►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Probabil că civilizaţia noastră chiar este un loc groaznic din moment ce nu prea mai poţi găsi ceva fabricat pe scară largă şi care să nu includă sclavie, abuzuri şi nedreptăţi. Zilele trecute citeam despre fabricile chinezeşti unde se asamblează iPhone-uri şi condiţiile inumane de acolo. Mai demult observam că pentru cafea există un simbol aplicat pe pachete şi care înseamnă “Fairtrade”, adică produse fabricate legal, fără sclavie şi abuzuri. Concluzia imediată a fost “dar celelalte 95% dintre mărci… cum se fabrică?”
Ciocolata nu face excepţie, ne zice CNN. Munca pe plantaţiile de cacao din Africa, acolo unde începe totul, se face şi prin sclavie şi cu copii şi în condiţii sub limita decenței. Cine ar fi crezut că un produs atât de banal şi de nevinovat precum ciocolata poate ascunde astfel de probleme?
Eu am o teorie. Vedeţi, lumea se agită cu diamantele şi aurul extras aiurea şi sclavia de acolo. În general lumea se agită cu tot felul de produse a căror industrie poate fi uşor condamnată deoarece nu este una pentru marea masă a oamenilor. Câţi îşi permit diamante sau aur? La o adică poţi susţine să se închidă sau să se reformeze totul, deoarece tu oricum nu aveai parte de acele produse şi e mult mai uşor să nu “vrei” ceva ce oricum n-ai fi putut obţine.
Cafeaua şi ciocolată sunt însă alte lucruri, nu? Cine ar putea trăi fără ele? Aşa că ne facem că nu auzim, că nu ştim, că nu ne pasă, iar singurul mod prin care se atrage atenţia asupra acestor practici ce nu fac cinste omenirii din secolul 21 este micuţul logo Fairtrade pus la baza unui pachet de cafea Starbucks sau a unei tablete de ciocolată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
21/01/2012 la 5:12 PM
Sunt foarte multe domeniile în care publicul-ţintă “merge pe burtă”. Consumatorii nu mai reacţionează la ceea ce nu se desfăşoară în faţa lor. Era o replică foarte bună în Hotel Rwanda – văd la televizor toate lucrurile astea oribile, se opresc puţin din cină, spun “vai, e îngrozitor”, apoi îşi continuă cina. Aşa funcţionează acum societatea, din păcate.
Andreea Laciu(Citează)
21/01/2012 la 6:36 PM
Asa se face profit :)
curs valutar(Citează)
21/01/2012 la 6:48 PM
Dacă mă întrebi pe mine, problema vine ușor din altă parte. Da, sunt unii producători de materie primă care vor să taie cât mai mult din costuri. Dar…
Care din noi nu s-a uitat strâmb la un preț de pe raft, comentând în barbă ”da’ de ce așa mult, frate?” și apoi ne-am orientat către un produs mai ieftin? Foarte puțini din noi suntem dispuși să dăm un ban în plus pentru un produs făcut în condiții decente. Iar zgârcenia noastră se duce în jos pe lanț până la amărâtul ăla care face materia primă. Nu că nu s-ar găsii companii ”fructifere” care să vândă munca sclavilor la prețuri exorbitante.
Ironic este că mai toți ne văicărim de salariile mici. Pentru că cineva, undeva, nu e dispus să plătească munca noastră la adevărata ei valoare.
PS: Există și o poveste inversă, cu angajatul care freacă menta cât de mult poate, văicărindu-se de salariu, dar nu e aplicabilă aici.
Octavian(Citează)
21/01/2012 la 6:56 PM
Anul trecut am primit si m-am uitat la tot documentarul asta: “The Dark Side of Chocolate”
http://documentaryheaven.com/the-dark-side-of-chocolate/
E mult spus conspirație mondială, însă urmărindu-l se poate vedea că marile companii (mamuții în domeniu știu de asemenea practici dar nu fac nimic).
Acum văd ca a apărut un documentar si de la BBC (pe youtube) in 5 parti:
Chocolate The Bitter Truth 1 of 5 Child Trafficking BBC Panorama Investigation
Ariel(Citează)
21/01/2012 la 9:38 PM
Foxconn este firma care face iPhone-uri si care a fost implicata in scandaluri referitoare la conditiile de munca (morti, accidente de munca etc.)
Pentru tine conteaza daca produsele Acer, Asus, Amazon, Nokia, Philips, Toshiba, la care faci review-uri sau pentru care dai link-uri ProfitShare, au certificare Fairtrade ?
In caz ca nu stiai, firmele mentionate sunt clienti Foxconn.
Wideblog(Citează)
21/01/2012 la 9:58 PM
@Wideblog are dreptate.
Cum e ilegal sa se formeze sindicate acolo, singura solutie e sa nu mai cumparam produse Acer, Asus, Amazon, Nokia, Philips si Toshiba, sa ii boicotam pe toti.
Asa firmele susmentionate dau faliment si muncitorii care primeau 5$ pe zi nu o sa mai primeasca nimic.
Problema rezolvata.
Nu-i asa, @Wideblog?
Schizoid(Citează)
22/01/2012 la 1:00 PM
As scrie si despre ceilalti, daca as stii ca fac astfel de lucruri. Am impresia insa ca numarul mare de iPhone-uri face ca munca sa se desfasoare in alte conditii decat cea pentru Asus sau Acer sau HTC.
nwradu(Citează)
22/01/2012 la 2:00 PM
@Schizoid: Boicotul e o idee buna. Daca functioneaza, firmele pot lua masuri sa imbunatateasca conditiile de lucru. Daca nu o fac si dau faliment, nu e tragedie – apar alte firme care vor invata din greselile trecutului.
Problema reala e alta: pentru conditii de lucru mai bune, produsul final o sa coste mai mult iar diferenta o suporta cumparatorul. Esti pregatit sa scoti bani din buzunar ?
Wideblog(Citează)
22/01/2012 la 6:17 PM
Eu sunt. Daca acela este pretul real al produsului, facut dupa normele legale de munca si calitate si transport, pe acela vreau sa-l platesc. Daca nu mi-l voi mai permite, asta e, trebuie sa muncesc mai mult si sa castig mai bine. Dar niciodata nu voi sustine sa fie abuzatii altii doar ca eu sa am ciocolata si cafea ieftina.
nwradu(Citează)
23/01/2012 la 1:17 AM
Sclavia a existat, exista si va exista…nimeni nu a putut face nimic in aceasta privinta de ani de zile
Alina(Citează)