un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

N-ai manca niste metal?

26 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

“Paladium Autoservire” sună frumos. Are acea sonoritate latină, iar cum latina este o limbă moartă, se pot utiliza cuvintele ei la orice chestie îţi trece prin minte fără să se supere nimeni ÅŸi fără să-Å£i ceară cineva drepturi de autor pentru ele.

TotuÅŸi, paladiul (ÅŸi în engleză “palladium”, ca autoservirea) este un metal din tabelul lui Mendeleev (cel numit după strada de la PiaÅ£a Romană). Are simbolul Pd, număr atomic 46 (acel Z, nu A-ul), iar împreună cu platina, rodiul ÅŸi altele face parte dintr-o categorie de metale foarte folosite în industrie, precum la convertoare catalitice, electronice, baterii ÅŸi multe altele. VedeÅ£i câte ÅŸtiu de pe Wikipedia?

Nu mai este cazul să spun că e un nume foarte nefericit pentru un restaurant, nu?

asus s5507

    5 comentarii

  1. De fapt, Palladium vine de la zeita Pallas Atena (via un asteroid, vezi pe wikipedia).
    De altfel Palladium este si numele unui mall destul de luxos din centrul Pragai>

      (Citează)

    • Toate numele de metale vin de la ceva. Metalul Paladium de la asteroidul numit dupa Pallas Atena. Autoservirea probabil dupa metal, ca doar nu i-a dat numele dupa asteroid. Si chiar si asa, prea tarziu, deja e un metal cu numele ala.

        (Citează)

    • Ca sa dau primul exemplu din minte, si Poloniul este numit dupa Polonia, dar parca nu e bun de nume de restaurant, nu? Avand in vedere ca doza letala este de 1 microgram, nu?

        (Citează)

  2. Intr-o vreme faceam comanda de la Paladium la serviciu. Si o data, in mancarea comandata de mine am gasit o capsa. Din aceea cu care se capseaza hartii, caiete, etc. Ironic, nu-i asa? :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus