►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Galaxy S II, Galaxy R. LG Optimus 2x, Optimus 3D şi Optimus Sol. Sony Ericsson Xperia X10, Xperia Arc, Xperia Neo, Xperia Active, Xperia Ray. HTC Panache, Desire S, Incredibile S, Sensation, Evo. Trebuie să mă uit pe tabelul de specificaţii ca să văd diferenţele şi de obicei sunt minore, gen “ah, ăsta e telefonul cu 512 MB de memorie, iar celălalt are 1 GB” sau “ah, asta are camera de 8, nu de 5, şi e mai subţire cu 2 milimetri”.
Chestiuni neimportante. Alegerea este dificilă nu pentru că nu ştii tu, clientul, ce vrei, ci pentru că găseşti 4 modele diferite de la acelaşi producător, toate la fel de bune pentru tine. Diferenţele sunt prea fine pentru marea masă a cumpărătorilor, care doar devin confuzi şi se tem să facă o alegere. “O fi vreun schepsis pe undeva, altfel de ce au scos atâtea la fel? Poate primul nu e bun! Ce-o zice lumea despre el?“. În concluzie cumperi iPhone 4, ăla e unul singur şi toţi îl laudă.
Aş fi crezut că producătorii mari vor prelua de la Apple nu doar forma contemporană de smartphone şi de tabletă, ci şi filosofia lor de a merge pe cât mai puţine modele (sau chiar unul singur). În practică mai degrabă se inspiră de la Nokia, de parcă cineva ar putea reţine diferenţa între Desire normal, S, Z şi HD sau între Galaxy Tab, Tab 10.1 şi 10.1v. Ah, şi cea de 7 inci. Ştiţi câte modele are Samsung care poartă şi numele de Galaxy? 53 de telefoane şi tablete, în total.
În fine. Postul acesta trebuia să fie despre smartphone-urile viitorului. Ce-i mai sus e doar introducerea. Am scris acum câteva luni despre 3 idei vechi pe care aş vrea să le văd pe smartphone-uri. Acum merg şi mai departe.
1. Vreau să pot alege şi schimba sistemul de operare. Asta înseamnă să cumpăr telefonul gol, “dumb”, şi să aleg apoi dacă vreau ca vânzătorul să-mi încarce pe el Android sau Windows Phone 7, de exemplu. Pentru că le vreau pe amândouă. Apare peste puţin timp Mango, un update foarte mişto pentru WP7. Aş vrea să renunţ la Android o lună de zile şi să testez Mango. Dacă-mi place, vreau să continui cu el, dar pe acelaşi telefon, nu să cumpăr unul nou.
Am zis la început că multe telefoane sunt la fel. Desire S şi Mozart 7 sunt practic acelaşi lucru, de exemplu, doar că unul rulează Android şi celălalt Windows 7. Desire HD şi HD7, acelaşi lucru.
Vreau sistemul de la PC-uri, unde cumpăr procesorul, placa de bază şi memoria şi aleg eu apoi ce sistem de operare instalez, fie că-i Linux sau Windows sau cum se cheamă pisica nouă de la Apple. Şi la fel ca la PC-uri, pentru o sumă de bani pot să şterg OS-ul vechi şi să pun unul nou şi diferit.
La telefoane nici n-ar fi mare lucru. Ar trebui regândit modelul de business şi făcute mai multe centre de service, dar pentru companii care produc şi terminale cu Android şi cu WP7 (adică HTC, Samsung, LG) n-ar fi mare lucru, ba chiar le-ar fi mai simplu. Ştiu că veţi zice că ei aşa fac bani, prin faptul că nu mai actualizează telefoanele vechi la cel mai recent soft, obligându-te să cumperi un model mai nou. Păi nu-i nimic, decât să plătesc telefonul nou prefer să plătesc în schimb update-ul la sistemul de operare. Nu zic să fie gratis, nu zic să fie ieftin.
Am cumpărat Desire Z cu Android. Bravo mie. După o vreme vreau să pun WP7 pe el. Ar fi suficient să mă duc la un magazin oficial şi să-mi şteargă Android-ul şi să-mi pună WP7. Plătesc 100 de euro, 200 de euro, cât vor ei. După încă nişte luni vreau să revin la Android, caz în care mă duc iarăşi la magazin, arăt licenţa de Android cumpărată de la început cu telefon şi plătesc o sumă modică pentru resoftarea lui. Ah, a apărut între timp Android 6? Perfect, costă alţi 50 de euro upgrade-ul de la versiunea mea la cea mai recentă.
Iar companiile, în momentul în care n-ar mai fi nevoite să scoată 12 modele noi în fiecare an, ci doar vreo 3-4, s-ar putea concentra pe adaptat OS-urile pentru fiecare model. Mai concediezi din oamenii de la hardware și angajezi în schimb mai mulți la software. Ca la Apple. Un model pe an, apoi doar departamentul software îi aduce update-uri și noutăți.
2. Telefoane cu multi-boot. Să ducem conceptul de mai sus şi mai departe. Decât să merg la magazin şi să-mi fie înlocuit sistemul de operare cu un altul, ce-ar fi să le am instalate pe amândouă şi să pot comuta între ele la boot, aşa cum pot face pe un PC? Să fie același sistem ca pe PC-uri, în care plătesc o licenţă, o plătesc şi pe a doua, se instalează în multi-boot, aş putea sta în mod normal pe WP7 şi apoi să dau un restart şi să trec pe Android când am nevoie de productivitate şi eficiență mai mare.
Un micuţ soft care să sincronizeze contactele şi calendarul între sistemele de operare instalate în acelaşi telefon s-ar putea crea oricând, deşi de obicei acestea oricum se stochează online. Iar cu noile tehnologii gen fastboot de la HTC, care la resetare face un cache rapid al sistemului de operare şi îl reîncarcă apoi în 2-3 secunde, trecerea de la un sistem la altul s-ar putea face foarte rapid. Ar fi nevoie doar de memorie mai multă, iar cea flash este ieftină şi se obţin capacităţi tot mai mari pe chip.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
24/08/2011 la 9:42 AM
Am mai vazut telefoane cu mai multe OS-uri, dar evident nu era ROM-ul oficial. Ce spui tu cu sistemul de licentiere al OS-ului si mie mi se pare foarte normal sa fie asa, ca doar ne-am obisnuit de la pc-uri cu metoda asta, si pare a functiona foarte ok.
Eu sustin ideile astea 2, dar pana la urma problema e doar de marketing si o data ce Samsung sau HTC sau oricare altii au plecat pe o idee de marketing, mai greu isi vor schimba politica
pheonix(Citează)
24/08/2011 la 11:56 AM
Referitor la denumirile telefoanelor, citez dintr-un comunicat primit astazi:
“patru noi membri ai familiei GALAXY – GALAXY M Pro, GALAXY W, GALAXY Y si GALAXY Y Pro. Noile smartphone-uri ruleaza pe cea mai recenta versiune a sistemului de operare Android, 2.3 Gingerbread.
Noul sistem simplificat de denumire a smartphone-urilor, concentrat pe portofoliul sau in continua expansiune, va organiza si va grupa toate dispozitivele in cinci clase identificabile printr-o singura litera din alfabet. Dispozitivele vor fi apoi desemnate in functie de un indicator aditional care va defini o functionalitate specifica.”
nwradu(Citează)
24/08/2011 la 10:06 AM
Ce ai spus tu nu cre’ ca se va aplica la telefoanele Apple. Ei merg pe principiu’ ca ei iti dau aparatu’ (sau calculatoru’) si tu nu-ti bagi nasul in el. Nu schimbi cooler, hdd, proc, iar sistemu’ de operare este doar Apple. Poate daca ar baga ceva gen VMWare pe telefoane…
colaholicu(Citează)
24/08/2011 la 12:06 PM
Sa platesti pentru upgrade la sistemul de operare de pe smartphone? Atunci sigur moare industria! Sau se muta toti la Apple.
acsel(Citează)
24/08/2011 la 1:56 PM
Pai decat sa platesc un intreg telefon nou, doar ca sa beneficiez de ultimul Android? Si la Apple e la fel, ca doar nu merge iOS ultima versiune si pe modelul 3G sau 3GS.
nwradu(Citează)
24/08/2011 la 4:01 PM
iPhone 3G a fost discontinued dupa aproape un an de la lansarea 3GS si inlocuit cu o varianta 3GS cu 8GB.
Si, daca imi aduc eu bine aminte, iPhone 3G se batea cu HTC Legend. A mai primit vreun update? :)
acsel(Citează)
24/08/2011 la 4:12 PM
Nu, pai asta e problema, ca nu ma primesc update-uri, asa ca da 500 de euro pe un telefon mai nou. Eu vreau telefonul vechi si update-ul de soft, pe bani. legend de exemplu avea carcasa integrala din aluminiu, e un telefon rezistent, multi ar vrea sa-l foloseasca in continuare. HTC Desire la fel, un model foarte de succes.
iPhone nu s-a batut niciodata cu vreun model de la HTC sau altii, sunt greu de comparat. Bataia se face in primul rand la nivelul sistemului de operare. Ce vrei sa faci cu OS-ul si cum te limiteaza acesta, asta conteaza la inceput. Apoi, dupa ce ai decis OS-ul, te uiti cam ce telefon ai vrea, cat de mare, cat de rapid… Deci daca oricum OS-ul face totul, cu atat mai mult as vrea sa-l schimb si sa incerc si altceva.
nwradu(Citează)
24/08/2011 la 4:48 PM
Ba da, poti pune IOS 4 pe iphone 3gs :). La android ar fi o problema sa te taxeze pentru o versiune noua, sistemul apartine google si nu va permite asa ceva prea curand, in schimb da, sunt de acord sa scoata mai putine (maxim 4-6) modele pe an si diferentele hardware sa fie notabile, sa merita sa treci la urmatorul model.
Nu ma limitez la 1-2 modele pentru ca majoritatea producatorilor vor sa cuprinda cat mai multi clienti si e nevoie de modele low, middle si high end, si cate 2 modele din fiecare pe an ar fi ok…
Zoli(Citează)
24/08/2011 la 4:58 PM
Dincolo de instrumentul de marketing din spatele intregii manevre (inclusiv Apple practica sistemul, iPhone 2G si 3G nemaiavand acces la ultimele versiuni de iOS), in cazul telefoanelor lansarea unui firmware nou presupune un kernel custom care merge numai cu telefonul respectiv, un baseband care trebuie sa fie compatibil cu modem-ul telefonului, plus firmware-ul efectiv care contine driver-ele pentru fiecare componenta in parte (camera, audio, tastatura, senzori, etc.). Ar fi frumos sa se poata asa cum spui tu, dar nu cred ca se va ajunge prea curand la o standardizare a SO-urilor pentru telefoane comparabila cu ceea ce stim de la PC-uri…
In plus, mai e si aspectul legat de cerintele Microsoft de ex., care pentru a licentia un telefon compatibil Windows Phone 7 vrea neaparat anumite butoane pe telefonul respectiv, puse intr-o anumita ordine, posibil si de dimensiuni stabilite anterior de ei (glumesc). La fel la Android, unde toate telefoanele compatibile au cel putin butoanele de Home, Menu si Back (Samsung a renuntat la Search [longpress Menu button pentru cine e curios], probabil din dorinta de a copia cat mai mult design-ul Apple). Asa ca ar fi cel putin bizar sa rulezi Android pe un terminal cu buton dedicat pentru StartMenu din Windows…
seba18(Citează)
24/08/2011 la 6:06 PM
Ce spui tu nu se aplica numai la telefoane. Ia un laptop mid-level de acum 3-4 ani. Folosit XP pe el, in cel mai bun caz Vista, trecut la 7 si sa vezi cum se misca.
E un echilibru intre hardware si software. Daca avem hardware mai bun, automat avem si software care sa-l foloseasca. :)
acsel(Citează)
24/08/2011 la 6:59 PM
@acsel: se vede ca nu folosesti Windows 7. Pe laptopul meu de acum 4 ani se misca cel mai prost XP, cel mai bine Windows 7. 7 merge mult mai bine decat XP pe orice configuratie.
nwradu(Citează)
24/08/2011 la 8:04 PM
@nwradu: Da, nu folosesc 7, desi toate calculatoarele din casa au ultima versiune de Windows pe ele. :D
Seba18 a explicat foarte fain: nu exista standardizare.
acsel(Citează)
24/08/2011 la 11:40 PM
Ar fi o varianta mai putin oficiala – in momentul de fata, HTC HD2 ruleaza 5 sisteme de operare diferite: Windows Mobile 6.5, Android, Windows Phone 7, MeeGo si Ubuntu. Iti trebuie doar rabdare.
Si daca ai telefonul cu Android rootat si un card MicroSD rapid (eu am un Class 10), poti pune o aplicatie numita BootManager, care instaleaza pana la 5 ROM-uri alternative pe card si poti alege din aplicatie pe care sa il booteze.
Sebastian(Citează)
25/08/2011 la 6:30 AM
Da, si pe iPhone am inteles ca poti rula in dual-boot. Dar trebuie spart si instalat si modificat si majoritatea acestor operatiuni necesita timp si pricepere. Eu as refuza sa o fac din lipsa de timp.
nwradu(Citează)
25/08/2011 la 9:43 AM
Pai nici pe PC nu e la indemana secretarei sa puna pe picioare un dualboot, sa faca toate perifericele care merg in Windows sa mearga si sub Linux etc.
Tu poate nu te pricepi sa rootezi un telefon, dar suntem destui utilizatori avansati care pot urmari un tutorial de pe forumuri.
nashu_mare(Citează)