un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Traiul simplu este bun doar pentru perioade scurte

25 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Din când în când aud pe cineva spunând că a fost pentru câteva zile la o pensiune din aceea tradiţională, unde au muncit, au mâncat şi au dormit în stilul ţărănesc al vremurilor trecute. Au muls capra, au tăiat găina, s-au spălat din copaie, s-au încălzit la foc făcut în vatră şi au mers la toaletă în fundul curţii.

Pe oamenii care s-au distrat astfel îi poţi recunoaşte uşor. Vorbesc cu patos despre “căăăăt de bună era pâinea aia de casă, proaspăt scoasă din vatră”, depre roşii adevărate, cărnoase, şi despre cum o ţuică fiartă, băută din ulcică de lut, parcă îţi dădea viaţa atunci când te întorceai din frigul de afară. Asta dacă s-au dus în astfel de turism iarna, că altfel vara îţi dă viaţa o ţuică normală. Se plâng un pic despre patul ceva mai tare, dar menţionează că oricum seara erau atât de obosiţi încât au dormit buştean chiar şi aşa. Concluzia este, de obicei, că acolo este viaţa adevărată, cea mişto. Concluzia trebuie spusă pe tonul vocii care semnifică faptul că au dat piept cu greutăţile vieţii şi le-au biruit; sunt nişte învingători, ar putea oricând supravieţui la ţară.

Când iei la bani mărunţi totul, situaţia nu mai este aşa roză. Când în gospodărie ai pui, găini, rațe, vaci, cai şi de toate în grădină, nu se mai cheamă chiar că trăieşti viaţa tradiţională a țăranului român, ci pe cea a unuia înstărit. Viaţa nu-i aşa simplă peste tot, iar agro-turism în zone în care doar stai la câmp toată ziua în soare şi apoi mănânci varză chioară nu prea se face.

Apoi, la întrebarea “dar smartphone-ul ţi l-ai lăsat acasă?”, răspunsul este de obicei negativ, însoţit de un “eşti nebun, cum să-l las? Am făcut nişte poze cu el, ai văzut-o pe aia de pe Facebook în care încerc să mă sui pe vacă?”. Poate şi laptopul e în bagaj, că nu se ştie niciodată când ai nevoie. Televizor aveau oamenii, că na… sunt şi ei oameni, dar “doar unul în camera de zi la care ne uitam cu toţii seara, când mai vorbeam una-alta”. Până acolo n-au ajuns cu trenul şi apoi căruţa, ci direct cu maşina, lăsată la poartă.

Da, e frumos să vezi cum se mulge vaca şi cum se coace pâinea, dar doar să vezi. N-aud pe nimeni venit din astfel de experienţe zicând că gata, vinde totul şi se mută la ţară, să trăiască permanent aşa. E ok să te întorci la rădăcini pentru câteva zile, dar numai pentru atât. Nimeni nu-şi doreşte să trăiască precum Vitoria Lipan pentru tot restul vieţii, dar puţini admit asta cu sinceritate. Majoritatea susţin că e mişto şi că le-a plăcut şi că e viaţa simplă, dar adevărată, cu tonul vocii de învingător care a supravieţuit pentru 4 zile vieţii pe care oamenii o trăiesc de mii de ani.

Eu, din contră, prefer viața cât mai modernă. Aș vrea să am o casă high-tech, eventual cu o terasa ca în imagine.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Da, e fain traiul asta cand stii ca te poti intoarce cand vrei la “viata moderna”. Si oricum, ca dai de mancare la gaini sau mulgi vaca nu se poate considera viata la tara, activitatile astea reprezinta doar o mica parte din viata la tara. Cand pui mana pe sapa si stai in camp de la rasaritul soarelui pana la apus (sau hai, te sui in tractor si stai la arat toata ziua, pentru aia mai modernizati) sau pe coasa si dai toata ziua la coasa, atunci poti sa spui ca ai trait ca la tara :)

      (Citează)

  2. asta din cauza ca la noi la tara inca e destula inapoiere tehnologica, insa ai semnal de mobil, tv prin cablu si curent.

      (Citează)

  3. Desi stiam in sinea mea, cam asa e viata la tara si/sau la casa. Am fugit de oras si ma gindeam ca nu o sa ma mai frece nimeni la melodie. Asa e, insa am de facut 100 de alte lucruri la care nici nu ma gindeam. Nu e usor, insa e placut. :))

      (Citează)

  4. e cum a zis charlie sheen:

    “da-mi televizor, destula bautura si o menajera, si pot trai intr-o pestera ani de zile. doar sa nu fie prea cald, atunci mi-ar trebui aer conditionat”

      (Citează)

  5. Eu unul am trait la sat ani de zile. Ma refer la sat de ala unde un tv care prinde tvr 1 e culmea tehnologiei.
    Viata la tara nu e usoara.Trezitu` cu noaptea in cap pt animale( sa le dai mancare, sa le dai drumu in curte etc). Apoi la camp cand tragi la coasa toata ziua. Sau in gradina aplecat de sale sa cultivi, sa plivesti, sa sapi, sa recoltezi, sa…
    Si seara, cand te intorci de la munca campului- iar munca- la animale, de facut curat dupa ele, de taiat vreu pui pt ciorba, mai niste lemne de spart. Mai o tigla care nu sta bine, mai un drac de copil care nu a avut treaba si a stricat gardu la cotete etc. Abia apoi te pui la masa si te miri ca nici azi n-ai avut timp sa vezi la tv cum va fi vremea maine si mananci la bec ca soarele a apus demult.
    Pt un om muncitor, 8 ore nu sunt de ajuns iar viata la tara e cam asa: te trezesti in fuga si te culci in pas alergator.

      (Citează)

  6. Chiar frumos descris.
    Trecui si eu prin faza asta. Chiar fara animale si munca pamintului, tot ai o gramada de lucruri de facut. De asta eu ma uit la stiri la 10:30-11 pm si plec de acasa la 8 am.
    Doar in weekend daca apuc sa mai vad un film cap-coada.

      (Citează)

  7. Nu sunt de acord complet. Munca adevarata e munca fizica. Cu spinarea. Apoi alt gust are ceapa cu branza si slana si chisca. E greu dar “rewarding”, ca sa bag un eufemism si un neologism.
    Viata la tara e grea, dar are anumite momente magice. Spun nu din experienta proprie neaparat, cat din ce am auzit la cunostinte care fac trecerea inapoi de la oras la tara parintilor. Nu e pt toata lumea, in fiecare zi. Pt unii e. Viata e tot aia daca stai pe net si smartphone pe bloguri sau la umbra nucului pe banca cu un vecin la o ultima tuica seara. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus