un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Samsung Galaxy Note

15 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Galaxy Note este “telefonul” gigantic de la Samsung, cel cu ecran de 5,3 inci. Spun telefon în ghilimele pentru că eu consider că Note-ul este şi o tabletă şi un asistent personal destul de bun. A nu se confunda cu Galaxy Nexus, un alt dispozitiv mare, dar care la 4,7 inci pare chiar discret pe lângă uriaşul Note.

Samsung poate să susţină până în pânzele albe că Note ete un telefon, dar e mai mult decât atât. Este “şi un telefon”. Doar aşa pot să-i accept dimensiunea şi să-i găsesc utilitatea şi cred că a fost creat pentru o nişă de fani hibrid tabletă-telefon.

Specificaţii: ecran Super AMOLED de 5,3 inci, rezoluţie 1280 x 720; stocare internă 16 GB, card micro SD; are stylus capacitiv cu care poţi desena pe ecran; camera foto de 8 megapixeli cu filmare 1080p; dimensiuni 14,6 x 8,3 x 0,97 centimetri, greutate 178 grame; baterie 2500 mAh.

Oficial se lansează în România tocmai pe 17 noiembrie, la Internetics, dar eMAG o are de ceva vreme în stoc şi mi-au dat-o şi mie la teste.
Telefon mobil Samsung Galaxy Note N7000– detalii și preț la eMAG.



Fotografii cu aparatul, imagini de test şi screenshoturi din interfaţa specială sunt în albumul SkyDrive:

UNBOXING
Pentru prima oară dau de situaţia inversă în care cutia pare foarte mică şi aparatul din ea foarte mare. Te uiţi la cutie şi nu-ţi vine să crezi că Note-ul a ieşit de acolo. E ca la naştere, când zici “şi copilul ăsta mare cât o lubeniţă a ieşit pe unde?!?”.

În cutie am găsit şi accesoriile obişnuite: căşti in-ear albe, încărcător şi cablu USB. Stylus-ul este integrat în telefon şi foloseşti unghia pentru a-l scoate de acolo.

Putea să dea Samsung și o husă, la câți bani costă, dar nu e inclusă.

CONSTRUCŢIE
Costă o grămadă de bani, aşa că te aştepţi ca Note-ul să fie bine construit. Chiar este. Ca să fiu concis, este cel mai bine făcut telefon Samsung pe care-l văd. Este mai bun decât toate Galaxy-urile şi Nexus-urile făcute, fiind mult mai aproape de calitatea tabletelor Samsung de 7 şi 10 inci. Impecabil la toate aspectele.

Note-ul este foarte subţire, cu doar 9,7 milimetri grosime. În mână se ţine uşor, dacă îl apuci şi de faţă şi de spate. Dacă îl ţii ca pe un telefon normal, adică în palmă şi cu ecranul liber, îţi dai seama că este mare. Chiar şi mie, cu palma mea destul de mare, mi-a fost greu să-l ţin în mână, simţind că-mi forţez degetele pentru a-l cuprinde.

Mai mult, atunci când îl ţii într-o mână este dificil să foloseşti degetul mare pentru a apăsa una sau alta pe ecran, mai ales în zona îndepărtată de acesta. Atunci când reuşeam să apăs ecranul mi se întâmpla uneori să declanşez butonul Back sau Menu cu podul palmei.

Vă spuneam despre calitatea construcţiei. Carcasa pare foarte solidă, chiar dacă este din plastic, unul foarte subţire pe spate. Diverse detalii precum obiectivul camerei, difuzorul exterior de dimensiuni mari şi felul solid în care stylus-ul stă la locul său arată că s-a investit în materiale şi inginerie şi că este un produs premium.

Butonul de alimentare este tot pe lateralul telefonului, specific gamei Galaxy. De partea cealaltă sunt butoanele de volum, în partea de jos sunt conectorul micro-USB şi stylus-ul, în partea de sus un jack audio.

Pe spate este camera foto cu un LED de flash, iar în partea inferioară acel difuzor extern despre care vă spuneam, unul de bună calitate.

Partea frontală este dominată de cel mai mare ecran AMOLED pe care l-am văzut până acum. Culorile vii şi dimensiunea sa de 13 centimetri atrag orice privire. Sub ecran se găsesc cele trei butoane de pe Galaxy Note, adică Menu, Home şi Back, la cel de Search renunţându-se.

Repet, este mare. Mi-a intrat în buzunar, dar, aşa cum am zis pe Twitter la mişto, n-am avut niciodată ceva atât de mare în pantaloni :P Conştientizaţi cât de mare este dacă vreţi să cumpăraţi un Galaxy Note.

PERFORMANŢA
Este produs premium, aşa că şi performanţa este pe măsură. Procesorul este unul dual-core la 1,4 GHz şi Android 2.3.5 zburdă de-a dreptul. Totul se mişcă rapid, toate animaţiile se desfăşoară fără nicio poticneală.

Ecranul este impecabil. Te uiţi de plăcere la imagini, filme sau jocuri. Difuzorul de pe spate se aude limpede şi tare.

Bateria este una gigantică de 2500 mAh, dar având în vedere dimensiunea telefonului nu îi prelungeşte viaţa mai mult de cele 2 zile uzuale pe care le scoate un smartphone la o utilizare normală.

În apeluri sunetul se aude clar şi nu trebuie să potriveşti difuzorul fix peste ureche ca să auzi ceva. Ca telefon, este unul foarte bun, doar că mare. N-am avut deloc probleme cu semnalul de orice tip.

STYLUS-ul
Stylus-ul mi s-a părut la început un accesoriu inutil în această lume a touchscreen-urilor, dar i-am văzut utilitatea pe Galaxy Note. Nu doar că atingi ecranul cu el şi desenezi şi tragi de pictograme sau apeşi tastatura, dacă nu vrei să faci asta cu degetele, dar are pe el şi un buton cu care poţi avea acces la diverse acţiuni suplimentare.

Cel mai mult mi-a plăcut posibilitatea de a face screenshot-uri. Ţii apăsat butonul de la stylus, faci tap pe ecran cu acesta şi se salvează un screenshot. Acesta este imediat disponibil pentru editare, adică poţi folosi stylus-ul pentru a mâzgăli pe screenshot cu diverse culori şi tipuri de pensule. De exemplu poţi face un screenshot în Google Maps, apoi poţi încercui ceva pe hartă şi să scrii cu stylus-ul pe imagine “ne vedem aici”, iar apoi o poţi trimite pe email sau alte servicii tot din aceeaşi interfaţă.

Această opţiune deschide foarte multe posibilităţi. Poţi să laşi notiţe pe un text, poţi să încercuieşti ceva într-o imagine, să mâzgăleşti, să semnezi, să indici ceva şi să trimiţi un email însoţit imediat de o imagine edificatoare.

Dacă ţii apăsat stylus-ul şi faci cu el un gest de la dreapta la stânga pe ecran, este comanda Înapoi. De jos în sus este Meniu. Poţi să faci totul cu stylus-ul fără a fi nevoie să-l scoţi dintre degete şi să apeşi butoanele dispozitivului.

Dacă ai talent la desen, poţi să desenezi, să schimbi culori, să dai cu guma şi altele. E ca un Paint în miniatură, dar Note a venit cu câteva exemple pictate de alţii şi am văzut că dacă ai talent şi răbdare poţi desena lucruri mişto.

SOFTWARE
Am spus că Galaxy Note este şi o tabletă şi un asistent personal, nu doar un telefon. Partea cu telefonul este clară, poţi vorbi la Note, e cam mare de ţinut la ureche, dar poţi vorbi, se aude bine şi are managementul contactelor ca pe orice alt telefonul cu Android.

Ca tableta este recomandat de dimensiunea sa şi de stylus, mai puţin de sistemul de operare Android 2.3.5. În fond, Android 3.0 este pentru tablete, iar Android 4.0 este cel care unifică “centurile” de telefon şi cea de tabletă într-un singur soft. Fără îndoială că şi Galaxy Note va primi update la 4.0, dar până atunci îşi face foarte bine treaba şi cu versiunea 2.3.5 de sistem de operare.

Pentru asistent personal are tot felul de software interesant şi bine pus la punct. De exemplu calendarul este cel mai bun pe care l-am văzut până acum pe un device cu Android. Are diverse opţiuni de navigare, e uşor de folosit, poţi vedea rapid evenimentele viitoare şi poţi edita imediat ceea ce te interesează. Să umbli prin contacte e la fel de simplu. Emailul arată foarte bine pe acest ecran.

Zeci de screenshot-urile găsiți pe SkyDrive:

Dacă vrei să desenezi, sunt câteva programe de luat notiţe în care îţi poţi încerca talentul. Poţi activa şi un mod de recunoaştere a scrisului sau poţi să te semnezi pe ecran, ca o formă mot-a-mot de semnătura digitală.

Totul arată bine pe un ecran atât de mare. Poţi să citeşti cărţi sau ziare, hărţile sunt mai uşor de utilizat, meteo arată mai multe informaţii şi tot aşa. Galeria foto şi vizualizarea de filme sunt o experienţă mult mai plăcută pe Note.

Tastatura inclusă este Swype în limba română, nota 10 aici.

CAMERA FOTO
Face fotografii bune, filmează bine. Nu sunt multe de zis aici, deoarece Samsung ne-a obişnuit cu module bune spre excelente. Fotografiile se fac rapid (nu la fel de rapid ca pe Galaxy Nexus sau iPhone 4S), iar filmarea se face la 1920 x 1080 şi la o calitate bună a imaginii.

Mai multe imagini de test găsiţi pe SkyDrive:

Sample video

VIDEO REVIEW
Puteţi vedea multe alte lucruri interesante în review-ul video al produsului:

CE E BINE

  • stylus-ul este o unealtă binevenită
  • construcţie foarte bună, calitate la superlativ
  • ecran gigantic


CE E RĂU

  • prea mare pentru majoritatea mâinilor
  • mai scump decât o tabletă de 10 inci

CONCLUZIE
Nu mă îndoiesc că se va vinde. Are nişa lui, este gândită pentru cei ce-şi doresc o tabletă mică şi nu vorbesc foarte des la telefon, aşa că o pot face şi de pe Note fără a li se părea că ţin toată ziua la ureche un aparat prea mare.

Samsung Galaxy Note merită admirat în primul rând pentru calitatea construcţiei şi pentru ideile noi pe care le aduce stylus-ul. Cred că îl vom vedea cât de curând introdus pe tot mai multe tablete, nu pentru că degetul n-ar fi bun ca să comanzi interfaţa, ci pentru că procesoarele şi ecranele se dezvoltă şi lumea vrea să deseneze, să facă notiţe pe un document, să-l semneze sau să se joace cu screenshot-uri şi transmis idei prin intermediul lor.

Dacă vreţi un telefon + tableta + opţiuni bune pentru lucrul zilnic, Galaxy Note este un model potrivit.
Telefon mobil Samsung Galaxy Note N7000– detalii și preț la eMAG.

asus s5507

    8 comentarii

  1. E huge man, nici tableta, dar nici telefon. Cine si-ar putea cumpara o astfel de placinta? Nu sunt ironic, doar sunt curios sa stiu la ce s-au gandit cei de la Samsung cand l-au facut.

      (Citează)

  2. Credeam ca am scris ceva, dar ori am uitat sa dau submit ori l-ai sters. Acu o sa dau submit e bune :)

    Pune frate un page break ceva, ca iar faci scroll de nebun pe prima pagina.
    cit despre chestia asta, da stylusul e ceva misto. Deschide noi posibilitati si sincer mi-as dori asa ceva.
    Faza cu apasatul butoanelor cu podul palmei e cam de doi lei, insa va trebui sa ne obisnuim si cu asta.
    Cit despre partea de telefon, la banii pe care ii dai pe mini tableta asta sigur iti permiti si o casca BT sau macar castile din pachet.

      (Citează)

  3. “diferenta imensa de gabarit” really ?!
    anyways bigger is better :D

      (Citează)

  4. ps: motion stuff si power saving sunt si pe s2 iar sunetul de la camera dispare cand e in silent mode

      (Citează)

  5. me again, trebuia sa ma uit la tot si sa dupa aia sa comentez dar nu m-am putut abtine
    modificare shortcut-urilor din dock este posibila din app drawer / meniu key si edit
    promit ca asta este ultimul :)

      (Citează)

  6. Hai ca iar e weekend si ma uit la review-uri video. :)
    Observatii de carcotas: pune bre un card de credit sau un pachet de tigari pt comparatie, nu toti stim cat de mare e un Galaxy. E un film pt tech savy, dar unii din noi doar cascam gura, nu avem inca un smarttelefon, vrem sa cumparam. :P
    Ontopic: stylusul e degeaba si aplicatiile alea cu desen imi aduc aminte de WM5.
    Apropo de ce zice Jules, nu pune page break, poate doar in varianta mobila. Mi se pare inutil si enervant, sa fim seriosi, cu totii avem un internet serios acasa sau la birou, nu merita sa dai jdemii de clickuri per articol. Bine, faci pageviews…

      (Citează)

    • Trebuie sa pun page break, ca nu toata lumea e interesata de articol. Cine nu vrea sa-l citeasca trebuie sa poata trece mai departe fara sa scrolleze 10 ecrane.

      Nu stiu ce sa pun de comparatie. Tigari nu am, card de credit nu pot pune.

        (Citează)

  7. Poate un CD.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus