un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Amenda pentru imn, dar tricolorul se poate arunca la gunoi

8 Sep 2011  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Mi se pare foarte stupidă amenda de 5000 de lei dată de Prefectura Capitalei lui Marcel Pavel şi FRF-ului, pentru că interpretul nu a cântat corespunzător imnul naţional la meci. Legile cer să fie intonate strofele 1, 2, 4 şi 11 din imn, iar Pavel a cântat… altceva.

De ce mi se pare stupidă? Pentru că nu şi-a bătut joc de imn. O fi avut omul emoţii sau nu i-a zis nimeni că trebuie să cânte exact acele strofe, altfel risca amendă+bătaie. Inaugurarea stadionului trebuia să fie o sărbătoare şi chiar a fost la început, chiar şi cu strofe greşite la imn. Lumea a cântat, a aplaudat, a dat din stegulețe. Să se trezească acum un zelos din prefectură să dea amenzi pentru asta este o acţiune care, după părerea mea, putea fi ignorată în acest caz.

În plus, nu cred că Marcel Pavel a luat bani pentru a cânta imnul, ci a făcut-o pentru palmaresul său şi pentru onoarea de a fi cel care cântă pentru prima oară imnul pe noul stadion. Acum are de plătit o amendă. Iar FRF-ul ce vină are aici? Ar fi trebuit să-i dea extemporal înainte și să se asigure că se cântă ce trebuie? Chiar și la imn trebuie să fie atenți? E jenant, totuşi.

În acelaşi timp, o mulţime de spectatori n-au fost lăsaţi pe stadion cu steagul României deşi aveau doar pânza, nu şi suportul de steag. Conform regulilor afişate de FRF, ar fi trebuit să le fie permis accesul. Paznicii prea zeloşi sau prost instruiţi nu i-au lăsat pe mulţi dintre ei, punându-i să arunce la tomberon steagurile. Detalii aici. Dar să-i dăm lui Pavel amendă.

asus s5507

    43 comentarii

  1. Da, numai ca Pavel si-a si motivat gestul, spunand ca a facut-o intentionat. Amenda este meritata iar Marcelica e un dobitoc.

      (Citează)

    • Da, dar a negat apoi ca asta ar fi fost motivul si a zis ca asa i-a cerut FRF. Eu ii cam cred pe aia de la FRF cand zic ca ei nu s-au bagat la imn, ca nu e treaba lor. L-au angajat pe unul sa cante imnul si gata. Cred ca Pavel n-a stiut versurile si i-a fost rusine sa vina cu foaia in mana.

        (Citează)

  2. Bre, a zis ca nu a cantat anumite versuri ca sa nu se interpreteze. Daca nici asta nu e intentie de a altera un simbol national, nu stiu care e altul… Si, pana la urma, nu e o prestatie la nunta sau festivalul Mamaia, e intonarea oficiala a imnului la un eveniment public, reglementata prin lege. Nu poti sa zici ca ai “uitat versurile” la fel cum nu poti sa zici ca ai uitat ca pe culoarea rosie a semaforului nu ai voie sa intri in intersectie.

    Amenda pentru FRF e si ea meritata: moral pentru ca nu s-au delimitat de ce a facut respectivul ( Au fost ceva de genul “ce ba, noua nici nu ne pasa de imn. Noi asteptam meciul” )si legal pentru ca sunt organizatorii unui eveniment public la care s-a incalcat o lege.

      (Citează)

  3. Ba nici o amendă nu-i meritată, naşule. HG HG 1157/2001, care prevede amenzi (printre altele) pentru neintonarea corectă a imnului înlocuieşte o lege din 1994 care nu prevedea nici o amendă. România devine din ce în ce mai fascistă.

    Dacă nu ştiai, la un eveniment sportiv internaţional cu participarea României, conform HG HG 1157/2001, intonarea variantei scurte (strofele 1,2,4,11) a imnului naţional este OBLIGATORIE! Hai, că strofele 1,2,4 mai sunt cum mai sunt, dar ultima strofă nu doar că aduce atingere libertăţii mele de conştiinţă, dar este o reminiscenţă cretină din epoca în care românii se luptau cu turcii!

    «Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
    Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
    etc.»

    Preoţi cu crucea-n frunte??? Oaste creştină??? Asta e România secolului 21? Păi cum dracu să n-abă unii nostalgii cu Ceaşcă?

    Este absolut dictatorial să obligi intonarea celor 4 strofe de căcat. Absolut stalinist — sau mai degrabă legionar.

    În contrast, în Franţa se intonează prin lege doar primele 8 versuri din La Marseillaise(cele binecunoscute), eventual cu refrenul de după (norocul lor e că au un refren).

    Pe de altă parte, în ciuda globalizării şi integrării în UE, se observă o creştere a naţionalismului în Europa. Nu doar că România a băgat sancţiuni dacă imnul nu este corect şi complet (varianta scurtă) intonat sau dacă primarul te căsătoreşte fără a purta banderola aia tricoloră, dar iată că şi Franţa a băgat în 2005 o lege prin care intonarea imnului de stat în şcoli este obligatorie! Figurez-vous, intonarea era doar recomandată de minister începând din 1944, dar acum e obligatorie din 2005!

    Lumea se tâmpeşte, vă spui io.

    Şi da, jăndarii e cretini. Auzi tu, să te forţeze să arunci drapelul la gunoi! Uite, asta e ţara în care trăim. Vreme de 21 de ani, politrucii au furat-o, distrus-o, trădat-o, dar ei sunt preocupaţi de legi care să pedepsească ceva ce nici Ceaşcă nu pedepsea. M*işti ordinari.

    Başca, dacă toţi spunem “asta e legea, s-o respectăm”, niciodată nu vom schimba nici o lege absurdă, şi nici un imn cretin (vezi strofa 11).

      (Citează)

  4. Eu cred că ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Amenzile trebuiesc date. Cine a greşit trebuie să plătească. Dacă umblăm cu jumătăţi de măsură mai tîrziu va fi şi mai rău. Nu cred că trebuie iertat FRF-ul ca şi organizator, nici interpretul pentru că el a greşit şi nici firma de pază care a exagerat. Vezi unul mai breaz aici? Nu cred că unul ar trebui iertat pentru că a fost iertat altul.

      (Citează)

  5. Meneopole tată, amenzile trăbă date, pentru că aşa e legea? Şi dacă am avea o lege care să pedepsească cu 5 ani de puşcărie necunoaşterea imnului de stat? Ce facem, o aplicăm cu supuşenie — că doar e lege! — sau GÂNDIM CU CAPUL NOSTRU şi milităm pentru abrogarea sau modificarea unei legi cretine?

    Stalinistule!

    Uite, eu mă cac pe imnul naţional! Eu sunt ateu şi sunt insultat de strofa 11. Şi consider dictatorial să obligi la intonarea a mai mult de 2 strofe! Başca, pentru mine imnul este Trei culori, nu ăla vechi, ci ăla comunist, dacă scoţi din el cuvinte precum socialist şi comunist şi-l ajustezi la ceva decent.

    Aştept amenda.

      (Citează)

  6. @Béranger

    Deci in 1994 s-a dat o lege care nu se putea aplica. Si, de aia, legea de acum este fascista.

    Imnul e simbol oficial. Nu poti spune, de exemplu, ca sef de birou de protocol al unei institutii “ba, mie nu imi place alaturarea de culori rosu-galben-albastru, asa ca voi pune rosu-galben-verde la intrunirea de maine”. Mai mult decat atat, cantatul imnului de catre Marcel nu a fost un act fortat. Nu i-a pus nimeni pistolul la tampla sa ii zica “intoneaza”. Ar fi putut sa zica “ba, nu imi place de Basescu, asa ca nu cant imnul. Gasiti pe altcineva!”.

      (Citează)

  7. Cu oameni care consideră că ne băgăm unde nu ne fierbe oala atunci când observăm absurdul unor legi, să nu ne mai mirăm că Hitler, Stalin şi Ceauşescu au făcut ce-au făcut. Căci n-au făcut-o de capul lor, ci cu sprijinul a milioane de oiţe docile care considerau că nu e treaba lor să se bage unde nu le fierbe lucerna.

      (Citează)

  8. Am mai pus un comentariu dar a intrat in spam.

    @Béranger: probabil ai fi eligibil sa primesti o amenda, insa tu nu ai circustantele agravante de a o face intr-un cadru oficial, asa ca nu o sa ii pese nimanui. Pentru ca asa se intampla in statele politienesco-fasciste.

      (Citează)

  9. Naşule, ceva îmi spune mie că ai votat cu Băse şi a doua oară. Eu am votat iniţial cu el, apoi la referendum am fost pentru suspendare (dar tu cred că ai fost împotriva parlamentului, nu-i aşa?), iar a doua oară…

    La cum vezi tu democraţia, mă mir că nu-l plângi pe Vadim Tudor.

    Naţionalismul patriotard-sforăitor e boală grea… Simbolurile şi ideile sunt mai importante decât faptele, nu?

    E drept, nici eu nu-s tocmai democrat. Eu deplâng dispariţia din Codul Penal a crimelor de subminarea economiei naţionale şi de înaltă trădare, ca şi a faptului că n-ar avea cine să-i condamne pe politicienii ultimilor 21 de ani pe baza acestor articole…

    Dar nu, e mai important să intonăm corect strofele 1, 2, 4, 11 dintr-un imn de căcat.

      (Citează)

  10. ce bataie iese aici=) inca odata… tara de kkt cu stadioane de kkt… si as merge pe premisa ca s-a emotionat cel mai sigur.. amenda pentru imn? suntem in romania oricum

      (Citează)

  11. Da, am mai votat si a doua oara cu el. Pentru ca sunt manelist si am p ula mica, am mai spus-o.

      (Citează)

  12. @laur: sunt convins ca nu iese bataie. Durii din spatele monitorului sunt fie niste slabanogi de ii bate vantul si nu au dat cu pumnul decat intr-o perna, fie niste grasi care obosesc daca se ridica de pe scaun.

      (Citează)

  13. Nu, amenzile nu trebuie date pentru că aşa e legea, trebuie date că aşa vrea muşchiul cuiva… Şi dacă nu legea spune cine, ce şi cum atunci cine face asta?

    Respecţi legea pînă o schimbi că altfel e anarhie în toată regula.
    Că nu ne convine legea e una (aici sînt de partea ta) dar că nu trebuie aplicată… asta e altă mîncare de peşte şi la această oală fac eu referire.

      (Citează)

  14. Ba fireşte că o lege absurdă poate fi ignorată (unele prevederi ale ei, nu toate) de organele chemate să se sesizeze, dacă nu există voinţă politică de a o schimba.

    De pildă, codul penal al statului Utah consideră sexul în afara căsătoriei drept infracţiune de clasa B, care se pedepseşte cu până la 6 luni de închisoare! Ei bine, în ultimii 40 de ani acest articol de lege nu a fost aplicat NICIODATĂ — şi-ţi imaginezi că au existat sute de mii sau milioane de încălcări ale acestei prevederi legale absurde!

    http://le.utah.gov/~code/TITLE76/htm/76_07_010400.htm
    http://le.utah.gov/~code/TITLE76/htm/76_03_020400.htm

    Nu, nu e o lege din secolul 18, este codul criminal (codul penal) curent al statului Utah!

    Fireşte, dacă lăsăm la latitudinea fiecăruia aplicarea legii, ajungem la anarhie. Dar unele situaţii sunt absolut absurde!

    Mai cu seamă în cazul în care organele trebuie să se autosesizeze, este uşor să nu se sesizeze, sau să considere că a lipsit elementul de reavoinţă (valabil în cazul lui Pavel). În fond, în mii şi mii de alte situaţii în care organele ar trebui să se autosesizeze în cauze mult mai importante, acestea NU O FAC!

    Eu zic să le băgăm la puşcărie pe toate babele care fură un cocean de pe câmp şi să dăm NUP în toate cazurile de fraude de milioane de euro. Ar fi mai bine aşa, s-ar respecta legea.

      (Citează)

  15. Mda, a intrat la moderare un comentariu… cred că pen-că avea 2 linkuri…

      (Citează)

  16. E fascist blogul. Si eu am unul la moderare.

      (Citează)

  17. 1.Pavelica a luat bani pentru prestatie. FRF i-a platit onorariul
    2. Nu a avut nici un fel de emotie, chiar el a recunoscut ca a propus schimbarea imnului ca sa nu sune politic. aici sugerez sa nu mai votam niciodata cu vreun presedint pe nume Traian
    3. amenda este corecta, omul a incalcat legea si a facut-o in fata la atatia oameni.
    4. la fel trebuiau amendati si tampitii aia de bodyguarzi ce au aruncat steagurile.

      (Citează)

  18. At a second thought (şi inspirat de Mitică Dragomir), cred că de fapt legea asta e prea blândă, camarazi! De fapt, ar fi trebuit arestat tot stadionul şi băgaţi toţi la pârnaie!

    Spectatorii din tribune, văzând ei cum a fost batjocorit Imnul Naţional Al României Măiestre Şi Atoate Strălucitoare Aşa Să-I Ajute Dumnezeu prin neinterpretarea corectă şi completă a strofelor 1-2-4-11, ar fi trebuit să părăsească tribunele în semn de protest. On their way out, ar fi trebuit să-l linşeze pe Marcel Pavel.

    Încep să cred că majoritatea celor care pledează pentru amendă sunt spălaţi pe creier. Vă sugerez un concediu în Coreea de Nord, poate vă mai vin şi alte idei democratice.

      (Citează)

  19. De ce sa mergem pana acolo? Doar avem dictatura si aici, in Romania.

    The Government priveste!

      (Citează)

  20. Beranger are si n-are dreptate cu imnul. Toate tarile au imnuri cantece patriotice, unele chiar razboinice, de aia e imn. Chestia cu popii insa incalca caracterul laic al statului, si nu e normal sa fie obligatoriu sa se cante. Si 4 strofe e prea lung.
    Pe de alta parte si eu i-as fi dat boului de Pavel amenda, doar pentru prostia de a fi recunoscut ca a cenzurat imnul ca sa nu se faca vreo asociere politica.
    Intr-un final sa nu uitam ca o alta lege pedespreste defaimarea insemnelor nationale, printre care imnul SI drapelul. Deci situatia e ambigua rau.

      (Citează)

  21. O menţiune de detaliu, care arată cât de nedemocratică e legea, dar poate e superfluă pentru doctorii în drept care comentează aici.

    Una este un funcţionar public (primar, etc.) pe care legea-l obligă la unele lucruri (să poarte banderola tricoloră, să arboreze drapelul, etc.), sau o gardă de onoare (care trebuie să ştie bine ce imn interpretează), şi alta este CIVILUL, CETĂŢEANUL Pavel, care NU a batjocorit nimic, doar că nu-l poate obliga legea să ştie şi să interpreteze 4 strofe!

    FRF este OBLIGATĂ de lege (în mod nedemocratic, zic eu) să ASIGURE interpretarea strofelor 1-2-4-11 din imn. OK, să zicem că FRF plăteşte amendă. Dar cetăţeanul Pavel are dreptul să greşească, să se bâlbâie, să aibă un lapsus, să nu corespundă aşteptărilor — ca orice alt interpret, de pildă ca Britney Spears.

    Asta nu înseamnă că el trebuie pedepsit. Ce dracu, era Stalin în tribune? Dacă nimeni de pe stadion NICI N-A OBSERVAT greşeala, ce p*a calului l-a durut în cur pe prefect? Cretinul p*ii ar fi trebuit să se sesizeze doar dacă immnul sau drapelul sau alte simboluri ar fi fost batjocorite, caz în care s-ar fi creat animozităţi în public — or, publicul nici n-a băgat de seamă!

    Mai adaug că SUA pedepsesc batjocorirea drapelului, dar NICIODATĂ nu a fost amendată nici una din cântăreţele care au GREŞIT interpretarea imnului naţional pe stadioane — şi au fost destule cazuri!

    Sunteţi cu toţii fascişti, fascişti, fascişti!

    Trăiam în foame, frig, întuneric, aşteptam să moară Ceauşescu, dar NU

      (Citează)

  22. Trăiam în foame, frig, întuneric, aşteptam să moară Ceauşescu, dar NU mi-era ruşine că sunt român!

    Acum, în România p*lelor, MI-E RUŞINE CĂ SUNT ROMÂN!

      (Citează)

  23. Aia-i altceva.

    Art. 236

    Ofensa adusă unor însemne

    Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

    Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

    Unde e dispreţul? Asta implică o rea-voinţă prealabilă.

      (Citează)

  24. @Beranger: atunci de ce nu-ti faci bagajul sa emigrezi in Congo? Te declari impotriva totalitarismului dar ai un discurs extremist si agitat, tipic revolutionarilor rosii sau de alte culori. Vezi prea mult fascism peste tot, poate te aude Big Brother si te baga la camera 101. Wait, inca mai poti sa scrii ce vrei, deci?…

      (Citează)

  25. Gata, acum inteleg ce nu ai inteles. Nu este vorba de cetateanul Marcel care canta sub dus ci de angajatul Marcel care se gasea intr-o functie oficiala, cu toate responsabilitatile ce decurg, la fel cum au fost si politaii care dirijau circulatia din jurul stadionului.

      (Citează)

  26. Ofensa adusă însemnelor naţionale (repet, implică rea-credinţă!) este pedepsită astfel în Franţa:

    Article 433-5-1

    Le fait, au cours d’une manifestation organisée ou réglementée par les autorités publiques, d’outrager publiquement l’hymne national ou le drapeau tricolore est puni de 7 500 euros d’amende.

    Lorsqu’il est commis en réunion, cet outrage est puni de six mois d’emprisonnement et de 7 500 euros d’amende.

    Neinterpretarea corectă a imnului NU se pedepseşte, DEŞI şcoala este obligată să-l predea elevilor!

    Article L321-3

    La formation primaire dispensée dans les écoles élémentaires […] assure conjointement avec la famille l’éducation morale et offre un enseignement d’éducation civique qui comporte obligatoirement l’apprentissage de l’hymne national et de son histoire.

    Fireşte, testiculele românilor sunt mai inflamate.

      (Citează)

  27. NU, Marcel Pavel NU SE GĂSEA ÎNTR-O FUNCŢIE OFICIALĂ ci doar într-una de contract civil!

    E cu totul altceva. Miliţienii de afară erau în funcţie oficială, el nu. Avea doar un contract comercial cu FRF.

      (Citează)

  28. Am un comentariu in moderare, dar ma repet: stiu ca e vorba de rea credinta, eu bateam un apropo la discutia noastra despre cat de nasol sau nu e imnul, mai ales strofa cu popii, mai ales spre faptul ca spuneai ca imnul e “cretin” ;)

      (Citează)

  29. Garda de onoare de la Cotroceni sau de la aeroport se găseşte în poziţie oficială. Dar dacă garda de onoare greşeşte, e de presupus că va fi sancţionată disciplinar (gen 10% din salariu pe 1-3 luni), nu contravenţional. Dacă n-a existat rea-intenţie, nu este decât neîndeplinirea corectă a sarcinilor de serviciu.

    Marcel Pavel, on the other hand…

    În ţara asta, facerea de bine e fwtere de mamă. (Înţeleg că interpretarea a fost pro bono.)

      (Citează)

  30. Atat timp cat intonarea imnului a fost obligatorie in cazul meciulul despre care se vorbeste, eu zic ca a fost cat se poate de oficiala pozitia, indiferent de cati bani a luat sau nu pentru asta. Si, spre deosebire de Garda de onoare de la Cotroceni, el nu a gresit. Greseala presupune un accident sau ceva similar. Aici e vorba de intentie.

    Altfel, civili sunt si paznicii de institutii dar tot in functii oficiale sunt.

      (Citează)

  31. Bre, nwradu, cum vrei sa ma cert eu cu omul pe aici daca imi tot intra comentariile la moderare?

      (Citează)

  32. Hai să nu ne mai certăm. Propun să ne caftim când ne-om întâlni. Cum te recunosc, după caşcheta de naş pă chefereu?

      (Citează)

  33. Da, o sa o tin cu cozorocul la spate.

      (Citează)

    • Odata face si omul o sedinta de 4 ore si gaseste 31 de comentarii la un post. Si doar de 5 ori s-a mentionat cuvantul penis. Conform legilor lui Murphy, exact acele comentarii n-au intrat in moderare (mersi, nashule, ca ai gasit o metoda sa ocolesti asta).

      Mie mi se pare ca Beranger are dreptate. OK, FRF ca organizatie oficiala are obligatia sa asigure intonarea imnului asa cum trebuie. Ar fi trebuit sa se asigure ca Pavel va canta ce trebuie, cum trebuie. N-au facut-o, au presupus ca Pavel stie direct ce trebuie sa faca. Pavel s-a dovedit idiot (in sensul de om cu idei) si a schimbat el cate un Traian pe acolo. Nasol. Mi se pare normal sa dai amenda FRF-ului pentru ca a angajat un idiot.

      E ca atunci cand vine cineva de la stat (garda financiara, pompieri, ce vrei tu) si te verifica la firma si iti da o amenda pentru ca n-ai facut bine ceva. Nasol, ai angajat un contabil idiot. Nu-i da amenda si aluia, doar firmei. Ah, ca tu dupa aia, ca firma, il sanctionezi pe contabil sau il dai afara… aia trebuia sa fie intre FRF si Pavel.

      Si faptul ca n-ai voie sa contesti sau sa comentezi legile e fals. Am voie sa-mi zic parerea. Ah, daca maine trebuie sa cant undeva imnul, voi canta 1-2-4-11 sau cat este, ca asa e legea si mi-e teama de amenda, dar nu inseamna ca n-am voie sa-mi exprim nemultumirea fata de lege.

        (Citează)

  34. 1. Nu a zis nimeni ca nu ai dreptul sa contesti legile. Doar ca trebuie sa le respecti.

    2. Daca contabilul e PFA, a cam bagat-o pe maneca daca sunt nereguli.

    PS: Cine p ula mea a folosit cuvantul “penis”?

      (Citează)

  35. Observ că plugin ul care mă trimite la moderare deseori e altfel foarte folositor.

      (Citează)

  36. șiiiiiii 40 ca să fie cifră rotundă

      (Citează)

  37. Să mă scuze nwradu, dar trebuie să-i răspund unui oligofren al cărui comentariu a fost şters, dar eu tot am apucat să-l primesc pe mail.

    «outrager publiquement l’hymne national» nu-i totuna cu «interpretarea incompletă sau incorectă», afară de cazul în care interpretarea e în bătaie de joc, ceea ce n-a fost cazul.

    Contestarea legilor este o chestiune delicată. Mi se spune că poate eu consider că age of consent ar trebui să fie 12 ani şi că aş viola minore dacă mi-aş pune gândul în practică.

    Ei bine, age of consent este de 13 ani în Spania şi Japonia, şi de 15-16 ani în alte ţări. Sunt cetăţenii altori ţări în dreptul lor moral să ceară revizuirea legislaţiilor naţionale în sensul scăderii spre 13-14 ani? Aud? De ce da, şi de ce nu?

    E drept, the age of consent a fost, istoric vorbind, de 12 ani în Anglia (din 1875: 13 ani; din 1885; 16 ani), de 10 ani în India (până în 1891), de 10-12 ani în SUA (chiar 7 ani în Delaware; până în 1920 s-a crescut la 16-18 ani în toate statele), ş.a.m.d.

    Vârsta consimţământului a fost crescută peste tot în lume pentru a proteja minorele de căsătorii aranjate (ca la ţigani) şi de abuzuri sexuale. Asta are sens până la un punct (garantat, sub 12 ani cred că nu putem vorbi de discernământul necesar).

    De la un punct încolo însă, se neglijează evoluţia naturală, care face ca adolescenţii (chiar puberii) să se frigă la vârste tot mai fragede. Sunt două tendinţe contradictorii, aşadar.

    Soluţia găsită în multe ţări a fost complicată. De pildă, din 2008 Canada a ridicat age of consent de la 14 la 16 ani, DAR cu excepţii de “near-age”, ca să se poată frige şi pupezele minore: păsăricile de 14-15 ani se pot frige cu pułăłăi care sunt cu cel mult 5 ani mai în vârstă decât ele, iar cele 12-13 ani cu cei care au cel mult 2 ani în plus. Legislaţii similare există şi în alte ţări, pentru a permite elevelor proaste să sugă în mod legal obiectul colegilor de clasă, fără a putea fi violate de Roman Polanski.

    Either way, în sus sau în jos, nici o astfel de lege nu s-ar fi putut modifica dacă n-ar fi existat curente de opinie care să preseze într-o direcţie sau alta.

    De pildă, Abortion Act 1967 din Marea Britanie nu ar fi fost votat dacă realitatea socială nu ar fi fost următoarea: zeci de mii de avorturi ilegale se efectuau deja în fiecare an în acea ţară! În plus, un număr suficient de mare de cetăţeni (hint: majoritatea femei) considerau că este un drept natural al omului să decidă dacă o sarcină este dorită sau nu (legislaţia anterioară interzicea avortul chiar şi în caz de viol).

    În acest context, îi înţeleg pe acei poliţişti britanici care, în 1966-1967, au hotărât să se uite în altă parte şi să nu-i/nu le incrimineze pe cei/cele care încălcau legislaţia care interzicea întreruperile de sarcină, chiar dacă ei erau pasibili de pedeapsă pentru asta. Pentru mine, una este să încalci o lege FĂCÂND CEVA (de pildă, furând, ucigând), şi alta este să o încalci NEFĂCÂND NIMIC (în speţă, prin nesesizarea din oficiu). Când viitorul unui om depinde de zile sau luni care-l despart de o lege mai liberală…

    Hilar, avortul la cerere va fi legal în Franţa de-abia din 1975, deci ne putem imagina multe fraţuzoaice trecând Mâneca pentru a avorta în UK. Ce face ca un anumit act (avortul) să fie corect din punct de vedere ETIC ŞI LEGAL într-o ţară şi un act criminal în alta? Idioţenia unor politicieni? De ce era normal ca în 1970 să bagi în puşcărie pe cineva care avorta în Franţa, în vreme ce în UK acelaşi lucru era un drept al omului?

    Nici faimoasa UE nu a reuşit să uniformizeze nici un fel de legislaţie — sexuală, rutieră, de respect al însemnelor naţionale, etc. etc.

    Găsesc că ar trebui ca o parte importantă a Codului Penal şi a legilor speciale să fie stabilită la un nivel similar cel al Naţiunilor Unite, pentru a evita aberaţii legislative de la o ţară la alta. Fac ceva într-un loc şi este perfect legal, mai merg 30 de kilometri, şi fac puşcărie pentru exact acelaşi lucru!

    Aberant.

    Da, probabil că sunt întrucâtva anarhist. Câtă vreme nu există voinţă politică pentru o armonizare legislativă, consider că din punct de vedere moral, legislaţia în materie cea mai permisivă, din orice ţară ar fi ea, este cea mai potrivită.

    Şi pentru că am menţionat mai sus numele lui Polanski: poveste veche, nu vreau să repet argumentele pe care le-am dat în alte părţi. Indiferent ce credeţi voi despre ce-a făcut omul ăla (că pupăza de 13 ani arăta ca de 19 sau nu; că deja ea avea o viaţă sexuală activă sau că asta nu importă; că a fost sau nu viol, judecând legal sau moral; etc.), un singur lucru am de repetat: nu mi se pare normal ca un astfel de act să fie IMPRESCRIPTIBIL doar pentru că aşa zice legislaţia “pentru copii” (c’mon, copilă care avea deja o viaţă sexuală de dinainte de Polanski?). Cum ar veni, ce-a făcut atunci Polanksi este la fel de grav ca genocidul şi crimele împotriva umanităţii — căci orice alte crime se prescriu în timp. ORICE alte crime, afară de genocid, crime împotriva umanităţii, şi actul sexual al lui Roman Polanski.

    Propun să declarăm imprescriptibile şi ofensele aduse însemnelor naţionale, în special neinterpretarea strofei cu Traian şi a celei cu preoţi cu crucea-n frunte (căci oastea e creştină, nu?).

      (Citează)

  38. Dreptul natural vs. dreptul legal.

    În toate ţările democratice, homosexualitatea a fost o crimă (în UK, până în 1967, deşi o comisie guvernamentală propunea încă din 1957 depenalizarea ei; vezi cazul lui Alan Turing, castrat chimic în 1952, sinucis în 1954); astăzi, orientarea homosexuală este un drept al omului, şi se militează pentru căsătoriile între homosexuali (n-am înţeles de ce uniunile civile, cum se practică în Franţa pentru coabitările hererosexuale, nu sunt suficiente); în curând probabil că homosexualitatea şi bisexualismul vor deveni obligatorii, nu?

    În anumite domenii, legislaţia se liberalizează cu o viteză pe care unii oameni n-o acceptă. Dreptul adulţilor de a face între ei orice este liber consimţit este una, dar căsătoriile homosexuale sunt un oximoron. Eu însumi sunt împotriva lor.

    Nevertheless, noi ne întoarcem în Evul Mediu, când luarea în derâdere a suveranului se pedepsea cu decapitarea, şi ne cramponăm de pedepsirea celor mai neînsemnate greşeli…

      (Citează)

  39. @nwradu – Bănuiesc că la mine faci referire cînd spui “Si faptul ca n-ai voie sa contesti sau sa comentezi legile e fals.”

    Nu am afirmat niciodată aşa ceva şi nu suţin porcăria asta.

    O lege, indiferent ce credem despre ea, trebuie respectată atîta timp cît este în vigoare. Rostul unei legi este de a crea ordine, de a pune lucruile pe făgaşul lor, de a corecta greşelile noastre.

    Raţionamentul tău spune aşa: ne-am simţit bine la un şpriţ în mijlocul străzii şi a venit un nenorocit care ne-a amendat pentru că am consumat alcool în locuri publice. Putea să treacă cu vederea că doar ne simţeam bine!

      (Citează)

  40. @Meneopol: «Rostul unei legi este de a crea ordine, de a pune lucruile pe făgaşul lor, de a corecta greşelile noastre.»

    Inexact. Rostul unei legi este de a descuraja (de teama pedepsei) săvârşirea anumitor fapte care sunt considerate ca fiind de nedorit într-un areal de competenţă teritorială a unui sistem de drept.

    Nu există un făgaş «corect» al lucrurilor, totul depinde de percepţia unei colectivităţi (sau a reprezentanţilor acesteia!) la un moment dat. Homosexualitatea era o crimă, acum este un drept al omului, la fel şi avortul. Asta ca să nu dau alte exemple (cantităţi limitate din droguri uşoare, să zicem; sau, prohibiţia alcoolului în America anilor 30).

    Fireşte, cădem cu toţii de acord că furtul de orice fel, tâlhăria, uciderea, violul, şi altele sunt clar atentate la drepturile naturale ale celorlalţi, şi creează insecuritate publică dacă nu sunt pedepsite cu asprimea necesară pentru a le descuraja în suficientă măsură.

    În alte privinţe însă, opiniile diverg. De pildă, ce să facă un cetăţean care crede că prostituţia ar trebui să fie făcută pe faţă şi bine organizat, că el are dreptul de consumator să-i fie oferit acest serviciu comercial? Ar trebui el să emigreze în Germania sau Olanda? Sau invers, un neamţ pentru care prostituţia este atât de abjectă din punct de vedere moral încât el nu mai suportă să o vadă la tot pasul, ce ar trebui să facă, să emigreze în Franţa sau în România?

    Sunt infracţiuni faţă de care nu se poate manifesta îngăduinţă — nu putem prmite asasinatele, de pildă. Există infracţiuni relativ minore, gen shoplifting, faţă de care în anumite ţări se manifestă clemenţă în cazul în care nu e vorba de recidivă, plecându-se de la ideea că orice tânăr poate fi influenţat în mod negativ de anturaj, şi are dreptul la o a doua şansă, fără a fi nenorocit de la o abatere relativ minoră (în schimb, tâlhăria nu beneficiază de aceeaşi clemenţă). Şi mai există infracţiuni care pur şi simplu nu pot fi combătute — prostiuţia nu va dispărea niciodată, ea va exista întotdeauna, chiar şi “subteran”. De aceea există curente de gândire care militează pentru decriminalizarea prostituţiei, a consumului de droguri uşoare (marijuana creează mai puţină dependenţă decât tutunul, în sine cânepa are efecte negative mai reduse decât tutunul, ba chiar se pate că poate preveni cancerul, şi cu toate acestea tutunul este cel legal, deşi cauzează cancer), plecându-se şi de la considerentul că ceva ce este interzis dar are mulţi “amatori/clienţi” (prostituţia, drogurile uşoare) creează prin interdicţie mai mulţi răufăcători şi violenţă decât dacă ar fi legal, la lumina zilei.

    Exemplul cu băutul în mijlocul străzii, acum. Ne putem imagina un american care, ajuns la Praga, se bucură de dreptul de a bea o bere în public, pe stradă, în Mala Strana. Ne putem însă imagina şi un ceh de 40 de ani, în vizită în SUA, şi care, DEŞI CUNOAŞTE LEGEA şi ştie că este interzis sp ai un recipient de alcool vizibil (identificabil) deschis în spaţiu public, datorită unui REFLEX creat în zeci de ani de trai în altă legislaţie (mai liberală, chiar şi sub comunişti), deschide o cutie de bere pe stradă, şi este văzut de un poliţist. Consider că în acest caz ar trebui manifestată clemenţă, având în vedere circumstanţele atenuante (nu se invocă în mod futil necunoaşterea legii, şi nici nu se încearcă batjocorirea moralei publice, ci este vorba de un alt reflex, natural în ţara de origine, iar acest act reflex nu este chiar aşa de ultragiant, este vorba de o bere, nu de un penis!), şi aplicată cel mult cea mai lejeră amendă permisă de lege!

    Tot încerc să spun că este extrem de dificil de decis CÂND O LEGE ESTE JUSTIFICATĂ ŞI CÂND ESTE IMORALĂ. Cel mai adesea şi în orice legislaţie, veţi găsi legi bazate pe o morală străveche, rigidă, paternalist-religioasă, interdicţionistă. Desigur, există şi legi care pot părea blânde în contextul recrudescenţei unui anumit tip de criminalitate. Dar întotdeauna vor fi cetăţeni care se vor simţi cu conştiinţa împăcată în timp ce încalcă o lege — de la cel care adăposteşte un evreu în timpul ocupaţiei naziste (căci legea e nedreaptă) şi cel care comite o infracţiune cu 1 lună sau cu 1 an înainte ca acel act să devină brusc “un drept al omului”.

    Apropo, ştiaţi că în România, consumul de alcool în locurile publice a fost interzis (şi se pedepseşte) de-abia din 1991? (Noroc că în Cehia şi Germania încă e legal să bei bere pe stradă…) Din fericire, nici un poliţian n-o să te oprească pentru că bei o cutie de bere pe stradă, nu doar pentru că legea i se pare, omeneşte vorbind, absurdă, ci pentru că adesea se preferă interpelarea doar a beţivilor care provoacă tulburarea ordinii publice (îmi venea să zic tapaj diurn).

    Oricum, să nu uităm că România este ţara în care NU se dau amenzi pentru folosirea nejustificată a claxonului, deşi prin 1980 astfel de amenzi se aplicau. Acum câţiva ani, am întrebat un poliţist care admonesta nişte pietoni dacă a dat vreo amendă pentru claxonatul nejustificat, la care nea caşchetă a făcut ochii mari şi mi-a zis: “dar de ceeee?” (pentru că aşa-i legea, bre!). România este ţara în care convoaiele de maşini care merg la nunţi, botezuri şi înmormântări trebuie musai să fute urechile şi nervii unui oraş întreg cu claxoanele lor — altă ilegalitate la care toată lumea închide ochii. Asta e România — nu e Suedia, nici Germania.

    Şi pe voi vă freacă grija intonării corecte şi complete a imnului de stat…

    ANEXĂ: Iată de fapt o liberalizare legislativă pe care eu o consider nocivă, pentru că îmi încalcă dreptul meu la linişte.

    * SOCEALIZM – DECRET 328/1966: Art. 19:
    – Semnalizarile cu mijloacele de avertizare sonora nu pot fi folosite in zonele de actiune a indicatorului “Claxonarea interzisa” precum si in localitatile unde acest mod de semnalizare este interzis prin decizii ale comitetelor executive ale consiliilor populare, iar in celelalte localitati intre orele 22-6.
    – Se excepteaza de la prevederile alineatului precedent autovehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si ale militiei, care se deplaseaza la interventii, precum si autovehiculele care se afla in una din situatiile prevazute la art. 68.
    – Pentru prevenirea pietonilor si a conducatorilor de vehicule, inclusiv a biciclistilor, mijloacele de avertizare sonora se folosesc numai la o distanta de cel putin 30 m de acestia.
    – Este interzisa folosirea in mod abuziv a mijloacelor de avertizare sonora (40-150 lei).

    Deci, nu se acordă amendă doar pentru folosirea nejustificată în zonele cu claxonatul interzis (dar câte astfel de zone mai sunt în ziua de azi?), ci şi pentru folosirea abuzivă(!) a claxonului, sau pentru claxonarea unui pieton de la mai puţin de 30 de metri!!!

    DEMOCRATURĂ: regulament de aplicare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, intră în vigoare la data intrării în vigoare a Legii nr.49/2006:

    Art. 113. – (1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
    (2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”.
    (3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):
    a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
    b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

    OUG nr.195/2002:

    Art.100. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

    2. nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu excepţia celor care conduc autovehicule prevăzute la art.32 alin.(2) lit.a) şi b);

    Bun, deci încă se pot aplica amenzi, chiar dacă “pe stil nou” NU mai este interzis claxonatul între orele 22 şi 6, nu mai poate fi interzis claxonatul într-un oraş întreg, iar noţiunea de utilizare abuzivă a claxonului (cum e cazul nunţilor) nu mai există nici ea! Nu cred că a aplicat cineva aşa o amendă în ultimii ani. Păcat că prefectul Bucureştiului nu are competenţă şi într-o astfel de materie…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus