un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review HTC Radar

5 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am de scris review-uri pentru patru telefoane, aşa că să le luăm în ordinea cronologică şi să începem cu HTC Radar. Acesta este un model cu Windows Phone 7.5 Mango, iar telefonul este foarte uşor de utilizat şi bine construit. Marea întrebare este cum merge şi ce aduce nou versiunea 7.5 a lui Windows (nume de cod Mango), aşa că asta voi prezenta în principal.

Specificaţii: ecran 3.8 inci la rezoluţie 800 x 480 pixeli; carcasă argintie, făcută dintr-o singură bucată de aluminiu; procesor 1 GHz în chipset Qualcomm; HSDPA 14.4 Mbps, Wifi N, BlueTooth, micro USB; camera foto de 5 megapixeli şi filmare 720p; stocare internă 8 GB, fără slot de card; buton fizic pentru camera foto; 11 milimetri grosime maximă, 137 grame, baterie 1520 mAh.

HTC Radar este un fel de Desire pentru Windows Phone 7.5, fiind un înlocuitor bun pentru mai vechiul model HTC Mozart.

Cele mai bune oferte de preţ sunt:

Pe un ton misterios: rămâneţi prin preajmă luni şi poate aveţi ocazia să şi butonaţi unul.

Fotografii cu telefonul, ca şi fotografii făcute cu telefonul, găsiţi pe SkyDrive.


CONSTRUCŢIE
HTC Radar este excelent construit. Atât. Simplu. Este un vârf al ingineriei HTC.

Secţiunea despre cum e construit un telefon a cam rămas în review-uri pentru că acum 2-3-4 ani aceste element chiar era important, unele modele fiind teribil de proaste la acest capitol. În ultimii ani n-am mai văzut decât telefoane bine făcute.

Totuşi, chiar şi astăzi există câteva trepte ce pot deosebi smartphone-urile. HTC Radar este pe cea mai înaltă treaptă deoarece are carcasa făcută integral din aluminiu, un singur bloc strunjit şi în care au fost introduse “maţele” electronice. Avantajul acestui model (ca şi al altor telefoane făcută după acelaşi principiu – în principal de către HTC) este că sunt mult mai puţine îmbinări şi că aproape întreaga carcasa este metalică, ceea ce înseamnă că modelul este foarte bine închegat, nu scoate sunete, nu se “lăsă” în timp, nu-i “flencăne” nimic.

Singura parte detaşabilă este porţiunea inferioară a spatelui, unde există un capac de plastic sub care se introduce cartela SIM. Acel capac se îmbină suficient de bine cu telefonul pentru a nu crea probleme.

În partea de sus a telefonul am găsit butonul de Power şi jack-ul audio.

Pe laterala dreaptă se afle butonul de Volum şi mai jos cel de declanşare a camerei foto, o opţiune excelentă şi de mare ajutor atunci când vrei să obţii fotografii clare.

Pe stânga se află conectorul microUSB pentru alimentare şi transfer de date, iar în partea de jos a telefonului nu este niciun element de interes.

Ecranul domină partea frontală, sub el aflându-se trei butoane capacitive specifice lui Windows Phone 7.5.

Spatele argintiu are o siglă mare HTC pe centru, iar deasupra se afla modulul foto, camera şi flash LED, în dreapta acestora fiind şi difuzorul extern. În partea de jos se află sigla Windows Phone.

Pe total, telefonul este foarte elegant, mie plăcându-mi foarte mult aceste modele argintii pe care le scoate din când în când HTC-ul. Arată a telefon, nu a jucărie. Cele câteva nuanţe de argintiu de pe carcasă se îmbină armonios şi rezultă un produs foarte plăcut ca aspect.

HARDWARE
Despre ecran nu sunt multe de spus. Îşi face treaba cu brio, iar culorile vii din Windows Phone arată bine. Rezoluţia este perfectă pentru cei 3.8 inci ai săi, chiar şi cele mai mici texte putând fi citite fără probleme. Ca ecran tactil răspunde imediat la comenzi.

Sunetul în apeluri este clar, iar vocea sună natural.

Bateria tine cele 2 zile deja devenite normale pentru majoritatea smartphone-urilor de această dimensiune.

Nu am avut nicio problemă cu semnalul wifi sau 3G. Recepţia este bună.

FOTOGRAFIE ŞI FILMARE
Modulul foto de 5 megapixeli scoate imagini bune, în linie cu celelalte modele de smartphone de astăzi. Evident, nu se pot compara cu un aparat foto profesionist, dar nici nu este mai prejos decât al altor telefoane văzute de mine.

Am făcut şi câteva fotografii noaptea, la lumină stradală, şi au ieşit mai bine decât mă aşteptam, în sensul că se vede ce am fotografiat şi le pot folosi.

Cel mai mult am apreciat modul panoramic, care este foarte bine făcut. Îl activezi şi telefonul îţi cere să-l ţii drept, faci o fotografie, apoi telefonul îţi arată pe ecran cât să-l roteşti spre stânga sau dreapta pentru următoarea fotografie. Un indicator vizual te ajută să-l poziţionezi pentru a doua imagine, care este capturată automat în momentul în care ai ajuns la el, apoi a treia şi tot aşa. Alipirea imaginilor se face direct în telefon şi cu rezultate foarte bune.

De reţinut este că în Windows Phone 7.5 poţi face fotografii fără a debloca întâi telefonul. Ţii apăsat pe butonul dedicat aparatului foto şi după aproximativ o secundă telefonul se trezeşte din standby şi activează modulul foto fără a-ţi cere parolă sau vreo altă deblocare. Poţi să focalizezi şi să faci fotografii, dar numai atât.

Vizualizarea fotografiilor, în modului Pictures, este foarte simplă. Ai acces şi la fotografiile tale din SkyDrive şi Facebook, plus cele ale prietenilor, iar fotografiile din telefon pot fi sortate după mai multe criterii.

Pe total, un modul foto/video normal, plus un mod panoramic pe care mi-aş dori să-l văd pe toate celelalte telefoanele, atât de bine şi de uşor de folosit este în implementarea de pe Windows Phone 7.5, plus un soft de galerie excelent.

Fotografii la rezoluţia şi calitatea originală găsiţi pe SkyDrive în albumul de mai jos.

NOUTĂŢILE DIN WINDOWS PHONE 7.5
Aşa da! Windows Phone 7 mi s-a părut încă de la lansare ca fiind acel sistem de operare cu care simţi că intr-aedevar ai un telefon inteligent în mână, iar noua versiune îmbunătăţeşte şi mai mult acest aspect.

Ecranul principal, acea interfaţă cu “live tiles”, adică pătratele mari pe care le puteţi vedea în clipurile de mai jos, este extrem de util. Peste tot este informaţie, fiecare pictogramă este animată şi îţi arată notificări sau alte date utile.

Pictograma de contacte îţi arată aleator avatarurile contactelor tale (şi le ia automat din Facebook sau Twitter, de exemplu), uneori mai mari. Live tile-uri profilului tău îţi arată avatarul tău, dar se schimbă şi te informează de noi menţiuni pe Twitter sau alte mesaje atunci când este cazul. Tile-ul corespunzător Foursquare arată clasamentul săptămânii, meteo îţi arată direct temperatura şi starea vremii, pictograma de galerie foto derulează aleator din fotografiile din telefon şi tot aşa. Cum vă spuneam, contribuie la senzaţia de “telefon inteligent”.

Integrarea cu Facebook şi Twitter este perfectă. Este cel mai bun exemplu de integrare şi ar trebui să fie un model pentru toate celelalte sisteme de operare. Zona de contacte nu reprezintă doar o listă de nume şi telefoane, ci vezi update-urile lor de pe Facebook şi poţi să comentezi sau să dai like direct de acolo. Intră la profilul unui contact şi pe lângă clasicele opţiuni “sună-l” şi “dă-i mesaj” acum apar şi “scrie pe wall-ul său”, “menţionează-l pe twitter” şi alte asemenea. Din nou revine senzaţia că ai în mână un telefon inteligent, aşa cum ar trebui să fie.

Îmi place că acum poţi să organizezi contactele în grupuri şi chiar să pui un live tile cu acel grup pe ecranul principal. Pictograma se va anima cu update-urile acelor persoane, iar accesându-l poţi vedea doar update-urile acelor prieteni importanţi, pe lângă opţiunile de “email de grup” şi alte asemenea.

Emailurile vin direct de la Gmail, iar Windows Phone suportă şi alte servicii şi metode de interogare a serverelor. Se rezolvă orice.

Şi alte elemente ale interfeţei sunt modernizate şi inedite. De exemplu zona Pictures nu este o simplă galerie foto, ci poţi vedea şi răsfoi chiar şi albumele tale de pe SkyDrive sau Facebook, plus fotografiile prietenilor. S-a terminat cu ideea că un smartphone îţi arată doar fotografiile din el, cele online fiind integrate direct în acest modul.

Office-ul este un alt produs de top, fiind integrat foarte bine într-un telefon gândit de Microsoft (era și cazul, nu?) Ai acces la Word, Excel, Powerpoint, iar fişierele din Office Live se regăsesc şi în telefon, gata de editare şi salvare.

Muzica şi filmele se regăsesc sub pictograma Music & Video şi beneficiază de o interfaţă asemănătoare cu Zune, playerul Microsoft care se dorea a fi un concurent pentru iPod.

Tastatura virtuală este uşor de folosit şi este asemănătoare cu modelul de pe iPhone. Am greşit de foarte puţine ori tastele. Telefonul suportă şi copy/paşte, mai multe opţiuni de poziţionare a cursorului şi de selectare a textului fiind disponibile la o apăsare lungă.

Jocurile se grupează sub interfaţa Games. N-am jucat decât un Angry Birds, ca să văd cum se mişcă şi mi s-a părut că e mai rapid decât pe Android. Sunt şi altele disponibile prin Marketplace.

Hărţile sunt disponibile pentru Bing Maps.

Software iei prin Marketplace, unde este grupat pe mai multe categorii, putând selecta apoi din soft gratuit sau plătit.

Desigur, nu este la el de configurabil pe cât e acum Android-ul. Ca şi pe iPhone, nu pot duce pe ecranul principal un simplu buton de wifi on/off. Setările nu sunt aşa multe precum mi-aş fi dorit, Marketplace-ul cere vreo 5-6 clickuri până instalezi un program şi n-ar strica o filtrare mai bună a aplicaţiilor.

SOFTWARE
Am instalat multe programe, Marketplace-ul pentru Windows Phone fiind mult mai mare faţă de ultima oară când l-am văzut.

  • Twitter – am instalat suplimentar Twitter oficial pt WP7.5 şi Seesmic.
  • Facebook – există aplicaţie oficială
  • Foursquare – există aplicaţie oficială şi este excelent făcută, folosind la maxim interfaţa “orizontală” din Windows Phone 7.5
  • Shazam – pentru identificat muzică, SoundHound s-a lansat astăzi
  • Notes – pentru notiţe este inclus de către HTC
  • Flashlight – pentru a aprinde LED-ul în beznă
  • Engadget – pentru a citi site-ul cu acelaşi nume într-o interfaţa proprie
  • IMDB – pentru filme, ştiri, trailere
  • Jocuri – am încercat doar Angry Birds, se mişcă foarte bine.
  • Meteo – pe lângă cel inclus de HTC, e disponibilă aplicaţia oficială de la AccuWeather şi Weather.com, cu suport complet pentru România.

Am instalat şi multe altele pentru test: Adobe Reader, tot felul de programe de diagnoză şi GPS, ştiri, Google Search etc.

Ce folosesc uzual pe un smartphone am găsit şi pe Windows Phone şi mi-am făcut foarte bine treaba cu el în săptămâna în care l-am utilizat zi de zi.

VIDEO REVIEW INTERFAŢĂ
Tot ce-am zis mai sus se poate vedea direct in clipurile de mai jos, fiind mult mai ușor de înțeles avantajele.

CE E BINE

  • interfaţă excelentă cu acele live tiles animate cu informaţie şi notificări
  • integrare foarte bună cu Facebook şi Twitter
  • modul de fotografiere panoramică este bine făcut, la fel şi interfaţa software pentru galerie
  • aspect elegant al telefonului, buton dedicat pentru camera foto

CE E DE RĂU

  • număr de aplicaţii disponibile mai mic decât la Android şi iPhone
  • s-ar putea îmbunătăţi suplimentar sistemul de operare în aspecte minore

CONCLUZIE
HTC Radar cu Windows Phone 7.5 ar putea înlocui oricând telefonul meu curent cu Android. Desigur, butoanele nu vor mai fi în acelaşi loc, nu voi avea chiar toate aplicaţiile de care aş putea avea nevoie vreodată, dar are şi multe avantaje, precum interfaţa care îmi place enorm şi integrarea Facebook în contacte.

Simt că am în mână un smartphone, că sunt mai conectat la ce se întâmplă şi la ce fac contactele mele. L-a folosit câteva zile şi n-am simţit deloc lipsa Androidului, ba chiar am regretat când l-am returnat. La vechiul Windows Phone 7 n-aş fi putut spune asta 100% sincer, dar acum totul este ok. Pur si simplu rezolv multe chestiuni zilnice (Twitter, Facebook, Office, fotografii) direct din telefon, rapid, placut si eficient, fără a avea nevoie de alt software pentru ele.

Dacă mâine ar trebui să renunţ la Android pentru Windows Phone 7.5, aş fi dispus să accept provocarea. Încercaţi-l şi voi şi veţi vedea că are multe de oferit.

Oferte:

 

asus s5507

    12 comentarii

  1. Parcă schimbările nu sunt aşa importante pentru mine ca să fac un upgrade de la Desire. Este, însă, o opţiune de luat in considerare pentru doritorii de HTC-uri noi sau Windows Phone 7.5.

      (Citează)

    • @nickro: ideea este ca e diferit de Android, dar iti rezolvi aceleasi probleme. WP7.5 este mult mai avansat decat era Android-ul atunci cand mi-am luat primul astfel de telefon, un HTC Hero cu Android 1.6. In timp, totul se imbunatateste si mai mult.
      WP7.5 este cu siguranta mult mai distractiv si mai usor de utilizat.

        (Citează)

  2. Simplul fapt ca scrie ‘Windows’ pe el spune destul de multe. Sincer, mi-ar lipsi Androidul, nu Win 7 virgula ceva, dar e doar o parere personala.. Am mari indoieli asupra stabilitatii si a performantelor pe termen lung, dar in fine …

      (Citează)

  3. Eu i-as spune lui WP7.5 “the social media OD”. integrarea social media e okay pentru cei interesati de asta, nu sunt in zona. Ce va face MS cand sau daca social media bubble se dezumfla? Mi se pare ca au mers all in, ceea ce e periculos, avand in vedere competitia. Sper ca au un backup, altfel MS (+Nokia) pierd trenul OS-urilor mobile.
    Asa cum Android 4.0 lanseazqa integrarea tableta & smartphone, Windows 8 are o sansa mare sa surclaseze iOS printr-o integrare perfecta desktop, mobile, ultramobile. Sa vedem ce se intampla.
    PS: camera cu care sunt filmate review-urile are probleme de WB, cred. Ba e alb, ba e portocaliu background-ul.

      (Citează)

  4. Salut Radu, zi-mi te rog ce sa aleg intre samsung galaxy S i9000 si htc radar, am posibilitatea sa le iau pe amandoua noi cu garantie la acelasi pret.Multumesc

      (Citează)

  5. Salut!De vre-o 2 zile am un htc radar, poti sa imi spui te rog daca sti cum fac sa trimit o poza de exemplu prin bluetooth?Merci!

      (Citează)

    • Chiar prin bluetooth nu mai stiu, dar intra in galeria de imagini, intri in imaginea respectiva si ai in partea de jos buton de Share, din cate tin minte. Poate confirma cineva care are tot WP7.

        (Citează)

  6. Nu merge asa, am incercat si pot sa dau share doar pe facebook hotmail skydrive si messaging..nu este bluetooth. Si inca o chestie, se poate pune o melodie mp3 sa sune ca ton de apel?

      (Citează)

  7. Merci pt link…complicata treaba cu sistemul asta de operare:) Si se pare ca bluetooth-ul este functional doar pentru accesorii bluetooth.Pacat.

      (Citează)

  8. AS DORI SA STIU.**:::: FATA ,SE POATE SCHIMBA LA HTC RADAR?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus