►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Camerele video moderne se pot împărţi în două categorii mari după mediul de stocare pe care îl utilizează: cele care includ un hard-disk în cameră şi cele care nu au deloc stocare internă şi salvează pe carduri de memorie SD cumpărate separat.
Care e mai bună, camera video cu hdd sau fără?
Am găsit două camere aproximativ la fel ca specificaţii. Ambele filmează Full HD, au acelaşi senzor video, au zoom 30x, ecran LCD de 3 inci, capturează la fel sunetul, fac fotografii, au dimensiuni apropiate. Diferă doar stocarea.
S-ar putea spune deci că diferenţa majoră de preţ este cauzată de hard-diskul suplimentar din prima cameră. Iar la o primă vedere, veţi spune “lasă că am suficiente card-uri SD, filmez pe ele şi dau mai puţini bani pe cameră”. Da, dar cât costă aceiaşi 160 GB de stocare sub formă de carduri de memorie?
Eu n-aş merge pe carduri SD mai mici de 32 GB, că nu vreau să car 10 bucăţi cu mine într-o eventuală excursie. Cel mai ieftin card de memorie costă 135 de lei la MarketOnline, de unde am luat şi preţurile camerelor, dar este un A-Data clasa 4, adică viteza mică spre medie. Clasa 4 înseamnă că scrie cu 4 MB/sec, dar la o cameră video care filmează full hd 1920 x 1080 cu 50 de cadre pe secundă în mod progresiv (bit rate 28 Mbps) eu mi-aş lua nişte carduri mai rapide (clasa 10) şi aş merge pe un brand consacrat pentru fiabilitatea sa.
Eu aş lua următoarele:
şi cam atât. Sunt nişte variante mai ieftin pe Kingmax, dar nu le-aş alege, sunt și variante mai scumpe pe SanDisk, dar costă 722 de lei un singur card.
Un simplu calcul arată că 5 carduri SD de câte 32 GB fiecare (ca să obţinem cei 160 GB ai hard-diskului din camera alternativă) costă 5 x 205 = 1025 lei şi respectiv 5 x 540 = 2700 lei, cât toată camera! Cardurile de 64 GB sunt şi mai scumpe, aproximativ 869 de lei un Lexar şi, cum ai nevoie de minim două, ajungi pe la 1600 de lei cheltuială.
Cred că e clar pentru toată lumea că varianta cameră ce stochează pe SD plus carduri de memorie costă mai mult decât o cameră care integrează un hard-disk, dacă vrei direct aceeași capacitate de stocare. Ce cumperi deci? Nu e aşa simplu de dat un verdict.
Pe total, aş recomanda să cumpăraţi camera cu memorie SD. Plătiţi acum mai puţini bani, apoi daţi alţii doar pe măsură ce apare nevoia de stocare suplimentară. La o adică poţi cumpăra un card de 64 GB când pleci în excursie şi îl vinzi cui poţi la întoarcere, cu un preţ mai mic, dar măcar recuperezi ceva.
Produsele:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
21/11/2011 la 2:19 PM
Eu as merge pe varianta cu HDD totusi. Am 2 camere, una cu DVD si Card si alta doar cu HDD. Doar 2 avantaje vad la aceea cu card, pot sa bag direct cardul in laptop, nu mai imi trebuie cablu, si are vizor. In cele 2 de tine, niciuna nu are vizor, insa aici depinde si de gusturi si ce o sa faci cu acea camera. In rest camera cu HDD pentru mine personal e mai ok. Per total tot acolo ajungi, nu iei cablu dupa tine, dar iei carduri si invers. Si ar mai fi problema ca uiti sa descarci odata un card si altul nu ai, pe cand un hdd de 160 de gb e cam greu sa il ai full.
Mihai(Citează)
21/11/2011 la 2:39 PM
nu as lua niciodata o camera video/foto/ce vrei tu cu hdd. riscul de a pierde toata munca e prea prea mare. poate daca hardul ar fi flash…
oricum, in momentul asta stocul meu de sd-uri are o capacitate de 120 GB :)
stefan(Citează)
21/11/2011 la 2:44 PM
cea cu SD e mai versatila:
– poti cumpara si un card la inceput (sau mai imprumuti de la amici cand pleci in excursie);
– daca se strica SD-ul, il poti inlocui, releaiv pe loc, cam oriunde mergi in excursie (exclus prin jungla, pe ocean cu yaht mic…)
– HDD nu consuma mai mult curent din baterie decat SD ?
– in timp, poti achizitiona carduri mai rapide.
– tehnologia evolueaza rapid, si daca nu scoti bani din filmat sau iti permiti sa-i dai asa, alege o camera buna, insa nu cea mai scumpa. La anu’ sigur o sa fie altceva mai bun pe piata, eventual 3D.
Ariel(Citează)
21/11/2011 la 3:08 PM
Eu tot pentru camera cu SD votez. In plus am mai multe carduri de 16 si 8 GB clasa 6, de la camera foto si GPS, asa ca mai le pot schimba intre ele. In plus eu filmez in secvente scurte de 5-15 min., nu ma intind ore in sir si, oricum, ma cam incadrez la cei ce-si fimeaza plozii :)
nickro(Citează)
21/11/2011 la 3:09 PM
P. S. Nu mai ai optiunea de a edita textul in 15 min.?
nickro(Citează)
21/11/2011 la 5:36 PM
Cand investesti intr o camera ideea e sa o si folosesti nu sa vinzi cardul dupa ce l ai folosit o data sau de doua ori. Si indiferent daca filmezi pe card sau hdd dupa evenimentul respectiv prelucrez filmul intr un soft gen Pinnacle HD apoi il trec pe dvd si il adaug la colectia de dvd din biblioteca..asa fac eu doar ca am deocamdata o camera panasonic 3CDD cu caseta minidv. Eu as merge pe una cu hdd..hdd dintr o camera e un mini hdd de 1,8″..de exemplu ASUS – HDD Extern Mini, 30GB, 1.8″ costa 135 de lei
blue77max(Citează)
22/11/2011 la 12:23 PM
am avut cu JVC cu HDD , am acum SONY cu SD acum. Are un SD de 64GB si este arhisuficient (si filmeaza 1080p) .
Voinea(Citează)
22/11/2011 la 12:25 PM
ps: acum am vazut preturile spuse de tine pentru SDuri. Eu am luat cu 100euro 64GB Transcend Ultimate SDXC CL10 SD .
Voinea(Citează)