un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review stick USB 3.0 Kingston 64 GB

11 Jul 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ok, a sosit şi marele review al stick-ului Kingston de 64 GB, de tip USB 3.0 super-rapid. Vă pot spune de acum că diferenţa faţă de un stick normal, pe port USB banal, este gigantică şi tehnologia USB 3.0 cu siguranţă va fi pe placul oricui o încearcă.

Premise:

  • USB 2.0 este portul USB pe care îl avem cu toţii în calculatoare acum. Viteza maximă de scriere pe stick USB 2.0 este de cam 20 MB pe secundă.
  • USB 3.0 este o tehnologie mult mai nouă şi permite viteze de până la 70 MB/sec la scriere şi 100 MB/sec la citirea datelor. Este compatibil cu USB 2.0, adică stickurile şi orice aparat mai vechi merge şi pe acest port, precum şi invers.
  • Am testat Kingston 64 GB DataTraveler Ultimate 3.0 pe port USB 3.0 – costă 629 de lei la eMAG.
  • Am avut la test şi un Kingston 64 GB DataTraveler R500 rugedizat, dar pe USB 2.0, pentru testare comparativă – costă 460 de lei la eMAG.

Fiind primul meu review al unui stick USB, m-am decis să nu urmez calea “bătătorită” de alte site-uri care fac astfel de teste toată ziua. Astfel în loc să fac acele teste sintetice care simulează tot felul de copieri şi scrieri, dar de multe ori într-un mod total artificial, pe care nu l-ai regăsi şi în utilizarea normală a stick-ului, am făcut copiere şi scriere de fişiere normale, genul din care avem cu toţii în calculator. Iată ce transferuri am folosit pentru teste:

Imaginea ISO era un joc de aproximativ 8 GB, am ales şi două filme HD pentru a vedea dacă e vreo diferenţă între transferul din SDD pe stick şi din HDD pe stick (pentru că eu am şi un SDD de mare viteză, detalii aici şi aici), serialele HD au fost de fapt întregul sezon Game of Thrones în varianta high-definition, adică 10 fişiere de aproximativ 1,2 GB fiecare plus 10 fişiere .nfo, fotografiile erau din cele făcute cu aparatul meu în ultimele zile, muzica era formată din mp3-uri de dimensiune obişnuită, iar folderul de Windows este cel pe care îl am instalat în SSD.

Întrucât am vrut un test care să reflecte cât mai bine realitatea de zi cu zi, în timpul acestor copieri eu am mai butonat câte un site în browser, am citit mesaje în Tweetdeck şi am conversat cu lumea pe Yahoo Messenger, în timp ce fişierele se copiau.

Copierea am făcut şi cu Windows Explorer şi cu Total Commander. Am făcut mai multe transferuri, folosind apoi valoarea medie a timpului cronometrat al operaţiunii. Prin urmare, fişierele au fost scrise şi pe stick-ul gol dar şi cu el plin, în funcţie de cum a fost la rând. N-au existat diferenţe notabile. Viteza am calculat-o împărţind mărimea totală a fişierelor transferată la timpul întregii operaţiuni, fiind deci o viteză medie a transferului. Stick-ul a fost în prealabil formatat NTFS din My Computer, pentru a putea scrie fişiere mai mari de 4 GB pe el.

Iată primul grafic, în care puteţi vedea viteza de copiere din hard-disk pe stick-ul Kingston USB 3.0 precum şi viteza de copiere din stick în hard-disk. Observaţi că rezultatele practice se apropie foarte mult de cele teoretice, de “reclamă”, aşa cum sunt scrise pe cutia stick-ului, adică ajung la aproximativ 70 MB/sec la scriere şi 100 MB/sec la citire. Viteze mari se obţin în cazul fişierelor de dimensiuni mari, care se transfera foarte rapid, scăzând apoi la fotografii, muzică şi fiind de-a dreptul mică în cazul Windows-ului, cu care mori de gât până transfera 69.000 de fişiere de dimensiuni mici.



Să nu credeţi că, dacă viteza de transfer a folderului Windows este atât de mică pe USB 3.0, nu e şi mai mică pe USB 2.0. Pentru a testa acest lucru am făcut unele transferuri şi cu stick-ul USB 3.0 conectat într-un port normal, tip USB 2.0, precum şi cu un alt stick Kingston tot de 64 GB, dar model standard USB 2.0. Iată mai jos graficul vitezei de scriere pentru Fotografii, Seriale HD şi Film HD.

Observaţi că dacă pe USB 3.0 fotografiile se transferau cu 37 MB/sec, adică undeva la jumătate din viteza maxim posibilă, pe USB 2.0 situaţia e mult mai rea, undeva la 14 MB/sec. De asta spuneam că în orice situaţie tehnologia USB 3.0 va îmbunătăţi vitezele de transfer şi implicit va micşora timpul de aşteptare în faţa calculatorului pentru a finaliza transferul. Observaţi graficul cu roşu, care este stick-ul USB 3.0 conectat în port normal 2.0, fiind totuşi mai rapid decât stick-ul de generaţie anterioare. Chiar dacă nu aveţi port USB 3.0 la calculator, poate nu strică să investiţi de acum în memorie tip 3.0, dacă tot faceţi o achiziţie, fiind mai rapidă chiar şi aşa.

Cât înseamnă efectiv în timp de transfer aceste operaţiuni? Iată şi graficul de timp, că poate e mai uşor de conştientizat în acest mod. Durează 67 de secunde să scrii un film HD de 4,3 GB pe stickul USB 3.0, dar pe 2.0 ar dura între 217 şi 235 secunde, de aproape 4 ori mai mult. Zece episoade HD ale unui serial durează de 3 ori mai puţin decât pe un stick mai lent, iar fotografiile se copiază tot de trei ori mai rapid. Acest timp câştigat sunt de fapt minute din viaţa noastră, pe care nu ni le dă nimeni înapoi şi nu le poţi recupera altfel, aşa că de astăzi eu sunt fan USB 3.0.

Cam acesta a fost testul. Platforma de test a fost desktop-ul meu echipat cu o placă de bază Asus P7P55D-E, care are şi porturi USB 3.0 dar şi 2.0, iar procesorul este un Core i5 cu 4 nuclee. Transferul l-am făcut pe Windows 7 Professional cu antivirusul oprit. Mi-a plăcut că atunci când am înfipt stick-ul rapid USB 3.0 într-un port 2.0 m-a anunţat chiar Windows-ul că aş putea obţine viteze mult mai mari conectându-l unde trebuie.

În concluzie, viteza foarte mare pe USB 3.0 înseamnă că merită să faceţi trecerea la astfel de stick-uri. Acest Kingston cu siguranţă este un model foarte bun şi capabil de performanţe. N-am ce să-i reproşez decât că este un pic cam grosuţ, dar s-ar putea să fie din cauza celor 64 GB, ale căror module trebuie înghesuite cumva pe placa respectivă, şi că a venit cu un mic şnur pentru care n-am găsit nici o utilizare posibilă, după cum vedeţi şi în imagini.

  • Kingston 64 GB DataTraveler Ultimate 3.0 pe port USB 3.0 – costă 629 de lei la eMAG.
  • Kingston 64 GB DataTraveler R500 rugedizat USB 2.0 – costă 460 de lei la eMAG.

Galerie uriaşă cu produsele testate.

asus s5507

    11 comentarii

  1. La banii astia cred ca e mai bun un HDD extern, chiar daca pierzi la capitolul portabilitate.
    Probabil cand o sa fie folosit la scara larga USB3.0 o sa scada si preturile, momentan nu se merita.

    Oricum, util review-ul.

      (Citează)

  2. presupun ca toate filmele, jocurile si programele folosite erau copii legitime, cu licenta, nu?

      (Citează)

  3. vezi ca nu-ti merg linkurile

      (Citează)

  4. Foarte interesant review-ul. Te felicit pentru profesionalism.

      (Citează)

    • @Mihai Ioan: multumesc!

      @mihai: doar al doilea era dus cu pluta, cred ca l-am rezolvat acum.

      @George: nu, de ce ai presupune asta si mai ales ce importanta are in contextul review-ului?

      @AdrianG: daca faci calculul ca lei/GB, da, merita un HDD extern de 1,5 TB cu USB 3.0, dar e ditamai cutia si monstrul si trebuie alimentare separata. Insa nu intotdeauna solutia cea mai ieftina e si cea mai buna.

        (Citează)

  5. @Radu: un WD Passport de 500GB USB 3.0 format 2.5″ este 279 lei. Fara alimentare externa, nu e chiar asa monstru.

      (Citează)

  6. AdrianG: ai si nu dreptate. :). Portabilitatea are mai multe grade de comparatie, daca putem sa-i spunem astfel.

    Iar ideea de “cel mai portabil” costa, mereu va costa mai mult.

    Eu am un stick de 64GB, tot de la Kingston. USB 2.0, good old stuff.

    Si guess what: poti face cu el ceva ce nu vei putea face niciodata cu un WD Passport sau ceva similar: sa-l ai tot timpul cu tine, la brelocul cu chei :))).

      (Citează)

  7. Aveti dreptate, dar nu m-ati convins, in sensul ca tot mi se pare exagerat de scump. Poate nu realizez eu utilitatea adevarata a unui stick de genul asta..

      (Citează)

  8. am si eu un stick Kingston data Traveler 100 G3 de 64 GB, am pus filme pe el sa ma uit la tv, merg sacadat si imi blocheaza tv-ul iar cand am incercat sa sterg filmele de pe el NU ma lasa sa le sterg. apare mesajul write-protected. cum pot sa le sterg, nu ma lasa nici sa-l formatez, apare acelasi mesaj?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus