un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

UE impune oprirea transmisiunilor TV analogice terestre

20 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Parlamentul European a decis că spectrul de 800 MHz trebuie eliberat până la data de 1 ianuarie 2013 în toată Uniunea Europeană pentru a face loc tehnologiilor 4G în acea frecvenţă. În acest moment pe acea frecvență se transmite televiziune analogică inclusiv în România.

E vorba de televiziunea analogică ce vine prin “aer” (termenul tehnic este “terestru”), prin antena colectivă, cum încă se transmit multe posturi TV. Vestea este bună pentru dezvoltarea telefoniei mobile şi a transmisiunilor de date de mare viteză, dar e şi o veste proastă pentru România. Eu unul sunt pesimist şi nu văd cum s-ar putea stopa transmisiunile analogice până la acea dată, având în vedere că frecvenţa de 800 MHz (este de fapt vorba de dividendul 792 – 862 MHz) face parte din banda UHF (470 – 862 MHz) folosită pentru canale TV.

De mulţi ani se doreşte oprirea televiziunii analogice şi înlocuirea ei cu cea digitală, prin DVB-T. Ca să vă faceţi o idee despre cât de întârziaţi suntem în desfăşurarea acestei tranziţii, Olanda este prima ţară europeană ce a stopat complet emisia analogică, în 2006, iar România trebuia să o facă în 2009, dar evident că nu a reuşit. UE a fixat un nou termen pentru România, 1 ianuarie 2012, care din nou nu putea fi respectat, guvernul nostru votând o hotărâre ce amâna această trecere pentru 1 ianuarie 2015.

Costurile sunt mărişoare pentru că presupun înlocuirea infrastructurii ce emite în prezent analogic cu echipamente pentru emisie digitală. O cerinţă a UE este că oricine trebuie să aibă acces la televiziune, aşa că nu poţi să opreşti analogicul şi atât, trebuie să oferi o alternativă celor ce nu vor sau nu au acces la televiziune prin cablu sau prin satelit. Prin urmare, e vorba de investiţii, iar acum noua decizie cu eliberarea spectrului de 800 MHz pentru telefonie dă şi mai mult lucrurile peste cap.

Ca să vă faceţi o idee, un articol din octombrie 2011 menţionează că 1,44 milioane de gospodării au televiziunea “prin aer” pe analogic terestru, 3,6 milioane au abonament la cablu şi 1,9 milioane au abonament la Dolce, Digi şi alte sisteme direct-to-home prin satelit.

via Android Live şi Financiarul.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Se stia ca trebuie sa se faca trecerea asta de dinainte de 2006. Toti stim ca ne place sa o lalaim cand vine vorba de orice, ce sa mai spunem de situatiile in care trebuie ca ‘investitorii’ chiar sa investeasca. Alternativa este dvb-t. Ca unii nu au reteaua gata, ca nu au echipamente, nu ma intereseaza, sa tina televiziunile inchise. Avem zeci de televiziuni ce se vad EXECRABIL pe un lcd, care e singurul tip ce televizoare ce mai poate fi gasit in magazine.
    ps: Ce se face voiculescu ca ii inchid antenele si la anu e campanie prezidentiala….

      (Citează)

  2. In Italia deja e totul pe digital.
    Si asta de aproximativ un an si ceva.

      (Citează)

    • @NetulLiber: pai nu-i inchid nimic. Afectati ar fi doar cei 1,4 milioane de oameni si intai vor pune la punct sistemu DVB-T, le da la fiecare un decodor, abia apoi inchid analogicul.

        (Citează)

  3. pai pana cand o sa emita antena si restul in digital terestru mai trec cateva inundatii. Si daca nu investesc, s-ar putea ca unele programe sa iasa din must-carry, deci adio bani din publicitate.

      (Citează)

  4. La noi nu ca nu se poate, ci nu se vrea. Practic, interesul companiilor de cablu este sa amane cat mai mult aceasta deoarece accesul liber la o suita de canale in format digital (deci calitate maxima)ar indeparta un numar mare de clienti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus