►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Oh vai, era ţeapă! 200.000 de romăni au luat ţeapă de la o aplicaţie de Facebook care cică le-ar spune care dintre prietenii lor le vizualizează cel mai des profilul.
În realitate, aplicaţia probabil doar îţi arată la întâmplare nişte oameni din lista ta de prieteni. Problema este că aplicația primea drepturi să facă tot ce vroia prin contul tău de Facebook, ceea ce nu este bine. Multe aplicaţii primesc astfel de drepturi, dar măcar au un scop legitim în spate; aceasta umbla de la început cu păcăleala, așa că așteptați-vă la ce-i mai rău.
Ce înseamnă ce-i mai rău? Nu prea explică nimeni asta. Păi ar putea înseamnă că toate informaţiile din profilul tău au fost copiate şi transmise cine ştie pe unde şi cui. Mai ştiţi cum se vindeau liste de adrese de email, doar ca apoi spammerii să te bată la cap cu oferte şi țepe şi phishing? Închipuiţi-vă cât valorează 200.000 de profiluri de persoane, nu doar emailul lor, ci informaţii complete despre vârstă, locaţie, ce le place, ce cumpără, la ce bancă au banii şi tot aşa.
Facebook face o treabă destul de proastă în a informa lumea că ei nu permit şi nici nu vor permite vreunei aplicaţii sau vreunui serviciu din afară să-ţi spună cine anume se uită la profilul tău. Ar fi în detrimentul lor şi probabil că multora dintre utilizatori (şi mai ales utilizatoare) nu le-ar plăcea să ştie câţi şi mai ales ce colegi de muncă se holbează în secret la fotografiile lor din albumul Turcia 2011 (zic şi eu, e un exemplu fictiv…).
Prin comparaţie, au fost zeci de dezbateri, articole şi anunţuri oficiale de la Facebook privind setările de privacy şi interfaţa în care le faci. Într-o vreme părea principala lor preocupare şi poate că utilizatorii au fost conduşi să creadă că cea mai mare problemă pe care o pot întâlni pe Facebook este că le vede altcineva lista de prieteni sau fotografia aia nasoală în care au fost tag-uiți.
Nu, se pot face şi lucruri mai rele. Iar Facebook ar trebui să anunţe sus şi tare şi ceea ce NU va face, tocmai ca să nu iei ţeapă de la unii care susţin că te ajută ei. E ca la bănci, unde din cauza phishingului mesajele reale au început să conţină texte mari şi lungi despre cum “nu uitaţi, banca nu va solicita niciodată PIN-ul de la card sau alte informaţii prin email sau pe site”.
Detalii găsiți pe bitdefender.ro
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
21/03/2012 la 5:53 PM
Nu prea sunt comentarii pe aici, oare toți au luat țeapă? :)
M-am mirat că am atâția prieteni… neinstruiți… când am văzut de câte ori a apărut aplicația aia în news feed. Și se întâmplă o dată la câteva luni. Curiozitatea asta…
Melk(Citează)
26/03/2012 la 1:29 PM
Eu sunt de parere ca Facebook comunica destul de bine CE INCESEAMNA sa aprobi accesul la diferite aplicatii.
Utilizatorii sunt insa aproape indiferenti la fiecare pas si creduli in campanii fantoma de genul “Primii 200,000 care dau like & share primesc un tricou/cartela gratuit/a.”
Neotester(Citează)