►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă vă întreb acum care chipset pentru telefoane şi tablete este cel mai rapid, probabil că majoritatea veţi spune “Tegra 3” (şi o parte veţi spune “cel de pe iPhone şi iPad, desigur!”, dar să ignorăm momentan Apple). PR-ul nVidia şi-a făcut bine treaba, spre deosebire de tradiţionalii Qualcomm, Texas Instruments sau chiar şi deja-celebrii-pentru-alte-produse Samsung şi Intel.
nVidia Tegra 3 este cunoscut deja pentru arhitectura quad-core, plus un alt cincilea nucleu, auxiliar. Iar grafică cine poate face mai bine decât nVidia, nu? Eu am rămas uimit de performanţa chipsetului atunci când l-am văzut sub capota lui Asus Transformer Prime [review], iar apoi m-am bucurat când am auzit că viitorul HTC One X va rula tot Tegra 3.
Testele au arătat că nu trebuie ignorată soluţia Snapdragon S4 de la Qualcomm. În SUA HTC One X se va vinde sub numele One XL şi va rula acest S4, nu Tegra 3-ul cu care se va vinde în Europa. Iată cum arată One XL în teste:
Rupe! Este mult peste Tegra 3 şi poate că vă va suprinde, dar confirmă ceea ce am zis de multe ori, că nu contează numărul de nuclee sau frecvenţa de ceas, ci arhitectura procesorului. Snapdragon S4 este dual-core, pe când Tegra 3 este quad-core, dar graficele de mai sus vorbesc de la sine, nu?
Mai ales în această lume a mobilelor, contează mai puţin numărul de nuclee, deoarece oricum sunt puţine aplicaţii care să ştie să folosească două bucăţi, darămite patru, ci în schimb pot face diferenţa elemente precum lăţimea magistralei de memorie, latența acesteia şi pur şi simplu arhitectura microprocesorului, felul în care acesta este organizat. Testele de deasupra dovedesc acest lucru.
Tegra 3 este bazat pe ARM A9, pe când Qualcomm a mers pe o arhitectură mai recentă din A15. Aici apare o diferenţă mare în operaţiuni normale. În particular pentru jocuri, cred că Tegra 3 se descurcă mai bine, deoarece soluţiile Adreno pe care le foloseşte Qualcomm nu m-au convins niciodată că ar fi prea performante, dar dacă nu vă jucaţi pe telefoane poate ar trebui să vă orientaţi spre ceva cu Snapdragon S4.
Oare ceilalţi stau degeaba? Evident că nu.
Intel scoate pe piaţa o soluţie proprie. Cunoştinţele lor avansate despre tehnologii de fabricaţie şi despre designul de arhitecturi de procesoare îi fac pe cei de la Tom’s Hardware să parieze că în trei ani Intel va depăşi Qualcomm pe piaţă. Pe partea video merg cu o soluţie PowerVR, despre care vă amintiţi că pe noul iPad se spune că este mult mai rapidă decât Tegra 3, etalonul curent. Testele cu iPad au arătat că este. Intel va avea şi cel mai scăzut consum de curent atunci când va trece la tehnologia de 22nm, mult înaintea concurenţei.
Samsung produce chipset-ul Exynos, care în Galaxy S II rulează pe o arhitectură ARM A9, dar ca şi Qualcomm vor face trecerea la ARM A15, quad-core şi la viteze de peste 1,5 GHz. Probabil că vor fi cele mai rapide procesoare din punct de vedere al frecvenţei, dar rămâne de văzut cum se comportă în teste reale. Viitorul Samsung Galaxy S III mă aștept să conțină o astfel de soluție.
Texas Instruments era cândva chipsetul din toate PDA-urile şi telefoanele bazate pe Windows Mobile, dar apoi le-a cam stricat Qualcomm planurile. Soluţia curentă, OMAP 5, merge tot pe arhitectură ARM A15 şi PowerVR cu câte două nuclee din fiecare, iar pe chipset au pus şi suport pentru camere de 24 megapixeli, filmare 3D, 8 GB de memorie, output către patru ecrane 3D, port USB 3.0 şi controller SATA. Nu-i rău, nu?
Doi ani de acum se vor tot lupta între ele…
grafice via Android Authority
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
28/03/2012 la 10:19 AM
Foarte tare concluzia: “Doi ani de acum se vor tot lupta între ele…”
Si continuarea?
“Pana va ramane doar unul relevant?” cough cough Intel cough
Ovi(Citează)
28/03/2012 la 10:18 PM
Ca si comentariul de mai sus, concluzia e o non-concluzie. Deci?
E totusi un blog personal, nu?
Ce ai alege daca ai putea alege procesorul pentru telefon?
MaTr3o(Citează)
03/04/2012 la 1:25 PM
Nu stiu ce sa zic, trebuie vazute testele, ca pe hartie e usor de zis. Pe mine nu ma intereseaza prea mult jocurile, asa ca Snapdragon S4 ar putea fi o solutie ok. S-ar putea ca cel mai performant sa fie quad-core-ul 1,5 GHz de la Samsung.
nwradu(Citează)
20/04/2012 la 1:10 PM
Bine documentat articolul. As mai adauga ca HTC a adoptat Qualcomm Snapdragon S4 pe One XL, si pentru ca Tegra 3 nu dispune de conectivitate LTE, asta in contextul in care telefonul urmeaza a fi lansat de operatorul AT&T din State.
Erwin(Citează)