►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ieri am dus la ghenă un mare sac plin cu gunoaiele casei, l-am aruncat în gaura neagră a toboganului şi l-am auzit căzând spre parter. Undeva pe la mijloc s-a auzit un zgomot de sticlă spartă, pentru că aveam o sticlă goală de vin în sac, plus alte buşituri. M-a făcut să mă gândesc. Aş vrea să reciclez selectiv gunoaiele, adică să le împart pe categorii de deşeuri reciclabile, dar sunt o grămadă de probleme la acest capitol.
De exemplu aţi văzut în mod sigur prin oraş tomberoane gigantice sau coşuri de gunoi împărţite în trei categorii: sticlă, plastic, hârtie. Sau este metal, plastic, hârtie? Sau cumva sticlă, plastic, altele? Vedeţi, nu există o standardizare clară. Nu ştiu în ce ar trebui să-mi împart gunoiul, astfel încât fiecare deşeu să fie dus într-un loc special făcut pentru reciclarea sa.
OK, poate trei categorii nu sunt suficiente. Metalul, sticla şi plasticul trebuie reciclate separat, dar la fel şi hârtia. Cu mâncarea şi alte resturi organice ce fac? Încă o categorie. Dar ce fac cu ele? Unde le arunc? Singura soluţie ar fi să oprim toboganul pe care arunci orice şi să montezi jos, printre blocuri, tomberoane separate pentru fiecare deşeu, unde fiecare să-și ducă boarfele.
Şi totuşi ce fac cu elementele mixte? Unde arunc un bec, aşa cum am făcut zilele trecute cu unul ars de la maşină? Are şi sticlă şi metal în el. Paharale de suc de la cinema sunt plastic sau carton plastifiat? Dacă am nişte resturi de mâncare într-o cutie metalică, o arunc la metal? Că mă gândesc că iau aia tomberonul cu metal, îl topesc pe tot, dar în interior sunt şi o grămadă de altele aruncate, aşa că reciclarea este greoaie, poate chiar inutilă.
Asta cu selecţia este o idee foarte bună pentru o planetă care ajunge în curând la 7 miliarde de oameni, fiecare generând un munte de gunoaie pe an. Dar momentan sistemul este abia la început şi prost gândit. E că în bancul ăla, e timpul să aprindem lumina şi să ne organizăm.
Ştiaţi de exemplu că există un sistem bine pus la punct pentru reciclarea anvelopelor? Am căutat eu acum ceva vreme nişte anvelope rupte cât mai mari, de camion gigantic dacă se poate, dar nu găseam pe nicăieri. La orice vulcanizare întrebam, din alea uitate de lume pe câte un drum secundar, nu aveau anvelope vechi. Venea o firmă şi le ridică gratuit pe toate, luându-le din grija vulcanizărilor. Am dat de urma firmei respective şi am aflat că ei erau plătiţi pentru asta de o altă firmă, care făcea apoi reciclarea anvelopelor într-un mod controlat în ceea ce priveşte mediul (şi, dacă puteau recupera vreuna, cu atât mai bine). A trebuit să dau spaga la o vulcanizare de pe centură ca să-mi împrumute mie 4 anvelope.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
01/09/2011 la 9:26 AM
Asta cu anvelopele vechi e din legislatie. Sunt obligati sa predea spre reciclare un numar de anvelope vechi egal cu numarul de anvelope vandute. Altfel se aplica o suprataxa si nu le convine.
costin(Citează)
01/09/2011 la 9:28 AM
dar stii ca la noi e si mai misto?
noi reciclam in tomberoane separate, se recicleaza separat, iar la groapa de gunoi se pun toate intr-un loc si apoi se face o alta selectie(daca se mai face)
Yamasha(Citează)
01/09/2011 la 11:28 AM
@Yamasha: ce selectie sa se mai faca la groapa de gunoi? Ai vazut cum arata o groapa de gunoi? E o groapa cu gunoi in ea si atat.
@enzo: si metalul?
@Dan: le pui separat si… unde le duci? E cum zic ceilalti, tu le separi, gunoierii le baga in acelasi loc pe toate. E nevoie de o organizare la toate nivelurile, nu doar la al tau.
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 9:32 AM
Scuze eftine ca nu is destul de bine impartite tomberoanele alea.Asa e peste tot, sticla, plastic si hartie, nu cred ca nemtii nu s-au gandit de 3 ori inainte sa puna tomberoanele alea pe strada.
Stii de exemplu ca in cam orice ABC’u in Germania se iau inapoi sticlele si flacoanele de plastic? si un flacon de apa gol de 2 litri face 25 centi? cu apa in el face ~40 centi cand o sa vedem si la noi asa ceva?
enzo(Citează)
01/09/2011 la 9:44 AM
Ce e asa greu cu separarea gunoiului ? La ghena arunci resturile organice iar separat pui ce se poate recicla. Fac asta de vreo 2 ani, am reusit sa-i invatz si pe ai mei parinti de 60+ sa faca asta..nu e greu atata timp cat e vointa :)
Dan(Citează)
01/09/2011 la 10:01 AM
Eu separ hartia, plasticul, sticla si resturile metalice, pe care le pun in containerele speciale de la coltul strazii (da, implica 100 – 200m de mers pe jos). Restul, jos la ghena. Nu-mi bat capul cu chestii mixte (gen becuri), sa le dezasambleze altii pe componente. Din cate stiu, pentru becuri, baterii etc exista puncte de colectare in marile hipermarketuri (la Ikea de exemplu iti dau la doua baterii AA uzate una noua, dar parca trebuie sa vii cu mai mult de 3-4)
casuta(Citează)
01/09/2011 la 11:29 AM
@casuta: deci cate containere ai la coltul strazii?
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 10:09 AM
Legat de aceste tomberoane, am 2 langa bloc si aproape in fiecare duminica dimineata vin 2-3 tigani cu un carucior maaare si ce credeti ca fac ? Ridica aceste tomberoane si iau din ele hartie si mai ales sticlele de plastic si le pun in caruciorul lor, dupa ce bineinteles au scos aerul din sticle si le-au aplatizat cu zgomotele de rigoare !
Cosmin(Citează)
01/09/2011 la 10:24 AM
Te complici ca deobicei. Pe tomberonul din poza ta este un afis care prezinta ce trebuie sa bagi in el.
Ca sa fie si mai simplu si daca vrei standardizare, uita-te pe fundul oricarei sticle, ambalaj de plastic, cutie, pahar, etc. Daca se recicleaza atunci are un triunghi cu un cod inauntru. De exemplu paharul meu de plastic are un 5 in triunghi si un PP dedesubt, cutia de carton de la biscuiti are un PAP. Asta inseamna ca le voi recicla in tomberoane cu cel putin unul din codurile astea sau pe care scrie plastic si/sau carton. Vezi mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Recycling_codes
Daca asta nu e standardizare…
Sa-ti dau un exemplu. Acum un an locuiam in alt apartament, din alt sector. Acolo se reciclau hartie, carton separat, plastic separat, sticla, gunoaie biologice fara carne si gunoaie menajere. Acum locuiesc in alt apartament, tomberoanele cele mai apropiate de mine (ca dupa asta te iei cand reciclezi, ce ai cel mai aproape de tine) sunt pentru sticla (colorata si transparenta separat) hartie si carton (fara cutii de suc cu capac), plastic (si cutii de suc cu capac) si gunoaiele menajere sau care nu se pot separa.
In general pe tomberon iti scrie ce terbuie si ce nu trebuie sa bagi inauntru. Becurile nu se pun nici la sticla nici la metal ci la…becuri, daca exista metoda de reciclare in tara, pentru ca e mai complicat, scump si poluant, daca nu, atunci nu se recicleaza. Nu orice se recicleaza. In Franta, becurile de tot felul si neoanele se recicleaza in magazine.
ioana(Citează)
01/09/2011 la 11:30 AM
@ioana: si cati crezi ca stiu de simboluri si din astea? Ergo, trebuie organizare si popularizarea ideii. Si trebuie sa fie si ridicate si depozitate selectiv, nu rasturnate toate in aceeasi bena, cum zice si Jen.
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 10:33 AM
Am separat gunoaiele cam un an… pana cand am vazut ca:
1. Lumea arunca de toate in tomberoanele de colectare selectiva.
2. Masina de gunoi care le golea trantea totul in aceeasi bena, deci se alegea praful de munca mea.
Din pacate, mai avem pana ajungem la asa-zisa normalitate in domeniul asta.
Jen(Citează)
01/09/2011 la 10:36 AM
Am si eu o mica problema legata de reciclare:
locuiesc in sectorul 1 si am chiar la coltul blocului tomberoane de plastic speciale pentru selectarea deseurilor reutilizabile.
Nu m-am sinchisit niciodata sa le sortez pe ale mele. De ce? Simplu: chiar din primele zile dupa ce au fost amplasate am observat cum cei de la REBU le arunca peste cele menajere din masina cu care le ridica pe cele din urma.
Am crezut ca nu vad bine sau nu inteleg dar chiar acum 2 saptamani am vazut acelasi lucru asa ca…unde pot arunca si eu in Bucuresti resturi de bunuri reciclabile care sa ajunga a fii reciclate?
CE sa spun, vorba aceea suntem in Romania, insa sincer imi pare rau de munca de selectare pe care o fac, cu multa migala, multi vecini constiinciosi, insa, in van.
Gunoi menajer(Citează)
01/09/2011 la 11:31 AM
Ziceti toti de becuri de parca ai ajunge zilnic prin Baumax si unde mai sunt centre din alea de colectare becuri. OK. Unde arunci o siguranta electrica? Un capsator defect? Un ceas de perete care s-a stricat?
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 11:53 AM
Unele lucruri nu se recicleaza, pentru ca nu merita. Ok, nu ajung zilnic in Baumax (desi intamplator am unul vis-a-vis)dar la o saptamana doua tot imi fac timp si drum, daca am ceva de reciclat acolo
Cat despre simboluri si din astea, da, romanii nu sunt educati in acest sens. Dar sa recunosti ca ai in mana o sticla de plastic si ca pe tomberon e o poza sau un desen cu o sticla de plastic, tot esti in stare. Despre aruncatul in aceeasi bena cu gunoaiele menajere nu comentez ca nu cunosc.
ioana(Citează)
01/09/2011 la 12:18 PM
Radule, sticla si metalul se pot pune la un loc pentru ca e destul de usor sa le sorteze ei pe urma.
Eu am reciclat cit am stat in Sectorul 6 si pt sa spun ca nu amestecau tomberoanele. Nevasta i-a urmarit citeva zile pe astia sa vada daca se merita efortul.
La tara e mai greu cu asa ceva. Desi sticlele de platic de apa plata le dau cuiva care e foloseste mai departe si restul la reciclez ( adica le pun in oras la tomberoanele alea )
jules(Citează)
01/09/2011 la 1:32 PM
In zona am asa:
– tomberoane albastre pentru hartie si carton
– tomberoane galbene pentru plastic si metal
– tomberoane verzi pentru sticla
Toate au eticheta care iti spune ce sa arunci in ele. Plus ca si pe unele ambalaje exista desene.
Chestiile care sunt din plastic/ metal + hartie/ carton eu le fac bucati si arunc ce e din plastic/ metal la plastic/ metal, ce e din carton la hartie/ carton. Intotdeauna spal orice recipient din plastic/ metal/ sticla inainte sa il arunc. Nu se pune problema sa il arunc cu resturi de mancare/ chestii de curatat in el.
Pentru chestii de genul becuri, baterii exista puncte de reciclare in magazinele mari (Auchan, cora, etc).
De obicei le adun intr-un ghiozdan pe care il iau cu mine cand merg la cumparaturi. Si le arunc cand intru. Nu ma duc niciodata special ca sa arunc ceva.
Ana(Citează)
01/09/2011 la 2:24 PM
Cosmin, si in zona mea se face la fel. Si e o chestie buna dupa parerea mea: oamenii aia ori le folosesc, ori le duc cu mana lor la un centru de reciclare.
Jules, in zona mea din sectorul 6 (Orizont) cu siguranta se arunca in aceeasi masina de gunoi totul… i-am vazut si eu, i-au vazut si vecinii mei. Pacat…
Jen(Citează)
01/09/2011 la 3:06 PM
@Jen, Militari – Pacii se iau separat. Crede-ma ca nevasta statea seara cu masina parcata acolo sa vada fix treaba asta.
Si da, e posibil sa fi gresit cu metalul si sticla. Cum spunea cineva mai sus, metalul merge la plastice.
jules(Citează)
01/09/2011 la 6:00 PM
Jules, bine ca macar in unele zone se intampla cum trebuie. Poate ajung la performanta asta si la blocul meu, candva :)
Jen(Citează)
01/09/2011 la 6:16 PM
Tomberoanele din fotografie sunt la 34 in Drumul Taberei. Venea o singura masina mare de gunoi pentru ele.
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 6:24 PM
mie mi-e ciuda ca la bloc am numai tomberoane pentru plastic si hartie, as mai vrea inca un tip pentru sticla macar.
aia cu colectarea la un loc e mit. le iau separat cel putin pe cele mari din poza.
add(Citează)
01/09/2011 la 6:31 PM
pentru deseurile electice si electronice sunt ‘colturi verzi’ in majoritatea hypermarketurilor. Tot acolo merg becurile si bateriile.
La ambalaje nu poti recicla orice. Daca ai cartoane plastifiate, unele nu se recicleaza. Dar tetrapackurile – cutiile de lapte – se arunca la hartie. Resturile menajere, in conditiile in care in Romania nu se composteaza, e ok sa le arunci la ghena. Conservele de mancare cu resturi se spala inainte de a fi puse pe banda, deci nu trebuie sa-ti faci griji aici. Dar daca ai servetele sau hartii murdare de mancare, alea nu se mai recicleaza. Da, e putin complicat. Dar daca vrei, incearca sa te rezumi la hartie, plastic si aluminiu, strict la cele pe care ai unde sa le arunci si stii sigur unde le e locul.
Partea cu gunoaiele la gramada e adevarata intr-o mica masura. Firmele de salubritate sunt amendate daca sunt prinse ca le colecteaza la gramada. Dar chiar daca fac asta, tot le este mult mi usor apoi celor de la centrele de reciclare sa le sorteze decat daca ar fi 20 de tipuri de gunoaie.
Sper ca te-am mai luminat:)
carmen(Citează)
01/09/2011 la 6:38 PM
Chiar asa, in filmele americane ii vad pe aia ca au in casa si tocator de gunoi si compactor. La noi nu s-a auzit de asa ceva.
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 8:27 PM
@nwradu: in sectorul 1 sunt galbene pentru plastic si metal (de obicei sunt doua, probabil au constatat ca se umplu mai repede), albastru pentru hartie si verde pentru sticla. Au si o eticheta pe ele pentru a le deosebi, dar dupa o vreme le inveti :-)
casuta(Citează)
01/09/2011 la 10:04 PM
@casuta: stiu, sunt ca alea din imaginea din post.
nwradu(Citează)
01/09/2011 la 10:28 PM
In Iasi sunt ghene separate in toate locatiile pentru plastice si pentru hartii iar pentru sticla sau metal doar in cateva locuri.
Sunt luate separat, de fapt nici nu au cum sa le ia la comun ca cele pentru hartie si plastic sunt diferite si nu se pot “rasturna” in masina care ia toate gunoaiele.
In plus mai sunt anumiti angajati care trebuie sa sorteze gunoiul.
alex(Citează)
02/09/2011 la 9:16 AM
@Jen, ai dreptate, prefer sa strang intr-o saptamana 6-7 bidoane de apa si sa le dau lor direct decat sa le pun in tomberoane.Ei sigur le duc unde trebuie fata de firmele de salubritate care inteleg ca le descarca la gramada.
Cosmin(Citează)
02/09/2011 la 12:20 PM
Eu am trei categorii mari de gunoi:
60% – cutii de bere + ceva sticle
30% – cutii de pizza
10% – resturi organice
Tinand cont ca nu incap cartoanele de pizza pe tomberon iar sticlele distrug toboganul, administratia scarii a pus afis sa nu se mai arunce astea acolo, ci sa le lasam langa tobogan, ca trec ei si le arunca la tomberonul de reciclare.
Raman cutiile de bere.
nashu_mare(Citează)
02/09/2011 la 4:04 PM
Dar ce, nu poti taia cutia de pizza cu foarfeca inainte sa o arunci?
nwradu(Citează)
02/09/2011 la 5:03 PM
Uiti ca vorbesti cu cineva care cumpara pizza, nu pentru ca nu are timp sa gateasca, ci pentru ca ii e lene sa o faca.
Asa faceam unde stateam inainte. Acum profit de “problematica separarii gunoaielor”.
nashu_mare(Citează)
02/09/2011 la 5:48 PM
Cat iti ia sa tai o cutie de pizza? La o adica o rupi cu mana, ca doar esti barbat puternic.
nwradu(Citează)
02/09/2011 la 6:05 PM
Păi crezi că nu îmi era lene să caut foarfeca?
nashu_mare(Citează)
05/09/2011 la 5:37 PM
@Jen:
1. Intr-adevar, unii arunca si altceva in afara de deseuri de ambalaj in containerele colorate, insa nu este general valabil. Cei mai multi invata sa arunce plasticul si metalul in containerul galben, hartia si cartonul, in cel albastru si sticla, in cel verde. La noi de abia se dezvolta sistemul, invatam – daca ne dam batuti asa usor nu facem nimic. Fiecare dintre noi trebuie sa fim responsabil, altfel nimic nu va merge in tara asta!
2. Intr-adevar, se mai intampla ca salubristii sa puna toate deseurile de ambalaj intr-o masina – daca ii mai vezi, poti suna pentru a fi amendati, simplu! Hai sa si actionam, nu doar sa vorbim! Si iti spun si de ce se mai intampla asta, pentru ca m-am interesat: o fac din considerente financiare – cantitatile colectate sunt mici, este scump sa trimita trei masini, de trei ori combustibil…Iar apoi deseurile sunt duse obligatoriu la statia de sortare – unde mana de sortare – ca se face manual ca peste tot in lume – este mai ieftina, comparativ cu cele de mai sus. Mai ales ca sunt deseuri uscate (hartie, carton, plastic, metal, sticla) si nu sunt afectate la reciclare.
Stiu ca nu e ok, ca avem impresia ca isi bat joc, dar trebuie sa ne informam si sa facem ceva sa nu se mai intample.
Uite, eu m-am interesat si DA, as suna daca as vedea. Dar la mine in sectorul 6 merge bine :)
Flor(Citează)
05/09/2011 la 6:09 PM
Eu colectez selectiv si nu mi se pare deloc greu! Le depun separat acasa si le duc la containerele colorate!
De ce o fac?! Pentru ca sunt responsabil, civilizat, imi pasa de mediul in care traiesc si vreau sa am copii care sa traiasca intr-un mediu curat!
In plus, nu stiu daca stiai, dar din deseurile de ambalaje, de exemplu, se fac lucruri: din 10 PET-uri se face un tricou!
Tot din deseuri de ambalaj se fac ziare, reviste, spite de bicileta, jucarii, haine,pixuri, alte PET-uri si lista continua!
De ce sa arunci la gunoi ceva ce este atat de folositor?!
Andrei(Citează)