan(Citează)
20/10/2013 la 11:41 PM
salut. ai idee cum se poate rezolva problema cu sunetul la htc one s? mai precis raman fara sunet si chiar daca dau restore sau restart. rezolv problema doar pentru moment.
silviu(Citează)