►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ieri seară era la televizor o ştire aparent tare: 5000 de spanioli protestează la Madrid împotriva faptului că Spania cheltuie 50 de milioane de euro pe vizita Papei Benedict 16, care a sosit acolo tot ieri.
Spun că este o ştire aparent tare pentru că, până la urmă, protestează doar 5000 de oameni, iar asta nu e o cifră mare. Poate o fi şi din cauză că în acelaşi timp joacă Barcelona cu Real Madrid în supercupa Spaniei şi lumea e acasă la televizor, nu la proteste anti-papalitate şi anti-cheltuială de la buget, dar 5.000 de oameni nu sunt chiar atât de mulţi.
Apoi, cât cheltuie Spania? 50 de milioane de euro. Câţi pelerini îl aşteptau pe Papă la Madrid? 1 milion de oameni (şi deci doar alţi 0,5% protestau). Asta înseamnă că dacă statul spaniol recuperează, prin taxe direct de la oameni sau de la comercianţii locali, câte 50 de euro de pelerin, şi-a recuperat banii. Sigur, 50 de euro/om este cam mult, mai ales doar din taxe, dar nişte bani îi recuperează oricum. Iar câştigul adevărat, din turism, publicitate, transmisiuni, beneficiu de imagine şi altele asemenea nu poate fi calculat într-un mod concludent, dar nici nu poate fi neglijat.
Spaniolii oricum protestează de pomană împotriva acestei cheltuieli. Da, au un şomaj de aproape 23%, probabil unul dintre motivele pentru care are cine protesta la ora serii. Dar Spania a fost întotdeauna o ţară puternic catolică, un pilon al creştinătăţii, iar acum nu pot să uite complet acest lucru doar pentru că e criză şi n-au bani. S-au înscris pe un drum, merg până la capăt pe el.
Santiago de Compostela se găseşte în nordul Spaniei şi este al treilea loc ca importanţă al creştinătăţii, după Vatican şi Ierusalim, locul unde din secolul 11 şi până astăzi se organizează pelerinaje masive. Cifrele oficiale spun că anul trecut cel puţin 150.000 de oameni au mers în pelerinaj la Santiago, iar asta nu înseamnă turişti ca mine, care am trecut pe acolo şi am găsit o aglomeraţie de nedescris (dar ce catedrala!), ci pelerini cu acte în regulă, care merg pe jos cel puţin 100 de kilometri pe unul din drumurile pelerinajului şi adună nişte dovezi ale acestui traseu parcurs de ei.
Cam asta este Spania. La noi Sf Maria s-a sărbătorit cu mici şi manele în curtea mănăstirii, la ei peste 150.000 de oameni merg pe jos sute de kilometri în pelerinaj, căutându-l pe Sfântul Iacob. Cât câştigă Spania din astfel de pelerinaje, din vizite turistice, din publicitatea pe care le-o face Papa atunci când vine şi vizitează un astfel de loc?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj