►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu sunt multe de spus despre modelele Zenbook, fie ele de 11 inci (seria UX21) sau de 13 inci (seria UX31). E suficient să te uiţi pe lista de specificaţii şi când vezi acolo SSD, Core i7 şi multă memorie, ştii că au performanţe de top. E suficient să te uiţi la un laptop şi ai văzut dintr-o ochire ceea ce este de văzut: e foarte subţire şi are carcasă din aluminiu, cu un aspect foarte plăcut.
Totuşi, după atâtea săptămâni de butonat un Zenbook sau altul, ar trebui să iasă un review mai mare, nu?
Specificaţii: categoria Ultrabook; 11,6 sau 13,3 inci diagonala ecranului LED; rezoluţie 1366 sau 1600 pixeli; procesor Core i5 sau Core i7; stocare pe SSD de 128 GB sau 256 GB; 4 GB de memorie RAM; difuzoare Bang & Olufsen; placă video integrată; wifi, cititor de carduri SD, port USB 3.0, port USB 2.0, ieşire HDMI şi VGA prin adaptor, ieşire RJ-45 prin adaptor; greutate 1,1 sau 1,3 kg; grosime foarte mică, până la 3 milimetri; baterie 5 sau 8 ore; Windows 7 inclus.
Preţul începe de la 4299 lei în sus, în funcţie de diagonală şi model.
UX21 cu ecran de 11,6 inci, Core i5, 128 GB SSD – Evomag
UX31E-RY009V cu ecrand de 13,3 inci, Core i5, 128GB SSD – eMAG
UX31E-RY008V cu ecrand de 13,3 inci, Core i5, 256GB SSD – eMAG
UX21 și UX31 – Marketonline
Mult mai multe fotografii găsiți pe SkyDrive:
UNBOXING
Cutia este absolut banală şi nici nu are un mâner de care să o ţii, aşa că faci jonglerii cu ea ca să nu o scapi la transport.
Înăuntru însă se găseşte şi o husă pentru protecţia laptopului, de fapt un fel de plic făcut din material rezistent la zgârieturi şi rupere. Da, un Zenbook e atât de subţire încât încape şi într-un plic.
Tot în pachet se găseşte şi încărcătorul, care e ceva mai mic decât unul obişnuit, în ton cu laptopul, plus adaptoarele de care vorbeam, unul pentru VGA şi altul pentru RJ-45.
ULTRABOOK
Conceptul de ultrabook a fost dezvoltat de Intel, probabil din dorinţa de a arăta că procesoarele lor pot face parte şi din laptopuri meseriaşe, nu doar din cutii negre şi urâte. Ca să fie considerat un ultrabook, un laptop trebuie să aibă:
E ca şi cum Intel ar fi zis “băi, e cazul să scoateţi şi laptopuri marfă şi cât de cât ieftine, ce mai aşteptaţi?”. Iar producătorii au început să scoată. Având în vedere preţurile, doar modelele cele mai ieftine de la Asus Zenbook pot fi considerate ultrabook-uri.
CONSTRUCŢIE
Asus Zenbook este superb! Nu doar subţire, ci şi plăcut la atingere datorită aluminiului. Pare venit din filmele SF, cu acea carcasa argintie metalică şi cu tastele de aceeaşi culoare. Chiar şi pus lângă un MacBook Air mi s-a părut a fi mai frumos, deoarece metalul în aspect natural dă un aspect mai bun prin cercurile concentrice de prelucrare a carcasei.
E incredibil de subţire. În zona de sus, unde monitorul se pliază peste carcasa, e mai subţire decât telefonul meu şi ajunge chiar şi la 3-4 milimetri. De asemenea, totul este foarte bine închegat şi nimic nu se demontează, decât dacă ai şurubelniţe torx pentru carcasă.
Ecranul este unul foarte luminos. Dacă un laptop obişnuit ajunge pe la 250 de candele, cei de la Asus au pus pe Zenbook unul de 400 de candele. Culorile arată bine, dar se modifică un pic dacă te uiţi dintr-un unghi prea mare. De asemenea, ecranul nu este unul glossy în care să se reflecte absolut orice, dar nici nu este unul mat, ci undeva între.
Mi-au plăcut LED-urile de stare, care sunt foarte mici, în jur de un milimetru pătrat, şi albe. Nu deranjează la ochi şi intră în linie cu aspectul metalic şi subţire al întregului aparat.
Carcasa are doar câteva porturi. Există un conector pe care iese semnal VGA, dar îl foloseşti împreună cu un adaptor pentru a te lega la un conector VGA normal, de tip D-Sub 15. Similar şi HDMI-ul. Din porturile USB de pe aparat, unul este de tip 2.0 şi la care poţi lega un adaptor pentru a obţine o ieşire de reţea pe cablu, iar celălalt este un 3.0 rapid. Modelul de 13,3 inci are în plus încă un USB.
Eu am avut și modelul UX21, mai mic, și UX31, cel de 13 inci, iar singura diferență este acel port USB suplimentar. Desigur, cel de 13 inci se simte ca este mai greu si mai mare, dar tot subțire și ușor e transportat și mânuit este.
PERFORMANŢA
Bateria ține aproximativ 5 ore la modelul de 11 inci şi 8 ore la cel de 13,3 inci, ceea ce este foarte bine.
Zenbook este foarte rapid. Combinaţia de procesor Core i5 sau i7 cu stocare pe SSD şi 4 GB de memorie RAM este o soluţie câştigătoare, aşa cum arată şi indexul de performanţă din Windows 7, unde pentru stocare obţine cea mai mare notă pe care am văzut-o vreodată.
Toate programele pornesc imediat, totul se învârte rapid, procesarea fotografiilor sau a filmelor se face cu viteză mare. N-am nimic ce să-i reproşez. Iar rezoluţia de 1366 pixeli pentru modelul de 11,6 inci este foarte bună, făcându-l pe acesta uşor de folosit, deşi mă temeam la început că ecranul este prea mic.
Cei minim 128 GB de stocare pe SSD mi se par suficienţi pentru un laptop portabil. Dacă ai mai mulţi bani şi vrei mai mult spaţiu, iei un model de 256 GB.
Asus se laudă şi cu ceva numit Instant-On, o tehnologie care scoate sistemul din stand-by în 2 secunde şi din hibernare foarte rapid. Aşa este, dar e o consecinţă a utilizării SSD-ului. Mai important este că bateria rezistă multe zile cu laptopul în standby, o stare în care memoria este totuşi activă şi consumă curent. Ei zic că până la 2 săptămâni, dar n-am putut testa acest lucru.
Zenbook vine încărcat şi cu diverse widget-uri de la Asus. Singura mea plângere este nu că există, pentru că le poţi scoate, ci că exact cel de power se stricase şi nu mai afişa textul. E un widget care apare atunci când apeşi butonul de Power şi te lasă să alegi între Sleep, Hibernate şi celelalte, iar după un timp… s-a stricat. Aşa că le-am accesat prin meniul de Start şi asta a fost.
De ajutor este şi faptul că sistemul poate fi oricând restaurat dintr-o imagine ascunsă, obţinând în câteva minute un Windows instalat curat.
Sunetul este un alt element suprinzator. Difuzoarele, deşi mici şi amplasate pe fundul carcasei, în lateral, îşi fac bine treaba (poate nu degeaba scrie Bang & Olufsen pe ele) şi oferă un sunet limpede. Doar la volum foarte mare se distorsionează un pic şi, din cauza grosimii foarte mici a laptopului, pare că vibrează chiar tastatura acestuia.
CE E BINE
CE E RĂU
CONCLUZIE
Dacă ți-l permiți, cumpără-l, nu vei regreta. Nu există un ultrabook mai bun și mai arătos și spun asta după ce am văzut și modelele Acer și Toshiba (care, ce-i drept, sunt și mai ieftine). Asus a mers la maximul posibil pe toate directiile posibile atunci când a făcut aceste Zenbook-uri.
Preţul începe de la 4299 lei în sus, în funcţie de diagonală şi model.
UX21 cu ecran de 11,6 inci, Core i5, 128 GB SSD – Evomag
UX31E-RY009V cu ecrand de 13,3 inci, Core i5, 128GB SSD – eMAG
UX31E-RY008V cu ecrand de 13,3 inci, Core i5, 256GB SSD – eMAG
UX21 și UX31 – Marketonline
Mult mai multe fotografii găsiți pe SkyDrive:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
01/12/2011 la 11:26 PM
la banii astia, nu prea e sub 1000 de euro. de dolari nu mai zic.
mircea(Citează)
04/12/2011 la 11:03 AM
Salut,
Incerc sa ma decid intre Zenbook-ul de 11, 128GB, 4Gb si MacBookAir-ul tot de 11, dar 64/4. Ca si pret, tot pe acolo sunt. Dar ca si performanta? Se misca de doua ori mai repede? (Exagerez, evident).
Nu am gasit niciunde in Timisoara modelul asta de Asus sa pot sa il vad si live…
Un sfat, ceva? :)
Merci!
Cosmin(Citează)
04/12/2011 la 11:47 AM
Pai aici cred ca este vorba de preferinte si atat. Vrei sistem de operare OS X? Mergi pe Mac. Vrei Windows? Iei Zenbook.
Eu as alege Zenbook pentru stocarea mai mare, aia nu strica niciodata. Ca performante, avand aceleasi specificatii tehnice, cred ca vor functiona identic daca vei pune si acelasi sistem de operare pe ele.
nwradu(Citează)
04/12/2011 la 11:35 AM
Am uitat sa zic, amandoua sunt pe i5, 1.6GHz.
Cosmin(Citează)
04/12/2011 la 1:25 PM
Merci! M-ai rezolvat. :) Uite un detaliu pe care l-am gresit: e de 2GB RAM-ul pe Apple.
Cosmin(Citează)
04/12/2011 la 8:39 PM
ce copie de macbook air e Zen asta… chiar si tasta de power e pusa tot pe tastatura in dreapta (in locul tastei delete cum e clasic la orice laptop cu windows … )
Voinea(Citează)
13/12/2011 la 1:45 PM
Au anuntat si cei de la AMD trecerea catre ultrabook. Asa poate mai scad preturile si la Intel peste cateva luni, ma gandesc eu.
Alexandra(Citează)