un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review HTC Sensation XL

12 Dec 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Sensation XL este cel mai mare telefon făcut de HTC, la 4,7 inci diagonala ecranului, şi vedeta unui show de lansare făcut în Londra. Pe hârtie, văzându-i specificaţiile, recunosc că mă aşteptam la mai multe de la acest model, dar important este cum se comportă şi în realitate, aşa că am cerut unul la Marketonline imediat ce a intrat în stoc şi l-am primit la teste.

Specificaţii: ecran S-LCD de 4,7 inci diagonală, rezoluţie 800 x 480 pixeli; Android 2.3.5 cu interfaţă Sense; procesor la 1,5 GHz; memorie internă 16 GB, fără slot suplimentar pentru card de memorie; 768 MB de RAM; căşti Beats de foarte bună calitate incluse în pachet; cameră foto 8 megapixeli şi filmare video la 720p; disponibil doar în culoare albă; greutate 163 grame, dimensiuni 132.5 x 70.7 x 9.9 mm ; baterie 1600 mAh.

Costă 2518 lei (în 12 decembrie, dar se ieftineşte în timp) pe MarketOnline.ro

Eu îl văd ca fiind o alternativă la Galaxy Nexus, care se lansează chiar astăzi la Vodafone, aşa că să trecem la review cu acestea în minte.

UNBOXING
Cutie albă, specifică HTC-ului, dar mai mare. Lângă telefon sunt puse căştile Beats, vizibile imediat ce deschizi pachetul, ca să ştii că ai luat un produs care vine cu această marcă ce oferă o calitate bună a sunetului.

Cutia include în rest un cablu de date şi adaptorul de priză.

CONSTRUCÅ¢IE
Sensation XL este bine făcut, pe măsură preţului său aş zice. Ar fi fost culmea dacă la aceşti bani n-ai fi primit un apărat bine construit.

Carcasa are un mod ciudat de a se deschide, îi apeÅŸi un buton ce eliberează mecanismul de prindere ÅŸi de fapt ridici ecranul din carcasa, nu “dezlipeÅŸti” spatele de restul telefonului. A trebuit să citesc în manual ca să văd în ce direcÅ£ie trebuie să trag.

Ecranul este bine îmbinat în carcasă. Partea tactilă nu are nicio problemă, fiind uşor de apăsat şi având sensibilitatea corectă pentru o utilizare normală.

Există un buton de Power în partea de sus şi butoane de volum pe partea dreaptă. Pe stânga se afla conectorul micro-USB pentru încărcare. În partea de jos nu se găseşte nimic de interes.

Spatele este dominat nu doar de sigla HTC, dar ÅŸi de cea Beats, acel “b” în cerc roÅŸu. AceeaÅŸi siglă apare ÅŸi pe ecran atunci când porneÅŸte telefonul, de altfel. Spatele este în două culori, alb în partea de jos ÅŸi gri pe restul spatelui. ÃŽn partea de sus se găseÅŸte camera foto de 8 megapixeli, cele două LED-uri de flash ÅŸi difuzorul extern, pus vertical lângă modulul foto.

Pe total, telefonul e bine făcut, dar pare şi mare. La aceeaşi diagonală cu Galaxy Nexus, Sensation XL pare mai mare din cauza formei acestuia. Mai mulţi facturi contribuie aici: Sensation XL este mai lat cu 3 milimetri, mai gros cu unul şi cu 30 de grame mai greu, aşa că mie mi s-a părut mai anevoios de utilizat, mai ales că tocmai folosisem Galaxy Nexus-ul înaintea sa (ce-mi merge!). Parcă la Sensation XL aveam probleme în a ajunge cu degetul mâinii în care ţin telefonul pe tot ecranul său, în timp ce la Galaxy Nexus nu se întâmpla asta, iar gramele în plus îl fac cu 20% mai greu.

PERFORMANŢĂ
Telefonul este cel mai rapid HTC de până acum, dar asta nu înseamnă că nu sunt un pic nemulţumit de Sensation XL.

Ca să încep cu părţile bune, interfaţa merge foarte rapid, nu se blochează, nu se poticneşte, nu aşteaptă niciodată fără motiv, răspunde imediat la comenzi, toate programele rulează foarte bine.

Semnalul, indiferent de tipul său, este bine recepţionat. N-am avut probleme cu wifi, GPS, telefonie sau HSDPA. Mai mult, calitatea apelurilor este foarte bună, vocea se aude clar şi fără distorsiuni şi fără vreun ecou

Bateria ține o perioadă acceptabilă şi scoţi o zi din ea, chiar şi dacă îl foloseşti mai mult. E cam la acelaşi nivel cu Galaxy Nexus pentru utilizatorii obişnuiţi şi mult mai bună decât pe Nokia Lumia 800.

Problemele încep atunci când îţi dai seama că totul merge bine şi pentru că nu are chiar cele mai bune specificaţii de pe piaţă, deşi e cel mai bun model al HTC-ului.

De exemplu ecranul, deÅŸi gigantic ca diagonală, are rezoluÅ£ie de “doar” 800 x 480 pixeli, pe când Galaxy Nexus vine cu 1280 x 720. Densitatea de pixeli este de 199 ppi, când Galaxy Nexus are 316 ppi, cât un iPhone 4S. Bateria lui Sensation XL È›ine cât È›ine, dar sistemul controlează mai puÅ£in pixeli ÅŸi controllerul video nu are la fel de mult de muncă.

Apoi, Android 2.3.5 nu se compară cu Android 4.0. Măcar HTC a anunţat că Sensation XL (ca şi XE şi cel normal) vor primi update-uri la Android 4.0 cât se poate de repede, dar mă aştept ca asta să însemne câteva luni.

Sunt foarte dezamăgit şi de lipsa unui slot de card de memorie. Adică tocmai pe un telefon gigantic nu s-a găsit loc şi pentru un amărât de microSD, mai ales că toată partea de control a acestuia ar fi fost oricum inclusă în chipsetul Qualcomm utilizat? Telefonul este prezentat ca unul de muzică, mai ales având căşti Beats, dar nu are la dispoziţie decât cei 16 GB interni, care sunt mult mai puţini chiar imediat ce scoţi telefonul din cutie, o parte din memorie fiind deja ocupată cu aplicaţii şi altele.

SUNETUL ÅžI CÄ‚ÅžTILE BEATS
Căştile sunt extraordinare. Muzica se aude foarte bine, ai bass cât să dai şi la alţii, e o plăcere să asculţi melodii la acest telefon. Eu l-am pus şi pe iPod-ul meu şi sunt compatibile.

Căştile sunt modelul in-ear, cablul este roşu şi suficient de lung, iar pe el se găseşte şi o micuţă telecomandă. Pentru HTC Sensation aceste căşti funcţionează şi ca handsfree, având şi microfon încorporat în ele.

Singura problemă mi s-a părut a fi forma lor. Sunt un pic prea alungite şi nu intră cu totul în ureche, ceea ce înseamnă că nu poţi sta cu capul pe pernă, pe o parte, şi să le ţii în ureche. Eu pot să fac asta cu Sennheiser-ele mele, care au partea de difuzor mai micuţă, dar cu aceste Beats trebuie întâi să te obişnuieşti. Din cauza formei alungite, par și un pic grele și au tendința să cadă din ureche, așa că vă recomand să le montați silicoanele cele mai mici și să le înfigeți bine în canal.

Nu ştiu cât costă o astfel de pereche de căşti, dar se aud ceva mai bine dăcât una de 200 de lei de la Sennheiser, dacă vreţi o comparaţie, aşa că sunt un punct forte al telefonului. Atunci când asculți muzică la ele, pornește și un modul Beats by Dr Dre, dar nu sunt lămurit exact ce face. Cred ca este vorba de un egalizor de sunet configurat special pentru aceste căști. Nu știu dacă partea hardware audio a telefonului include și componente mai scumpe sau doar căștie sunt de top.

CAMERA FOTO
Camera este bună şi face fotografii clare atunci când totul merge bine, în sensul că ţii telefonul bine în mână şi subiectul tău nu se mişcă. Dacă eşti în mişcare, nu mai obţii rezultate atât de bune. Am fost dezamăgit şi de timpul de deschidere al softului de cameră şi de timpul de declanşare, care nu este la fel de mic precum la iPhone 4S sau la Galaxy Nexus.

Fotografiile la 8 megapixeli au intră 1,6 şi 2 MB. Spre deosebire de alte telefoane, arată ok şi cele făcute noaptea, dar cu ceva lumină în jur, precum în trafic sau sub lumini stradale. Flash-ul dual este foarte puternic şi iluminează o cameră sau este o lanternă foarte bună.

SOFTWARE
Aici chiar nu mai am nimic de zis, în afară de a spune că HTC Sensation XL vine cu Android 2.3.5 şi interfaţă Sense UI versiunea 3.5. Un update la Android 4.0 va fi disponibil în curând.

Cum era de aşteptat, toate programele pe care le-am instalat au mers direct şi fără probleme. Telefonul include din start Facebook, Twitter şi Soundhound, dintre cele pe care le folosesc şi eu (bravo HTC pentru că îmi uşurează o parte din munca de instalare). În plus, am pus eu tot ce îmi mai trebuie, adică iGO, Springpad pentru notiţe, TweetDeck, Meebo, Angry Birds, Astro File Manager, Dropbox, Foursquare şi restul.

Interfaţa Sense UI m-a ajutat foarte mult, având funcţii pe care cu greu le-aş putea înlocui prin alte programe. Gmail şi calendarul le-am accesat prin aplicaţiile native din Android, iar de la HTC am mai utilizat câteva widget-uri incluse şi cititorul de feeduri.

Menţionez că Sense UI versiunea 3.5 include un ecran de blocare animat (eu am setat meteo pe el) şi cu 4 pictograme pentru acces rapid la 4 programe alese de tine.

CE E BINE

  • carcasa elegantă
  • căşti Beats

CE E RÄ‚U

  • rezoluÅ£ia de doar 800 pixeli
  • fără slot de card
  • scump

CONCLUZIE
HTC a rămas un pic în urmă şi nu reuşeşte să aducă pe piaţa un telefon care să concureze cu modelul de top al momentului, Galaxy Nexus. La înfruntarea primăverii, Sensation clasic a fost la egalitate cu Galaxy S II, în opinia mea, dar acum Sensation XL nu reuşeşte aceeaşi performanță faţă de omologul său Nexus. Luaţi-l doar dacă sunteţi fani HTC sau dacă vreţi căştile Beats (şi nu vreţi să le cumpăraţi separat).

În acest ultim caz, aruncaţi un ochi şi pe Sensation XE, care este un model de 4,3 inci, dar are acelaşi hardware performant, are şi slot de card microSD, ba chiar are şi rezoluţia ecranului un pic mai mare, la 960 x 540 pixeli (deşi nu sunt fanul rezoluţiilor atipice, că posibil să aveţi probleme cu unele programe).

Costă 2518 lei (în 12 decembrie, dar se ieftineşte în timp) pe MarketOnline.ro

asus s5507

    3 comentarii

  1. Hmm, vreau si eu iGO pe SGS2-ul meu. Cum il pun ? Pleaase :)

      (Citează)

  2. Sa nu uit, o placere sa citesc review-urile tale, again !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus