►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Am citit la Zoso acum ceva vreme un post despre faptul că în Bucureşti este mult mai mult praf decât în alte oraşe sau capitale europene. Asta este complet adevărat, o spun chiar şi studiile că suntem cea mai “prăfuită” capitală din UE, dar nu este vorba doar despre lipsa copaciilor. Sunt ceva mai multe cauze şi probleme.
Spaţiul verde e important, dar principalul său rol este de a opri mişcarea prafului, nu de a-l împiedica să apară.Întâi trebuie lucrat pe alte planuri.
1. Curăţarea eficientă a drumurilor. Nu ştiu dacă aţi observat, dar majoritatea măturătorilor stradali folosesc mături din nuiele de lemn sau nişte maturi de plastic la fel de mari ca şi cele de lemn. Nu fac decât să ridice tot praful în aer şi să-l mute de colo colo, de pe un trotuar pe altul.
Trebuie procedat ca în casă, unde cu mătura aduni gunoaiele, dar curăţenia adevărată o faci cu aspiratorul. Ca să nu ridici praful în aer trebuie întâi să-l uzi şi să-l iei inclusiv cu lopata, nu doar să dai la matura.
2. Parcarea e o problemă. Vă spuneam în alt post că în fiecare seară pe la mine prin cartier circulă un mic utilaj cu perii şi apa care spală drumul. Problema este că praful nu stă pe mijlocul drumului, ci la marginea acestuia, unde îl împinge curentul de aer generat de traficul auto. Iar la marginea drumului, lângă trotuar, sunt maşini parcate pe sub care nu se poate spăla cu acel utilaj.
O soluţie ar fi spălarea cu jet de apă cu presiune mare, aşa cum mai fac maşinile mari Rebu. Jetul de apa poate să intre şi pe sub maşinile parcate şi să ia praful de acolo.
3. Aplicarea reală a legilor de mediu pe şantiere. Foarte mult praf este generat de şantierele de toate tipurile. Pământ săpat, moloz aruncat de la etaj, basculante care cară nisip şi pământ la cine ştie câţi kilometri, toate acestea contează. O simplă măsură ar fi montarea de şanţuri cu apă la ieşirea din şantier, astfel încât roțile maşinilor să nu întindă mai departe praful. O măsură mai amplă o reprezintă gardurile de protecţie, plase, asfaltarea rapidă, echipamente mai noi, controale, amenzi.
4. Reamenajarea terenurilor. Eu am în jurul blocului vreo două terenuri “ale nimănui”. E spaţiu gol. Cândva probabil că era acoperit de iarbă, dar în timp, după ani de zile în care zeci de maşini au parcat şi au plecat de acolo în fiecare zi, iarba s-a dus şi a rămas doar pământ bătătorit. La fiecare rafală de vânt se ridică praf, la fiecare ploaie serioasă se face noroi.
Ceva trebuie făcut. Toată zonă ar putea fi asfaltată, dacă tot parchează maşinile acolo. Dacă e contabilizată ca spaţiu verde, se poate pune iarăşi iarba şi interzis parcajul. Nu ar fi o fericire pentru locatari, dar ar fi o soluţie împotriva prafului.
Acum un an am mers la Londra. Patru zile m-am plimbat pe jos cu niste pantofi negri și nici nu am avut cremă sau perie la mine. În ultima zi am observat că nu era praf pe ei. I-am și fotografiat, de uimire, dar nu v-i mai arăt.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
08/08/2011 la 12:26 PM
Clima ii de vina :))
enzo(Citează)
08/08/2011 la 12:28 PM
Am scris si eu despre chestia asta. Timisoara e un oras mic si cica renumit pentru parcurile lui. Si cu toate astea…
http://bit.ly/rsILlH
Ceva e putred aici :) ! Sunt orase industriale in Europa de Vest care nu au atat praf!
Cosmin(Citează)
08/08/2011 la 12:49 PM
tot ce zici tu aici e adevarat, principalele surse de praf raman insa:
1. santierele facute cu c~ru, fara respectarea niciunei norme de mediu
2. campia Baraganului peste care se plimba niste vanturi simpatice cu tot atata praf; cum romanului ii place sa defriseze, centura verde nu mai e ce era odata. asta + lipsa vegetatiei din oras.
ps: nu-ti face griji, e praf si la altii; am sters praful + curatenie generala ieri, 2 ore mai tarziu numaram firele de praf pe birou (adevarat, negru);
stefan(Citează)
08/08/2011 la 2:26 PM
@stefan: nu e chiar asa rau la altii. Prin multe orase am vazut masinile curate, dar nu spalatorii la tot pasul, ca la noi. Se cunoaste ca e mai curat, nu vezi praful de cativa centimetri langa trotuar.
@gepa: da, ai dreptate cu timpii de constructie. Un bun exemplu e Sos Petricani, care e vesnic prafuita de ce se intampla pe acolo, iar mai nou e sapata ditamai groapa de vreo 3 ani si lasata asa, ca fundatie pentru o cladire ce n-a mai inceput niciodata. In principiu daca s-ar tine toti de cuvant cu timpii initiali de constructie ar fi ok, dar mereu apar amanari.
@nashu: nu cred ca e asa. Mai degraba pe geamul ud se aseaza praf din atmosfera si raman acele pete cand se usuca. Nu apa aduce praful, ci praful e atras de apa. Si acum se intampla la fel, desi parca nu la fel de rau ca acum cativa ani cand orice ploaie era dezastruoasa pentru curatenia masinii.
nwradu(Citează)
08/08/2011 la 1:29 PM
1. da
2. ar trebui amenajate parcari supra/subterane, a.i. sa nu se mai ocupe o banda de circulatie cu masini, si deci sa se si poata curata
3. DA, DA, mai ales accent pe ultimul cuvant, AMENZI!! Eu zic ca ar trebui sa se reglementeze timpul de constructie in orase, in functie de un nomenclator, sa nu lase 1000 de ani o groapa facuta.. reparatii conducte subterane? 3 zile. Reparat fatada? 1-2 zi/ 50mp, etc..
4. da, vezi si 2., interzicerea parcarii, obligarea proprietarilor sa le amenajeze si nu sa le ingradeasca cu tabla de aia urata
gepa(Citează)
08/08/2011 la 1:36 PM
Acum vreo doi-trei ani, prin toamna, in toata Romania, dupa ce ploua ramaneau niste pete pe masina de toata frumusetea. Dupa o ploicica de doua minute, trebuia sa te dai jos sa cureti luneta, ca nu se mai vedea prin ea. Si se intampla chiar peste tot, nu doar in orase. Banuiesc deci ca e vorba de praf adus de pe alte meleaguri. Sahara?
Daca tin eu minte de prin liceu, clima nordica este influentata de vanturile care bat dinspre ocean. Este normal ca de acolo nu se ridica nici picior de praf, ci doar foarte multa ploaie.
nashu_mare(Citează)
08/08/2011 la 2:34 PM
pai nu am zis ca e asa rau, am zis ca e praf. de cand sunt aici am locuit in vreo 7 apartamente, in zone f diferite. nu a fost una in care sa nu fii avut praf peste tot. ai dreptate, nimic nu se compara insa cu Bucurestiul.
stefan(Citează)
08/08/2011 la 2:38 PM
2. in Timisoara se practica urmatorul sistem pentru spalarea strazilor:
http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20110418_0365/15.jpg
http://www.tion.ro/2010/06/news-20100615-04044141-1321580224.jpg
, deci se poate. Nu stiu cat de bine se si aplica, insa in teorie ideea nu e tocmai rea.
seba18(Citează)
08/08/2011 la 3:31 PM
@seba18 Pai cum nu stii, nu esti din TM? Nu respiram acelasi aer? :)
Cea mai interesanta faza vis-a-vis de placutele astea. Nu sunt valide tot anul (iarna, normal, nu se stropesc strazile). Dar, aia de le-au pus, n-au avut atat minte sa adauge pe ele inca un rand: “intre 1 apr si 31 oct”! Asa ca le-au dat jos (a se citi le-au smuls) de pe stalpi ca sa puna unele noi, la anul.
Are primaria bani, nu?
Cosmin(Citează)
08/08/2011 la 4:08 PM
@radu: tapiteria masinii mele este crem si facuta dintr-un fel de panza destul de sensibila cu mai multe straturi sau cu ceva burete pe dedesubt, asfel incat apa este absorbita imediat in adancime. Dupa petele ramase pe usa cand m-a prins ploaia cu geamul deschis, sunt convins ca mizeria a intrat simultan cu apa in tapiterie. Petele sunt mai puternice la interior decat la exterior, desi, dupa cum iti spuneam, nu au existat picaturi decat maxim cateva momente. Ma rog, erau, acum am dat cu ceva spuma de spalat tapiteria si s-au intins pe toata usa. :|
nashu_mare(Citează)
08/08/2011 la 4:11 PM
PS: Stiam eu ceva, acum am dat un search pe gugăl: http://www.financiarul.ro/2010/06/11/primul-val-de-canicula-din-acest-an-in-romania/
nashu_mare(Citează)
09/08/2011 la 2:26 AM
v-i mai arăt?
si imi aduc aminte cum veneam seara de la fotbal pe maidan cand eram mic. dadeam ciorapul jos si aflam care e culoarea naturala a pielii mele :D
Revo(Citează)
22/03/2012 la 10:41 AM
Cine verifica cum se matura si se spala, ca praful e tot acolo mai ales la rigole si pe trotuare unde sunt parcate masini??!! Angajatii doar mangaie praful (aduna doar hartiile si gunoaiele voluminoase) si doar il stropesc, la viteza marecu care se deplaseaza (ca apoi sa se ascunda in scara vreunui bloc sau la umbra unui pom unde stau de vorba la telefon minute in sir sau isi mananca pachetelul fara sa sara peste siesta!!) Ce fac ei nu se poate numi spalat!Daca praful nu este periat bine de la inceput se formeaza noroi care e mult mai greu de strans!!! De aia nici nu-l strang, doar il vantura!! Primariile nu au interesul sa se curete bine praful ca altfel noi nu am striga si nu ar mai avea obiectul muncii……, dar si ocazia de a face noi contracte mai grase! Profitul firmelor de salubrizare e binevenit in campaniile electorale!
Profitul firmelor de salubrizare e binevenit in campaniile electotrale!!(Citează)