►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Am găsit ieri un site extraordinar. Magic. Cred că-i Harry Potter în spatele său, atât e de bun.
bestsfbooks.com arată cele mai bune 20 de cărţi SF şi Fantasy, sortate după numărul de premii pe care le-au câştigat sau la care au fost nominalizate. Am căutat apoi pe Wikipedia mai multe informaţii despre aceste cărţi şi deja am descoperit o mulţime de titluri pe care le-au adăugat în lista mea “to read”.
Dacă din topul pe ultimul an nu îmi sună cunoscut niciun titlu, am descoperit cu surprindere că The City & The City, de China Mieville, este cea mai nominalizată şi premiată carte din ultimii 3, ultimii 5 şi ultimii 10 ani! Mi-e ruşine să spun că nu auzisem de ea, iar descrierea de pe Wikipedia o face să pară inedită.
Poate că prin “cărţi SF” mulţi vă închipuiţi nave spaţiale, lasere şi extratereştri. Nu este aşa, majoritatea au idei şi lumi construite pe idei atât de diferite de a noastră, de ceea ce este normal, încât realmente mă întreb cum naiba au ajuns respectivii autori să inventeze aşa ceva. Zece ani dacă îmi laşi timp şi nu pot crea ceva atât de inedit, motiv pentru care îi respect şi mai mult pe aceşti autori. The City & The City pare a fi exemplul perfect, la fel şi Anathem de Neil Stephenson, care este în top 5 în întreg deceniul trecut.
Tot din acest site am aflat că China Mieville este cel mai premiat autor din perioada 2000-2011, când ocupa primele trei poziţii ale topului. Iar eu încă n-am citit nimic de-al său…
Un mod de a recunoaşte cărţile SF foarte bine scrise este că par de actualitate deşi sunt scrise acum foarte mulţi ani. Nu par învechite. Le poţi citi oricând, sunt valabile oricând. De exemplu Hyperion de Dan Simmons, care acum se găseşte în toate librăriile de la noi, a fost scrisă în anii 80. Rendezvous with Rama, a lui Arthur C Clarke, o carte foarte bună despre explorarea unui nave spaţiale imense, misterioase, ce trece nepăsătoare prin sistemul nostru solar, a fost scrisă în anii 70. Gateway, de Frederik Pohl, la fel. Ringworld, o serie despre un inel Dyson ce orbitează în jurul unui soare şi motivul pentru care a fost construit, este tot din anii 70. Am citit-o acum câţiva ani; habar n-aveam când e scrisă, iar textul nu da niciun semn de “vechime”.
În anii 60 au fost scrise capodopere precum Dune de Frank Herbert, Stand on Zanzibar sau The Left Hand of Darkness. Cartea mea preferată, pe care am recitit-o până când aproape o ştiu pe de rost, Lord of Light a lui Roger Zelazny, tradusă la noi ca Domn al Luminii, este tot din anii 60! Eu nu existam, părinţii mei erau şcolari, dar o carte scrisă atunci este la fel de minunată şi astăzi.
Atenție cu Wikipedia. Majoritatea articolelor despre cărți, cu excepția celui la care am pus link, conțin spoilere masive, eventual toată povestea cărții. Mai bine citiți pe Amazon o scurtă descriere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
26/10/2011 la 8:37 AM
China Mieville este mai mult fantasy decat SF. O experienta literara cu influente distincte weed si LSD dar extrem de interesanta. Primele doua carti pe care le-am citit, Statia Pierzaniei si Cicatricea sunt cel putin spectaculoase. Psihedelice. Mai departe n-am apucat sa ajung…
Octavian(Citează)
26/10/2011 la 11:40 AM
am citit Scar, Perdido Street Station si City&City si sunt bestiale. Ultima am cumparat-o cum a aparut.
Am ajuns la el dupa ce am citit pe un blog de arhitectura despre atentia acordata orasului si modul in care descrie si isi imaginea constructii dintr-o lume alternativa. Si aveau dreptate, tipul e foarte bun si reuseste sa faca ceea ce imi place mie cel mai mult intr-un SF, sa creeze o lume total noua si sa o descrie complet, imaginand totul, de la cadrul fizic pana la cel social.
Ar trebui sa incerci (de fapt trebuie neaparat) si Robert Silverberg, mai vechi dar bun. “The World Inside” e unul dintre cele mai interesante concepte imaginate pentru viitor.
stefan(Citează)
01/11/2011 la 11:17 AM
Incearca si http://www.goodreads.com. Algoritm de recomandare carti in functie de ce ti-a placut.
Skandalouz(Citează)
30/06/2013 la 7:47 PM
Salut imi poti recomanda si mie cateva carti SF bune?
Cosmin(Citează)