►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Dacă sunt printre voi curioşi ce vor să afle cum funcţionează reţeaua wi-fi gratuită pe care Orange a montat-o în Centrul Istoric, iată mai jos câteva detalii interesante descoperite de mine.
Echipamentul care “dă wireless” în stradă este un Cisco Air-Gap 1552E-E-K9, adică un modul de exterior pentru reţele wireless tip mesh. Aceste echipamente fac parte dintr-o serie gândită de Cisco pentru a asigura acoperire wifi tocmai în zone stradale precum campus-uri universitare, complexuri de clădiri de birouri sau hoteluri şi, după cum se dovedeşte, zone precum cea din Centrul Vechi.
Cisco 1552E este o cutie albă de 8 kg, montată pe faţada clădirilor şi probabil şi pe acoperişul lor. Are în partea de jos trei antene model AIR-ANT2547V-N omnidirecţionale (360 de grade unghi orizontal, 30 de grade unghi vertical). Două sunt pe 2,4 GHz, iar a treia funcţionează doar pe 5 GHz şi bănuiesc că aceasta asigură și comunicaţia doar între echipamentele 1552E pe un protocol de viteză ceva mai mare decât banalul 802.11n.
Întreg aparatul este inteligent făcut, permite vreo 4 tipuri diferite de alimentări și o alege automat pe cea mai bună, are o ieșire Power-over-Ethernet pe care poți conecta o cameră video cu transmisie pe IP, iar tot sistemul poate fi controlat și gestionat de la distantă prin software inteligent. Aceste access point-uri pot acoperi chiar și un oraș întreg, iar Cisco are echipamente capabile să facă managementul unei astfel de rețele.
Din ce am citit, un astfel de echipament asigură Internet pe o zonă de maxim 300 de metri, în condiţiile în care el este plasat la vreo 10 metri înălţime, iar clientul (smartphone, laptop etc) este la 1 metru înălţime. Desigur, în Centrul Vechi distanţa maximă este redusă de clădiri şi interferenţe, dar nu este nevoie de un număr extrordinar de mare de access point-uri pentru a acoperi toată zona. Nu ştiu câte sunt în total, că Orange n-a vrut să zică.
Dacă doriţi să citiţi un întreg manual Cisco despre arhitectura acestor reţele, intraţi aici. De asemenea, n-am nici un preț pentru aceste echipamente. Poate lucrează cineva cu echipamente CISCO și ne dă măcar niște aproximpri.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
22/08/2011 la 4:40 PM
Ai dat un traceroute, sa vezi de la ce ISP au internet de fapt? Ca nu imi inchipui sa fi infipt un stick de 21 Mbps in coada unui router si sa dea net de acolo :D
Etravel(Citează)
22/08/2011 la 4:42 PM
N-am dat, ca o singura data m-am conectat la el, atunci cu aventura.
Banuiesc ca RAP-ul e conectat la un echipament mare, care e tras pe fibra in reteaua lor de date.
nwradu(Citează)
22/08/2011 la 11:09 PM
cutia este destul de discretă. Ciobanii care au montat-o însă, au lăsat acea buclă de cablu negru la vedere, ce dacă e centrul istoric… ca peste tot în Ro, atenţia la detalii este lipsă…
În alte părţi, antenele sînt mascate în copaci artificiali, aici nu era nevoie decît să tragă cablul fără buclă şi să aleagă unul de culoarea peretelui (sau să-l vopsească). Dar…
alias(Citează)
23/08/2011 la 10:02 AM
@alias: bucla aia este doar la cutia fotografiata de mine. La altele nu ramasese asa. Singura problema pe care o am eu este ca n-au folosit cablu alb, care ar fi fost mai bine disimulat, sau macar un copex alb/gri.
nwradu(Citează)
23/08/2011 la 10:06 AM
Dar… autorizatie de construire au?
George(Citează)
23/08/2011 la 11:57 AM
N-am de unde sa stiu, dar tu ce presupui referitor la acest aspect?
nwradu(Citează)
23/08/2011 la 3:06 PM
Pai.. orice constructie trebuie sa aiba proiect, certificat de urbanism, autorizatie de construire si platite toate taxele. Daca nu are e ilegala. Nu exista exceptie.
Dar, presupun ca Orange are asa ceva si nu s-ar fi apucat de treaba fara.
George(Citează)
23/08/2011 la 11:15 PM
@george: în Bucureşti, sînt nenumărate cabluri, antene GSM puse pe blocuri şi clădiri, antene de alte tipuri, splittere de fibră optică (cilindrii ăia negri mari, de circa juma de metru lungime şi 20 cm grosime), antenuţe şi bucle de cablu PESTE TOT, aşa cum ştie toată lumea. De aici deduc că nu-s decît 2 variante:
1) nu e nevoie de autorizaţie de construcţie pt ele, pt că antena şi cablul nu sînt propriu-zis construcţii
2) este nevoie, dar autorizaţia se dă oricum şi oricui, pt că numai “estetice” nu sînt aceste cabluri/antene etc, şi, după cum am spus, sînt nenumărate
personal cred că e varianta 1), pt că cel puţin pe propriul bloc, nu trebuie vreo autorizaţie ca să-ţi pui antene (cel mult vreun acord al vecinilor).
alias(Citează)
23/08/2011 la 11:24 PM
preturi ? mii de euro… un ruter Cisco indoor, chiar dacă nu cine ştie ce, ceva mai entry-level gen seria 2800, este de la 2000 de euro în sus (şi ăla e preţ pt varianta de bază)… aşa că un AP outdoor care ştie o grămadă de protocoale şi modulaţii şi are facilităţile din documentaţie nu are cum să fie mai ieftin.
Diferenţa faţă de gama Linksys, făcută tot de Cisco dar pt “home users”, este că echipamentele astea sînt “carier class”, adică gîndite să fie vîndute către “carriers” adică operatori telecom, avînd un uptime de peste 99.9% (sau ceva de genul ăsta… nu ştiu pe dinafară)… în timp ce un linksys, toata lumea ştie că se blochează cînd are el chef… şi ăsta e în plus outdoor, îl plouă, îl ninge, suportă de la -20 la +50 de grade, suportă variaţii de tensiune, supratensiuni de la trăsnete, paraziţi, …
alias(Citează)
24/08/2011 la 9:25 AM
@alias: am avut eu Linksys, nu s-a blocat niciodata. Mergea perfect ani in sir. Oricum, nu Cisco face Linksys, ci i-a cumparat ulterior. Cat despre echipamentele Cisco, nu neaparat de uptime e vorba, cat de soft, scalabilitate, calitate etc.
Iar despre autorizatii, eu sunt sigur ca fiecare antena pe care o vezi are tot ce-i trebuie dpdv legal. Cu unele lucruri nu te poti juca. In caz particular pentru Centrul Vechi se face proiect de montare pe fatada al oricarui obiect, fie el firma luminoasa, antena, router etc si se avizeaza la primarie si probabil in acea zona si la o comisie de urbanism.
nwradu(Citează)
24/08/2011 la 8:14 PM
eu **AM** un linksys de cîţiva ani… are şi sigla Cisco pe el… deci e “endorsed by Cisco”. Se blochează cam o dată la 2-3 săpt. Are softul original + un upgrade făcut de pe site-ul lor, nu e vreun soft din ăla “adaptat”. Si traficul e lejer (un sg. laptop).
Nu ştiu exact regimul autorizaţiilor… dar pe blocuri, ca să-ţi pui antenă de TV, satelit, şi alte chestii personale, nu e nevoie de nici o autorizaţie. Şi ştiu şi la clădiri înalte că doar proprietarul clădirii trebuie să-ţi aprobe (contra cost evident) să-ţi pui acolo antena, printre alte antene pe care le mai are… am fost o dată cu unii de la o comp. de comunicaţii de tip repetoare etc şi nu aveau altă autorizaţie decît cheia de la terasă, pe care le-o dădea administratorul pt că ei plăteau…
Aşa că nu ştiu… au antenele de GSM un regim special ? adică poţi pune orice pe bloc dar dacă e de GSM tb. autoriz. de urbanism ? mi se pare cam ciudat… sau poate e nevoie de la o anumită mărime a catargului… dacă e o simplă ţeavă nu trebuie, dacă e din ăla din structură metalică, cu scăriţă şi cabluri de ancorare, trebuie. Poate ne lămureşte cineva care lucrează în domeniu (dar nu la tehnic, ăia nu ştiu decît că se duc în locaţia X şi montează, nu-i interesează partea administrativă).
alias(Citează)
24/08/2011 la 8:57 PM
Orice modificare se aduce unei construcții existente sau execuție unei noi construcții (chiar si antene de tv sau aparate de aer conditionat pe fatada sau terasa) necesita CU si AC. Fara excepție. A…. Ca nu vine nimeni sa te intebe de antena de … Digi, sa zicem… asta e cu totul altceva. Ca o analogie, limita de viteza in localitate este de regula 50km/h, dar asta nu înseamnă ca toată lumea o respecta si nici ca sunt toți aceștia pedepsiti atunci cand o încalcă.
Repet: sunt convins ca Orange e la zi cu toate autorizatiile.
Eu personal nu le-as fi dat aprobare pt. așa ceva, ar fi trebuit mult mai bine mascate.
George(Citează)
24/08/2011 la 10:01 PM
Tocmai, aia de pe blocuri au totul foarte bine facut, ca altfel ar face orice locatar reclamatie si ar fi nevoiti sa le dea jos. Orice pozitie a unui astfel de echipament se discuta cu o gramada de autoritati si agentii din tara, nu doar cu Primaria.
Cat despre fatadele din Centrul Vechi, oricum sunt praf toate. Ti se par astea mari? Abia se vad. Cam orice fatada are pe ea o gramada de cabluri, sirene de securitate, camere, niste antene mai mici care s-ar putea sa fie ale RDS-ului si diverse altele. Si la cate terase si umbrele sunt in zona, nu se uita nimeni in sus, dincolo de ele.
nwradu(Citează)
27/08/2011 la 10:32 AM
@george: nu cred că chiar îţi trebuie CU şi AC pt montarea unui aer condiţionat sau antenă de digi pe faţada unui bloc. Mi se pare ilogic pt că ar însemna că sute de mii de bucureşteni sînt contravenienţi şi nu s-a auzit niciodată de vreo sancţiune.
Exemplul cu 50km/h este în defavoarea ta, pentru că tot timpul auzi de amenzi pt. viteză.
alias(Citează)
27/08/2011 la 1:58 PM
Pe fatada unui bloc normal nu-ti trebuie autorizatii:
Art. 11. – (1) Se pot executa fără autorizatie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistentă, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, în limitele proprietăŃii, montarea sistemelor locale de încălzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/saude contorizare a consumurilor de utilităti;
Pentru cladirile istorice este complet alta lege. Acolo nu ai voie sa faci nici o modificare, nici macar sa pui termopane, fara autorizari si studii:
Aceeasi lege 50/1991 spune ca este infractiuni si se pedepseste cu inchisoare, amenda sau bataie daca nu ai autorizatie de constructie pentru
b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecţie, stabilite potrivit legii;
Despre antene nu stiu nimic, dar cititi legea aici
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=58781
nwradu(Citează)
27/08/2011 la 2:13 PM
Deci… q.e.d. (ca la matematica). Aparatele de aer conditionat si antenele sunt ilegal amplasate… Dar, ca si in analogia mea cu limita de viteza, nu toți contravenientii/infractorii sunt prinși si amendați/condamnati.
Nu știu de ce are lumea impresia ca la noi se respecta vreo lege… Oare câți si-au pus problema cu adevărat dacă ce fac e legal sau nu cand si-au montat antena sau aparat de climatizare in afara limitei proprietatii? Evident, ca autoritate dacă ai tolerat atatia ani situatia, acum e mai greu sa corectezi.
Cu asta am terminat (cred eu) polemica privind legalitatea instalarii echipamentelor Orange. Repet – sunt ferm convins ca au toate autorizatiile obținute.
George(Citează)
27/08/2011 la 2:16 PM
Art 11 litera f tocmai spune ca NU ai nevoie de autorizatii ca sa-ti montezi aparate individuale de climatizare, deci nu sunt ilegal montate.
Exceptie fac doar cele de pe cladirile monument istoric si speciale, unde e nevoie de autorizatii si nu ma indoiesc ca le au pe toate.
nwradu(Citează)