►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sigur aţi văzut pe toate blogurile posibile ca străinii de la iFixIt au demontat noul iPad şi i-au analizat în detaliu “maţele”. Dincolo de enumerarea seacă a componentelor, care probabil că nu va spune nimic, iată şi nişte ciudăţenii ce pot fi rapid observate.
Una ar fi ca noul iPad conţine un chip Broadcom model BCM4330, care este un modul complex de comunicaţie, integrând în acelaşi chip micuţ partea de wireless 802.11 a/b/g/n, cea de Bluetooth versiunea 4.0 HS, precum şi un “transceiver” FM.
Această componentă de radio FM mi se pare cea mai interesantă. Chip-ul Broadcom poate deci nu doar să recepţioneze posturi de radio pe frecvenţe FM, dar chiar şi să emită pe acele frecvențe, făcând practic un post de radio local cu acoperire de câţiva metri.
Partea de transmiţător FM nu este aşa de utilă, aplicaţiile fiind puţine. În principiu ai putea emite muzica din iPad pe o frecvenţă aleasă de tine şi apoi să o recepţionezi cu radio-ul autoturismului, aşa cum fac acum modulatoarele FM utilizate de cei care au doar casetofon pe maşină. Alte aplicaţii imediate eu nu prea am văzut.
Un receptor FM mi se pare însă extraordinar de util. Da ştiu, veţi spune că de ce ai vrea să asculţi radio când ai deja minim 16 GB pentru mp3-urile tale preferate. Din acelaşi motiv pentru care ascult radio-ul şi acum, ca să descopăr lucruri noi. Uneori mă satur de muzica mea şi vreau să o ascult pe a altuia sau vreau să ascult un post ceva mai nișat gen Rock FM sau Music FM (sau Itzy Bitzy sau Trinitas, nu?).
OK, dar există posturi de radio online, streaming, last fm, zonga, poţi descoperi acolo câtă muzică vrei tu. Da, dar gândiţi-vă la avantajele radio-ului clasic. E gratuit, nu-ţi trebuie o conexiune de date pentru asta. Radio-ul are un consum foarte scăzut de baterie, pentru că doar îl “asculţi”, nu întreţii activ o conexiune. Fă o călătorie în străinătate şi radio-ul poate fi chiar o experienţă plăcută, gratuit.
Tehnologia există în fiecare iPhone şi iPad, dar nu este activată. Partea de transceiver FM a acelui modul stă degeaba, neputând fi accesată. Poate că Apple se teme că radio-ul ar fi un concurent pentru magazinul iTunes, deşi unul indirect, sau poate doar au decis că radio-u FM aparține altui secol și trebuie să moară.
via iFixIt, unde puteți vedea chipul Broadcom la pasul 15. Citiți și mini-review-ul meu la noul iPad.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
03/04/2012 la 12:16 PM
E o treaba ciudata si cu WIFI 802.11n pe iphone/ipad. Nu poate decat 65Mbps… asta nu scrie in nici o reclama.
Stiu ca e suficient si atat, dar, reclama te face sa crezi altceva.
George(Citează)
03/04/2012 la 1:18 PM
E limitat la 65 sau 72 Mbps, nu m-am lamurit exact. Atat poate modulul, e maxim MCS-7 si suporta doar canale de 20 MHz.
nwradu(Citează)
03/04/2012 la 12:20 PM
la ce preturi au iPhone-urile ar fi fost frumos din partea lor sa lase optiunea de radio FM.
daca producea si camere foto ar fi lasat telefoane de 1.000$ fara camera foto doar ca sa nu faca concurenta unui alt produs de-al lor?
cum se gandesc ei doar la utilizator …
Teniescu(Citează)
03/04/2012 la 12:38 PM
Ca sa poti asculta radio ai nevoie si de o antena. IPadul nu vine cu casti si o antena clasica, telescopica nu se prea pupa cu noua tehnologie. iPhone-ul nu are radio fm activat deoarece singura modalitate de ascultare ar fi prin intermediul castilor, eventual pus pe speaker, ceea ce nu e deloc o solutie eleganta sau cel putin nu destul de eleganta pentru Apple. In plus, apple a mentionat undeva ca iPhone-ul nu are radio fm din cauza ca experienta ascultarii cu ajutorul castilor pe post de antena nu este satisfacatoare pentru ei dpdv al calitatii (nu se receptioneaza bine posturile, nu se aude la o calitate suficient de buna).
Mihai(Citează)
03/04/2012 la 1:28 PM
@Mihai: pai la casti, ca la orice dispozitiv. Doar nu ascult pe speaker, ca taranul. Muzica mp3 cum se asculta la iPad, nu la casti in timp ce navighezi sau citesti ceva?
PDF-ul de la chip https://www.bluetooth.org/tpg/RefNotes/4330-PB10X-R1.pdf
nwradu(Citează)
03/04/2012 la 2:13 PM
De la iPod touch 2nd gen incoace chip-ul wireless are si transmitator FM.
Paul(Citează)
03/04/2012 la 3:52 PM
Da, chip-ul are tranceiver dar nu e folosibil. Nu este driver implementat si nici un api din soft sa-l controlezi.
cristip(Citează)
26/04/2012 la 3:14 PM
Referitor la chip-ul radio si la ce a zis Mihai (5 comentarii mai sus), mi se pare o chestie destul de buna din partea lor. Cand cumperi un iPad, il cumperi pentru calitate, iar daca chip-ul ala vine cu un modul de radio incorporat, dar care nu poate oferi calitate, nu-l mai pui. (sa fim seriosi, radioul cu antena bazata pe firul castilor se aude prost prin definitie) O analogie ironica ar fi sa te duci in bamboo si sa ceri o cola. Adria Cola
Claudiu(Citează)