►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Când aud tot mai des vorbindu-se despre LTE ştiu că viitoarea generaţie de comunicaţii mobile este tot mai aproape. “Long Term Evolution” sau LTE este considerat 4G-ul pentru telefoane şi alte dispozitive şi vine cu nişte viteze mult mai mari decât ce avem în prezent.
De Voice over LTE (sau VoLTE) am auzit prima oară zilele trecute, într-un comunicat al Samsung. Coreeni au demonstrat soluţiile lor de comunicaţii la un târg din Chicago. Am auzit un zvon că în următoarea perioadă şi Huawei va aduce prin România un “demo truck”, adică un camion ce va demonstra puterea acestei tehnologii. E doar un zvon, nimic confirmat.
Eu mă întreb cum va modifica LTE-ul felul în care ne conectăm la Internet, ce companii va naşte şi pe cine va falimenta. Probabil că nu ştiţi, dar tehnologia presupune viteze maxime teoretice de 12,5 MB/s pentru dispozitive “foarte mobile” gen telefoane şi maşini şi 125 MB/s pentru dispozitive ce pot fi considerate fixe, precum un modem de laptop sau routerul tău din casă. Sunt viteze mai mari decât am acum pe fibra optică pe care mi-o dă RDS-ul.
Asta înseamnă că multe lucruri se vor schimba. De ce să mai împânzim oraşul de fibră optică şi cabluri, când 80% din comunicaţii pot fi înlocuite cu cele “fără fir”, prin LTE şi reţea mobilă? De ce să nu-mi cumpăr un router compatibil LTE, în care doar să bag un SIM şi să capăt acces la aceste viteze, fără alt cablu, și să trag de pe net cu 10-15-25 MB/s? Ar revoluţiona nu doar telefoanele mobile, că nu acolo e piaţa adevărată a LTE-ului, ci ar putea introduce Internetul şi televiziunea în autovehicule sau trenuri, în orice media player sau consolă de jocuri şi în general în orice dispozitiv care astăzi nu are Internet sau îl are prin cablu deoarece 3G-ul nu asigură viteza sau acoperirea necesară.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
09/11/2011 la 9:10 AM
Hahahahahahahaaaaa! Nu am mai ras asa de bine de ceva vreme! Sa presupunem insa ca nu esti complet documentat asupra “beneficiilor” fibrei optice si asupra vitezelor suportate precum si asupra arhitecturilor retelelor mobile. Daca e nevoie putem face o “dizertatie” pe aceasta tema si poate intre timp ne explici tu cum se face transportul traficului de la celula/site-ul de LTE spre backbone-ul operatorului.
George(Citează)
09/11/2011 la 9:14 AM
Prin fibra se va face in continuare, dar nu-mi pasa de cum isi face operatorul treaba ca sa-si conecteze BSS-uriel, ci doar cate cabluri intinde spre casa mea, de faptul ca voi putea avea router direct pe 4G cu performante bune si mobilitatea precum in cazul autovehiculelor.
nwradu(Citează)
09/11/2011 la 9:58 AM
Mda! Astept sa vad minunea aia, cand or sa instaleze operatorii FO la toate site-urile din rural, nu numai din urban, altfel o sa avem LTE doar in orasele mari si un pic prin imprejurimi si …atat. Iar cu vitezele alea maxime… daca sunt ca la HSPA, atunci e clar, probabil ca o sa vedem stoluri de porci pe cer inainte de a inregistra download LTE cu 25MBps! Si atentie 25MBps 25Mbps!
Ca sa nu mai zic de aglomerarea de useri activi pe celula, factor ce mi se pare relativ neglijat de end-user!
George(Citează)
09/11/2011 la 12:14 PM
Nu se schimba nimic peste noaptea, la fel a fost si cand s-a introdus 3Gul prima oara. Viteze practice mici, acoperire mica… uita-ne dupa cativa ani unde suntem.
nwradu(Citează)
09/11/2011 la 9:59 AM
George +1
+Care o fi latenta? Cum o fi cu securitatea? Cum s-o comporta cu eventualele perturbatii? Companiile ce or prefera? Gamerii?
nashu_mare(Citează)
09/11/2011 la 1:50 PM
Pana la ora actuala cel mai “fibrat” operator este RDS-ul :) fibra proprie, au tras la fibra in nestire in ultimii ani. Alte companii mobile folosesc pentru transport RDS, CFR, SNR fie pe FO sau tot wireless (SNR de ex).
Mihai Voiculescu(Citează)
09/11/2011 la 2:21 PM
De “fibrat” ce e RDS-ul, inchiriaza pt. transport de la Romtelecom (fibra sau latime de banda sau lungime de unda)! “Transportatori” mari sunt doar cativa pe la noi, culmea CFR nu e chiar unul dintre ei. Poate mai repede e Transelectrica, dar nu am informatii sigure.
Disclaimer pt. “agenturili”: sunt doar pareri personale!
George(Citează)
09/11/2011 la 2:45 PM
Poate imi spui si unde inchiriaza RDS de la Romtelecom. Chiar as vrea sa stiu :)
Mihai Voiculescu(Citează)
09/11/2011 la 3:52 PM
Ei, unde inchiriaza! Nicaieri ;)
George(Citează)
09/11/2011 la 4:40 PM
Suna ideal dar la noi in .ro vor fi probabil putine antene radio si practic banda impartita cu mai multi utilizatori. Si cand e vorba de wi-fi, se simte. Se face chestia asta si la RDS, unde nu ai viteza garantata ci impartita cu ceilalti. Dar, de acord, ar fi tare misto sa fie chiar 4G si sa ai vitezele alea superbe, dar e greu de crezut ca se va intampla in realitate si la noi :)
Redgrave(Citează)
09/11/2011 la 6:10 PM
e confirmata aia cu demo truck-ul :D
Mihai(Citează)