un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review monitor Philips 237EQPH

7 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Monitorul Philips 237EQPH este un gigant de 23 de inci din generaţia nouă (acel 7 înseamnă generaţia, din câte mi-am dat seama), evident că Full HD la 1920 x 1080, cu un contrast de 1000:1 şi un dinamic de 20.000.000:1. L-am avut vreo 2-3 săptămâni şi iată părerea mea despre el.

Specificații: 23 inci, 5 ms, 1920 x 1080, 16,7 milioane culori, 1000:1, 20.000.000:1, 250 cd/mp, intrari 2x HDMI si 1x VGA, 3,5 kg greutate.

Preţ: Monitor LED Philips 23 – 875 lei la eMAG în februarie 2012.

AMBALARE
O cutie mare, ca şi monitorul, dar cu mâner pentru transport.

Înăuntru este monitorul, ambalat într-o pânză moale şi protejat de polistiren sau cum se cheamă scârțâietoarea aia enervantă. Cutia conţine şi un cablu VGA şi un cablu de alimentare.

CONSTRUCŢIE
Philipsul este negru, un negru semi-lucios, adică nu vezi în el ca într-o oglindă, dar nici mat nu este. Aspectul general l-aş caracteriza drept modern, cu linii bine definite, dar fără a fi vreunul futurist sau de “designer”. Este simetric şi apreciez asta.

Piciorul este unul subţire. Baza sa este rotundă, destul de mare, iar piciorul se fixează pe ea prin deja clasicul şurub cu infiletare. Prinderea este solidă, dar monitorul se mişcă dacă zgâlţâi mediu spre tare biroul pe care îl ţii, de exemplu dacă te loveşti în el. Un punct forte este că această mişcare de oscilaţie a monitorului nu are amplitudine foarte mare şi nici nu face zgomot (cel puţin nu când e monitorul nou, aşa cum a fost al meu).

Carcasa pare bine închegată şi nu trosneşte dacă o apeşi.

Monitorul are două grosimi. Jumătatea de sus este mai subţire, iar jumătatea de jos este dublă ca grosime, după cum vedeţi din imagine. Intrările monitorului sunt normale pe suprafaţa groasă a spatelui, în stânga cea de alimentare şi în dreapta cele două intrări HDMI şi intrarea VGA.

Butoanele monitorului sunt în dreapta jos, pe partea frontală. Nu sunt butoane fizice, ci capacitive şi se apasă foarte uşor, adică nu mişti monitorul ca să le apeşi.

Meniul OSD este cel mai simplu de utilizat din toate monitoarele pe care le-am avut sau testat până acum. Nu este meritul OSD-ului în sine şi al modului de alcătuire a meniurilor, ci al butoanelor. Este primul monitor la care am ştiut din prima ce trebuie să apăs ca să intru în meniu, să dau în sus şi în jos, să schimb ceva şi să ies din meniul respectiv că să merg la altul. Doar eu aveam probleme cu aceste meniuri la alte modele?

Observaţi în imaginile de mai jos unghiul maxim de înclinare. Pentru rotire îl roteşti cu tot cu baza.

Sub sigla Philips de pe faţă este şi lumina de stare, un LED alb-albăstrui destul de slab şi neintrusiv, ba mai mult acesta se poate regla cu 3 sau 4 trepte luminoase sau se poate opri complet.

PERFORMANȚE
Bune, desigur. Foarte bune.

Culorile sunt uniforme pe întreg monitorul. Albul este alb peste tot şi de aceeaşi intensitate. Cu un contrast de 20 de milioane la 1 în mod dinamic, negru pare negru. La tot restul spectrului culorilor am fost impresionat de calitatea monitorului şi de rezoluţia sa. Imaginile şi filmele se văd extraordinar de bine.

Este, de asemenea, unul dintre puţinele monitoare care merg direct din cutie, fără alte modificări necesare pentru reglarea culorilor şi a luminozităţii.

Monitorul are câteva funcţii avansate speciale. De exemplu Power Sensor este o funcţie care scade mult (se poate regla cu 4 trepte) luminozitatea atunci când nu faci nimic la calculator. Este acelaşi lucru ca şi la laptopuri, unde display-ul îşi micşorează puterea sau se stinge de tot când eşti inactiv pentru o perioadă.

Problema este că la laptop treaba asta mai merge pentru că tragi cât mai mult de viața bateriei. La monitor, pe desktop, mi se pare că pot apărea situaţii în care doar te uiţi pe ecran la o fotografie sau la vreun tabel sau document, fără să faci nimic, şi acesta îşi micşorează luminozitatea. Poţi găsi o treaptă adecvată pentru comportamentul tău.

Trezirea din această funcţie se face prin mişcarea mouse-ului, dar nu cred că este o chestie hardware, ca la trezirea din stand-by a calculatorului, ci calculatorul este mereu treaz şi îi spune monitorului să afişeze pixelii mouse-ului un pic mai într-o parte, iar monitorul astfel detectează că s-a mişcat ceva și revine la puterea obișnuită.

CONCLUZIE
Un monitor foarte bun la capitolul imagine. Culorile sunt bune, iluminarea cu LED-uri permite contrast mai mare şi consum mai mic. Aş fi preferat şi o intrare DVI în locul uneia HDMI, dar poate că aşa sunt generaţiile moderne de monitoare. Philips 237EQPH este un model reuşit.

Preţ: Monitor LED Philips 23 – 875 lei la eMAG în februarie 2012.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Pe mine ma enerveaza rezolutiile wide cand lucrez. Sunt ok la filme, dar daca vrei sa vezi un film “like a bo$$” legi TeVeu.
    Prefer 2 monitoare clasice de 19.

      (Citează)

  2. Ai testat monitorul pe vga cand ai hdmi la dispozitie? Nu-mi spune ca nu ai placa video cu iesire hdmi ca nu te cred.

      (Citează)

  3. Oare de ce-au facut asta monitorul asa subtire daca trebuie sa lasi vreo 10 cm in spate ca sa bagi mufa si alimentarea?
    Numa’ intreb…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus