un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Geeks Together

18 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Poate că v-aţi întrebat de ce, în ciuda obiceiului meu de a scrie imediat după ce particip la un eveniment despre ce s-a întâmplat acolo, n-am zis mai multe detalii despre ce-am făcut şi văzut joia trecută la întâlnirea cu Maguay şi Intel şi Microsoft (ştiţi, unde am câştigat un SSD). Simplu, am aflat acolo despre câteva tehnologii noi şi am vrut să mă documentez înainte de a scrie despre ele, dar timpul n-a fost de partea mea.

Geeks Together
Să începem însă cu partea Maguay. Înainte de laptopuri, este de reţinut că iniţiativa Geeks Together se vrea una de durată, cu întâlniri periodice. Nu ştiu în ce măsură acestea sunt pe bază de invitaţie sau poate veni oricine, dar până ne dumirim de acest aspect puteţi urmări pagina de Facebook Geeks Together pentru noi detalii.

Laptopuri Maguay
Trecând la laptopuri, aţi mai citit la mine despre Maguay. V-am spus că utilizez de aproape un an un model eXpertBook de 15 inci, unul foarte performant cu procesor Core i7 şi ecran Full HD 1920 x 1080. Este stabil şi puternic, bine construit, iar singura hibă pe care i-o pot găsi este că evacuarea aerului, undeva în stânga carcasei, aruncă afară un jet de aer suficient de cald pentru a topi o ciocolată dacă o laşi acolo din neatenţie. Recent am primit pentru review şi un V15.01i.

Mai nou Maguay se concentrează pe brandul MyWay de portabile. Sună ca un navigator GPS, dar sub acest nume se regăsesc de fapt mai multe clase de laptop-uri, diferenţiate evident prin performante şi preţ. De exemplu clasa P se axează pe Performanţă, V-urile (Value) sunt destinate utilizatorilor interesaţi mai mult de Internet şi home-office, iar între ele stau clasele B (Business), E (Executive) şi H (Home), fiecare cu avantajele sale.

Codul produsului este uşor de interpretat. De exemplu B13.01i arată un notebook din clasa B şi cu ecran de 13 inci.

Avantaje Maguay
Sunt parteneri apropiaţi cu Intel şi Microsoft în România. Desigur, veţi spune că orice producător este partener cu aceste două firme; eu voi spune că la evenimentele de la “orice producător” n-am văzut să vină şi reprezentanţi Intel şi Microsoft să-i susţină, aşa cum au făcut-o cu Maguay. Alți parteneri (furnizori) numiți sunt Optiarc, Transcend, Kingston și Seagate.

Maguay sunt, în opinia mea, singurii producători români (sau integratori, dacă preferați acest termen) care şi-au setat ca obiectiv să aducă pe piaţa produse cel puţin de aceeaşi calitate ca şi a numelor consacrate în acest domeniu. Lucrul acesta este foarte important şi de admirat. Majoritatea firmelor româneşti care încearcă apa cu degetul în IT&C merg pe ideea “prost calitativ, dar ieftin”. Mie nu mi se pare un domeniu în care oamenii să ignore complet calitatea în favoarea preţului; cum zicea cineva, sunt prea sărac pentru a cumpăra lucruri proaste.

Un alt avantaj pentru Maguay este configurabilitatea sistemelor. Din ce zvonuri am auzit, laptopurile se fac la modul următor: cineva merge în China sau Taiwan şi se uită cam ce plăci de bază şi ce carcase pentru ele mai fac chinezii, apoi cumpăra 500 sau 1000 de bucăţi dintr-u anumit fel, având astfel baza produsului, șasiul dacă vreţi să-i ziceţi aşa. Procesorul, memoria, hard-diskul, ecranul, alte modele periferice pot fi însă toate configurate.

Pe site-ul Maguay, la orice laptop, poți configura elemente precum procesorul, placa grafică, unitatea optică, garanția, software-ul și altele. Încercați la orice model de aici. Iar dacă merge o firmă care poate comanda 50 sau 100 sau 200 de astfel de calculatoare, atunci firma profită pentru că-şi achiziţionează exact sistemul de care are nevoie, considerând că în prealabil au ajuns la concluzia că potrivit pentru angajaţii lor sunt notebook-urile cu 3 GB de RAM şi HDD de 320 GB, iar Maguay profită din faptul că este printre singurii care oferă o astfel de posibilitate de configurare.

Lucrurile nu se opresc aici. Maguay are un avantaj din faptul că fiind o firmă românească ai parte de service şi suport tehnic la îndemână, de stoc gigantic de piese de schimb (pentru că le au pe toate aici) şi de posibilitate uşoară de upgrade. Din ce am văzut în jurul meu, puţini oameni conştientizează că şi unui laptop i se poate face upgrade. La desktopuri suntem obişnuiţi cu această idee, dar la laptopuri mai puţin, deşi un nou procesor, nişte memorie în plus şi poate un SSD în loc de HDD se pot adăuga oricând cu creşteri semnificative de performanţă pentru sistem, la o fracţiuni din banii pe care i-ai da pe un laptop nou.

Tableta
Mi-a plăcut răspunsul celor de la Maguay atunci când au fost întrebaţi de ce n-au lansat şi tablete pe piaţă. Au spus că ar fi lansat, dar nu au găsit o soluţie calitativă şi decât să vină cu un produs de duzină, mai bine nu fac deloc.

Design
Toate laptopurile Maguay pe care le-am văzut până acum o lună au fost negre şi sobre ca la înmormântare. v15.01 cu care m-am jucat avea un model pe carcasa monitorului, nişte romburi futuriste într-o nuanţă timidă de a diferenţia design-ul de tendinţele vechi.

Mai mult mi-a plăcut să văd modelul N10.01m care are carcasa decorată cu roşu aprins într-un model aş spune “tradiţional”, în lipsa de mai bună pricepere proprie. Am văzut la întâlnire şi alte propuneri de modele. Eu sunt fan al acestor decoraţiuni, nu mai suport aparatele simple şi negre.

Cam atât despre Maguay. Dacă mă invită și la următoarea întâlnire, aflu mai multe. Puteți să vedeți toate produsele lor, notebook-uri, desktopuri, servere și altele pe site-ul oficial maguay.ro

Au mai scris Dan, Sorin și Emil.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Care sunt tehnologiile alea pentru care te-ai documentat atat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus