un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Asus Slider – tableta cu tastatura

17 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Asus Slider este o tabletă inedită pe piaţă deoarece are sub ecranul de 10 inci o tastatură culisantă QWERTY, ceea ce o poate ajuta să se transforme oricând într-un fel de laptop cu Android. Părerea mea este că nişa ei de piaţa este destul de mică, în condiţiile în care majoritatea oamenilor vor o tabletă cât mai subţire, dar priviţi-o măcar ca pe o demonstraţie a ce se poate construi.

Specificaţii: ecran de 10.1 inci la rezoluţia 1280 x 800 pixeli; chipset Tegra 2 cu procesor dual-core la 1 GHz, memorie RAM 1 GB, memorie internă 16/32 GB şi slot microSD; tastatura culisantă qwerty; camere de 5 Mpx şi 1,2 Mpx; baterie 8 ore; 17mm grosime, cântăreşte 960 grame.

Preţul este de 2299 lei la eMAG, PC Garage şi PC Fun.

UNBOXING
Eh uite că nu am un unboxing tradiţional pentru că n-am primit tableta într-o cutie. Ce vreau să spun este că există un fel de husa pentru ea, tip mapa (tip “poşeta plic”, pe înţelesul altora), dintr-un material grosuţ şi care o protejează bine. O vedeți în clipul de mai jos.

În rest primeşti un încărcător ce foloseşte un conector special Asus, ca şi Transformer, şi mulţumirile magazinului că ai cumpărat-o.

CONSTRUCŢIA
Slider este bine făcută, după cum deja m-am obişnuit cu produsele Asus. Poate chiar prea solid făcută.

Mecanismul de culisare este bine închegat şi nu cred că se va slăbi în timp. La început toată lumea are probleme cu deschiderea lui, fiind nevoie să ştii de unde să apuci şi încotro să tragi. După 2-3 deschideri îi mai înveţi “şpilul” şi te descurci.

Ca poziţie de lucru tableta stă exact cum trebuie. Spatele este drept, ba chiar are mici picioruşe de cauciuc, aşa că pe birou stă fixă indiferent dacă are tastatura la vedere sau nu. Când tastatura este eliberată de sub ecran întreaga tabletă stă iarăşi bine, unghiul ecranului este bine ales şi se poate scrie la butoane şi apăsa pe ecran fără probleme.

HARDWARE
Ecranul mi s-a părut un pic mai slab ca luminozitate decât pe Transformer sau pe alte tablete gen Samsung Galaxy Tab. Chestia asta s-ar putea rezolva poate chiar şi din firmware, cu un update viitor, deoarece sunt sigur că ecranul poate mai mult, dar nu este bine reglat. Nu e ceva deranjant, se poate utiliza foarte bine, doar că am văzut şi tablete mai bune.

În mod sigur însă senzorul care reglează luminozitatea ecranului pe modul “Auto” nu este bine calibrat, nivelul reglat fiind prea slab în opinia mea. Cu lumina aprinsă în cameră ecranul este prea puţin luminat pentru a asigura o experienţă bună şi trebuie să-l dai manual pe un nivel superior.

Tastatura însă, deoarece ea este centrul tabletei, este foarte bună. Taste bine spaţiate, butoane de Home, Back şi Menu, funcţii precum wifi şi bluetooth activabile din taste, săgeţi de navigaţie, page up şi page down, toate sunt prezente. Tastele se apasa foarte uşor, dar nu par fragile. Poziţia lor este cea uzuală de pe laptopuri şi chiar şi pe întuneric le-am găsit acolo unde mă aşteptam, încă din prima zi. E bine făcută.

Pe lateral am găsit butoanele de Power şi Volume. Cel de power este parcă prea ieşit în afară şi este uşor de apăsat din greşeală. Mai mult, cum tableta este simetrică şi Android-ul îşi roteşte interfaţa în toate direcţiile, de câteva ori am descoperit că ţineam tableta cu butonul de Power în jos şi îl apăsam fără să vreau de burtă sau de masă. Aş fi preferat un buton culisant pentru această acţiune.

Pe lângă acestea, Asus Slider are şi un buton micuţ de reset, un slot microSD, un slot USB normal pentru a conecta alte dispozitive, conectorul de alimentare şi transfer, plus o micuţă agăţătoare pentru deget, de care să tragi ecranul în sus când vrei acces la tastatură. Cei foarte curioşi să vadă pe ce parte este fiecare conector se pot uita la fotografiile ataşate.

Bateria ţine destul de mult în standby. Dacă foloseşti tableta doar ca să te uiţi dimineaţă pe câteva ştiri, emailuri şi să zici pe Twitter că “m-am trezit”, poţi trage câteva zile de ea între încărcări. Altfel, o consumi cam în 8 ore de butonare normală, un timp foarte generos.

Dezavantajul apare în grosimea tabletei, care este de 17 milimetri din cauza tastaturii suplimentare, şi a greutăţii de 960 de grame. O simţi în mână, nu este aşa uşor de manevrat, dar cum spuneam şi la început, se adresează nişei formate din oamenii care vor acea tastatură culisantă, altfel există modelul Transformer (şi Transformer 2 în curând) care este mai subţire şi mai uşor.

PERFORMANŢA
Android 3.1 la bord (şi upgrade disponibil la 3.2) face diferenţa faţă de Transformer-ul pe care l-am văzut acum câteva luni şi care avea doar 3.0. Este prima tabletă pe care un wallpaper animat, interactiv, nu mai produce lag atunci când schimbi ecranele. Se cunoaşte că s-au mai optimizat funcţiile din sistemul de operare şi este un pas mare înainte.

Ca noutăţi pentru utilizator, Android 3.1 nu cred că are ceva de prezentat, aşa că specific pentru Slider sunt cele câteva widget-uri pe care Asus le-a inclus în tabletă, precum una de meteo şi un ceas digital. Din fericire, Android Market-ul pentru tablete a crescut substanţial în ultima vreme şi am găsit foarte multe programe utile şi interesante.

Am instalat, de exemplu, catalogul IKEA (42 de MB). Am găsit software oficial despre Champions League şi despre Rugby World Cup, programe pentru site-urile mari de ştiri, sincronizări cu diversele servicii de pe Internet şi mult Angry Birds, iar toate s-au mişcat excelent. Avantajul mare pe care iPad-ul îl are ca număr de aplicaţii interesante începe să se reducă.

În plus, programul de Gmail este excelent făcut pe tabletă și este o plăcere să citesc și să răspund la emailuri din Android. Am apreciat și calendarul și spatiul mare de pe ecran pe care am fixat toate widget-urile posibile de Facebook, Foursqare, știri și altele, pentru ca aici, spre deosebire de telefon, am loc pentru ele.

[nggallery id=9]

 

CE E BINE

  • tastatură de calitate
  • Android 3.1 este rapid şi stabil
  • stă bine pe masă

CE E DE RĂU

  • senzorul de reglare a ecranului nu este bine calibrat
  • conector atipic pentru încărcare

CONCLUZIE
Pentru nişa ei, a celor ce vor o tabletă cu tastatură, Asus Slider este un model foarte bun. Nu are nimic în neregulă, iar partea cu senzorul de reglare a luminozităţii ecranului este mai degrabă o nemulţumire decât o problemă de care să te loveşti frecvent. Mai important, tastatura este bună, bateria oferă suficient “suc”, iar hardware-ul este performant. Dacă sunteţi în nişa respectivă, Slider este pentru voi.

Dacă nu doriţi o tastatură qwerty culisantă pe tableta voastră, atunci mergeţi pe modelul Transformer, deşi sfatul meu este să mai aşteptaţi o lună sau două pentru modelul Transformer 2, care va fi mult mai performant şi ceva mai subţire.

Preţul este de 2299 lei la eMAG, PC Garage şi PC Fun.

asus s5507

    2 comentarii

  1. pana la urma au facut sau nu tableta aia cu telefon astia de la asus?
    http://techcrunch.com/2011/05/30/padfone-asus-officially-announces-its-android-tabletphone-combo-videos/

      (Citează)

  2. foarte reusit reviewul. imi poti spune te rog de unde e husa cumparata si daca exista vreo solutie sa il incarci in masina (cochetez sa instalez route66 si sa il folosesc la navigatie). de la usb usb inteleg ca ar trebui sa fie inchis sau in standby. cam nasol.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus