un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Eu si Windows

16 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

Cei de la Microsoft m-au întrebat despre experienţa mea de-a lungul timpului cu Windows. Iar prin “de-a lungul timpului” eu am înţeles “dintotdeauna”, aşa că m-am pus pe socoteală şi pe scos amintiri din negura neuronilor. E adevărat ce se zice, când bei ceva îţi aduci aminte de cele mai ciudate lucruri și povestești vrute și nevrute!

Primul meu calculator a fost un 486 DX2 cu 4 MB de memorie RAM şi… cam atât. Se întâmpla în 1996. A venit şi cu un monitor Daewoo cu tub, unul de 14 inci din câte ţin minte. Nu mai ştiu cât de mare era hard-diskul (80 sau 325 MB) şi parcă avea la bord o placă video Trident care nu era bună de nimic. A fost şi primul meu contact cu Windows, versiunea 3.11.

Primul soft pe care am învăţat să-l folosesc a fost Paint. Primul desen în Paint a fost o căsuţă, din aceea copilărească, având coş fumegând, uşă mare cât jumătate din peretele casei şi un geam lângă ea. Probabil că de fapt era o cabană, una mică. Un şopron, dar cu sobă şi coş. În fine. Apoi am învăţat Minesweeper, m-am jucat în Control Panel şi File Manager.

Sincer să fiu nu ştiu la ce era bun Windows 3.11. De obicei stăteam în DOS 6.22 şi de acolo lansam jocuri, din Norton Commander. Eram expert în modificat autoexec.bat şi config.sys, în transformarea memoriei EMS în XMS, în eliberat memorie convenţională pentru că unele programe sau jocuri nu porneau fără 600 kB liberi.

Am senzaţia că vorbesc chineză pentru probabil 80% dintre cei care citiţi acest post. Memoria convenţională reprezenta primii 640 kB de memorie RAM! Nici măcar un megabyte întreg, iar acum am 4 GB de RAM şi habar n-am şi nici nu-mi pasă ce face Windows 7 cu ei. Chiar şi acum, când scriu aceste rânduri, nu-mi vine să cred că au existat vremuri în care jonglam cu himem.sys şi cu “load high”, care parcă se prescurta LH.

486-le, între timp upgradat la un DX4 la 100 MHz şi cu vreo 12 sau 16 MB de memorie RAM, a rezistat destul de mult în ograda mea. Îmi aduc aminte însă ziua în care am cumpărat o cutie de dischete Verbatim, iar bonus la ea era o dischetă cu un demo de Windows 95. Era un fel de slideshow cu foarte puţină interactivitate, dar l-am rulat de multe ori şi mă uitam ca trăznit la ce noutăţi intenţiona să aducă Microsoft. Wow, buton de Start? Shortcut-uri? Laser frate!

Am instalat Windows 95 imediat ce mi-am pus CD-ROM şi placă de sunet. Ţin minte şi acum uimirea deplină pe care am simţit-o când am auzit primul sunet ieşit din placa Sound Blaster (Pro, DMA 2, IRQ 7). Ţin minte şi diferenţa gigantică pe care a adus-o Windows 95 faţă de ce era înainte. Astăzi, în Windows 7, utilizarea butonului dreapta de la mouse pare a fi ceva absolut normal; eu ţin minte o perioadă când acesta era complet inutil, dar apoi a venit Windows 95 şi i-a dat un rost.

O vreme am avut ceva numit la colţul străzii Windows 96. Alţii îi ziceau OSR 2. Nici până acum nu ştiu ce-a fost de fapt.

Ţin minte când la un CERF tot vedeam pe majoritatea calculatoarelor un wallpaper cu o pisică sălbatică. O pumă, un râs, nu mai ştiu ce era. “Băi dar ce aveţi toţi cu wallpaper-ul ăsta?”. “Păi, e Microsoft Plus pentru Windows!“. MICROSOFT PLUS PENTRU WINDOWS?!?, mi-am zis, ce-i aia? Aşa că mi-am petrecut următoarele luni schimbând tapetele şi sunetele din temele incluse, dar ţin minte că preferatul meu era Mystery, cel cu biblioteca.

Nu mai ţin minte în ce an am făcut trecerea la Windows 98 (Secondary Edition). Cel mai probabil s-a întâmplat după 1998 :P Ţin minte însă că mergea varză totul. În 2001 am trecut la un AMD Duron 800 MHz cu placa video TNT2 şi cred că avea şi 128 MB de memorie RAM.

(Bizar că nu-mi mai aduc aminte bine aceste lucruri. Atunci când am început să scriu articolul eram sigur că îmi voi aduce aminte cu precizie matematică totul, dar iată că sunt multe necunoscute. Îmbătrânesc.)

Reinstalam Windows-ul 98 o dată la câteva luni, mergea prost, dădeam câteva restart-uri în fiecare zi. Cu toate acestea, din motive absolut inexplicabile decât printr-un simplu “am fost un mare idiot”, n-am trecut la XP decât prin 2003 sau mai târziu. Nu ştiu de ce aşa târziu. N-am nicio explicaţie. E ca atunci când două bunăciuni incredibile m-au invitat la ele să ne facem de cap şi eu am zis “nah… poate mai târziu”. Serios, poveste adevărată!

XP-ul a fost magic. L-am avut pe Duron, l-am avut pe un Sempron 2800 MHz, a mers bine ani de zile fără nicio reinstalare, fără viruşi, fără nimic. Apoi am băgat Windows 7. Zici că am pus inelul suprem pe deget și am zis “să le unească pe toate… sau whatever”, atat de mișto a fost.

Când îmi aduc aminte de vremurile bune cu XP îmi dau seama cât de marfă este de fapt Windows 7 şi cât de mare este diferenţa. Eu nu mai pot să folosesc XP-ul. Nu mai pot. Nu mă descurc, nu mă ajută, nu mai ştiu ce să fac, unde să umblu în Control Panel, unde să caut programele prin Start > Programs. Îmi aduc aminte ce revelaţie a fost Windows XP şi totuşi acum nu-l mai suport. Când trebuie, chiar şi pentru câteva minute, să butonez un calculator cu Windows XP în loc de Windows 7 e ca şi cum mi-ar lega cineva o mână la spate, ca şi cum mi-ar zice că trebuie să lucrez la calculator fără mouse.

Şi dacă XP-ul era atât de bun la vremea lui, înseamnă că Windows 7 e magic. De la distanţă nu sunt mari schimbări, deşi mari schimbări, vizibile de pe Lună, au fost doar între Windows 3.11 şi 95 şi probabil viitorul Windows 8 va fi o altă asemenea treaptă gigantică. Dar un meniu de Start cu search inteligent aici, un quick preview acolo, ascunderea pictogramelor din systray, pin to start, pin to program, drivere pentru orice, rapiditate, programele mereu pe taskbar, homegroup, faptul că nu s-a blocat niciodată, că nu l-am reinstalat niciodată… Îmi dau seama că n-am intrat niciodată în Task Manager pentru a opri forţat un program, ci doar ca să verific cât de ocupat e procesorul sau alte asemenea informaţii. Nu pot să înţeleg de ce n-ar trece toată lumea de la XP la Windows 7. E ca şi cum ai rămâne cu Windows 3.11 când poţi avea Windows 95.

Mai multe despre avantajele Windows 7 pe site-ul oficial.

asus s5507

    39 comentarii

  1. DMA 1, IRQ 5, 220h

    Eu aveam un cd bulgăresc cu vreo 10 versiuni de windows, NC, dos şi DN. Bootabil.

      (Citează)

    • @nashu_mare: da, si 220h :) Dar cam toate erau asa.

      @Ariel: da, n-am avut ocazia sa vad WinMe decat o data la cineva. Nu mi s-a parut vreo diferenta. Nici Windows 2000 n-am folosit, de fapt vad ca doar Jen l-a mentionat.
      Si eu schimbam culorile la fereastra activa si inactiva. Aia inactiva o aveau pe un gri-albastrui.

      @Mihai: geezer!

        (Citează)

  2. bine scris articolul, mi-a adus aminte si mie de acele vremuri. Chiar daca pe hardware un pic diferit, am trait si eu sentimente comparabile.

    Imi aduc aminte ca stiam din memorie key-ul de instalare de la win98se.

    Observ ca n-ai facut cunostinta cu WinMe. Spre diferenta de tine, eu am petrecut mai mult timp cu WinMe decat cu Win98; Stiu de pe atunci ca multi amici ma criticau, insa eu constatam ca, chiar daca nevoia de restart-uri era un pic mai mare la WinMe, reinstalarea OS-ului ajungeam sa o fac extram de rar.

    Pe Win95+ stiu ca aveam cu amicii un fel de concurs nedeclarat, continuat ulterior si la win98 cu tema de windows cea mai functionala. Atunci schimbam manual culorile, aparentele si comportarea ferestrelor (fereastra activa, inactiva). Cum ar spune un 9gagger, “if you remember this you are really old”

    Un screenshot de Win7, unde cu greu am gasit optiunile avansate “window color and appearance” – nu ca le-as mai folosi la ceva. Drop-downul de la ITEM, acum are 21 de optiuni, pe cand in Win98/WinMe erau parca de 3-4 ori pe atatea.

    Old times, T-Rex Times.

    http://img196.imageshack.us/img196/8762/20111116084812screensho.png

      (Citează)

  3. Eu am prins si vremurile fara windows, pe XT-uri, parintii AT-urile, mai exact un Junior XT cu 6 MB hardisk si ram acolo, o frimitura :). Mai mult, la acea vreme prima data putei baga o discketa ca sa bootezi. Erau diskete de 5.25 inch si aveau cate sute de KB. Pe ele iti tineai si softurile, jocurile in lipsa unui HDD. Avea o colectie de disckete cu diverse pe ele. Nu aveam windows, doar MS DOS, ultima versiunea pura de MSDOS cu care m-am jucat atunci fiind 6.22. Aveam cateva jocuri de genul Grand Prinx, Digger, Load Runner sau un tool cu care sa inveti sa tastezi sub forma de joc, ca sa zic asa, numit touch typing. Imi amintesc si su de himem, memoria superioara (“haimem”), etc.

      (Citează)

  4. Vrei sinceritate maxima? Pentru ca inca n-am gasit un CD piratat ca lumea cu Win 7. Nu, nu intentionez sa dau 1500 lei pe sisteme de operare (pe laptop imi trebuie 32 bit, pe desktop 64 bit), mi se pare un pret mult, mult prea mare. Deci, pana atunci… XP sa traiasca. Meniurile cele mai simple sunt cele cu care te-ai obisnuit :)

    Iar ca amintiri din copilarie… 3.11 > 95 > 98 > ME > 2000 (preferatul meu) > XP. Tata a folosit window 95 pana acum cativa ani…

      (Citează)

    • @Jen: secretul este sa cumperi licenta OEM atunci cand schimbi calculatorul sau iei vreo placa de baza. Costa doar vreo 400 de lei sau asa. Eu din astea am.

      @Radu: corect, ma intreb acum ce simt oamenii care au prins si chestiile mult mai vechi. Sa ne vezi pe noi peste 20 de ani…

        (Citează)

  5. Aiiiii, ce vremuri, domnule. Am avut o groaza de flashback-uri citind acest articol.
    Parca nici nu realizam cat de mult au evoluat treburile, atat pe partea de hard cat si ceva de soft, pana nu facem un remember dinasta :)

      (Citează)

  6. @Jen – la win7, s-a ajuns cu instalare de pe USB bootabil.

      (Citează)

  7. OSR2 = OEM Service Release 2, un fel de “Win 98 Second Edition” sau Service Pack 1.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95#Editions

      (Citează)

  8. Uite lamurirea cu OEM SR 2 si alte alea. La capitolul Editions.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95

      (Citează)

  9. Asta “E ca atunci când două bunăciuni incredibile m-au invitat la ele să ne facem de cap şi eu am zis “nah… poate mai târziu”” ai bagat-o asa, ca si secventele din filmele XXX rated bagate in FightClub? :) Sa ne testezi atentia sau daca te citim in Z? :D

    Pentru mine a fost ca un flashback… :)
    Mai putin W95 OSR2 aka 9. N-am avut niciodata instalat.

      (Citează)

    • @Cosmin: nuuu, e adevarat! :P

      @Sabotor: BASIC stiam si eu, am prins si vremea cu casete, dar alea erau cumva o linie paralela cu MSDOS si Windows.

      @Apollo: eu nu-mi pot imagina cum era Windows 1.0. Adica stiu ca de la 3.1 la 3.11 au fost niste modificari bunicele, asa ca ma intreb cat de varza erau Windows 3.0, daramite 2.0 si 1.0.

        (Citează)

  10. Bai, da’ voi n-ati prins vremurile cu Cip, HC sau Tim-S ? Ce MS-DOS, ce dischete? Casete si un Basic preinstalat :))

      (Citează)

  11. Ooooo, ce de amintiri. Primul meu calculator era un XT cu procesor de 10Mhz, ram de 640KB si hard de 10MB, pe care rulam un soft de compresie ca sa ajung la fenomenala capacitate de 20MB. MS-DOS 5.0 rulam pe el, si niste versiuni primitive de windows (1.0). Acum avem pe un telefon mai multa putere de procesare decat un datacenter intreg de pe vremea aia.

      (Citează)

  12. @Sabotor Ei nu! Am prin chiar si un joc asemanator numelui tau (pe un HC) Saboteur!

      (Citează)

  13. nene, ce vremuri… ma regasesc total in postul asta, imi aduc aminte cat ma chinuiam in dos cu problemele de memorie :)…
    imi aduc de asemenea aminte ca marea mea dragoste inainte de XP era 98 SE, l-am reinstalat de zeci de ori :)))

      (Citează)

  14. Poza cu biblioteca brings out shit tons of memories :), valeu batranetile mele :), nice post btw si sa traiasca Win-ul pentru cele mai plictisitoare(in sensul bun) amintiri vreodata :D

      (Citează)

  15. Mie mi-e dor de “It is now safe to turn off your computer.” :)

      (Citează)

  16. @sabotor am avut si asa ceva, era un ZX Sinclair cu basic si jocurile se incarcau de pe un casetofon su casete.

      (Citează)

  17. @seba18 ala a disparut odata cu aparitia ATX-urilor.

      (Citează)

  18. @Mihai: da, stiu…la fel ca si Hibernate-ul si modurile S1/S3 de stand-by

      (Citează)

    • @seba18: uitasem de acel ecran. Cand stateam langa calculator, ca ma grabeam sa plec undeva si el nu se mai inchidea odata. Cum aparea ecranul cu It is now safe, cum apasam butonul si zburam.

      Tin minte si cat de smechera parea treaba asta fata de Windows 3.11. La ala apasam direct power sau reset :P

        (Citează)

  19. De ce nu se poate face un amarat de toolbar pe atat de laudatul W7?

      (Citează)

  20. Eu am incept cu 2 ani mai devreme si-mi amintesc perfect de aproape toate chestiile scrise de tine.

      (Citează)

  21. primul comp pe care m-am jucat, intr-a noua, a fost un aMic. cu basic la bord. avea si imprimanta :) tin minte c-am desenat emblema scolii, capul lui eminescu, pixel cu pixel, dupa un model facut pe hirtie
    apoi a fost un Spectrum al unui coleg. da, de pe casete rulam programele. tin minte si-acuma ciriitul ala… iar ca monitor foloseam un TV cu lampi lol.
    primul comp care mi-a apartinut a fost un XT. il foloseam ca wordprocessor si avea un hd de 21 megi pe care il mai am si acuma. a urmat un 386 cu win 3.11. ala m-a tinut vreo 5 ani, pentru ce il foloseam (tot culegere sau redactari de text) era foarte bun.
    dupa aia am trecut direct la un comp normal, cu winME si 256 megi de RAM. ala mi-a placut destul de mult si nu pricepeam ce avea lumea cu el.
    7-le l-am instalat de cum a iesit si nici nu se compara experienta cu ce a fost XP-ul dinainte. sa vina 8-ul!

      (Citează)

  22. Daca esti curios in legatura cu Windows 1.0, arunca o privire <a target="_blank" href=http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0. Chestia interesanta era ca nu puteai sa suprapui ferestrele.

      (Citează)

  23. @Jen

    Windows 7 Upgrade Pack costa 700 lei si iti da 3 licente de Windows 7. Asta merge in ipoteza ca macar XP-ul pe care il folosesti in prezent nu e piratat.

    Altfel, daca Windows-ul e prea scump, exista intotdeauna Ubuntu. :P

      (Citează)

  24. Corectare: Ii zice de fapt Windows 7 Family Pack:
    http://blog.weebo.ro/windows-7-family-pack-in-romania-ce-trebuie-stiut/

      (Citează)

  25. știu windowsu’ de la 2.0. alb/negru
    de folosit am început de la 3.1
    în afară de xp cel mai mult am lucrat pe nt. cel mai stabil dintre toate de la vremea aia.
    am renunțat la nt odată cu apariția open gl’ului.
    win 7 e fain, dar îmi lipsește din xp quick launch’ul pe care îl foloseam ca un fel de toolbar, în stânga ecranului. pe 7 nu m’am dumirit cum să fac așa ceva. tot la 7 mă enervează mărimea spațiului ocupat de o icoană în taskbar. e prea mare!

      (Citează)

  26. @sol: nu asta mă interesează, asta știu deja să fac, goagăl e și prietenul meu! :)
    eu vreau un fel de taskbar secundar, în stânga ecranului, vertical, cu opțiune de hide. așa foloseam quick’ul pe xp

      (Citează)

  27. @al_core
    tu te referi la un folder in care plasai shortcut-urile si pe care atunci cand il apropiai de marginea ecranului se transforma in taskbar si la care ii putea seta auto-hide-ul ?

      (Citează)

  28. @ariel: exact! numai că pentru asta foloseam quick launch’ul.
    pot face ceva asemănător în 7? cum?

      (Citează)

  29. @al_core

    am inteles, am “sapat” si eu dupa asa ceva insa “nativ” win 7 nu e capabil.

    Alternativa 1 – http://rocketdock.com/; O perioada l-am folosit si a fost ok, apoi m-am saurat.

    Alternativa 2 – sa-ti definesti o noua librarie, si sa o pui in taskbar. (asta n-am incercat)

    Alternativa 3 – care o folosesc eu – e meniul de search al windows. Orice vreau sa pornesc, apas winkey si incep sa scriu numele programului. Works like a charm. Vezi PDF-ul de aici http://is.gd/win7_nwradu_entry_Ariel

    spor

      (Citează)

  30. @ariel: mulțam fain!
    am să încerc rocketu’, seamănă cu dock’ul din osx, ceea ce pentru un mactard ca mine e un plus. sper să’l pot pune și vertical, în stânga.

    p.s. un pedeef de 7 pagini = 1,2 mb? nu’i cam mult?

      (Citează)

    • @al_core: te complici. Pinuieste direct niste programe pe taskbar, este cel mai bun quick launch. Iar cand le pornesti, aceeasi pictograma devine activa, nu le dublezi. Noul taskbar mi se pare o chestie super tare in Windows 7.

        (Citează)

  31. pentru nostalgici, sau pentru cei care s-au “nascut” cu XP-ul gata instalat: http://michaelv.org/. Pacat ca nu simuleaza si rezolutiile acelor vremuri: 640×480 daca nu ma insel, posibil chiar mai putin.

      (Citează)

  32. @nwradu: după cum ziceam, spațiul ocupat de o icoană pe taskbar e prea mare = mai puține icoane.
    iar o investiție în alt monitor cu rezoluție mai mare nu vreau să fac acum.
    în plus, eu sunt relativ organizat de fel și nu vreau să’mi țin uneletele amestecate.
    întradevăr, noul taskbar e un uriaș câștig pentru productivitate.

      (Citează)

  33. @al_core

    Poti incerca
    -taskbarul extins pe 2 linii.
    Apoi right click pe taskbar:
    -Use Small Icons
    -Never combine

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus