un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Sa nu ne mai plangem de pretul carburantilor

19 Aug 2011  ·

AUTO  ·

20 comentarii

masini Romanian Tuning ShowUn articol de săptămâna trecută de pe site-ul ProMotor.ro prezintă cât mai costă un litru de benzină în ţările UE. Surpriză doar pentru cine nu ştia adevărul şi protesta inutil cu monede prin staţii Petrom, dar benzina în România este mai ieftină decât în cel puţin alte 18 ţări din UE.

Clasamentul făcut de ProMotor are doar 18 poziţii. Începe cu Grecia, unde litrul de benzină costă un dezastruos 1,78 euro, adică 7,5 lei. În 10 ţări preţul este de peste 6,3 lei/litru. Cipru, pe locul 18, vinde benzina cu 1,28 euro pe litru, adică 5,45 lei pe litru, cam ca la noi. Ne mai văitam că în România e scumpă benzina? Mai protestăm cu fise?

Motorină are parte de acelaşi tratament. Cea mai scumpă este în Marea Britanie, unde costă echivalentul a 6,85 lei/litru. Pe locul 18 este Luxemburg, cu 5,28 lei pe litru. La noi este şi mai ieftină, România nefiind in top.

Da, ştiu, aia au alte salarii. Mai ales în Grecia, nu-i aşa? Perfect, au salarii mai mari. Hai să protestăm că sunt salariile noastre mici şi să nu mai aducem în discuţie că-i scumpă benzină. Nu este.

via Promotor.ro

asus s5507

    20 comentarii

  1. pai..nu. hai sa ne plangem ca, procentual, daca tinem cont de salariul mediu si de preturi, platim MULT mai mult pe benzina, mancare, chirie, carti, electronice, haine, etc, etc, etc, decat restul Europei. (da, mai ales in Grecia. si aia au salarii mai mari). Comparatia Promotor e cel putin deplasata daca nu e insotita de salarii si de cate plinuri poti face din ele, spre exemplu. Sau…de cat e benzina in…Venezuela, Irak…etc. Stiu, aia au multa. Pai…si europenii au salarii mari.

      (Citează)

    • @Bogdan: hai sa nu ne plangem de efectul salariilor mici (faptul ca benzina pare scumpa) si de cauza acestei probleme, adica salariile mici. Cum poti avea salariu mai mare? Muncesti, ii tragi la raspundere pe aia de te guverneaza etc. In conditiile in care majoritatea oamenilor spun “eu nu merg la vot, ca nu-mi pasa, oricum nu se schimba nimic”… eh uite ca ar trebui sa-ti pese. Au fost in ultima vreme exemple concrete in care decizia unui om sau a altuia te afecteaza la salarii, pretul carburantului si tot asa.

      @Dan: corect, ar trebui facute toate acestea. Dar benzina in sine nu este scumpa. E genul de produs care nu poate avea preturi mult diferite de la o tara la alta. E ca pretul aurului, al aluminiului, al altor materiale pentru care exista un fel de “bursa”, depinde de baril, de evolutia orientului mijlociu si astea. Oricat ai vrea, benzina nu se va vinde nici cu 2 lei, nici cu 10 lei, ci undeva intre 1,3 si 1,7 euro, INDIFERENT de tara in care se vinde si de cat castiga cei de acolo. Asa e lumea in care traim, asa s-au dezvoltat economia si e un lant intreg care controleaza anumite procese independent de vointa fiecaruia. Ce incercam sa arat este ca Romania nu este in varful topului preturilor, ci la fundul sau.

      @ipo: Romania are 11% din rezervele de titei ale UE. Ai impresia ca suntem campioni in domeniul acesta sau ce? E la petrol in Marea Nordului si in Marea Baltica…

        (Citează)

  2. In primul rand ar trebui specificat ca in TOATE tarile din clasamentul ala, lumea se plange de pretul carburantilor. Ar fi culmea sa nu ne plangem noi.

    Eu o sa ma plang de pretul carburantilor atat timp cat muistii din Comisia Europeana vor doar alinierea pretului carburantilor la nivelul din Uniunea Europeana si n-au nicio directiva pentru cheltuirea banilor din accize.

    Corect ar fi ca salariile vanzatorilor din statiile Peco sa fie si ele corelate.

    Daca in Marea Britanie pretul pe litru este 7 lei, iar la noi este 6 lei, salariul unui vanzator din statia Peco de la noi sa fie cu 15% mai mic decat al unui vanzator din Marea Britanie care lucreaza intr-un peco ce vinde aproximativ aceeasi cantitate de carburant.

    Daca Comisia Europeana ma obliga pe mine sa platesc un pret mai mare, ar trebui sa impuna si statului Roman ce sa faca cu cele 3 miliarde de euro pe care le incaseaza anual din accize. In ultimii 10 ani, numai din accize, s-au incasat 30 de miliarde de euro. Cu numai jumatate din banii astia, am fi putut sa avem 3-4000 de km de autostrada. Insa, pentru ca Comisia Europeana a inchis ochii la ce face statul Roman cu banii, acum avem 150 de km de autostrada si 8 milioane de romani asistati social.

    De aia ma plang.

      (Citează)

  3. Cate din tarile alea au resurse proprii de petrol?

      (Citează)

  4. cred ca glumesti cu postarea asta… daca tu vrei sa traiesti la preturi de marea britanie olanda sau germania in romania n-ai decat.. poate daca ai salariu de 40 de milioane te inteleg.. sunt multi care din chirie si putina distractie se strang de cur

      (Citează)

    • @laur: as vrea sa traiesc pe preturi in care orice costa 0,1 lei. Am impresia ca nu voi reusi, ca nu ma lasa economia tarii si cea a tarilor de care suntem legati.
      Totusi, nici n-am zis nicaieri pe ce preturi as vrea sa traiesc. Am zis doar ca Romania nu are nici pe departe un pret mare al carburantului si daca, APARENT, benzina este scumpa, este pentru ca salariile sunt mici. Acolo trebuie protestat si lucrat.

      Desigur, este dreptul tau sfant sa beneficiezi de benzina ieftina si de orice produs ieftin. Este dreptul tau sfant ca din orice salariu ai avea sa-ti permiti masina, benzina, chirie, casa si “putina distractie”.

      @George: n-ai inteles.

      @Linux: unde are frate un lucrator la peco 1500 de euro? In ce tara e asta?
      Mai mult… de ce nu te muti acolo atunci? Daca atat ia un om de la pompa, unul cu pregatirea ta ar castiga mult mai mult.

      Sau oare intelegi faptul ca omul respectiv e bine platit pentru ca are de unde sa fie platit. Are o tara frumoasa, vin turistii in excursie si cheltuie bani si le merge bine, munceste cu zambetul pe buze, au economie puternica, facuta in cateva zeci sau sute de ani, au drumuri pe care sa circule masini si deci clienti la benzinarie si tot asa. Nu vom fi niciodata ca aia, asta e realitatea si trebuie inteleasa. Nu vei fi niciodata platit ca in Marea Britanie.

      Pe de alta parte, tu vrei sa fie totul ok aici, pe conditiile tale. Sa fie salariu mare ca in afara. Sa fie preturile mici, ca pentru o tara subdezvoltata. Sa ai de toate, drumuri, hoteluri, statiuni, distractie, femei. Dar ai protestat vreodata ca nu le ai? Ai iesit sa arunci cu pietre in minister, cand au anuntat ca autostrada aia va fi gata abia la sfarsit de 2013? Nu? Pacat, ca sunt legate costurile cu benzina de existenta autostrazii. Ai iesit sa protestezi cand ai vazut cat de varza e contractul cu OMV sau cand a fost vandut pe nimic? Ai iesit sa protestezi de faptul ca niste campuri petrolifere stau neexploatate?

      Eu n-am iesit, dar nici nu stau acum sa bat din picior ca dl Goe si sa zic “vreau sa fie ieftin”.

        (Citează)

  5. Aoleuu…Cred ca raspunsurile de mai sus spun tot. Ai dat-o in bara rau de tot cu ce ai scris aici. Trebuie sa fii foarte limitat ca sa gandesti asa.

      (Citează)

  6. Nu poti sa zici ca in Romania costurile de productie si de vanzare a produselor petroliere este la acelas nivel cu al tarilor mentionate de tine . Un amarat dintr-o statie de carburant are un salariu mic undeva pe la 250 E pe cand in Anglia , Franta , Spania poate are 1500 E deci numai din salariile astea poti sa zici ca-s coturile mai mari , nici nu vreau sa ma gandesc cat au unii oameni din sistem pe functii mai bune si bine platite.

    Pretul din Romania , tara producatoare de petrol cu exploatari si rafinari , este mult prea mare si nejustificat si tu nu poti sa zici ca este corect atat timp cat diferenta de salarii medii dintre tarile enumerate si Romania poate este si de 1000 E .
    Cand eu pentru munca mea ce o prestez o sa iau 2500 E cat poate as lua in tarile din vest atunci sa zicem ca o sa platesc preturile ce le platesc ei acolo .

    Din pacate suntem la mana lor si noi ca natie nu stim sa protestam , doar sa suportam .

      (Citează)

  7. Sa nu ne plangem de preturi ? Scuze, dar NU cred ca esti in masura sa vorbesti despre aceste aspecte, de ce nu scrii si despre profitul OMV-Petrom in primul semestru din 2011? Te rog verifica pentru informare, si dupa discutam. Multumesc pentru rabdare.

      (Citează)

    • @Florin: ce sa scriu despre profit? Ca-i mare? Ce sa le fac? E condamnabil ca au profit? Ai cumva impresia ca patronii OMV s-au bagat in afacerile cu petrol din nobilul scop de a-ti da tie benzina sau pentru a face profit cat ma mare, cat mai lung timp? De cand e o crima sa faci profit si, daca obtii profit mare, ar trebui cumva sa-l imparti cu lumea sau sa scazi preturile? Ce-i asta, sclavie?

      Traim intr-un sistem democratic in care e dreptul fiecaruia sa faca oricat de mult profit doreste si poate. Tot ce i se cere in schimb este sa plateasca taxe pe masura profitului. Iar daca le poate ascunde sau poate scapa de taxe prin diverse legi, atunci du-te si protesteaza impotriva legilor.

      Ia zi, la magazin cand cumperi o ciocolata pe ce iti bazezi decizia? Te uiti la ea si te gandesti daca ti-o permiti sau nu, sau te gandesti la cat profit face magazinul de pe urma ei si zici “bulangii sunt astia, nu dau asa bani ca-i imbogatesc pe spinarea mea”?

      Bai, ia sa-si micsoreze toata lumea din tara asta preturile! Ce le trebuie asa mare profit la toti?!? Adica de ce sa limitam discutia doar la OMV… dar aia la McDonalds de ce vand asa scump hamburgerul? Aia de la RCS, bulangii. Ala shaorma, il costa 3 lei sa o faca si o vinde cu 15 lei. Ala de face pixuri. Sa taie toti, sa se limiteze profitul la o valoare. N-au voie sa castige bani mai multi, desi ar putea.

        (Citează)

  8.   (Citează)

  9. @nwradu: cred ca ai inceput sa exagerezi, un pic, nu sunt impotriva profitului, nu sunt comunist, stai calm. Ideea e urmatoarea: de ce nu sunt trasi de …, de autoritati”? pentru ca stabilesc de capul lor preturile, iar asta se vede in profitul IMENS pe care il fac.
    De ce platesc cele mai mici redevente pentru exploatarea resurselor? De ce ?
    PS Te rog sa te uiti si pe profitul OMV din Austria daca tot iti plac comparatiile cu altii?

      (Citează)

  10. “Romania are 11% din rezervele de titei ale UE. Ai impresia ca suntem campioni in domeniul acesta sau ce? E la petrol in Marea Nordului si in Marea Baltica…” -> si 4% din populatie. Da, cu 11% suntem campioni, mai ales avand in vedere ca am impresia ca la alte tari (de ex Olanda) se adauga si teritoriile overseas. Nu suntem in situatia de ex a Austriei, mare consumator si mare importator. Producem cu costuri mici, transportam cu costuri mici, nu platim redevente pentru exploatari in strainatate, avem salarii mici, cate argumente mai trebuie aduse?!?

      (Citează)

  11. [nu merge editul la comentarii]
    “Oricat ai vrea, benzina nu se va vinde nici cu 2 lei, nici cu 10 lei, ci undeva intre 1,3 si 1,7 euro, INDIFERENT de tara in care se vinde si de cat castiga cei de acolo. Asa e lumea in care traim, asa s-au dezvoltat economia si e un lant intreg care controleaza anumite procese independent de vointa fiecaruia.” – LOL, daca e asa globalizata economia de ce diferentele de pret intre Europa, Arabia saudita si SUA?

      (Citează)

  12. Da , salariile ajung poate la 1500 E , unde in spania somajul este 800 E daca cat sa fie un salariu mediu ?

    Hai sa ne gandim la noi , somajul rotunjit e undeva la 600 de lei iar salariul mediu e 1500 sa mai zicem ca un angajat peco ia undeva la mijloc deci 1050 de lei (putin probabil , cred ca ia mai mult)

    daca pastram proportia ar insemna ca in spania salariul mediu este 1700 de euro , iar un angajat la peco dupa calculul de mai sus ar avea 1250 Euro

    1020 de lei nu este egal 1250 Euro

    Spania e un exemplu la intamplare pentru ca stiu datele de acolo , la fel poate sa fie orice alta tara

    Orice ai zice tu ca preturile trebuie sa fie la fel in toate tarile nu este corect , ele trebuie sa fie costuri de productie (inclusiv desfacerea) + taxe + marja de profit .
    Cum iti explici ca in Rep Moldova e mult mai mic pretul la benzina , in ucraina , etc , de SUA nici nu mai vb , aia macar tin pretul jos ca invadeaza tari si nu platesc TVA …

      (Citează)

  13. @nwradu nu poti sa compari pretul aurului cu pretul benzinei. In pretul benzinei sunt 50% ACCIZE, adica bani de papat pentru smecheri. Acum un litru de petrol costa 0,35 euro, iar dupa rafinare ajunge in statiile peco la 1,4 euro. De 4 (patru) ori mai mult. Este enorm.

    Daca se va duce dracului Europa, si se va duce, motivul va fi supra taxarea. Supra taxare pe care n-o mai suporta nici grecii, nici englezii, nici spaniolii si nu avem de ce sa o suportam noi.

    Tot din cauza taxelor si-au mutat productia in China toate firmele mari din Europa.

    Deci n-am cum sa fiu de acord cu pretul unui produs care are in el 50% accize.
    Chiar daca nu sunt fumator, mi se pare o porcarie si taxarea excesiva a tigarilor.
    Statul incaseaza anual 2,1 miliarde euro de la fumatori, insa nu investeste nimic in spitale.

      (Citează)

  14. @L!nux, in Republica Moldova pretul la benzina e cu un leu mai mic ca la noi(aproximativ). Nu mai sunt vremurile cand la noi era 3 lei si la ei 1 leu.

      (Citează)

  15. Încă sunt unii care nu realizează că dacă preţul benzinei la pompă, in România, ar fi de 3 lei (prin decizia statului, spre exemplu), vom fi nevoiţi să luăm benzină pe cartelă, că pe timpuri. De ce să îţi vândă cineva aici benzina atât de ieftin când poate să o vândă în Ungaria scump? Vor zice “suntem inimoşi, vă vindem o cantitate de x tone pe lună, restul exportăm. Bateţi-vă pe ea!”

      (Citează)

  16. cica benzina la pompa ajunge cu 1.5 – 2 lei de la rafinarie , restul ar fi accize

    Totusi chiar si asa nu justifica faptul ca a crescut pretul constant indiferent daca a scazut sau nu barilul de petrol , acciza e la fel mereu deci e clar ca sunt si alte interese la mijloc .

      (Citează)

  17. @nashu ce zici tu este valabil doar daca in pretul benzinei nu ar fi 50% accize.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus