►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Transformer Prime este a doua generaţie a popularei tablete Asus Transformer, care s-a vândut foarte bine în România şi în restul lumii. Avantajul major al primei tablete Transformer este că o poţi conecta şi deconecta oricând, în timp ce lucrezi, de la o tastatură specială făcută tot de Asus, tastatură care nu doar că o transformă într-un mic netbook ce-ţi creşte randamentul, dar oferă şi o baterie suplimentară destul de mare.
Prime-ul are şi el la dispoziţie o astfel de tastatură, dar în plus vine cu îmbunătăţiri majore la aproape toate capitolele sale, fiind pe bună dreptate o a doua generaţie. De obicei vă invit să descoperim împreună în review dacă produsul este bun sau nu, dar acum nu mai e cazul. Vă spun direct, Transformer Prime e cea mai bună tabletă cu Android a momentului şi cea mai bună produsă până în prezent; pur şi simplu bate concurența la orice capitol. Vă invit doar să descoperiţi cum şi de ce.
Specificaţii: chipset Tegra 3, despre care nVidia spune că oferă pe tablete grafică aproape la fel de bună ca cea de pe calculatoare (de acum câțiva ani, aș adăuga eu); procesor cu patru nuclee la 1,4 GHz; ecran de 10,1 inci, foarte luminos (cel mai luminos de pe piaţă, de altfel), 1280 x 800px, multitouch, sticlă rezistenta tip Gorilla; 1 GB de memorie RAM, 32 GB stocare internă; cameră de 8 megapixeli, cameră frontală de 1,2 megapixeli; rulează Android 3.2 şi update-ul la Android 4.0 trebuie să apară prin ianuarie, deci nu mai e mult; tableta are 8,3 mm grosime; bateria ține 10 ore, chiar 18 ore când o conectezi la tastatură; porturi audio, micro-HDMI, micro-SD card, microfon şi difuzoare pe tabletă, USB normal şi cititor de carduri SD pe tastatură.
Preţul:
Tableta Asus Transformer Prime 10.1 – auriu
Tableta Asus Transformer Prime 10.1 – mov
UNBOXING
O cutie normală, dar în ea se află şi tableta şi tastatura. Înainte tastatura era un accesoriu opţional şi venea în propria ei cutie, dar înţeleg că acum se vinde împreună cu tableta. Probabil că statisticile au arătat că majoritatea cumpărătorilor vor şi acest accesoriu.
Reţineţi că tastatura de la primul Transformer nu se potriveşte cu Prime-ul. Noua tastatură este mai subţire şi mai elegantă, dar este compatibilă doar cu noul Prime.
CONSTRUCŢIE
Nimic de reproşat, totul de lăudat la Asus Transformer Prime.
Seamănă foarte mult cu un iPad 2, aşa de mult încât de la distanţă, când nu vezi siglele, le poţi confunda. Pe mine nu mă deranjează, eu n-am complexe în a cumpăra un produs bun chiar şi dacă seamănă cu altul.
Spatele este din aluminiu, în culoare argintiu natur, a la Zenbook. Primul Transformer avea un spate exagerat de rotunjit şi era un pic dificil să-l ţii stabil pe masă, dar acum nu mai este cazul, Prime-ul este drept şi bine făcut. De asemenea, întreaga tabletă uimeşte în primul rând prin cât de subţire este, are doar 8,3 milimetri grosime!
Ecranul domină întreaga parte frontală. Tableta este absolut simetrică, aşa că de multe ori am descoperit că o ţin cu sigla în jos, dar nu contează deoarece software-ul roteşte automat ecranul după orientarea tabletei. Sigla de deasupra ecranului şi camera frontală abia se văd în spatele sticlei de pe faţă.
Din cauza simetriei tabletei, uneori este dificil să găseşti butonul de Power, mai ales că acesta este mic şi destul de retras în carcasă. Te obişnuieşti însă, nu e asta o problemă. Pe lateral sunt şi butoane de volum, plus un slot de carduri micro-SD şi un port micro-HDMI.
Alimentarea tabletei (sau conectarea la docking station) se face prin partea de jos. Conectorul este unul special, aşa că nu o poţi încărca de la orice cablu, ci trebuie să-l foloseşti pe cel din cutia tabletei.
Pe total însă, tableta arată şi se simte excelent în mână. Este bine făcută, bine îmbinată, are acel spate metalic, stă bine în mână, este foarte subţire şi nu găsesc nimic să-i reproşez la acest capitol.
PERFORMANŢA
Un alt capitol la care tableta stă excelent.
Ecranul este uimitor. Nu neapărat din cauza culorilor, care sunt “normale”, ci datorită luminozităţii foarte mari. Am auzit că ar fi un ecran de 400 de candele pe când restul tabletelor ating doar 250 de candele, dar nu am confirmarea. Important este că se cunoaşte în practică diferenţa, ba chiar se cunoaşte bine de tot.
Când am luat prima oară tableta am crezut că are luminozitatea la maxim. Era doar la jumătate. Când o dai la maxim zici că ai aprins o lanternă. Apoi poţi activa un mod Super IPS+ care măreşte suplimentare luminozitatea ecranului, de zici că aprinzi semnalul pentru Batman. Modul Super IPS+ este gândit astfel încât să poţi utiliza tableta chiar şi în soare. N-am avut parte de soare, că deh, e decembrie, dar nu mă îndoiesc că n-ar fi adevărat.
După super-ecran, urmează super-procesorul: Tegra 3 şi primul procesor quad-core pus pe o tabletă. Totul se mişcă foarte rapid şi niciodată nu s-a poticnit tableta, niciodată, nici măcar pentru o sutime de secundă. Desigur, eu susţin în continuare că programatorii ar putea să-şi optimizeze software-ul şi să-l facă să ruleze bine şi pe configuraţii mai slabe, dar în lipsa acestei optimizări măcar hardware-ul este tot mai performant.
Cred că nVidia va da lovitura cu Tegra 3, este o soluţie excelentă şi jocurile cu accelerare video rulează foarte bine, nu doar meniurile şi programele uzuale din Android. În plus, Prime-ul are 1 GB de memorie RAM şi 32 de GB de stocare internă, aşa că memoria este arhi-suficientă pentru toate aplicaţiile posibile.
Bateria ține şi ține şi ține. Oficial tableta se laudă cu 12 ore de viaţă, neoficial am tot încărcat-o şi descărcat-o fără să fac un test complet de durată de viaţă, dar părerea mea este că scoţi 10 ore de utilizare cu wifi-ul pornit în majoritatea timpului, iar dacă mai conectezi şi tastatura ajungi la vreo 18 ore de viaţă.
Tastatura este bine făcută. E subţire, este plată, tastele se apasă foarte uşor, are butoane specifice Android-ului, precum Home, Back, Menu, are butoane de pornit/oprit wireless-ul şi bluetooth-ul şi restul. Mai mult, sistemul de conectare a tabletei la tastatură a fost regândit şi acum merge ca uns. Conectezi tableta apăsând-o uşor în tastatură, o deconectezi glisând butonul special spre stânga şi trăgând uşor de ea. Nu se poticneşte, nu se blochează, nu tragi tare, nu împingi, merge uşor şi direct.
SOFTWARE
Transformer Prime rulează Android 3.2, care face parte din ediţia Honeycomb, dar în ianuarie va fi disponibil update-ul gratuit la Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Acesta nu mi se pare că aduce foarte multe în plus faţă de versiunea 3.2, diferenţele fiind minore, dar mă bucură update-ul rapid.
Cea mai important[ de menţionat este interfaţa de notificări, pe care Asus a modificat-o în bine. Meniul rapid din Android 3.2 era destul de greoi, în sensul că faci vreo 3 clickuri ca să activezi wifi-ul. Mi s-a părut un pic peste mână. Ei bine, Asus a făcut un meniu nou prin care ai totul disponibil la o singură atingere, ba chiar poţi regla şi luminozitatea de acolo şi poţi alege între trei moduri de funcţionare care generează regimuri diferite pentru procesor.
Dincolo de această modificare, Asua a adăugat şi câteva widget-uri proprii, dar ţin minte că acestea erau şi pe primul Transformer. E vorba de meteo şi alte câteva, plus două wallpaper-uri animate.
De asemenea, software-ul intern al tabletei știe să încarce în mod inteligent bateria tabletei. îți sunt indicate separat bateria tabletei si a tastaturii, ca să știi cât “suc” ai în fiecare. Dacă le pui împreună la încărcat, întâi se încarcă bateria din tabletă, apoi cea din tastatură. În plus, tastatura încarcă automat tableta, astfel încât aceasta din urmă să fie cu bateria la maxim.
Softul de pe Android este cel clasic şi poţi descărca orice program vrei, de cele mai multe ori gratuit, din Android Market. Nu mai repet toată povestea, dar îţi citeşti emailurile, te conectezi la Facebook, Twitter, Foursquare, Yahoo, Dropbox şi cam orice serviciu, ai acces la sute de jocuri bune, chiar dacă unele sunt pe bani, dar la preţuri modice gen 3-10 lei.
Preinstalat este Polaris Office şi ceva soft Asus pentru muzică, stocare în cloud şi alte câteva servicii. Eu nu le-am folosit şi oricum punctele forte ale tabletei sunt altele.
VIDEO REVIEW
Un scurt clip care arată tableta şi acel ecran de notificări.
CE E BINE
CE E RĂU
CONCLUZIA
Am spus-o deja la început: e cea mai bună tableta cu Android. Este un concurent serios pentru iPad 2 şi cu siguranţă un punct de reper în istoria tabletelor. Transformer Prime excelează la atâtea capitole încât cei de la Asus merită felicitaţi pentru cât de multe lucruri au reuşit să îmbunătăţească la un model care oricum era foarte bun în prima sa generaţie, iar acum străluceşte. Dacă Asus îi face marketing bun şi o distribuie fără probleme în lume, este tableta care poate schimba complet piaţa.
Tableta Asus Transformer Prime 10.1 – auriu
Tableta Asus Transformer Prime 10.1 – mov
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
30/12/2011 la 10:27 AM
Salut,
Bun review. Eu am apucat sa ma joc o perioada cu Asus Transformer si sustin afirmatiile tale: e o tableta extrem de buna. Poate in viitor voi pune mana si pe Transformer Prime, dar ideea ramane aceeasi: intr-o piata plina de “copii” dupa iPad si de tablete de $200, Asus a aratat clar ca se poate si altfel. Bravo lor, pe langa cateva serii foarte reusite de laptopuri(scriu comentariul de pe un laptop ASUS seria M) ca seria Gaming sau K, au scos si o serie de tablete foarte bune (2 pana acum).
Mars(Citează)
30/12/2011 la 10:36 AM
Da, astazi sunt chiar invidios pe tine….doar pentru ca tu ai avut minunatia de mai sus in mana. Eu sunt norocos ca detin primul model de tableta (transformer) si pentru ca ma voi abona sa o cumpar si pe asta….. :-))
Sarbatori fericite
Radu Balan(Citează)
30/12/2011 la 11:04 AM
Problemele cu promovarea deja au aparut,Hasbro sesizand folosirea de catre Asus a numelor Transformer si Prime.
Paul(Citează)
30/12/2011 la 12:45 PM
Abia astept sa apara in magazinele din Romania: sper sa fie luna ianuarie, nu sa ne prinda primavara…
Postolachi Dumitru(Citează)
30/12/2011 la 7:23 PM
@Dumitru: va fi ianuarie. Ar fi aparut si mai devreme, dar din pacate suntem in Romania si nu avem prioritate fata de alte piete mai mari. Ca sa-ti faci o idee, eu am vazut prima oara Prime-ul in octombrie, iar de atunci lansarea in Romania a fost intarziata mai mult de faptul ca alte tari sunt mai importante.
nwradu(Citează)
30/12/2011 la 3:40 PM
Arata intr-un mare fel. Eu am primul Transformer si pot sa iti zic ca la un moment dat avea 5 ZILE de utilizare, fara sa ii montez tastatura. Evident, nu full load, si nici foarte mult timp in alea 5 zile, insa alte tablete nu tin 5 zile nici in stand by. Numai pentru capitolul asta, si isi merita toti banii. Am folosit-o in avion din SUA pana in RO non-stop (7+2ore) si nu scazuse sub 30% bateria..nu mai stiu concret. Cert e ca isi face toti banii, iar modelul asta cu atat mai mult, insa nu cred ca o sa ii tina bateria la fel de mult, avand componente care papa ceva mai mult curent.. oricum un best buy.
Cip(Citează)
30/12/2011 la 4:45 PM
Foarte bun review-ul! Acum cateva saptamani ma uitam si la ASUS Slide, inca nu mi-am luat nimic si tot astept sa ma decid. Pana acum asta imi place cel mai mult, dar pare destul de mare pretul
George(Citează)
30/12/2011 la 6:53 PM
2700ron really asus, really … acum toti cred ca sunt the “next” apple
gg(Citează)
02/01/2012 la 11:40 PM
Se aude ca tableta are probleme mari cu GPS-ul. Tu l-ai testat ?
Wideblog(Citează)
03/01/2012 la 12:56 AM
@Wideblog: mari nu, doar se plang unii ca ar prinde greu semnalul. Eu n-am observat asta, desi nu-mi pasa prea mult de GPS la o tableta.
http://www.engadget.com/2012/01/02/asus-transformer-prime-v8-8-3-33-update-gps-performance/
nwradu(Citează)
03/01/2012 la 12:39 PM
Nu cred ca problema este minora. Site-uri mari au mentionat ca ASUS a scos referintele despre GPS de pe pagina de prezentare a tabletei.
Am aflat despre patch-ul pe care-l mentionezi, dar – de asemenea – am citit si faptul ca nu rezolva problema GPS-ului.
Wideblog(Citează)
04/01/2012 la 8:01 PM
Stii mai multe despre cand va fi disponibil in Romania ? Vad ca in Uk spun ca va fi disponibil la jumatatea lunii Ianuarie. Abea astept sa imi iau – mi-am vandut Galaxy Tab-ul de 10.1
Radu(Citează)
06/01/2012 la 10:50 AM
Este deja disponibil, dar vin transporturi mici si in valuri. Un mesaj sumar primit ieri spune ca au fost deja cateva bucati la SCOP (nu stiu unde le-a distribuit Scop), intre 16-20 ianuarie mai vine un transport la Scop, RHS si altii, iar la eMAG probabil dupa 25 ianuarie. Asa ca pana atunci cred ca va aparea in Media Galaxy/Altex si posibil la alte magazine online.
nwradu(Citează)
31/01/2012 la 5:13 PM
Un review mai rau decat PROST. In primul rand este nesimtirea Asus de a fura proprietatea intelectuala a Hasbro, sa isi numeasca tableta Transformer si Prime este cauza pentru care au fost dati in judecata. In al doilea rand problemele cu bluetooth-ul, GPS-ul si multe altele o fac de nefolosit si mai mult update-urile aparute NU le rezolva.
Nu in ultimul rand trebuie infierata lipsa de stoc si amanarile repetate privind livrarile.
Alex(Citează)
31/01/2012 la 5:57 PM
Heh. Din partea mea putea sa se cheme si Asus Coca-Cola X-Men. Nu de nume imi pasa, ci ce pot face cu ea odata ce o cumpar. Cum isi rezolva Asus problema cu Hasbro e treaba lor si nu ma intereseaza.
In al doilea rand, ai tableta? Ca eu n-am avut probleme cu bluetooth sau GPS. Lasa ce se plang altii pe net si vezi cu ochii tai.
Tableta a fost in stoc pana recent la eMAG, cand s-a terminat. Se mai gaseste si la altii.
nwradu(Citează)
09/02/2012 la 5:39 PM
Azi mi-am cumparat si eu tableta, cum trebuie sa o incarc? in manual scrie ca macar 8 ore inainte de utilizare, atat la tableta cat si separat in manualul de la tastatura. Daca am inteles eu bine, cate 8 ore fiecare separat; ar fi gresit sa le incarc andocate 8 ore, sau fiecare separat 8 ore?
Andrei(Citează)
09/02/2012 la 7:00 PM
Incarca doar tableta, ca sa ai cu ce sa te joci dupa aia, iar cand scoti tableta de la incarcat bagi in locul ei tastatura, ca sa o incarci si pe aia.
Poti sa le pui si impreuna la incarcat, ca oricum tableta se incarca prima si apoi tastatura.
Din cate stiu are baterie Li-Ion care nu necesita formatare, asa ca poti sa le incarci cate ore vrei tu (adica si 2-3), doar ca sa pornesti tableta si sa o butonezi.
nwradu(Citează)
10/02/2012 la 8:36 AM
Si eu stiu ca LI-Ion nu se formateaza si cu toate astea e specificat in manual ca trebuie lasat la incarcat 8 ore sau mai mult si asta de fiecare data. Ciudat, pt ca am observat ca in aproximativ 3-4 ore se incarca complet.
Andrei(Citează)
15/02/2012 la 1:46 PM
Poti te rog, sa imi recomanzi de unde sa cumpar un cablu micro HDMI cu HDMI, pt a-l conecta la televizor? Tu ai incercat sa-l conectezi la televizor, e ok?
Andrei(Citează)