un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Dar să nu-mi iei niciodată Internetul…

1 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Aţi remarcat vreodată ce plictisitor este când se întrerupe curentul electric acasă şi nu mai ai ce face? Mi s-a părut mereu că în astfel de momente groaznică nu este chiar lipsa curentului, pentru că pe aceasta o pot suplini pentru un timp limitat: am laptop, am Kindle, pot să ascult nişte muzică la iPod sau să joc un Worms pe telefonul mobil. Să-ţi lipsească accesul la Internet este cel mai rău.

E momentul acela când simţi că nu ai ce face. Că poţi deschide un laptop ca să treacă timpul, dar ce faci cu el? Toate serviciile moderne sunt legate de Internet, ba chiar mulţi oameni au totul online şi nimic local, asta însemnând chiar şi nişte fişiere la care ar putea munci. Eu de exemplu îmi ţin online ideile de posturi viitoare pentru blog. Fără net, degeaba îmi merge Notepad ca să scriu un text… n-aş şti despre ce vroiam să zic.

Recent eram pe la cineva unde se tăiase cablul TV. Eram vreo 4-5 cu laptopuri, fiecare butonând misterios la problemele sale, până când cineva a zis “auzi, dar nu deschidem şi noi televizorul, să ne uităm la nişte ştiri?”. Răspunsul a fost “nu, că a expirat contractul şi trebuie făcut altul şi până atunci este cablul TV tăiat”.

A durat mai puţin de o secundă până când în mintea fiecăruia s-a făcut legătura dintre acest element şi Internetul de care ne bucuram toţi. Am auzit dintr-o dată cum 5 mâini au încetat a mai clămpăni la butoanele laptopurilor şi în milisecunda următoare 5 capete şi-au ridicat privirea din spatele monitoarelor personale şi 5 priviri speriate au fost aruncate de la unul la altul. Cineva a zis din prima “dar… internetul l-ai plătit? Că dacă ţi-au tăiat cablul poate ţi-l taie şi pe ăla” şi ceilalţi am întărit şi confirmat imediat “da… aşa este… îl taie… de obicei sunt în tandem…”.

Privirea oarecum nesigură a gazdei nu ne-a liniştit. Tăcusem toţi de parcă am fi ciulit urechile ca să auzim cum vine (dez)instalatorul, tiptil, să taie cablul care însemna pentru noi viaţa, legătura cu exteriorul şi cu toată lumea. Parcă ne aşteptam să fie chiar atunci la uşă, ca în filmele de groază când unii povestesc despre modus operandi-ul ucigaşului şi fix atunci se întâmplă acelaşi lucru şi țipă toţi.

Cablul n-a fost tăiat chiar atunci, dar în minutele următoare toţi am scris ceva mai rapid la tastatură, ca să terminăm ce aveam de făcut fără surprize neplăcute. Mi-am dat seama ce vulnerabili suntem în fața lipsei accesului la Internet, care, fie că am conştientizat sau nu acest lucru, este deja o componentă semnificativă a vieţii noastre. Acum, pe viscolul de afară, gândesc acelaşi lucru “să pice curentul, să se înzăpezească oraşul, să se oprească apa că oricum am un bax de rezervă, dar să nu pice netul! Totul până la net!”

Mai rău este că recent am observat că o singură legătură la net nu mai e suficientă. Degeaba ai un modem USB, că nu poţi da net cu el la alţi trei. Un mic hotspot devine echivalentul din filme al unui mic foc de tabără în jurul căruia se pot aduna toţi pentru a supravieţui, fix ca în imaginea de mai sus. În momentul în care dependența de Internet este tot mai mare (şi este, oricât aţi zice altceva, şi nu mai zic şi de momentele în care ai de muncă, nu cauţi doar distracţie), nu mai vrei doar “net”, ci îl vrei şi cu backup şi vrei să faci şi o mică reţea între dispozitivele tale şi vrei să conectezi şi nişte prieteni cu care eşti în creierii munţilor la vreo cabană fără wifi.

Hotspot-ul mobil Wi-Fi Connect MF60 le permite clienţilor să îşi creeze propriile reţele Wi-Fi, oriunde s-ar afla. Acesta este disponibil în toate magazinele COSMOTE şi Germanos şi oferă viteze de descărcare de până la 21.6 Mbps. Mai multe pe www.cosmote.ro

asus s5507

    6 comentarii

  1. Chiar la asta m-am gandit ieri cand am batut la usa VDF si Oringi in cautare de abonamente. Cum sa ai implicit decat telefonie? De ce trebuie sa cer expres ca vreau si net cand se vorbeste de telefoane de firma? Cine dracu’ mai foloseste doar telefonul? :D

    PS: La Cosmote nu m-am dus sa cer oferta de telefonie + net si nici nu o sa ma duc.

      (Citează)

  2. Sau iti iei telefon care stie de hotspot. :)
    Motorola Defy de exemplu.
    Saptamina trecuta asa am lucrat. Fara curent, pe laptop si telefon. Prin wifi. Elegant.

      (Citează)

    • Toate stiu, dar prefer sa car un hotspot cu mine si sa nu-mi descarc telefonul pentru asta. Un Hotspot e atat de mic ca poti sa-l tii si in buzunar, la o adica.

        (Citează)

  3. Intr-o perioada in care telefoanele inlocuiesc camerele foto, video si mai cate altele, mie unu’ mi se pare un device care nici nu trebuia inventat. Mi s-ar parea relativ util doar daca ar fi fix cat un usb, ar atinge intr-adevar vitezele cu care se lauda si l-ar tine bateria 2-3 zile. Asta vorbind de utilizatorul final, deoarece altfel poate fi adaptat si chiar este adaptat in autobuze/trenuri, acolo vorbind totusi de niste solutii mai profesioniste.
    Offtopic: site mai prost decat cosmote.ro nu am mai vazut de mult. Daca scriau niste .txt-uri cu ce oferte au si le aruncau intr-un server, era mult mai bine.

      (Citează)

  4. Cosmote sau nu, draciile alea de net chiar sunt utile. Anul trecut in Vitan aveam saptamanal probleme cu “lumina”. Ramaneam in bezna, la mila bateriei de mobil.. Care dupa o zi de munca nu prea mai era.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus