un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Microsoft face cursuri de training pentru cloud

7 Dec 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Sub numele Afacerea Ta, Faima Ta, Microsoft a creat un site simplu, dar eficient în a explica avantajele cloud-ului şi tot acolo anunţă şi cursuri de training şi o competiţie de dezvoltare pentru cei ce scriu aplicaţii de acest tip. Detalii aici.

Eu am devenit un fan al conceptului de cloud încă de acum un an, când l-am auzit prima oară explicat. Mi s-a părut atât de genial şi atât de simplu în ideea sa încât m-am mirat că abia acum se dezvoltă. Probabil că abia acum banda de net şi preţul serverelor a ajuns la un nivel acceptabil acestui business.

Ideea este simplă, cel puţin pentru partea care mă interesează pe mine. Decât să ai în firmă (să zicem un magazin online) vreo 2 rack-uri în care rulează 16 servere şi pentru care ai nevoie de mentenanţă continuă și de oameni bine pregătiţi pentru a le configura, mai bine bine “muţi totul în cloud”, asta însemnând că externalizezi aceste servere, această putere de calcul şi de deservire a vizitatorilor tăi, eficientizând astfel costurile.

Cum e mai eficient să dai bani altuia pentru servicii, în loc să le facă oamenii tăi? Că doar la restaurant e mai scump decât să găteşti acasă şi taxi-ul e mai scump decât să mergi cu maşina ta. Adevărat, dar în cloud poţi plăti doar pe măsură ce consumi. Tu ai 16 servere pentru perioadele de vârf, dar în majoritatea timpului poate că ai nevoie doar de 6 bucăţi, iar restul doar consumă curent şi generează inutil costuri atunci când se strică sau trebuie upgradate şi şterse de praf.

Exemplul cel mai bun este recentul Black Friday, în care toate magazinele au fost picate pentru unele perioade de timp. eMAG se lăuda cu 248 de nuclee de procesare în serverele lor, Evomag cu vreo 24. Şi au picat. Dacă ar fi fost hostate în cloud, atunci tot ce trebuia făcut (cel puţin aşa mi-au zis mereu specialiştii şi am văzut demo-uri) era să intre în interfaţa de management şi să bifeze acolo că pentru ziua de 25 noiembrie accepţi ca site-ul tău să folosească un maxim de 20 de servere de la 5 cât foloseşti în mod normal. Sau 200 de servere. Sau 2000.

Plăteşti cât consumi, tarifat la oră (sau la zi). Vin viziatori mai mulți? Ți se alocă automat un al șaselea server, apoi al șaptelea și tot așa, automat, până la 200. E soluţia perfectă pentru site-uri care au perioade de vârf pentru care investesc mulţi bani, iar infrastructura trebuie să îi susţină în respectivul demers de marketing.

Un alt exemplu perfect este site-ul Ministerului Educației atunci când se afișează rezultatele la bac sau la capacitate. Intră sute de mii de oameni într-o singură zi pe ele și mereu pică. Vi s-ar părea normal ca Ministerul sa investească în 25 de servere doar pentru acele doua zile pe an când au nevoie de ele, iar în rest 24 de servere să stea nefolosite, în loc ca să plătească suplimentar doar pentru acea unică zi de trafic gigantic?

Microsoft a prins un start bun în acest business al aplicaţiilor de cloud şi al infrastructurii. Au datacentere în toată lumea, au putere practic nelimitată de calcul, au tot ce le trebuie. Mai sunt şi alţii. Probabil acesta e viitorul.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Si pe mine m-a prins alternativa din vara cand am auzit de o companie belgiana care ofera astfel de servicii in Romania. Am pus o intrebare atunci pe G+ despre ce cred ceilalti despre asimilarea acestor servicii la noi si am ramas uimita ca se pare ca exista o teama pe partea asta, in special pentru securitatea datelor.

    Ma bucur sa aud ca cei de la Microsoft fac un pas in directia asta.

      (Citează)

    • @Alexandra: da, e ideea ca daca datele sunt in rack-ul tau, sunt mai sigure. Nu m-as baza pe asta.

      @enzo: cei care au nevoie de astfel de servicii se duc si negociaza si stabilesc o gramada de elemente. Costul principal probabil ca este in dezvoltarea de aplicatii compatibile, nu cel al serverelor.

      @cartus: pai datacenterele au teava si tot ce le trebuie. Daca tii serverul la tine in sediu trebuie sa te asiguri ca ai internet de calitate in cartierul tau, pentru varfurile de trafic.

        (Citează)

  2. In teorie suna bine.
    Pana nu vedem niste costuri insa…

      (Citează)

  3. In Cloud suna frumos. Ar trebui sa se faca si teste sa se vada viteza disponibila. E clar ca in timp Microsoft va aduce si o ramura in Ro pt cloud.

    @enzo preturi sunt aici:

    http://www.microsoft.com/windowsazure/pricing/
    cu detalii punctuale:
    http://img593.imageshack.us/img593/5131/screenshot2011120716405.png
    si
    http://img267.imageshack.us/img267/8044/screenshot2011120716413.png

      (Citează)

  4. http://www.marketwatch.ro/mw/file/Cloud_Computing_2011.pdf
    Este un catalog despre ce face Microsoft pe cloud in Romania, gasiti studii de caz locale, am vorbit personal cu toti acesti clienti, iar segmentele acoperite sunt diverse.
    Radu, hosting, virtualizare.. se fac de multa vreme, iar despre ASP(Applications Service Provider) si web services se vorbea inca de prin 2000 (in Romania). In esenta, cloud-ul se bazeaza pe tehnologii vechi combinate insa intr-un mod mai inteligent.

      (Citează)

  5. implicit nu trebuie marita si teava de net? ca prin aia trece tot traficul de date care iti trebuie?

      (Citează)

  6. Alexandra, la cate companii ai vazut ca serverele au alimentare redundanta, sisteme de stingere a incendiilor, temperatura si umiditate controlabile, acces ultrasecurizat…. la foarte putine, iar daca ne referim la SMB, probabil la niciuna :( mai mult, studiile arata ca datele sunt furate cel mai frecvent de proprii angajati, eventual tipul de la IT suparat ca nu si-a luat prima, deci toata discutia legat de securitate e un mare balon de sapun. evident acolo unde exista reglementari, audit and stuff situatia este alta, iar bancile, telco etc vor ramane cu infrastructura proprie.

      (Citează)

  7. @Bazilide – bine zis.
    Preturile nu sunt rele, aaa, contin si TVA? :D
    Momentan lucrez si eu la asa ceva pentru un mare client. Costurile se ridica la zeci de milioane E, daca esti firma de cartier nu cred ca e cazul…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus