un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Statul ii iarta pe ziaristi de plata taxelor

21 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Mai ştiţi acum câteva luni când mulţi ziarişti s-au trezit cu somaţii pentru că datorau statului TVA, inclusiv retroactiv, pe care ei nu-l declaraseră niciodată? Sumele erau foarte mari (zeci de mii de euro), pentru că ziariştii sunt bine plătiţi pe drepturi de autor.

Explicaţiile erau foarte hilare, de exemplu Cristoiu zicând că el n-a ştiut că trebuie să factureze şi TVA odată ce trece de 30.000 de euro pe an(!) bani încasaţi, pentru că, nu-i aşa, la acele sume nu-ţi permiţi să plăteşti un contabil sau măcar să citeşti chiar tu Codul Fiscal.

Ei bine, judecătorii au decis recent că ziariştii ce au contestat taxele nu trebuie să le plătească. Au fost iertaţi de impozite. Poate că este, cum zice “Cucui“, o manevră politică, făcută să le îndulcească tonul în prag de alegeri.

Păi dacă aşa stă situaţia, hai să nu mai plătesc nici eu taxele şi apoi să fiu iertat de stat. Ce ziceţi, pe mine m-ar ierta? Pe voi?

asus s5507

    10 comentarii

  1. E mai complicat de atat. Ca vorbim de TVA. Daca esti platitor de TVA, facturezi cu TVA, il iei de la clienti si-l dai la furnizori/stat. Plus ca ai drept de deducere. Daca nu esti facturezi fara. Si fiscul ii avea inregistrati ca neplatitori, n-a avut nimic de obiectat si apoi s-a gandit ca a gresit si ca aia trebuiau sa fie platitori. Treaba ca facturile au fost deja facute fara TVA, prinse in contabilitati pe la clienti fara TVA, etc. Deci astia ar fi trebuit acum sa plateasca un TVA pe care nu l-au incasat niciodata.
    Poate e vreun contabil care sa ne lamureasca.

      (Citează)

    • Nu trebuie sa ma lamureasca un contabil, ca de anul acesta eu facturez cu TVA. Dupa ce depasesti un anumit prag de venit pe an, trebuie sa facturezi si sa platesti cu TVA.

      Faptul ca n-ai stiut asta nu are nici o relevanta. Esti obligat sa stii legile tarii. Nu esti iertat de amenda daca te prinde conducand fara centura doar pentru ca zici ca n-ai stiut de asta. Nu esti iertat de plata impozitelor doar pentru ca zici ca n-ai stiut ca trebuie sa dai bani si la stat din ce castigi. Necunoasterea nu este o scuza in fata sistemului legal din nici o tara de pe planeta. Te informezi, citesti, apelezi la specialisti etc.

        (Citează)

  2. Pe Cucui nu trebuia sa-l pui intre ghilimele, asa il cheama pe om. :)

      (Citează)

  3. @Combo

    Trebuie platit TVA-ul. Toata lumea in momentul in care vede ca e posibil sa se depaseseasca pragul de 30 000 opreste facturarea pe drepturi si continua pe un srl sau altceva (angajare).

    Daca nu faci lucrul asta platesti TVA. Legea e clara si nici nu e la secret.

    Judecatorii nu aveau motiv sa ierte plata TVA. Daca ai gresit, platesti.

      (Citează)

  4. @nwradu: edit nu functioneaza. Corecteaza-mi dezacordul te rog :D

      (Citează)

  5. hai ca iar te contrazic si-o sa zici ca am ceva cu tine :P

    decizia judecatorilor e corecta. legea cu tva-ul la drepturile de autor a fost data anul asta si se aplica retroactiv pe 5 ani in urma. lucru absolut stupid.

    cum ar fi sa dea o lege sa zica ca impozitul tau pe salarii este de 50% si sa dai diferenta de banio la stat pentru ce ai castigat in ultimii 5 ani. nu e chiar normal, nu?

    Nu zice nimeni sa nu plateasca TVA de acum, dar daca pana acum a fost fara, asta e, nu poti pune omul sa plateasca din urma.

      (Citează)

  6. Din câte știu eu nu e TVA pentru drepturi de autor. TVA plătești dacă ești PFA / firmă și ai o cifră de afaceri mai mare de 30.000 de euro (la cursul de aderare în UE, asta traducându-se la aproximativ 11.9000 lei) pe an.

    Pentru drepturi de autor știu că s-a băgat anul trecut obligativitatea plății contribuțiilor sociale și a sănătății, pe lângă 16% impozit pe venit.

      (Citează)

  7. Ce subtil sugereaza cineva ca incaseaza mai mult de 30 de mii de iepuroi pe an. O sa stiu sa cer sa mi se faca cinste.

      (Citează)

  8. Echivalarea euro-leu se face la un curs din 2004.

      (Citează)

  9. Nici eu nu sunt contabil dar am o idee cam despre ce e vorba: sefu’ se numara printre cei care au contestat informarea primita + am alti trei colegi care au primit informari ca ar fi trebuit sa dea niste TVA la stat (nu, nu lucrez la un ziar, drepturi de autor incaseaza si artistii (cam pe acolo activeaza firma)).

    Treaba sta cam asa: de mai multi ani e data legea ca daca este persoana fizica si depasesti 30.000 de euro incasati intr-un an trebuie sa tai factura si sa incasezi TVA pe care mai apoi sa-l dai la stat. Doar ca nimeni nu a pus-o in practica, abia anul acesta s-au trezit cei de la Administratiile Financiare sa verifice situatiile inregistrare si sa trimita instiintari.

    NU trebuie sa te faci PFA sau firma (cum incorect afirma cristip) ci te declari la Administratia Financiara de care apartii “Persoana Fizica platitoare de TVA”.
    Nu te obliga nimeni sa platesti TVA din banii pe care ii incasezi (ai practic sa pierzi 24% din ei) ci esti obligat sa incasezi TVA si apoi sa-l dai la Stat.

    @add: legea nu s-a dat anul acesta; stiu pe cineva care acum doi ani era deja persoana fizica platitoare de TVA

    Cum a sesizat si Combo in primul post: nu poti sa dai inapoi la Stat niste TVA pe care nu l-ai incasat.
    O varianta despre care s-a zis ca e posibil sa fie pusa in aplicare (auzita (neoficial) din gura inspectoarelor care au venit sa verifice incasarile sefului) este:
    Situatie: prin 2008 eu am incasat bani de la firma X, Y si Z, prin drepturi de autor. cumulat, am luat mai mult de 30.000 de euro (cursul din ziua in care am intrat in EU). Conform legilor de atunci trebuia sa ma declar platitor de TVA si sa tai factura firmelor respective pentru sumele respective + TVA 19%. Dar nu am facut.
    Solutie: ma apuc acum si tai firmei X doua facturi
    – una pentru suma incasata in 2008 + TVA
    – una de storno pentru suma incasata in 2008
    Incasez luna asta TVA-ul pe care trebuia sa-l incasez in 2008 si il vars pana pe 25 la trezorerie.
    Continui la fel cu firmele Y si Z.

    Rezultatul final (macroeconomic vorbind) : 0 (zero). Ce ar fi incasat statul de la mine nu mai incasa de la firmele X, Y si Z (care si-ar fi dedus din cheltuieli TVA-ul pe care mi-l plateau mie). In final ramane numai deranjul (ne)platitorilor de TVA si al firmelor de la care au incasat bani.

    In opinia mea revolta impotriva ziaristilor care nu vor sa-si plateasca taxele catre stat este in mare parte nejustificata, oamenii ar avea de platit bani pe care nu i-au incasat. Insa: ar fi normal insa sa fie sanctionati pentru ca nu au citit Codul Fiscal. Cum a zis si Radu, faptul ca nu au stiut ca trebui sa taie factura (cu TVA) nu ii degreveaza de responsabilitatea de a taia factura (cu TVA).

    Probabil pe aici sunt si persoane care depun declaratia 200 (teoretic pana pe 15 mai). Daca te prinde august cu ea nedepusa primesti acasa o somatie sa treci urgent pe la Administratia Financiara. Daca te prinde septembrie cu ea nedepusa inspectoarea de acolo e libera sa-ti dea amenda (eu am prins-o in toane bune anul trecut si am scapat doar cu avertisment).

    Ceva de genul acesta mi se pare normal sa se aplice si acum: ai incalcat legea (neincasand TVA)? Amenda! TVA-ul nu ti-l cerem pentru ca nu l-ai incasat dar te pedepsim pentru ca nu ai respectat cadrul legal (iar necunoasterea cadrului legal nu este o scuza).

    @1nu TVA platesti daca esti PFA platitor de TVA sau firma platitoare de TVA (exista fi firme care nu platesc TVA) sau daca esti persoana fizica si realizezi intr-un an venituri mai mari de 16%
    Pentru drepturi de autor se platesc:
    – impozit – 16% (firma poate sa retina impozit 10% sau impozit 16%, mi s-a explicat de catre o contabila ca este mai bine pentru firma sa retina 10%, altfel se lasa cu control) din brut
    – contributii sociale – 10.5% din venit baza de calcul
    – somaj – 0.5% din venit baza de calcul
    – sanatate – 5.5% din venit baza de calcul, daca beneficarul drepturilor de autor nu are inregistrat un contract de munca pe teritoriul Romaniei; daca ai carte de munca la firma X firmele X,Y,Z nu iti mai platesc sanatatea la drepturile de autor. Daca nu ai carte de munca nicaieri X,Y,Z sunt obligate sa retina/vireze si sanatatea.

    Ultimele trei nu se calculeaza la venitul brut ci la venit baza de calcul (VBC) ) care este:
    – daca activitatea pe care o prestezi este dependenta de baza materiala a firmei platitoare atunci VBC = venitul brut
    – daca activitatea pe care o prestezi este independenta de baza materiala a firmei atunci VBC = venitul brut * 80%

    In ambelele cazuri VBC nu poate sa depaseasca echivalentul a 5 salarii medii brute pe un an (in 2011 VBC are un plafon maxim de 10100 lei)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus