un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Viteza terminatorului

5 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Nu, nu a lui Arnold Schwarzenegger.

Sorin Rusi a pus recent pe Facebook mesajul de mai jos:

Cu Concord aveai ocazia să “Ajungi înainte să pleci” la destinaţie. Viteza avionului Concord era aşa de mare că dacă zburai spre vest aveai şansa să ajungi la destinaţie la o oră mai devreme faţă de cea la care ai decolat.

Complet adevărat. Se poate calcula chiar şi viteza minimă cu care trebuie să te deplasezi pentru a “prinde ziua din urmă”.

Linia care separă zonele planetei iluminate de Soare de cele unde Soarele deja a apus se numeşte “terminator”. Terminatorul arata ca o umbră neagră, mare cât toată planeta, care avansează mereu spre vest, înghiţind zonele unde Soarele a apus. Atunci când priveşti apusul de soare şi vezi ultima bucată a discului solar intrând sub orizont de fapt trece terminatorul peste tine, fiind momentul în care, cu dispariţia ultimei raze de soare ce te ilumina, vine noaptea. Arată cam ca în Independence Day când iese nava extraterestră din nori şi umbra ei se întinde încet, dar cu o linie clară, peste pământ.

Viteza terminatorului? Păi se poate afla din moment ce parcurge întreaga circumferinţă a planetei la fiecare 24 de ore. Lungimea circumferinţei unui cerc este 2 x pi x Raza cercului, deci pentru planeta noastră lungimea ecuatorului este 2 x 3,14 x 6400 km (cam aşa este) = 40.192 kilometri. Împărţim asta la 24 de ore şi rezultă o viteză a terminatorului de 1674 kilometri/oră. Dacă mergi (ok, zbori) mai repede de atât spre vest poţi să prinzi soarele din urmă şi să-l vezi răsărind în faţa ta deşi este la vest. La pol mă gândesc că viteza e chiar mult mai mică.

Ţin minte că în cartea a doua din seria Ringworld a lui Niven personajul principal Louis Wu îşi sărbătorea ziua de naştere teleportându-se în oraşe în care încă era amiaza mare, fiind deci mult înaintea terminatorului şi astfel prelungindu-şi ziua și petrecerea. Sau altfel spus, dacă un avion decolează şi zboară spre vest cu 1674 km/h, ora la bordul său va fi mereu aceeaşi, stând pe loc timpul oficial.

asus s5507

    20 comentarii

  1. “Sau altfel spus, dacă un avion decolează şi zboară spre vest cu 1674 km/h, ora la bordul său va fi mereu aceeaşi, stând pe loc timpul oficial.”

    Nu imi dau seama daca glumesti sau ne trolezi. ORA va fi mereu aceeasi, da, dar in momentul in care ai facut o rotatie completa ZIUA s-a schimbat pe bucata de glob deasupra careia esti. Ca exemplu, gandeste-te ca mergi cu aceeasi viteza asa incat la tine e mereu ora 5 dimineata, ora rasaritului. E, pana ajungi tu in al 24-lea fus orar, la cei din al 25-lea (adica primul, cel de pe care ai plecat) a trecut deja o zi, deci vei fi tot la ora 5 dimineata, dar in ZIUA urmatoare.

    Felicitari, ai descoperit fusurile orare :)

      (Citează)

    • Normal ca e ziua urmatoare, oricum nu poate zbura nimeni o zi intreaga. Si e doar de show chestie, din cauza fusurilor orare, dar consecinta este ca un ceas de bord ar trebui sa stea inghetat pe respectiva ora.

        (Citează)

  2. Lockheed SR 71 “Blackbird”, cea mai frumoasa masinarie construita de om in opinia mea, a reusit chiar sa “castige” 4 ore in timp ce a parcurs o treime dintre meridianele pamantului acum aproape 40 de ani :D

      (Citează)

  3. Cred ca trebuie luata in calcul si altitudinea de zbor, in felul asta se mareste raza cercului. :)

      (Citează)

    • @ipo: nesemnificativ. La o raza de 6400 km, daca tu zbori la 10km altitudine (cea standard de croaziera, sa zicem), inseamna 6410 km raza. Oricum 6400 e o estimare grosolana, ca nu stiu cat e aia reala.

        (Citează)

  4. @ipo: Pamanatul are raza de ~6400km. Atmosfera are o grosime de cateva ordine de marime mai mica. Nu cred ca are asa o relevanta :)

    Mult mai relevant este daca zborul se face deasupra Ecuatorului sau aproape de poli. In cazul asta, desi viteza unghiulara este aceeasi (2 pi radiani in 24h), viteza liniara variaza de la ~40000 km/24h la 0 (in punctul de intersectie al axei de rotatie cu suprafata pamantului).

      (Citează)

  5. Pai asta am zis si eu, si asa mai merge, de aici si pana la “stând pe loc timpul oficial” mai e mult.

      (Citează)

  6. @nwradu: thanks for the article. Also, uite ce raza are Pamantul. Si poate vrei sa calculezi si diametrul :P

      (Citează)

    • Ce-ai calculat tu e circumferinta, nu diametrul. Ala e doar 2 x Raza. :P Surprinzator de aproape de ce am calculat eu. Aia 6400 ai mei sunt fix raza plus altitudinea de zbor.

        (Citează)

  7. Si totusi de ce soarale rasare din vest ?

      (Citează)

  8. @L!nuX: Toala lumea stie ca soarele rasare de la Moscova.

      (Citează)

  9. pai tocmai , ca acum rasare de la americani :))
    sau cel putin asa apare

      (Citează)

  10. de fapt acum apune la americani si rasare pe partea din poza pe care noi nu o vedem

      (Citează)

  11. iar gasesc inexactitati: nu e 6410, e 6400 + (10*2) ca e raza :P

      (Citează)

    • Raza pana la avion este raza pamantului plus altitudinea de zbor, deci 6400 + 10.

      @Linux: nu rasare, acolo apune, asa ca dinspre est vine intunericul si soarele il vezi apunand la vest.

        (Citează)

  12. Ca sa completez informatia… Concord zbura cu 2 mach la o altitudine de 14 000 m – 16 000 m pe ruta Londra – New York.

    Un zbor normal dureaza cam 7-8 ore pe ruta mentionata. Cu Concord se facea in 3 ore.

    Britanicii au promovat acest zbor sub sloganul “Ajungi inainte sa pleci”

      (Citează)

  13. ah, se scrie “concorde” ca nu e un cord romanesc

      (Citează)

  14. Viteza e chiar mai mica daca zbori deasupra Europei SUA si Asiei. Pe paralela 45, unde suntem noi, viteza e cam 70% decat cea la Ecuator, adica aproximativ 1160Km/h.

      (Citează)

  15. Un mic bonus: La altitudinea de croaziera punctul in care rasare (si apune) soarele e mai la nord decat la sol. si ziua e mai lunga

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus