►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Există tehnologii care nu sunt puse niciodată în lumina reflectoarelor, dar în anumite momente sunt foarte utile. Intel Wireless Display e una dintre ele.
De revelion vroiam să pun un film de pe laptop pe televizorul LCD din cameră. Aveau şi cablu HDMI şi tot ce trebuie. Problema era că fişierul se găsea în laptopul meu şi eu vroiam să mai scriu şi să editez nişte imagini, aşa că trebuia întâi mutat filmul pe un alt laptop. Acest lucru este mult mai greu de făcut atunci când ai un fişier de 8 GB şi n-ai un stick USB suficient de mare.
Am încercat mai multe variante. Cardul din aparatul meu foto e de 8 GB, aşa că fişierul n-ar fi încăput (7,9 GB versus 8,3 GB). Altceva nu aveam la dispoziţie, iar reţeaua wireless mergea prost şi pica des, nefiind bună pentru un transfer susţinut la viteză mare. Am vrut să fac o reţea ad-hoc între laptopuri şi am reuşit (are Windows 7 utilitar pentru asta, deschideţi Start şi scrieţi “ad-hoc”), dar apoi am stat câteva minute să configurez Sharing şi Security-ul, făcând-o la nimereală cu conturi tip “Everyone” şi toate drepturile date direct, numai să meargă. Când în sfârşit a început transferul, laptopul primitor s-a blocat din cauza acestuia şi devenise de neutilizat. Timpul estimat era de 45 de minute.
Până la urmă am anulat ad-hoc-ul și am arhivat fişierul filmului în 3 arhive de 3 GB fiecare. Pe prima am copiat-o pe cardul din aparatul foto, pe a doua într-un telefon mobil (cablu USB, use as disk drive, tot tacâmul). Apoi le-am copiat în al doilea laptop, urmând ca a treia arhivă să ajungă şi ea prin aceeaşi metodă după încă vreo 4 minute. Apoi a urmat dezarhivarea, care durează un pic până scrie 8 GB în hard-disk.
Timp total: vreo 30 de minute de încercări şi modificări de soluţie, din care majoritatea timpului fiind utilizată pentru scrierea fişierelor pe memorii şi în hard-disk. Aş fi putut rula filmul direct din laptopul meu şi să şi lucrez pe el în acelaşi timp, dar nu aveam un cablu HDMI suficient de lung încât să stau la o distanţă comodă de TV.
Intel Wireless Display este o tehnologie ce transmite video şi audio fără fir. Este prescurtata WiDi şi, dacă o vrei, trebuie să te asiguri că laptopul pe care-l cumperi o suportă. De obicei e un sticker mare care o anunţă. Nu este ceva la care poţi face upgrade, fiind o combinaţie de procesor, placă video şi placa de reţea, dar măcar luaţi-o în considerare la achiziţiile viitoare. Eu îmi doresc să o fi făcut.
Utilizarea este simplă. Îţi trebuie un laptop compatibil WiDi, care va transmite fără fir semnalul video şi audio către un adaptor special. Îţi trebuie un televizor cu port HDMI. În acest port cuplezi adaptorul special WiDi despre care vorbeam şi care arată ca un stick USB (de fapt stick HDMI, nu?) sau ca o cutiuţă elegantă, adaptor spre care laptopul tău transmite de fapt datele. Asta e tot.
Am văzut tehnologia demonstrată la câteva evenimente. Un laptop dădea spre mai multe televizoare prezentarea, fără nici un cablu în ecuaţie. Simplu şi rapid, mi-ar fi luat 1 minut să configurez totul dacă aş fi avut aşa ceva.
Detalii găsiți pe site-ul oficial Intel, unde sunt arătate și câteva adaptoare Belkin sau D-Link.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
15/01/2012 la 1:41 PM
e un fel de AirPlay, nu?
Paul(Citează)
15/01/2012 la 1:54 PM
WiDi imi face de mult cu ochiul. Mi se pare super tare. Urmatorul meu portabil o va avea.
Ref la transferul tau, in caz ca mai ai vreodata nevoie iti recomand Total Commander si functia SPLIT (Files > Split File) si apoi Combine. Nu e vorba de arhivare/dezarhivare si timpii sunt foarte mici. Arhivarea nu mai merge la fisiere deja comprimate gen AVI/MKV/JPG …
Ariel(Citează)
15/01/2012 la 2:38 PM
Cred ca intrebarile evidente sunt:
1. Asta faceai tu in noaptea de revelion ?!
2. De ce nu ai un Stick de 16GB ?!
Revo(Citează)
15/01/2012 la 3:50 PM
MMMkay.. s-a inventat DLNA sau chiar Airplay pana om avea WiDi… Nu cumva reinventam roata?
George(Citează)
15/01/2012 la 3:51 PM
Oricum, bine pusa problema de @Revo!
George(Citează)
15/01/2012 la 11:26 PM
@Ariel: oricum nu arhivam, era pe compresie Store, care doar scrie fisierul direct in arhiva si atat. Dureaza scrierea lui…
@Revo: nu, pe 1 ian cred ca era. Am stickuri de 8 GB, de 16 n-a fost sa fie, dar planuiesc sa iau unul USB 3.0.
@George: DLNA este prin wifi, ceea ce nu aveam acolo. DLNA-ul doar stabileste o comunicare, dar canalul pe care se desfasoara aceasta este o retea wireless existenta. WiDi este direct, din cate am inteles.
nwradu(Citează)
16/01/2012 la 1:40 AM
si cum arata adaptorul acela WiDi pt tv?
interesant(Citează)
16/01/2012 la 1:49 AM
la asa ceva te refereai? http://www.engadget.com/2010/02/01/toshiba-satellite-e205-with-intel-wireless-display-review/
interesant(Citează)
16/01/2012 la 10:37 AM
Vezi aici in jos dreapta, ca da exemplu de vreo 3 adaptoare.
http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/intel-wireless-display.html
nwradu(Citează)
16/01/2012 la 6:43 PM
ok,mersi mult.momentan nu,dar pe viitor cred ca voi achizitiona si eu o ‘jucarie’ din aceea.
http://www.edigital.ro/Player_multimedia/Adaptor_Netgear_PUSH_2_TV_HD_-I_ntel_Wireless_Display_%28PTV2000%29-p272791.html?bid=&partner=40002&utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
http://www.cel.ro/accesorii-tv/adaptor-tv-d_link-wireless-pt-intel-wireless-display-l/
http://www.cel.ro/accesorii-tv/adaptor-tv-d_link-wireless-pt-intel-wireless-display-l/
interesant(Citează)
16/01/2012 la 6:47 PM
http://www.cel.ro/accesorii-tv/adaptor-wireles-belkin-screencast-l/
aveai mai demult o optiune(utila in opinia mea) de a putea modifica mesajele intr-un interval dat.de ce ai renuntat la ea?
interesant(Citează)
16/01/2012 la 7:46 PM
Nu mai functiona pe noile versiuni de WordPress. Insa nu ma deranjeaza sa mai scrii un comentariu daca mai ai ceva de adaugat.
nwradu(Citează)
04/02/2012 la 2:18 PM
Nu este foarte rentabil WiDi la pretul de aproape 500 ron. Am pe laptop Intel Wireless Display insa gasesc mai practic DLNA si astfel pot folosi pentru toate televizoarele din casa un singur laptop. Ar fi cam moft sa achizitionez un adaptor widi numai pentru o petrecere unde sunt nevoit sa descarc niste poze, de cel mult doua, trei ori pe an.
Bogdan(Citează)
15/02/2012 la 6:40 PM
la asta meditam si eu zilele astea,daca renteaza sau nu.plus ca ma mai gandeam si la varianta unui router dual band,dar nu sunt convins 100% ca acesta ar putea sa sustina un trasfer video full hd.
interesant(Citează)
15/02/2012 la 7:54 PM
@Bogdan
DLNA e util, am si il folosesc peste reteaua WiFi existenta, minusul mare e ca tot trebuie reindexate folderele, si nu accepta decat foto, muzica, video.
Cu WiDi poti trimite orice aplicatie, gen powerpoint, un PhotoSharing live via YM, browser cu youtube.
Ariel(Citează)
15/02/2012 la 8:07 PM
@interesant
Mai jos poti gasi postat de tip roman, cam ce face un dispozitiv si tehnologia allshare DLNA
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UbvdDJ4B1Mk#!
@Ariel
Intru totul de acord cu tine…dar pana la un punct… pretul unui receptor WiDi. Ar merita acest dispozitiv ca sa fac streaming pe ecran mare ar merita doar pentru filme si televiziuni online. Insa pentru filme Blue ray sau alte formate descarcate de pe net, merita mai mult un DLNA dat fiind ca poti face streaming pe mai multe televizoare concomitent. Cu WiDi nu poti decat cu un singur dispoztiv pentru fiecare TV. Deci avantaj pret DLNA.
Bogdan(Citează)
15/02/2012 la 8:12 PM
Inca ceva… Power Point , yahoo sau alte aplicatii de acest fel ar fi inutile sau folosite rar pe un ecran mare. Este mult mai ieftin un cablu HDMI pentru astfel de activitati. Bineinteles, daca mi-as permite mi-as umple casa de gadgeturi!
Bogdan(Citează)
16/02/2012 la 2:33 AM
mersi de link @Bogdan.am facut teste in seara asta si se pare ca functioneaza si la mine DLNA.partea proasta e ca la unele filme nu imi recunoaste tv(lg 32lw5500) sunetul.ma tem ca si cu adaptorul WiDi sa nu patesc aceasi lucru.
interesant(Citează)
08/03/2012 la 3:59 PM
salutare.am tot cautat pe net,dar nu gasesc pe niciun alt site din romania sa se vorbeasca despre adaptoarele acestea.tot ezit sa imi cumpar unul,deoarece nu sunt foarte sigur cine face procesarea audio in cazul streamingului de pe laptop pe tv cu ajutorul adaptorului widi.sa fie televizorul,la fel ca in cazul rularii unui film de pe stick sau laptopul?am pus intrebare aceasta pt ca tv meu lg nu recunoaste sunetul dts.mi-ar fi de un real folos daca ar cunoaste cineva situatia si m-ar putea ajuta si pe mine.mersi anticipat.
interesant(Citează)
08/03/2012 la 4:10 PM
@interesant
răspunsul meu nu e complet, dar poate te ajută. Cunosc personal “problema” la unele LGuri cu DTS-ul. Un amic aflat în aceeași situație a găsit o soluție:
de pe PC, prin cablu HDMI trimite către TV semnal combinat video+audio, astfel încât decodarea o face calculatorul. Același fișier care rulat de TV prin USB/LAN nu prezită sunet prin HDMI are sunet. Placa lui video are nush ce driver care permite captura sunetului din PC si transmisia pe HDMI.
Eu am un Samsung, care știe de DTS. Din TV am opțiunea ca să trimit, optic, către stația audio fie semnal PCM fie DTS.
O soluție în cazul tău ar fi să comanzi produsul dorit, să-l testezi și în caz că nu funcționează să-l returnezi și primești banii înapoi. Pierzi doar timpul tău și costul curierului (tur-retur).
Ariel(Citează)
08/03/2012 la 7:21 PM
multumesc mult de raspuns si de timpul acordat.de catevamomente am verificat un film la care nu aveam semnal audio atunci cand il rulam de pe stick iar prin metoda laptop + cablu hdmi + tv imi merge si mie sonorul.deci e foarte probabil sa mearga si cu adaptorul widi pt ca si acela se conecteaza tot prin hdmi.la varianta cu returnatul produsului chiar nu m-am gandit nicio clipa,nu credeam ca este posibil asa ceva.in cazul acesta,nu-mi ramane decat sa-l comand si pe urma om mai vedea noi.mersi inca o data.
interesant(Citează)
12/03/2012 la 6:10 PM
pana la urma m-am hotarat si mi-am luat adaptor widi.am gasit pe evomag un belkin screencast la promotie 399 lei.am vazut ca au si ceva la 160 lei de la netgear dar nu cred ca acela duce full hd ci doar hd.daca doreste cineva vreo lamurile in legatura cu adaptorul,ii stau la dispozitie.
interesant(Citează)
15/03/2012 la 12:56 PM
@interesant
și îți merge audio+video trimis prin WiDi către TV ?
Sunetul DTS e procesat de calculator, nu ?
mersi
Ariel(Citează)
16/03/2012 la 3:23 PM
da,imi merge audio+video(full hd) fara nicio problema.chiar foarte bine,nu sacadeaza deloc nici chiar daca tv(adaptorul) si laptopul sunt in camere diferite.tind sa cred ca da,de calculator e procesat sunetul,pt ca acuma imi merg perfect toate filmele,chiar si cele ce nu mergeau inainte prin dlna sau usb.
interesant(Citează)
25/06/2012 la 12:21 AM
Salut
-va rog sa-mi spuneti si mie cateva modele de laptopuri care sa fie compatibile cu aceasta jucarie ,, push2tv”.Stima.
Cornel(Citează)
03/01/2013 la 5:42 PM
Am achizitionat de curand un laptop Asus de ultima generatie dar nu are aplicatia Intel Wireless Display (WiDi). Vreau sa-l upgradez hard si soft la aceasta tehnologie. Mentionez ca are i7-3630QM,16 GB RAm, placa video NVidia GT 650m cu 2Gb dedicat, dar placa retea wireless Qualcom cu ultimul standard (802.11 b/g/n). SO Win 7 Ultimate 64 bit.
Ma puteti ajuta? Ce trebuie facut? De unde pot procura componenta wireless necesara si daca se potriveste la placa de baza (cred ca e Intel HM67..)
marius mihaescu(Citează)
03/01/2013 la 8:05 PM
Nu cred ca se poate schimba placa si nu ti-as recomanda sa incerci cu cositorit si decapat. Daca intrebi ce trebuie facut, e clar ca mai bine nu te bagi. Iar de soft nici nu stiu ce sa zic, nu cred ca exista BIOS-uri de schimb asa usor. E mai ieftin sa iei alta placa de baza.
nwradu(Citează)