un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Acum ca Google a cumparat Motorola

16 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Până la ora la care apare acest post cred că au mai apărut o sută altele spunând “wow! Google a cumpărat Motorola! De acum îmi voi cumpăra doar telefoane Motorola, vor fi cei mai tari“, dar haideţi să ne uităm la lucruri aşa cum sunt acestea.

În primul rând este foarte important de reţinut că Google a cumpărat doar Motorola Mobility, nu întreaga firmă Motorola. Aceasta rămâne în continuare un nume greu în multe domenii precum comunicaţii radio, digitale, RFID şi reţele de date. Sunt cei care au inventat televizorul color cu tub, care au asigurat comunicaţiile pentru NASA şi care au inventat principiul de calitate Six Sigma, o drăcovenie nasoală. Pe astea nu le-a cumpărat Google.

Momentan Google are o notă de plată de 12,5 miliarde de dolari şi în schimbul ei a luat o companie care în trimestrul doi avea pierderi de 56 de milioane de dolari. Se încarcă şi cu managementul unei companii mărişoare şi cu reorganizarea ei internă. Telefoanele Motorola au o cotă de piaţă în SUA de 11%, care acum este în totalitate a lui Google, atât software cât şi mai nou hardware.

Vom vedea super-telefoane noi marca Motorola? Părerea mea este că vom vedea un viitor Nexus făcut de Motorola, acum că sunt firma de casă a lui Google. Cât despre super-telefoane, mai durează. Uitaţi-vă că Nokia a anunţat de ceva vreme că trece pe Windows Phone 7 şi totuşi încă scoate telefoane cu Symbian, pentru că erau prevăzute în planul de viitor şi dezvoltarea lor era în curs. La fel se va întâmpla şi acum, unde încă un an vom vedea doar telefoanele la care Motorola deja lucra, iar abia apoi se va cunoaşte influența Google.

Şi chiar vor fi super-telefoane? Nu mai mult decât altele. Google nu-şi permite să supere parteneri mult mai puternici pe piaţă precum HTC şi Samsung şi nici nu este stilul lor să fie părtinitori. Filosofia Android-ului este “liber pentru toţi”. În plus, tine şi de talent şi inspiraţie, iar HTC şi Samsung au demonstrat că au destulă. Ei sunt cei care au tras Android-ul în sus, Google ştie asta, Google nu le va refuza niciodată accesul la datele de ultimă oră şi întotdeauna îi va ajuta la un nivel maxim posibil în dezvoltarea de telefoane şi tablete.

Nu-mi daţi exemplul exclusivităţii Android 3.0 pe Motorola Xoom pentru că nu e cazul. A fost un caz fericit de împrejurări pentru Motorola, care erau suficient de avansaţi cu tableta lor pentru a o scoate primii pe piaţă, dar şi suficient de întârziaţi în dezvoltarea lor astfel încât să poate face trecerea la Android 3.0 dinainte de producţie şi împachetare şi distribuţie. Primii pe hârtie, dar în ceea ce priveşte apariţia efectivă pe piaţa Android 3.0 a fost nu doar pe Motorola, ci şi pe Acer, Asus şi alte tablete în acelasși timp, iar vânzările oricum au arătat altceva.

De ce au cumpărat totuşi Motorola? În primul rând pentru patentele pe care aceştia le au. Motorola a scris istoria telefonului mobil, a revoluţionat comunicaţiile, a creat modelul StarTAC, a avut succes cu Droid-urile, aşa că au strâns şi multe patente şi idei bune. Cred că Google s-a speriat de procesul Apple vs Samsung şi interdicţia de vânzare şi s-a gândit că acelaşi lucru se poate întâmplat chiar şi în sânul Android, unde un Motorola vs HTC sau HTC vs Samsung sau LG vs Samsung ar putea crea oricând scandal şi ar reduce vânzările. Producătorii aceştia nu sunt o familie mare şi fericită doar pentru că toţi scot dispozitive cu Android, ci sar unul la gâtul altuia fără nici o jenă.

Acum, cu patentele la Google, aceştia le pot integra în Android sau le pot pune la dispoziţia altora într-un mod controlat. Îşi asigură singuri pacea pentru Android şi stabilitatea pe piaţă. Sper doar că merită preţul plătit pentru ele.

Priviți cât de amuzante sunt declarațiile competitorilor. Zici că s-au vorbit între ei sau citează din vreun ghid de declarații:

  • HTC: We welcome the news of today’s acquisition, which demonstrates that Google is deeply committed to defending Android, its partners, and the entire ecosystem.
  • Sony-Ericsson: I welcome Google’s commitment to defending Android and its partners.
  • LG: We welcome Google’s commitment to defending Android and its partners.
  • Samsung: We welcome today’s news, which demonstrates Google’s deep commitment to defending Android, its partners, and the ecosystem.
asus s5507

    5 comentarii

  1. motorola mobility e pe pierderi, dar la un venit de 3 miliarde o pierdere de 56 de mil este mica, cu putina reorganizare ii duci usor pe plus. Au vro douaj de mii de angajati, cativa dintre ei or fi redundanti acuma, cel putin pe partea de stocare date, datacentere etc.

    Apple + MS + ceilalti au dat 4 miliarde pe niste patente care nu aduc venit in mod direct, parca 6000 la numar.

    Google a dat 12 pe Motorola care aduce si venit, si are si 17 000 de patente mult mai pe domeniu decat Nortel, zic (cred, sper, speculez) eu. Daca facea 12 miliarde nu stiu, dar prin comparatie cu cat au dat ailalti pe niste hartii…

    Nu mai zic de valoarea brandului.

    Sa vedem ce-o face si Apple cu banii de la ciorap. Ca are cativa.

      (Citează)

  2. Pai a cumparat partea cea mai mare din Motorola. Cealalta parte a fost cumparata de Nokia Siemens Networks pe doar 985 milioane $ acum ceva ani.

    Motorola a fost super companie, acum a cam ramasa mica printre rechini (Samsung, Lg, Apple), de unde probabil si achizitia Google.

      (Citează)

  3. Google au fost baieti destepti asa cum ne-am obisnuit cu ei. Treaba sta in felul urmator, Google a bagat 0$ in promovarea Android-ului si il da pe “gratis” Samsung-ului. Dupa aceea, cumpara Motorola ptr ce credeti? ptr patente.) simplu, nu? Nokia se “cununa” cu Microsoft, iPhonele cu treaba lui, practic felia ramane in 3: Nokia, iPhone si sa vedem expansiunea Motorola+Google.

    Articol original: Google mai cumpara 1000 de patente de la IBM | Arena IT

      (Citează)

    • Chiar 0 dolari nu… a bagat milioane in promovare si cred ca-l da in egala masura producatorilor mari. De fapt nu cred ca au ce sa dea prea mult, sursa e pe net, producatorii mari au suficienti softisti care sa se descurce cu ea, cred ca mai degraba ii intereseaza feedbackul de la acesti producatori care au o viziune mult mai buna despre ce doreste piata in viitor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus