un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Nu văd unde este problema cu lumânările oficiale ale Patriarhiei

14 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Am văzut în ultimele două zile ştiri şi misto-uri făcute pentru că Patriarhia Română a scos pe piaţă un model “aprobat” de candelă de Paşti cu care credincioşii să se ducă să ia lumină. Nu înţeleg problema, ba chiar mi se pare un gest normal din partea Bisericii Române.

Există diverse reproşuri la această idee. Veți vedea mai jos că Biserica Română e chiar cuminte la acest capitol, problema fiind de fapt alta.

Biserica face bani. Noo, ce surpriză! Peste tot în lume Biserica a găsit o modalitate de a face bani. Ca turist, am plătit între 3 lire la catedrala din York şi până la 12 lire la catedrala St Paul din Londra pentru a o vizita, fără să am voie să fac şi fotografii contra acestei taxe. Am plătit şi în alte biserici din alte ţări, iar asta era doar taxa de intrare.

Bisericile din străinătate au “tupeul” ca uneori să pună înăuntru sau la subsol câte o micuţă cafenea sau mult mai des măcar un magazin de suveniruri, în care mai laşi lejer câţiva euro pe tot felul de prostioare, cărţulii, vederi, iconiţe şi alte accesorii turistice cumpărate. Banii bisericii.

Da, dar iau bani doar de la turişti. Nu-i adevărat. Deşi localnicii nu plăteau accesul, dădeau bani pe alte căi, era ditamai “cutia milei” pusă acolo, se făceau donaţii, se organizau jocuri şi evenimente. În Germania religia nu este doar o rubrică pe care lumea o completează pe foaia de recensământ, fără nici o altă implicaţie, ci ţi se iau bani din salariu şi se dau bisericii (şi e între 7 şi 9%, în unele land-uri). Deci dacă te declari creştin, ţi se mai adăugă un impozit în salariu. La noi cred că ar înnebuni direct lumea dacă s-ar propune o astfel de idee. Dacă te declari ateu, atunci “kirchsteuer = 0” scrie pe fluturaşul tău de salariu.

Stiți cât costă sa aprinzi una din candelele din fotografia de mai sus, făcută de mine la Montserrat în Spania? 3 euro cea mai ieftină și prețul urca pentru cele cu ardere mai lungă. Să nu credeți că localnicii le aveau gratuit sau că nu plătesc și ei 1,5 euro pentru o iconiță de hârtie.

Ce idee modernă! “Candela oficială” si “aprobat de Patriarhie” sună prea nou legat de o instituție cunoscută pentru tradiționalismul ei. Zici că e pastă de dinți aprobată de stomatologi sau o tastatură certificată pentru Windows 8. Totusi, lumea se schimbă, se modernizează. Am văzut biserici în care nici măcar nu se mai aprindeau lumânări, ci băgai 2 euro într-o mașinărie și se aprindea un LED pus în ceva ce semăna cu o lumânare, luminând câteva minute. De cafenea în biserică nu mai zic…

Devine un business. Biserica este deja un business şi multora nu le convine asta. Dar uitaţi-vă la partea bună, măcar nu mai este situaţia de acum sute de ani, când Biserica stăpânea teritorii imense, făcea şi desfăcea regate, punea şi lua de pe tron regi şi organiza asasinate, războaie şi cruciade care au schimbat puternic soarta Europei. Vă spuneam de o expoziţie la Vatican cu acte vechi, este printre ele şi unul care spune ca Papa nu răspunde în faţa nimănui, poate da jos de pe tron orice rege şi inclusiv prinţii trebuie să-i pupe picioarele.

Legat însă de ideea de business, sunt mulţi credincioşi care vor să dea bani bisericii. Nu vrea să comentez despre religie şi credinţă, că nu acesta este subiectul, iar dacă oamenii vor să dea bani, să-i dea, indiferent de părerea mea. Mulţi însă nu ştiu că toate acele lumânări, cărţi, calendare şi altele pe care le cumpără de la cine ştie ce comercianţi hrănesc doar burta comerciantului, deşi cumpărătorul crede că banii ajung la Biserică şi vor fi utilizaţi în folosul ei.

Uite că acum Biserica îşi face propriile produse, din propriile ateliere sau de la furnizori cu care discută direct, astfel încât banii ajung în conturile sale, nu ale altora. Milioane de femei cu batic în cap se vor închina uşurate în timp ce stau la coadă la moaște.

O candelă “oficială” este o idee bună, mai ales că nu s-au interzis cele “neoficiale”. Un club de fotbal de ce are voie să vândă marfă către suporteri, dar Biserica n-ar avea? Nu e că se interzic tricourile “neoficiale”, ci există în paralel cu cele vândute de club. Obiectivele turistice mai scot câte un ban din suveniruri şi tot aşa… Aşa merge societatea comercială, ba chiar sper ca Biserica să facă întreaga gamă de produse în regie proprie, la fel cum sper ca şi Primăria Bucureşti să investească într-o gamă proprie de suveniruri, tricouri şi alte prostii pe care le-ar putea cumpăra turiştii străini.

Ştiţi unde este de fapt problema? Nu că Biserica vinde candele din producţie proprie, ci că Biserica Romană nu plăteşte taxe şi impozite pentru profitul pe care-l face. Asta ar trebui să-i scandalizeze pe cei mai mulţi, dar văd că mereu subiectul se fofilează cumva neobservat prin ştiri şi reportaje, pentru că nimeni nu îndrăznește să acuze Biserica. Din partea mea să facă milioane de euro pe zi, dacă găsesc suficienţi credincioşi care să le dea banii ăştia pe candele, calendare, donaţii sau sub orice altă formă, dar apoi să plătească şi impozit pe profit pentru acei bani.

Să dea chitanţe la nunţi şi la botezuri, să coste toate aceste slujbe fix cât scrie în lista de preţuri, să te îngroape chiar şi dacă nu ai bani, să nu mai facă o evaziune fiscală cu banii pe care oamenii îi dau cu inimă deschisă acolo (inclusiv la nunţi şi botezuri, că “aşa se face” şi “lasă că ne aduce noroc”), să nu mai aud de preoţi cu maşini de lux şi bătaie pe parohii bănoase de parcă am mai fi în Evul Mediu. Asta e problema, nu nişte candele.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Probabil că oamenii se irită tocmai datorită formulei “candela oficială, aprobată…” pt că o candelă e o candelă, nu poate fi “aprobată” sau “dezaprobată” decît cel mult de către pompieri…

    trebuia să se spună pur şi simplu, cumpărînd aceste candele ajutaţi la construirea catedralei…

      (Citează)

  2. In Spania si Italia, in biserici gasesti lumanari gratis. Ti se recomanda sa bagi o moneda in cutia milei, dar nu te verifica nimeni. Platesti daca te indeamna constiinta.
    Nu e business la toate nivelurile.

      (Citează)

  3. Faci aceeasi greseala pe care o fac cei care zic ca a fost obligatoriu sa fie introduse cele 1547 de taxe noi, pentru ca si in Europa au fost introduse.
    N-au voie sa manance aia un cacat, ca trebuie sa-l servim si noi.

    Dupa logica asta, o sa ajungem sa ni se para normal ca popii ortodocsi sa violeze copii, ca cei catolici au violat vreo 4000 in ultimii 10 ani.

    Mi-am dat seama cat de jos a ajuns biserica, cand am vizitat manastirile din Moldova.
    Eram invatat cu cele din Oltenia (Tismana, Lainici, Dintr-un Lemn, Bistrita, Arnota etc) unde, daca NU doresti, nu platesti nimic la intrare, iar la cele din Moldova se intra ca la cinematograf.

    Mai e un pas pana cand o sa vad pe imbracamintea preoteasca, scris cu fir de aur, “Samsung” sau mai stiu eu ce sponzor.
    De ce o echipa de fotbal sa aiba voie si ei nu?

      (Citează)

  4. People are fucking retarded ….

    Mai e mult pana in romania o gramada de lume o sa se trezeasca si o sa separe statul de biserica . Da in lege e separat dar cine are coaie sa dea legi in parlament impotriva bisericilor , sa le impoziteze sa le reglementeze ?! Nimeni ca normal ca oamenii nui mai voteaza , si oamenii respectivi is retarzi la gandire .

      (Citează)

  5. pardon. E ca si cand la meci nu ai putea intra decat cu tricoul oficial

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus