►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Am vrut să vă povestesc ceva amuzant pentru a anunţa că Vodafone îţi dublează traficul inclus pe cartele (detalii aici) şi comentariile îmi arată că am reuşit. Mă bucură asta. O situaţie însă mult mai reală a relatat-o Dan Dragomir în postul său în care vorbește despre online banking prin netul de pe mobil.
Mi s-a întâmplat şi mie. Îmi luasem nişte haine într-un magazin, la casă dau cardul să plătesc şi surpriză, fonduri insuficiente. Mi-am cerut scuze, am luat înapoi produsele, m-am dus într-un colţ al magazinului, am scos telefonul mobil şi am intrat pe online banking şi mi-am transferat nişte bani din contul principal în cel al cardului. A durat 3 minute, cu tot cu token-ul bancar, apoi am plătit hainele şi am plecat mai departe în ritm de “pasul ştrengarului”.
Ce zice Dan este foarte important: nu faceţi niciodată aşa ceva de pe reţeaua wireless a altuia. Umblaţi pe Internet Banking fie de acasă, pe reţeaua voastră, fie de pe net mobil prin 3G. Nu introduceţi niciodată astfel de date importante pe wifi-ul cafenelei, al magazinului, al hotelului sau ştiu eu pe unde altundeva, chit că e reţea, e gratuită şi firma respectivă pare de încredere. O fi de încredere, dar nu ştiţi ce angajat a instalat cine știe ce program pe respectivul router wireless, program care analizează tot traficul şi reţine din el pachete ce conţin parole sau alte date importante.
Eu evit inclusiv să mă loghez pe conturile importante de pe reţele wifi publice sau private şi deschise, preferând să-mi consum din traficul 3G în schimb. Acest post nu e o reclamă la Vodafone. Indiferent pe ce reţea sunteţi, apelaţi la netul mobil pentru astfel de situaţii şi nu schimbaţi date importante cu wifi-uri din oraş. Dacă nu aveţi 3G, mai bine aşteptaţi până acasă decât să riscaţi să pierdeți bani.
În acelaşi mod, indiferent la ce magazin sau restaurant de superfițe sau benzinărie cu mii de pompe în ţară plătiţi cu cardul, aveţi grijă şi uitaţi-vă prin ce aparate îl bagă respectivul angajat. Organizaţia o fi de încredere şi cu tradiţie, dar angajatul poate e un bulangiu care înainte să vă bage cardul în POS îl trece și printr-un skimmer şi ulterior vi-l clonează. După recomandările oficiale, nimeni n-ar trebui să vă ia cardul şi să plece cu el sau să facă operaţiuni cu el sub tejghea, acolo unde nu puteţi vedea în permanenţă ce se întâmplă. Din acest motiv unele magazine îţi dau POS-ul şi te invită să bagi tu cardul în el.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
02/07/2011 la 9:00 PM
Ai cumva 2.3.3 pe mobil? Daca da, de fiecare data cand te conectezi la un wifi public, transferi date importante despre contul tau google. De abia de la 2.3.4 in sus, transferul se face criptat.
nashu_mare(Citează)
02/07/2011 la 11:32 PM
@nashu: in general prefer sa nu stau pe wifi-uri gasite prin oras. Mai bine consum din 3G, ca oricum am destul.
@Sebastian: la aceeasi banca, dintr-un cont in altul, e instantaneu transferul. Cel putin la Raiffeisen asa este. Am un cont mare si un cont mic. Pe contul mic pun cam 500 de lei, cu gandul ca daca cineva imi fura sau cloneaza cardul atasat acelui cont, cam asta e suma maxima de bani pe care o pot pierde.
@phoenix: da, la asta nu m-am gandit. M-ar salva digipass-ul. in fine, ideea ramane valabila pentru bancile fara digipass sau pentru alt tip de conturi.
nwradu(Citează)
02/07/2011 la 11:14 PM
Cu ce banca? Cine face viramente in 3 minute?
Sebastian(Citează)
02/07/2011 la 11:25 PM
Recomandarea este foarte buna. Si eu personal prefer sa stau pe 3g in afara casei.
Dar strict legat de transferul de care vorbeai, inteleg ca folosesti token, deci, banuiesc ca te referi la un token generat de un digipass, si care e valabil doar 30 de secunde. Deci nu prea vad ce ar putea sa faca cineva cu aceste date daca le-ar fura, pentru ca nu ar avea un token valid decat pentru mai putin de 30 de secunde
pheonix(Citează)
02/07/2011 la 11:38 PM
La ing de exemplu codul e valid doar 30 secunde pentru accesarea contului, adica doar drepturi de read. Orice tranzactie o semnezi cu un alt tip de cod de pe digipass, care poti sa-l generezi pe baza unui nr de referinta de pe site+digipass. Deci cum ar putea cineva sa-mi ia banii, ca tot nu inteleg ? Daca nu are digipass-ul meu+pin-ul de la el..degeaba
Poate maxim sa-mi vada tranzactiile, extrasul..asta daca se misca in max 30 secunde, deci practic e safe oricum!
Razvan(Citează)
22/05/2012 la 4:05 PM
Site-urile de banci folosesc conexiuni securizate si nu conteaza daca te conectezi pe un hotspot public. Tot fluxul de date spre site e criptat cu un cifru foarte puternic si aproape imposibil de spart.
Dan(Citează)