un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

De ce decizia Nokia este normala

30 Sep 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Văd că se porneşte o cruciadă împotriva bulangiilor de la Nokia, după ce aceştia au anunţat că închid fabrica de la Jucu şi o mută prin China. Nu îi învinovățesc. Să nu uităm că trăim într-o piaţa liberă şi că firmele private au posibilitatea, ba chiar obligaţia morală în fața acţionarilor, de a obţine un profit cât mai mare. Iar dacă mutarea în China asigură acest lucru, atunci să se mute în China. În căderea liberă în care este Nokia, nici nu mă miră că se agaţă de fiecare cent câştigat.

Observaţi că forţa de muncă şi costurile de operare trebuie să fie foarte mici în China faţă de fundul UE, România, dacă după doar 2 ani Nokia mută fabrica acolo. Investiţia de aici a fost imensă şi deja fac alta, dar tot rentează.

E totuşi cineva de vină în această pierdere mare pentru statul român? Păi în principal nu. Asta este situaţia economică mondială, majoritatea firmelor din IT&C fabrică în China şi va mai dura ceva ani acest obicei, până când şi chinezii vor dori salarii mai mari, vor dori să meargă mai des la Starbucks şi să-şi cumpere maşini mai scumpe. Mizeria din România are însă şi ea o parte din vină, lipsa infrastructurii, specula cu terenuri, hoţia din fabrică, beţia angajaţilor şi toate celelalte care umplu un pahar deja în mare parte plin.

Mă enervează alte lucruri. Mă enervează Băsescu atunci când spune că el a avertizat că se va întâmpla acest lucru. Dacă o spuneam eu aici pe blog, atunci astăzi aş fi postat din nou un mesaj de tipul “mwaahahah v-am zis eu mă?!??!!!”. Când o spune preşedintele României, omul suprem în stat, întrebarea mea normală ar fi “şi ce ai făcut ca să-i împiedici?”.

Mă enervează cei care au semnat contractul că nu şi-au luat măsuri împotriva unei astfel de acţiuni. Statul român a făcut pentru Nokia multe concesii, le-a dat gratis terenul şi alte facilităţi, dar în schimb se aştepta ca Nokia să asigure locuri de muncă şi să plătească impozite pentru mulţi ani de acum încolo. Iar când dai aceste lucruri, prin contract ceri nişte garanţii sau pui nişte termene minime. Şi îmi pare rău și pentru oamenii care poate şi-au construit o afacere legitimă în zonă, un hotel sau un magazin, sperând ca investiţia sa se amortizeze în câţiva ani pe seama fabricii şi a economiei locale ce creşte datorită ei.

Acum doi ani, în Germania, când fabrica de la Bochun s-a relucat la Cluj, au fost proteste masive și Nokia a trebuit să plăteasca despagubiri de 200 de milioane de euro angajaților concediați. Aștept să văd dacă la noi vor fi proteste sau vitejia românilor n-are timp să se arate, aceștia fiind prea ocupați cu meciul Stelei, ce-a făcut vreo pițipoancă si știri inutile despre crime și accidente.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Cred ca ti-ai raspuns singur la intrebarea cu “ce ai facut sa ii impiedici?”: le-au fost oferite conditii favorabile pentru investitie etc. Cred ca le puteau oferi inca 2-3 concesii si sansele ca aia sa ramana erau mici. Nu poti compara o masa imensa de oameni cum e china sa munceasca mai scump decat romanii. nu am auzit in perioada de inceput a afacerii la jucu cum ca aia de la nokia au racolat 1000 de tehnicieni de la alte societati oferindu-le salarii mai mari. nu, au angajat oameni normali pe care i-au invatat cum sa monteze o piesa in alta prin simpla apasare. O auzeam aseara pe o angajata ca la ei erau zvonuri de inchidere de 1 an. Pai sa ai o asemenea perioada de avertizare si sa nu iti cauti un back-up e prostie.
    Si ei vedeau ca produc telefoane pe banda rulanta si nu inteleg de ce se inchide. Sa le explice cineva ca doar simplul fapt ca a iesit din fabrica nu inseamna ca s-a si vandut respectivul terminal

      (Citează)

    • @Netul: da, dar cand stii ca vor sa se mute, le mai dai ceva, mai negociezi, le promiti un drum, ii dai afara pe aia de n-au facut drumuri.

      @Marius: asta este un subiect foarte mare de discutie la nivelul intregii Europe si o criza in sine. Majoritatea trec pe servicii, pe cercetare si gandire, agricultura, iar productia se face ieftin in zona Asiei. La fel s-a intamplat si la americani. Unii mai traiesc si din turism.

        (Citează)

  2. Daca toate firmele din Europa muta productia in China (forta de munca ieftina), unde se mai angajeaza europenii?
    De unde au sa aibe bani sa cumpere produsele fabricate in China daca nu au un loc de munca?
    Din ajutorul de somaj?
    De unde bani pentru ajutorul de somaj daca nu se mai lucreaza?

      (Citează)

  3. @Marius: se vor face toti europenii Social Media experts, duuuh!

      (Citează)

  4. O sa ne inghita chinezii astia

      (Citează)

  5. Le dai, dar pana la un punct. si daca le facea un drum pana in finlanda nu cred ca se induplecau. profiturile lor nu erau influentate de costurile prea mari cu transportul, camioanele ajungeau in 4 ore maxim in vama nadlac [asta daca se pleca pe roti] ci cu salariile si utilitatile probabil. cand au venit stiau care sunt impozitele si taxele ce tb platite ca doar decizia de a investi aici nu a fost luata dupa o noapte de betie.
    SI nu cred ca la noi vor fi proteste din partea oamenilor, pt ca majoritatea angajatilor de acolo nu cred ca sunt tipul protestatarului activ, mai mult prin bodegi se protesteaza.

      (Citează)

  6. A explicat ieri o tipa invitata la emisiunea lui Moise Guran de la TVR2 foarte clar toata povestea (ar trebui sa se poata vedea emisiunea pe biziday.ro). La Jucu se fabricau telefoane ieftine, gen 1100. In Europa piata pentru ele e redusa. E normal sa mute fabrica in Asia unde salariile sunt mai mici, lantul de productie e mai scurt (multi furnizori de componente au fabrici acolo) si clientul e si el aproape.
    @Marius: in Europa va ramane productia cu valoare adaugata mare, nu ce era la Jucu, un fel de lohn in care Nokia aducea de afara cele mai scumpe componente si romanii faceau doar asamblarea pe niste salarii de mizerie. In Europa mai raman si serviciile si ce spunea Radu mai sus. Marea problema e ca Nokia facea volum mare de export. Sa vedem daca o sa investeasca cineva in parcul industrial lasat de Nokia in urma, e mult mai simplu acum cand exista hale, drumuri etc si nu mai e nevoie de o investitie greenfield.

      (Citează)

  7. @ipo, misto tipa aia link. Emisiunea poate fi vizionata aici

      (Citează)

  8. @Ipo, stii cumva si cat import facea Nokia? Am o vaga impresia ca putine componente erau Made in Romania.

    Da, e o pierdere, vor fi inca vreo 2000 de someri in Romania insa nu e o sfarsitul lumii.

    Altfel, exista destule hale de productie prin diverse parcuri industriale noi din Romania.

      (Citează)

  9. Daca oamenii informati ar avea voie sa apara la rtv si a3, publicul larg ar intelege cum sta treaba. in schimb il avem pe gusa cosmin, care RECUNOASTE CA NU CITESTE presa internationala, dar spune ca daca guvernantii ar fi citit-o, ar fi aflat ca astia au de gand sa dea afara oameni.Pai daca nu a citit, cum de stie ce scriu aia?

      (Citează)

  10. nu-i nimic si hp muta multe chestii in china.. asa ca e absolut normal ca si nokia sa aleaga altceva.. e mersul normal al lucrurilor

      (Citează)

  11. @ubergigi: thx pt nume!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus