un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Palatul Parlamentului nu are vizitatori si cum se poate schimba asta

22 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Palatul ParlamentuluiSăptămâna trecută am auzit la radio o ştire tristă: Palatul Parlamentului are din ce în ce mai puţini vizitatori interesaţi de un tur. Deşi este o clădire celebră în toată lumea şi toţi turiştii străini sunt impresionaţi de ea (cei pe care i-am dus eu acolo au fost foarte euntuziasmați), în 2010 a avut doar 150.000 de vizitatori, din care 50.000 în zilele porţilor deschise şi 100.000 în restul anului. Doar aceşti ultimi 100.000 au plătit şi bilet, încasările totale fiind undeva la 500.000 de euro pe tot anul trecut.

Este foarte puţin. În comparaţie, castelul Peleş este vizitat de 300.000 de oameni în fiecare an şi nu-i plasat în mijlocul Bucureştiului, ci la mama naibii în Sinaia. Faptul că 50.000 de oameni au venit să viziteze Palatul Parlamentului în doar doua zile atunci când acesta a fost deschis pe gratis îmi spune că lumea vrea să-l vadă, dar nu o face din diverse motive. Am fost de multe ori pe acolo, aşa că aş putea enumera câteva.

1. Prea scump. Vizita standard costă 25 de lei, iar dacă vrei să vezi şi terasa panoramică şi subsolul dai 45 de lei de persoană. Pentru străini pare un tarif standard (am plătit în alte ţări unele şi mai mari pentru vizite mai puţin interesante), dar pentru români ar trebui oferite nişte discount-uri. În alte ţări obiectivele turistice sunt gratuite pentru localnici, făcând parte din cultura locală.

Vrei să faci fotografii? 30 de lei te costă în plus taxa respectivă. Şi nu vă gândiţi că este pentru fotografii profesionişti, aceia plătesc 100 de euro/oră pentru acces.

2. Vizitarea nu este popularizată. Dacă vă întreb acum pe ce site găseşti informaţii despre vizită, ştiţi să-mi răspundeţi? Dacă veţi zice Google, am căutat eu deja acolo, iar informaţiile se găsesc pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, de unde ajungi pe un sub-site cu adresă criptică și greu de reținut al Centrului Internaţional de Conferinţe. Acest site este bine făcut, explică tarifele, e şi în engleză şi franceză, dar ca să ajungi pe el te mănâncă sfinţii.

Palatul Parlamentului pur şi simplu nu are un site propriu de obiectiv turistic.

3. Nu ştii pe unde se intra. Eu nu ştiu pe unde se intră, deşi am fost acolo de vreo 8 ori. Cândva am intrat prin faţă, altădată prin spate, unde este Muzeul Naţional de Artă Contemporană, alteori prin lateral. Intrarea corectă este dinspre parcul Izvor, pe la “Camera Deputaţilor”. Şi îmi cer de pe acum scuze dacă vă induc în eroare, pentru că regulile se schimbă cam din mers.

Site-ul despre care vorbeam anterior, al C.I.C., nu precizează pe unde intri la vizită şi nu are o hartă clară. Vorbeşte despre intrarea A3I, dar care este aceea? Adresa oficială de corespondenţă este str Izvor 2-4, deci bănuiesc că este înspre parc.

Îmi aduc aminte acum un an şi ceva când am mers din stânga în dreapta Palatului şi înapoi în stânga pe afară, prin soare, înconjurând gardul, deoarece nu găseam intrarea potrivită şi paznicii ne trimiteau de la una la alta. Pe lângă mine erau nişte turişti străini care au făcut acelaşi traseu până ce şi-au băgat picioarele şi au renunţat la intenţia de a vizita. Nu există indicatoare, nici măcar în română.

4. Intrarea arată jalnic. Priviţi aici câteva fotografii făcute de mine. Câini vagabonzi la intrarea în Camera Deputaților, ba chiar adăpostindu-se înăuntru. Dale de piatră distruse, lăsate în paragină. Buruieni în faţa clădirii. Nu-ţi prieşte să intri, îţi lasă un gust amar când ieşi. O recomanzi apoi prietenilor, le poţi spune cât de frumos e în Bucureşti la Palatul Parlamentului ca să vină şi ei?

5. Unele aspecte ale interiorului sunt dezolante. Uneori este câte un cablu tras aiurea peste podea şi coborât pe scări, doar ca să strice o fotografie bună. În unele săli găseşti câte 300 de scaune depozitate unul peste altul. Toaletele sunt rare și mici.

6. Ce faci apoi? Ai vizitat, ţi-a plăcut, ce rămâne de făcut? O cafenea nu este, unde să te odihneşti după ce ai mers ca un cal pe culoare lungi. Nici măcar în jurul locaţiei nu este nimic, cele mai apropiate fiind la Cişmigiu sau în Centrul Vechi. Magazin de suveniruri? Există, dar cam micuţ. România în general nu are câteva firme care să producă obiecte promoţionale pentru turism, şi aici mă refer la sute de modele de magneţi, vederi, căni, tricouri, fulare, şepci, machete şi orice altă prostie micuţă pe care să o cumpere turiştii.

De văzut înăuntru ai ce vedea. Sala Unirii este superbă, la fel şi sala de plen a Camerei Deputaţilor şi cupola ei. De pe terasa din faţă a Palatului se vede tot bulevardul Unirii până la Piaţa Alba Iulia. Interiorul este alb, în multă marmură, cu scări impunătoare şi săli mari. Merită văzut. Dacă n-aţi fost încă şi vreţi să ştiţi ce pierdeţi, priviţi galeriile mele foto de aici şi aici. Am scris şi despre alte obiective turistice din Bucureşti.

Palatul Parlamentului chiar are ce oferi. Nu-i vina lui că nu scoate bani, ci a managerilor. Este o afacere bună, dar e condusă prost.

câteva date găsite pe puterea.ro

asus s5507

    5 comentarii

  1. 45 lei este mult… e o chestie psihologică, ştiind că s-a numit “casa poporului” şi s-a construit din banii ţării, făcîndu-se economii şi sacrificii pt ea… ne-au tot băgat chestia asta în cap, nouă românilor, şi evident că ezităm să le dăm acuma bani doar ca să vizităm ceea ce este “al nostru”. Pt cetăţenii români chiar ar tb să fie gratis, ca un minuscul act de compensaţie…

      (Citează)

    • Asta cu compensatia e greu de calculat. Sunt sigur ca nu mie si nici tie ar trebui sa ne dea despagubiri pentru constructie. Totusi, ar putea fi mai ieftina pentru localnici.

      Nu mai zic ca probabil s-ar dubla veniturile daca ar face o cafenea si un magazin de suveniruri mai bun.

        (Citează)

  2. am fost sa vizitez Casa Poporului de curand, cu doi prieteni straini care au ramas impresionati si care nu intelegeau de ce ziceam eu ca e o constructie urata, pentru ca lor li s-a parut impresionanta. Ce a stricat in schimb vizita a fost ghida care facea comentarii foarte nelalocul lor.

      (Citează)

  3. Eu sunt italian…de multe ori am vrut sa ma duc inauntru, dar este complicat sa gasesti intrarea. Pe data asta m-am pus pe internet sa gasesc unde se afla intrarea muzeului si am gasit sit-ul asta. Trebuie neaparat sa fie mai simplu!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus