un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Meserii bune in viitor

21 Nov 2011  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Acum câteva zile am primit un comunicat de presă privind o campanie Samsung de educare a tinerilor ce-şi caută de muncă. Nişte linkuri utile sunt la finalul articolului, dar titlul comunicatului, “Care sunt job-urile viitorului?” m-a făcut să mă gândesc la o listă a mea.

Dacă ne uităm şi citim printre rânduri pentru a afla direcţia în care se îndreaptă omenirea vom găsi şi problemele care vor deveni tot mai frecvente în viitor. Nu contează că eşti în România sau Anglia, cu toţii vom fi afectaţi de ele, chiar dacă nu în acelaşi timp.

De exemplu eu cred că în viitor se vor căuta specialişti în agronomie, acest domeniu devenind dintr-o dată foarte important. Suntem tot mai mulţi pe planetă şi atunci e normal să încerci să eficientizezi cât mai mult producţia de mâncare. Specialiştii în agricultură, horticultura şi zootehnie vor avea de muncă; cine se pricepe va câştiga bine de tot.

O altă direcţie este energia verde. Petrolul se termină, gazele se scumpesc, cărbunii se extrag sau nu, doar soarele este infinit şi ne dă energie pe gratis. Vântul la fel. Marea, oceanul. Trebuie doar că aceste resurse să fie captate şi utilizate eficient, iar în viitor aceste domenii vor exploda de-a dreptul în ceea ce priveşte sumele investite şi lucrările ce vor fi efectuate. Va fi nevoie mare de ingineri şi specialişti în aceste domenii.

Construcţiile sunt un alt domeniu în care în România va fi mult de muncă. Chiar dacă se lucrează acum în ritm lent şi corupţia e în floare, cândva se vor face autostrăzi şi poduri şi tuneluri. Uitaţi-vă numai în Bucureşti câte planuri de dezvoltare sunt pentru următorii 25 de ani, de la pasaje rutiere la metrou în toate părţile, străpungeri noi, aeroporturi şi canale de apă.

Fondurile structurale, adică banii care ni se dau de la UE pentru diverse proiecte, nu sunt o vrăjeală. România absoarbe acum doar 10% din sumele la care ar avea acces, iar un motiv pentru această rată foarte mică este şi lipsa specialiştilor. Discutam cu un PM care lucrează pe astfel de proiecte şi îmi spunea că este o lipsă foarte mare de personal calificat de ambele părţi ale economiei. Statul ar avea nevoie de vreo 2000 de oameni pentru a atrage fondurile de care au nevoie diverse agenţii şi ministere pentru lucrări din care să beneficiem cu toţii, iar economia privată ar putea folosi mai mulţi oameni care să cunoască bine legile şi să poată concepe, elabora şi implementa proiecte. Cele pe fonduri structurale au specificul lor şi sunt bine plătite, chiar şi ca angajat al statului. Programul 2013-2017 trebuie să înceapă.

Ingineria electrică, electronică şi dezvoltarea hardware şi software vor fi mereu pe val. Nu doar pe partea de comunicaţii şi Internet şi “făcut site-uri”, ci programare adevărată de software de orice fel şi electronică aplicată, care stă la bază a tot ce se produce acum. Automatizări, controlul producţiei, semnalizări, securitate, toate acestea au nevoie mereu de oameni bine pregătiţi. Mai puțini sysadmini, că vine cloud-ul si Windows Intune peste noi, și mai mulți ingineri in altceva decât “calculatoare”.

Unele domenii clasice vor fi bune şi în viitor. Aşa s-a făcut lumea noastră şi nu o poţi modifica. De doctori, avocaţi, notari, contabili şi altele asemenea va fi mereu nevoie. Alte meserii se reduc şi dispar, precum bibliotecarii sau tipografii, înlocuiţi de ceva mai modern sau de închiderea respectivelor industrii.

Acum să nu vă închipuiţi că dacă terminaţi ingineria vă veţi găsi imediat de muncă. Trebuie să fii şi bun pe meseria ta, nu doar să ai o diplomă. Dar nu da orbește la o facultate doar pentru că acolo merg și prietenii tăi sau pentru că așa îți zic părinții. Gândește-te ce urmează, ce va fi peste 5 ani, fă un pariu, dar unul informat.

Sunt prea mulți absolvenți de tot felul de facultăți de stat sau particulare care doar fac cafea ziua și plimbă acte pentru că au studii inutile astăzi și nici măcar nu stăpânesc bine acel domeniu. Sigur, au un loc de muncă, dar asta nu înseamnă că sunt și bine plătiți și poate că o alegere bună acum ceva ani i-ar fi dus pe o cale mult mai profitabilă.

Dintr-un esantion de aproximativ 700 de elevi de liceu, 26% dintre ei si-ar dori sa lucreze in IT si inginerie, 23% din comunicare si relatii publice, insa doar 6% in medicina. Mai mult, cea mai mare parte dintre ei considera ca studiile pe care le vor urma au o influenta considerabila in performanta la viitorul job.

Caravana Samsung viziteaza o serie de licee din tara din dorinta de a prezenta in cadrul unor conferinte sustinute de reprezentanti Samsung si reprezentanti ai companiilor partenere tendintele mediului profesional din Romania si posibilitatile de dezvoltare profesionala.

Iar pe tinerii care vor sa experimenteze lucrul in companii, Samsung ii invita pe site-ul oficial www.trendsoftomorrow.ro  pentru a aplica pentru unul dintre cele 70 de internshipuri oferite de companiile partenere din diverse domenii de activitate.

Aflati mai multe informatii din comunicatul atasat si online la www.trendsoftomorrow.ro / www.facebook.com/SamsungTrends

asus s5507

    3 comentarii

  1. ce te-ai mira daca ti-as spune ca plimba cafeaua pe 1000 euro…un caz concret.
    si ei, cei care stiu sa se poarte si sa vorbeasca, au un loc pe lume!

      (Citează)

  2. eu zic sa ne uitam bine de tot la filme apocaliptice sa vedem ce “skill”-uri ne-ar fi utile in viitor :). ma indoiesc ca daca stii sa manevrezi “fonduri structurale” o sa te ajute cand te fugaresc mutantii prin desert :D

      (Citează)

  3. 1) manevrarea fondurilor structurale nu e o meserie; sînt oameni din domeniul economiei şi finanţelor care ajung să lucreze cu aşa ceva. Nu faci facultatea de “manevrat fonduri structurale” ci faci o facultate generală şi apoi ajungi să te specializezi pe aşa ceva în urma unor oportunităţi.

    În plus, românia nu absoarbe prea multe fonduri UE pt că multe astfel de fonduri se dau în completarea unor fonduri pe care tb să le obţii pe alte căi. O situaţie des întîlnită e cînd UE îţi dă 50% din bani, în felul următor: ai un proiect care necesită 100.000$, te împrumuţi de la băncile româneşti cu 50.000 şi apoi UE îţi dă restul de 50.000. Problema mare de tot e să obţii primii 50.000.

    2) meserii în domeniul energiei, agronomiei etc sînt ok în principiu, cu condiţia să existe cercetare-dezvoltare şi indirect industrie în ţara respectivă. În momentul de faţă domenii întregi industriale nu mai există în Ro, deşi în SUA de exemplu abundă. Ce oportunităţi are un inginer chimist sau mecanic în Ro faţă de vest ? (nu mecanic auto, ci inginer mecanic care să proiecteze mecanisme)

    Şi în electronică, unde de bine de rău se găseşte de muncă, pt că sînt destul de puţini absolvenţi electronişti care ştiu “hard” şi nu au “migrat” pe IT, nu se compară ce e în Ro cu ce e în ţarile din vest şi China, India etc unde chiar se face dezvoltare hardware la greu. Cîte motherboarduri se proiectează şi fabrică în Ro ? cîte plăci electronice din orice echipament, de la ruter la televizor la centrala termică de apartament ? în imensa majoritate a cazurilor proiectarea şi manufacturarea lor se face în China sau aiurea şi aici doar se asamblează în carcasă (şi asta într-un caz fericit pt că majoritatea produselor se importă pur şi simplu gata asamblate). La noi se mai proiectează şi construiesc chestii particulare, de serie mică, automatizări, interfeţe, sisteme de comandă şi control industrial, şi alte echipamente specifice făcute exact pt. anumite aplicaţii, custom, care nu pot fi importate gata făcute (sau sînt prea scumpe să le imporţi/comanzi custom de la fabricanţi dedicaţi ca Siemens etc).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus