►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
28 Feb 2012 ·
GÂNDURI ·
Am fost la fabrica Danone şi v-am arătat aici lanţul de producţie. Ulterior acestei vizite am asistat şi la o prezentare a companiei şi am putut pune acele întrebări sensibile la care vroiam cu toţii să aflăm un răspuns (sau, dacă nu credeţi ce vă zic mai jos, măcar poziţia oficială a Danone). Zvonuri, hoax-uri, procese la tribunal, de toate.
Aşadar, într-o ordine aleatoare, probleme şi răspunsuri:
Î: Ce fructe se folosesc în iaurturile Danone? Sunt naturale sau sunt arome de laborator?
Fructele arată ca mai jos. Sunt ca o dulceaţă, ca un gem de casă. Vâscozitate medie, gust de fructe, se văd bucăţile de fructe în această compoziÅ£ie. Noi am mâncat din ele crezând că sunt chiar dulceÅ£uri normale pentru piÅŸcoturile puse la dispoziÅ£ie, dar Danone ne-a păcălit ÅŸi ne-a zis ulterior “apropo, alea sunt chiar fructele pe care le punem în iaurturi”. I see what you did there…
Sincer să fiu, pentru mine asta era întrebarea cea mai importantă. Situaţia reală s-a dovedit a fi mult mai bună decât credeam că este şi mă simt mai liniştit consumând acum Nutriday-urile cu fructe pe care le prefer. Fructele (dulceaţă) vin din alte ţări, deoarece la noi nu cresc suficiente caise şi căpşuni pentru a susţine producţia Danone.
Î: Fermentul Bifidus Essensis este de origine animală şi, mai exact, din fecalele animalelor?
Bifidus Essensis, nume folosit pentru a descrie fermenÅ£ii din Activia, este de fapt un nume comercial, ca ÅŸi Bifidus Actiregularis. Sună frumos. Numele oficial al bacteriei respective este Bifidobacterium Animalis ÅŸi ajunsă în intestine ajuta la digestie ÅŸi împiedică dezvoltarea altor bacterii “rele”.
De unde se obÅ£ine? Există două subspecii: 1. Bifidobacterium animalis subspecia lactis, care se formează din iaurt, ÅŸi bifidobacterium animalis subspecia animalis, care se obÅ£ine din fecale de animale. Lesne de ghicit, Danone, făcând iaurt, foloseÅŸte bacteria din subspecia ce trăieÅŸte în iaurt. Zvonul este cel mai probabil pornit de la faptul că acelaÅŸi nume este folosit pentru două bacterii, cel care l-a pornit “uitând” să precizeze că există mai mult subspecii.
O dovadă se găseşte în Genomic Insights Into Bifidobacteria, de Lee şi Sullivan, la pagina 380, rândul 3, aici.
Î: Intră vreodată lapte pe poarta fabricii Danone? Iaurturile sunt fabricate din lapte sau din aracet, faină de lapte şi alte prostii?
Intră în jur de 200 de tone de lapte zilnic. Erau cisternele acolo când am vizitat eu locul. 200 de tone nu sunt aşa mult, probabil câteva cisterne, aşa că nu vă închipuiţi un trafic ca prin vamă pe strada Nicolae Canea sau pe la intrarea din spate.
Danone lucrează în România cu 69 de ferme partenere din 19 judeţe, de la care ia între 0,2 tone şi 25 de tone de lapte pe zi, funcţie de mărimea fiecăreia. Fermele partenere trebuie să respecte nişte condiţii minime pentru a putea deveni furnizori Danone, ca la orice mare companie. S-a precizat, printre altele, că nu trebuie să existe industrie pe o rază de câţiva kilometri în jurul fermei, ca să nu fie contaminate suplimentar iarba şi aerul şi apa vacilor. Bănuiesc că în plus se solicită şi mulgere anaerobă, ISO 9000 şi altele.
Î: Danone foloseşte gândaci pisaţi în iaurturi?
Eu nu-mi închipui cine putea porni un zvon atât de bizar, dar lumea e mare. De fapt se foloseşte carminul, care este un colorant natural utilizat în multe domenii şi care se extrage din aripile chitinoase ale unor specii de cărăbuşi.
Dacă te uiţi cu un ochi şi de la distanţă mare, poţi spune că e vorba de gândaci pisaţi, nu? În practică, și mierea este cărată de albine în guşa lor şi regurgitată în fagurele din stup, iar ouăle pe care le mâncăm la micul dejun sunt de fapt ovulele nefecundate ale găinilor. Şi cârnaţii sunt buni, dar se fac în intestine de animal, ba chiar mă apucă scârba când mă gândesc că unii mănâncă măduvă prăjită şi altele asemenea. Aşa e cu lucrurile astea naturale, nu toate cresc în pomi idilici.
Î: De ce rezistă aşa mult iaurturile Danone?
Datorită lanţului de fabricaţie. Laptele nu este expus aerului, aşa că nu e contaminat cu bacterii şi microbi suplimentari. Instalaţiile sunt frecvent curăţate şi perfect întreţinute. Îmbutelierea se face în mediu curat. Capacele se lipesc foarte ferm pe borcanele de iaurt, astfel încât ţin etanş conţinutul. După îmbuteliere, urmează lanţul frigului, iaurtul stând numai la 4 grade Celsius în depozit şi în camioanele de transport.
Datorită acestor procedee, ajunge să aibă o perioadă de valabilitate de multe zile. Se pare că de fapt rezistă şi mai mult, dar nu mai arată aşa bine pentru că se strânge grăsimea mai jos sau se formează un cheag inestetic, aşa că nici Danone nu insistă cu un termen mai lung.
ÃŽ: De ce nu se mai face iaurt ca pe vremuri?
Pentru că se face mai bine. Danone a cumpărat vechea fabrica de iaurt Mioriţa, care nu mai producea de ceva vreme. În cazane cică au găsit jeg de o palmă, iaurturile fiind produse cum se nimerea. Din acest motiv, trebuiau mâncate în 24 sau 48 de ore. Prefer oricând să mănânc variantele de acum.
Î: De ce nu mai au voie să facă reclamă în care să spună că Actimel ajută la întărirea sistemului imunitar sau că Activia te face să slăbeşti?
Sunt mai multe cazuri. Se pare că cel cu Activia a pornit de la faptul că n-au precizat că iaurtul te face să slăbeşti dacă ţii şi un regim adecvat, că dacă bagi doar shaorma şi câte un iaurt din când în când nu se face primăvară, nu?
Danone a preferat să nu se judece cu cei care îi dăduseră în judecată din acest motiv şi au precizat în mod oficial că e nevoie de regim/cură de slăbire, pe etichetă. Au făcut şi un fond de 35 de milioane de dolari, din care cei care au consumat Activia şi au simţit că nu are nici un efect pot cere banii înapoi, pe baza bonului de casă şi în limita a 100 de dolari. S-au cerut înapoi doar un milion de dolari prin această acţiune, restul de 34 rămânând nesolicitate şi fiind ulterior donate unor cercetări.
Referitor la cazul de aici, zis de Ipostaze într-un comentariu, acel DanActive este Actimel-ul de la noi. Din câte am înÅ£eles, agenÈ›iile europene (European Food Safety Agency) ÅŸi americane (Food & Drug Administration) ce fac controale pentru a verifica afirmaÅ£iile de genul “te fereÅŸte de boli” sau “întăreÅŸte sistemul imunitar” funcÅ£ionează după niÅŸte proceduri mai bizare, asemănătoare testării medicamentelor. Ei vor o demonstraÅ£ie din care să rezulte ce substanţă activă din iaurt are influenţă asupra căror celule ale corpului ÅŸi cum.
Asta e mai greu de făcut. Adică toţi ştiu că laptele face bine, dar cum exact? Sau peştele sau briza mării sau Elveţia, unde se duceau toţi ca să se trateze de boli de plămâni. Mecanismul exact, chimic, organic, e mai greu de găsit. Danone are studii făcute pe grupuri de oameni şi majoritatea s-au simţit mai bine sau au răcit mai puţin, dar nu sunt suficiente pentru certificare.
Sincer să fiu, cred că o parte din afirmaţii sunt şi dorinţa foarte optimistă a Danone de a vinde. Eu beau Actimel pentru că-mi place la gust, dar în nici un caz nu voi da unul pe gât şi apoi voi ieşi cu capul gol în ploaie, doar pentru că reclama îl arată pe Doroftei făcând asta.
Î: De ce unele iaurturi conţin mai multă grăsime sau mai multe proteine decât laptele original?
Laptele are între 3,2% şi 3,8% grăsime la ieşirea din vacă, în funcţie de sezon şi alimentaţie. În postul despre cum se fabrică iaurtul, la al doilea pas, v-am arătat un separator de grăsime, o centrifugă ce învârte laptele până când grăsimea, mai grea, rămâne în centrul cuvei, iar laptele degresat se scurge pe laterale.
Pornind de aici, se ia laptele degresat ca bază şi i se adăugă grăsime în funcţie de reţeta dorită. Iaurturile light au mai puţină, cele normale vreo 3,5%, Cremosso vreo 4 şi ceva etc. Similar şi cu proteinele sau calciul, se adăugă suplimentar din substanţa mai concentrată obţinută în prealabil tot din lapte.
Î: De ce diferă preţul iaurturilor, dacă procesul de fabricare e acelaşi?
Din motivele de mai sus, referitor la adaosul de grăsime, apoi din cauza ambalajelor, marketingului, plasării produselor în game normale sau premium etc.
Î: Ce se întâmplă cu iaurturile ce ies nasol la producţie?
Nu se trimit mai departe. Când produci 1.400.000 de iaurturi pe zi îţi poţi permite să laşi deoparte un palet dacă nu l-ai dus la timp în depozit sau dacă a fost pe fundul tancului şi există suspiciunea că poate nu e la fel de bun.
Se fac periodic teste în laborator. Dacă un iaurt e contaminat cu alţi microbi sau nu iese bine în teste, întreg lotul este retras şi distrus ecologic (se ocupă o firmă specializată).
Î: ce faci dacă achiziţionezi un iaurt şi e stricat sau arată rău?
Pe fiecare cutiuţă este trecut telefonul pentru clienÅ£i al Danone. Raportează problema, fac ei cercetări asupra întregului lot, poate îţi dau banii înapoi, nu ÅŸtiu…
Î: De ce nu trec pe etichetă TOATE ingredientele folosite?
Ba le trec, că aşa e legea. O companie de aşa mărime nu-şi permite să calce pe bec în mod voit şi repetat. O singură zi de investigaţii din cauza unor suspiciuni de înşelătorie înseamnă milioane de iaurturi neproduse şi tone de lapte neprelucrate, pierderile fiind uriaşe.
Cine nu crede, poate duce în iaurt la testat la un laborator independent. ÃŽntrebarea este dacă accepÅ£i să suporÅ£i ÅŸi costul respectivei testări ca să ai dovada că ai avut dreptate, sau doar “ÅŸtii” tu oricum că ai dreptate, iar laboratoarele sunt toate mână în mână cu Danone, că doar n-or fi proÈ™ti…
Î: De ce au retras de pe piaţă anumite sortimente?
N-au prins la public sau poate au apărut probleme de aprovizionare. Cel mai probabil prima variantă. Dacă nu o cumpăra marea masă a oamenilor, nu se justifică producţia.
Î: Cum se face Danone cu Tiramisu sau Danone Chec de casă sau alte asemenea sortimente?
Bună întrebare. Pusă chiar de mine. N-am primit răspuns.
Adică, deschide cineva din când în când tancul cu iaurt şi aruncă 2-3 tăvi de tiramisu înăuntru, în malaxor? Că la iaurt cu caise sau căpşuni am văzut dulceaţa, am şi mâncat-o, dar la tiramisu cum se face?
Mi s-a spus că se amestecă ingredientele, dar fie îmi scapă mie nişte noţiuni de chimie fie tehnologia e suficient de bună pentru a ajunge la un gust care tradiţional se obţine doar din strat de pişcoturi cu cremă cu încă un strat de pişcoturi cu lămâie şi ce naiba se mai pune.
Nu mă pricep, dar Danone se jură cu mâna pe inimă că e totul natural chiar şi atunci. Având în vedere că au şi divizii de ape naturale şi de mâncare medicinală, tind să cred că există soluţii pentru orice.
ÃŽ: Pot vizita fabrica Danone?
Da, se fac înscrieri prin site-ul oficial, dar de obicei pentru copii. E o listă lungă de aşteptare, că sunt mulţi înscrişi deja.
Î: Te-a plătit Danone ca să ne minţi despre acestea şi să le iei apărarea!
Da, corect. Hai să facem o socoteală cu ziua petrecută la Danone:
În total 73 de lei. Mă vând ieftin. Rog toate fabricile să apeleze la mine pentru astfel de vizite, că eu m-am simţit extraordinar.
Ah, am primit şi un vas mic din ceramică, o copie a borcanului iniţial Danone, în care se vindea iaurt în 1920. Foarte drăguţ, cu capac, cred că voi ţine zahăr sau condimente în el. Nu-l pot estima, probabil câţiva lei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
45 comentarii
28/02/2012 la 11:31 AM
Problema cu Actimel sau Activia nu este ca n-ar fi bune sau sanatoase. Problema e ca sunt niste branduri [nu produse] create si definite prin cate o calitate specifica. Anumea ca unul intareste sistemul imunitar, iar celalalt imbunatateste tranzitul intestinal. Ori, daca fix aceste doua calitati pe care se bazeaza toate campaniile nu pot fi dovedite, ce mai ramane? Sa spuna “Actimel nu face rau la sanatate” sau “Activia s-ar putea sa te ajute la balonare, dar nu spunem sigur”? Ei ar spune probabil “Iaurturile noastre sunt sanatoase si bune la gust”, dar asa sunt toate iaurturile, ma rog, cele mai multe. Deci au luat-o la gioale in State chiar pe diferentierea fata de concurenta, pentru ca au exagerat cu laudele. Cam asa vad eu situatia.
ipo(Citează)
28/02/2012 la 11:54 AM
@ipo: s-a interzis si reclama la apa care spune “apa te hidrateaza”, ca cica nu e demonstrat asa ceva.
Cred ca e o diferenta de testare, da. “X te ajuta la balonare” se bazeaza pe un grup de studiu si pe multi i-a ajutat. Poate ca anumite agentii vor altfel de dovezi, nu statistice. La subiectul acesta nu ma pricep foarte bine pentru ca nu stiu procedurile de testare, dar cum iti ziceam de la inceput, asta e pozitia Danone referitoare la subiect.
@Wideblog: au zis si ce E-uri sunt? Ca unele substante naturale au cod cu E in cataloagele din care fac parte, dar nu inseamna neaparat ca sunt toxice.
Daca apar alte intrebari, le-as putea trimite spre Danone, dar trebuie sa fie punctuale si clare.
nwradu(Citează)
28/02/2012 la 11:33 AM
Cam nimic despre aditivi.
Conform unui articol din EVZ, din oct. 2011, ANPC a analizat E-urile din iaurturile cu fructe comercializate in Romania, iar Danone sta asa:
3E-uri: Activia de băut cu căpşune şi kiwi, Nutriday Delicios cu pulpă de caise, Danonino brânzică de vaci şi piure de caise şi căpşune, Danonino iaurt cu piure de capşune
2E-uri: Iaurturile pentru copii Danonino (Branzica de vaci cu piure de fructe – afine si banane, capÅŸune si vanilie, fructe de padure, pere si piersici), Nutriday Delicios cu pulpă de căpÅŸune, două iaurturi Activia de băut (cu mango ÅŸi papaya ÅŸi cu piersici ÅŸi cereale)
1E: Activia de băut cu fructe de pădure şi cereale şi cu rodie si zmeură, Nutriday Delicios cu pulpă de fructe de pădure şi cu pulpă de vişine, Danonino brânzica de vaci cu piure de banane şi zmeură, Cremosso cu piersici şi cu căpşune
Fara E-uri: Cremosso cu vişine şi cu mure şi zmeură
Cel mai des sunt folositi E330, acidul citric (periculos in cantitati mai mari de 0,1 mg pe kilogram de produs) si E120, acidul carminic, care poate provoca sau favoriza aparitia unor eruptii cutanate, dar chiar si alergii severe până la intrarea în soc anafilactic.
Wideblog(Citează)
28/02/2012 la 12:22 PM
‘niÅŸte proceduri mai bizare.’
Chiar ti se pare bizar faptul ca li s-a interzis sa mai foloseasca afirmatii medicale (gen. ‘te fereste de raceala’) in timp ce nu exista nici-o dovada stiintifica pentru a sustine afirmatiile respective?
Bucharest Life(Citează)
28/02/2012 la 12:36 PM
o întrebare punctuală ar fi: dacă adaugă sau nu zahăr și în ce cantități în iaurturile ce nu conțin fructe/gem.
De exemplu Actimel. Unui amic care are probleme cu inima, medicul i-a interzis să mai consume Actimel, pe motiv că doza de zahăr e prea mare…
Ariel(Citează)
28/02/2012 la 1:30 PM
E vorba de E120, E414, E440, E333, E160a, E100, E160c, E163; in general, fiecare iaurt cu E-ul lui.
Lista completa e aici: http://image.stirileprotv.ro/media/document/60523204.pdf
Wideblog(Citează)
28/02/2012 la 1:37 PM
@Wideblog, am explicat pe mai multe forumuri/siteuri cum sta treaba cu E-urile dar vad ca tot nu intelegeti.
Majoritatea E-urilor sunt inofensive. Ele sunt substante aprobate de Comisia Europeana, de acolo si “E-ul”.
Eu nu inteleg cum puteti debita in halul asta.Sa incepi sa spui despre ACIDUL CITRIC ca este periculos cand el exista in corupul tau in cantitati de n ori mai mari decat cele scrise de tine acolo. Este unul dintre cei mai sigur aditivi alimentari, nici macar nu are doza zilnica admisa.
Cat despre acidul carminic, el este un colorant natural, inofensiv in cantitati mici. Nu cred ca mananca cineva 50 de iaurturi/zi care contin acest colorant.
De retinut, in cantitati mari este periculos doar pentru persoanele alergice.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 1:45 PM
Foarte amuzant cum tu compari cat de sanatos este un anumit produs in functie de numarul de E-uri.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 1:47 PM
Iaurt ca pe vremuri nu se mai face pentru ca se face mai bine ?
Pai toti cunoscutii mei se plang ca nu mai gasesc iaurt si sana ca inainte de 89. Sau poate doar ei au nemultumirea asta…
De laptele praf din unele lactate Danone nimic ?
Daca imi dai raspunsuri punctuale bine, daca imi raspunzi gen ‘tu esti genul care indiferent de ce iti spun nu crede …etc..asa ca nu are rost sa iti raspund’, atunci lasa.
mArius(Citează)
28/02/2012 la 1:48 PM
Pfoa, in corpul meu exista acizi????????? Acizii sunt toxici. Sa fac niste spalaturi?
nashu_mare(Citează)
28/02/2012 la 1:48 PM
@Ariel, nu este prea mare diferenta intre glucoza si fructoza. :)
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 1:51 PM
@Marius, gasesti raspunsul la prima intrebare, in articol, dar nu te-ai obosit sa il citesti. La a doua intrebare ti-am raspuns eu in articolul trecut.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 1:52 PM
domnul inginer, e al doilea post in care spuneti ca in centrifuga ramane in centru ce e mai greu. stiu ca asa ne-a spus ghidul in fabrica insa el a gresit, prin centrifugare ce e mai greu se departeaza de centrul vasului care se invarte si ce e mai usor ramane in centru. pe verificate
augustin radu(Citează)
28/02/2012 la 2:02 PM
@Augustin: da, recunosc ca pana acum nu m-am gandit la corectitudinea fenomenului.
@nashu: sa nu mai iei aspirina, ca e tot acid.
@mArius: daca mai tine minte cineva clar gustul de acum 21 de ani, e eroul meu. Nu inteleg ce avea in plus, dar eu de exemplu n-au auzit pe nimeni sa se planga ca nu mai e iaurtul ca pe vremuri. Fiecare om cu brandul lui preferat, sa incerce si de la altii daca nu le place cel Danone, o fi unul ca in 1989.
Despre laptele praf nu stiu nimic. Probabil se adauga pentru cresterea proteinelor sau a calciului sau nu se adauga. In care lactate este?
@Flying: dar esti inversunat, nu gluma :P
nwradu(Citează)
28/02/2012 la 2:11 PM
@Augustin: de fapt smantana ramane in centru si laptele se duce pe lateral, cum ni s-a zis. Diferenta este ca laptele e cel mai greu dintre cele doua.
nwradu(Citează)
28/02/2012 la 2:52 PM
Foarte misto, Radu, ideea ta de a “diseca” toata vizita, detaliile si tot restul. Asta da un post interesant. De apreciat detaliile.
Am fost si eu cand eram mic la Tuborg, tot asa cu procesul de fabricatie, etc.
Comentariile sunt de prisos, totusi.
Redgrave(Citează)
28/02/2012 la 3:58 PM
de ce smantana casa buna e mai ieftina in magazine, tot cu 12% grasime si fix aceleasi ingrediente, cel putin pe eticheta? chiar si ambalajul este la fel (galetusa), asa ca de unde diferenta. sa luam cu incredere din asta mai ieftina, totul e doar marketing?
dana(Citează)
28/02/2012 la 4:04 PM
Dana, daca te uitai in pozele puse in articolul precedent, in stil piticu21, de catre nwradu, ai fi vazut ca astia de la Danone (la fel ca altii) imbuteliaza cu masini care genereaza atmosfera controlata (cu gaz inlocuitor) sau vid (nu am fost foarte atent sa vad exact care varianta e) Nu vad cum s-ar putea face lucrul asta la o galetusa cu capac care nu inchide etans…
nashu_mare(Citează)
28/02/2012 la 4:09 PM
Ii confuzi pe toti cu unii care ar putea recunoaste imbuteliere cu gaz inlocuitor sau vid.
nwradu(Citează)
28/02/2012 la 4:33 PM
am facut si eu pe la scoala chestii de-astea, dar tot nu imi explic diferentele… azi am luat o doza de activia, apropo :)
dana(Citează)
28/02/2012 la 4:58 PM
Flying Spaghetti Monster:
De unde stii ca nu am citit articolul ? L-am citit, dar explicatia nu m-a lamurit.
Deci inainte iaurtul era mai bun pentru ca avea jeg in el ? La fel si sana ?
La intrebarea cu laptele praf eu intrebasem de ce nu se mentioneaza cat la suta e lapte praf si tu mi-ai spus ce e ala lapte praf.
D’oohhh, eu intrebasem altceva.
mArius(Citează)
28/02/2012 la 5:54 PM
Nu, eu am zis ca prefer iaurtul de acum indiferent de cat de bun era cel din vechime.
De asemenea, ma indoiesc ca dupa 21 de ani mai tine minte cineva gustul de iaurt. E la modul “inainte de revolutie se traia bine si aveau toti o casa si un loc de munca” sau alte idealizari privind elemente din trecut, gen ce bune erau prajiturile bunicii, desi poate nu erau asa de bune dar iti aduc aminte de o stare mai fericita si le asociezi si ele.
nwradu(Citează)
28/02/2012 la 8:35 PM
@Flying Spaghetti Monster: nu te mai chinui.
Problema cu E-urile e ca sunt sintetice. Un exemplu: acidul citric nu se obtine prin stoarcerea de lamai ci prin procesarea de mucegaiuri si tratare cu acid sulfuric. Daca procesul industrial de producere al acidului citric nu este bine controlat (in special filtrarea), in iaurt poate ajunge atat mucegai cat si sulfati/sulfiti care pot declansa crize de astm sau alergii.
Wideblog(Citează)
28/02/2012 la 8:45 PM
Riscul de astfel de accidente este mult mai mare in cazul preparatelor produse tradiţional. Tocmai asta e şi ideea..
nashu_mare(Citează)
28/02/2012 la 9:00 PM
Gustul iaurtului nu il mai stiu exact, dar gustul si consistenta sanei il stiu ca si cum as fi mancat ieri. Mancam jumatate de sticla in fiecare seara cand era Santa Barbara :).
Da, inainte erau unele lucruri mai bune (sucurile de fructe, asa-zisul nectar, daca tot suntem in ‘zona’ ) si altele mai proaste, dar nu fac asocieri generale.
Activia contine si lapte praf, daca nu ma insel.
mArius(Citează)
28/02/2012 la 9:25 PM
@mArius, articolul asta le zice bine: http://www.cracked.com/article_18983_5-complaints-about-modern-life-that-are-statistically-b.s..html pe scurt, e cum zice radu: ce tii tu minte e ideea de “they don’t do things like they used to”, dar asta pt. ca in memorie ramane intiparita foarte glorificat.
A.(Citează)
28/02/2012 la 10:02 PM
@Wideblog Nu exista diferente intre acidul citric “natural” si cel “artificial”. Nu exista molecule naturale si molecule artificiale.
Si te rog sa lasi rahaturile cu alergii de la acidul citric. Sunt mai multe cazuri de decese cauzate de scobitor decat de alergii si reactii nasoale de la acidul citric.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 10:13 PM
@Flying Spaghetti Monster: lasa trololo. Rahat e in capul tau, eu n-am zis asa ceva.
Wideblog(Citează)
28/02/2012 la 10:25 PM
“Daca procesul industrial de producere al acidului citric nu este bine controlat (in special filtrarea), in iaurt poate ajunge atat mucegai cat si sulfati/sulfiti care pot declansa crize de astm sau alergii. ”
Mai incet cu argumentele, am prea mult rahat in cap si nu pot sa procesez o cantitate asa mare.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
28/02/2012 la 10:55 PM
Da’ serios acum, mai usor cu vorbele grele ca ar fi pacat sa tai din comentarii.
nwradu(Citează)
29/02/2012 la 8:11 AM
io nu consum produse Danone (le-am pus o bulina neagra la ultimul scandal )Si nici nu imi place reclama de la TV in care promoveaza iaurtul activia si beneficiile lui miraculoase.O consider o reclama inselatoare !
io(Citează)
29/02/2012 la 10:23 AM
A: nu e asta,
mArius(Citează)
02/03/2012 la 9:15 AM
Misto era sa invite niste medici nutritionisti pe care sa-i convinga cum ca atat iaurturile lor cat si modul de fabricare sunt absolut ok. Oare de ce nu l-au invitat spre exemplu pe cristian margarit, un blogger care e-n domeniul nutritiei? A, da, pentru ca stia ce intrebari sa puna astfel incat cei de la danone sa nu aiba ce sa raspunda.
E un lucru de notorietate ca nu numai iaurturile cu fructe ale celor de la danone sunt nocive, ci ale tuturor producatorilor de iaurturi cu fructe.
zetu(Citează)
02/03/2012 la 9:33 AM
Mda, trist e ca lumea are mereu ceva de comentat. Human nature, dus la extrem in ziua de azi.
@zetu, oricine se poate duce in vizita fara sa isi declare functia de blogger sau nu si dupa sa arate ce si cum, nu trebuie nicio invitatie speciala :)
The rest… pfff… daca chiar credeti ca puteti manca sanatos ar trebui sa va vanati singuri mancarea, sa o faceti, preparati si tot asa. Si nici in cazul ala nu ar fi 100% perfecta cum o vreti cu atata ardoare.
Nu mai e nimic cum a fost o data, si tataia si mamaia de la tara nu traiesc mai mult fiindca mananca sanatos si nu beau apa de la chiuveta ca noi.
Redgrave(Citează)
02/03/2012 la 11:33 AM
@zetu: certificarea faptului ca procedura de fabricatie e OK a fost facuta deja, ca doar oamenii aia au autorizatie de productie… Voiai sa cheme la audit si cativa mighty blogări?
Aici a fost o demonstratie de PR, nu audit pe calitate/siguranta alimentara.
nashu_mare(Citează)
02/03/2012 la 4:48 PM
si pana la urma cum se face?
concret. Pornind de la lapte. Ce se intampla dupa ce a intrat cisterna pe poarta fabricii?
g.cojocaru(Citează)
07/03/2012 la 4:50 PM
@g.cojocaru: era pe primul rand linkul?
https://www.nwradu.ro/2012/02/zvonuri-intrebari-raspunsuri-pacaleli-adevaruri-despre-iaurturile-danone/
nwradu(Citează)
05/03/2012 la 12:08 PM
@zetu : Nu exista specializarea “nutrtitie” la medicina.
Flying Spaghetti Monster(Citează)
05/03/2012 la 10:05 PM
Am citit tot ce ai scris pe blog despre Danone.Lucrez ca promoter Danone prin magazine si am fost curios sa aflu de unde atatea mituri si guri rele.
Una din intrebari “cea cu laptele praf” am pus-o si eu unuit reprezentant Danone.Mi-a zis ca laptele praf se foloseste la unele iaurturi pentru ca laptele natural nu are acelasi gust si nu este la fel pe tot parcursul anului.Astfel trebuie adaugat si lapte praf pentru a obtine ce vor ei.
Eu sincer m-am saturat de atatia oameni care vorbesc din auzite.
Mai stiu ca iaurturile de la Danone nu contin gelatina.Atata am avut de spus…as vrea sa preiau si eu articolul asta si poate cateva poze daca nu te superi …vreau sa fac si eu un post asemanator si aici am gasit cam singurele informatii clare.Ms
alecs(Citează)
05/03/2012 la 10:49 PM
Sigur.
nwradu(Citează)
06/03/2012 la 3:59 PM
Legat de ce zice Alecs, promoterul onest: http://www.danone.ca/en/products/activia/faq
Deci… ăia de la Danone au scos ediÈ›ie specială de iaurt, smântână È™i alte produse fără lapte praf È™i fără gelatină, DOAR PENTRU ROMÂNI!
Alin(Citează)
18/08/2013 la 4:43 PM
Vai dar cata propaganda PRO danone, fiti sinceri cat cascaval ati luat sa scrieti asa ceva?????
Danoni(Citează)
18/08/2013 la 5:39 PM
Nu am luat nimic. Nu cunosc decat numele unei singure persoane de la Danone, dar nu am discutat niciodata.
nwradu(Citează)
12/02/2015 la 12:30 AM
mie personal nu imi mai place de multa vreme firma Danone prefer Lapte Covasit si Kefir de la Covalact, sunt cele mai bune, si sa nu mai zic ca mi-am refacut flora intestinala consumand zilnic pe ambele :D
marius(Citează)
05/07/2017 la 10:33 AM
E posibil ca la sticla de Danone Activia de Baut Iaurt Natur 320 g, sa fie doar un singur dop, cel cu filet ?
La toate celelalte am vazut ca exista si un dop turnat.
Ciobanu Sebastian(Citează)