un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Asus U36S – laptop performant de 13 inci

26 Jul 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Asus U36S este unul dintre cele mai bune laptopuri de pe piaţă, fiind mic şi performant. Mic pentru că are un display de 13,3 inci şi o grosime de maxim 2 centimetri, iar performant pentru că are la bord un procesor Core i5-2410M cu 4 nuclee, 6 GB de RAM şi placa video dedicată, toate peste o baterie gigantică. Hai să-l privim mai în detaliu.

Specificaţii: procesor Core i5-2410M din gama Sandy Bridge, 2,3 GHz, 4 nuclee fizice; 6 GB memorie RAM instalată; hard-disk clasic de 640 GB; display 13,3 inci cu iluminare pe LED-uri, rezoluţie maximă 1366×768 pixeli; sistem video dual, cu placa Intel HD integrată şi o placă video dedicată Geforce GT 520M cu 1 GB de memorie RAM dedicată; baterie cu 9 celule şi autonomie de 8-9 ore; carcasă de magneziu; porturi USB2.0 şi 3.0, HDMI, slot de carduri SD, reţea WiFi b/g/n şi cablată pe RJ-45, plus porturi audio.

Merită amintit şi că notebook-ul U36S dispune de ultima generaţie a tehnologiei Optimus, care ţine sistemul pe placa video integrată Intel HD Graphics, una cu consum redus de baterie, dar îl comută instantaneu, fără să-ţi dai seama, pe cea nVidia GT 520M atunci când ai nevoie de performanţă video.

Încă nu a apărut pe piaţa noastră, dar mă aştept să coste în jur de 3600 de lei şi să ajungă în magazine la sfârşitul lunii iulie – începutul lui august.

UNBOXING
Cutia este banală şi nu v-o mai arăt. Înăuntru găsiţi notebook-ul şi alimentatorul său. Notebook mic, alimentator pe măsură. Nu foarte mic, dar discret ca mărime. Măcar cutia de carton are şi mâner, ca să o cari uşor de la magazin şi până acasă.

Cam atât.

HARDWARE
E foarte subţire. Îl iei cu o mână şi îl muţi de colo-colo fără nici o problemă, la doar 1,5 kilograme. Pus cu burta în sus pare doar puţin mai gros decât telefonul meu, ceea ce e mare lucru.

Îi puteţi vedea din imaginile alăturate porturile: USB-uri pe o parte, HDMI şi un USB 3.0 pe altă parte, plus cele audio şi cititorul de cârduri. Sunt un pic nemulţumit de faptul că portul USB 3.0 a fost pus pe partea dreaptă, unde de obicei conectezi un mouse şi ar fi păcat să pierzi un port de mare viteză cu un astfel de periferic banal. Luaţi-vă mouse wireless.

Ecranul are culori bune şi este foarte subţire. Am înţeles că este şi singura parte a laptopului care este din plastic, de aceea fiind şi un pic flexibil când încerci să-l deformezi. Restul body-ului este făcut din magneziu, pentru rezistenţă sporită şi greutate redusă. Balamaua pare destul de solidă pentru a nu ceda în timp.

Touchpad-ul nu are, surprinzător pentru Asus, scroll cu două degete, ci merge doar cu clasicul scroll pe latura din dreapta a zonei senzitive. Touchpad-ul este ceva mai complex decât pe alte laptopuri mai vechi, având şi detecţie pentru palmă astfel încât să nu mişti cursorul din greşeală, atunci când tastezi şi mâna îţi trece pe deasupra sa, plus un mod simplu pentru scroll continuu. Tastele sunt normale, cu suficient spaţiu între ele, fiind uşor de apăsat chiar şi pe întuneric.

Led-ul de power este în dreapta sus, de culoare albastră şi cu iluminare destul de discretă. Nu e deranjant.

PERFORMANŢA
E destul de greu să scriu despre performanța unui laptop în condiţii normale de lucru pentru că fiecare dintre noi l-ar utiliza altfel şi şi-ar dori alte lucruri de la el. Nu vreau să apelez la teste sintetice, dar iată ce vă pot spune.

Un lucru e clar: e performant. E printre cele mai tari, iar când mă gândesc că are doar 13 inci şi este şi foarte subţire, sunt tot mai convins că trebuie să-l cumpăr, deoarece de mult îmi doream un model de această diagonală a ecranului. Procesorul Core i5 îl recomandă pentru aplicaţii puternice de orice natură. Nu ştiu despre voi, dar eu ca blogger m-am găsit de câteva ori în situaţii în care aveam nevoie să navighez rapid prin sute de fotografii făcute la un eveniment, să aleg 60 dintre ele, să fac un batch resize de la 12 megapixeli la doar 2 megapixeli şi să le public pe blog. Sau poate am filmat ceva şi acum clipul HD trebuie editat şi recodat. U36S face toate acestea bine, cu aşa procesor şi 6 GB de memorie RAM.

Bănuiesc deci că nu este nevoie să spun că sarcinile normale de Windows, office, browsing şi email sunt executate perfect. Performantul procesor şi memoria gigantică îşi fac simţită prezenţa nu doar în aplicaţii punctuale, ci şi în viteza de încărcare a site-ului, în cât de repede rulează un flash, cât se deschide word-ul sau câte programe poţi deschide simultan atunci când tocmai s-a lansat Windows-ul şi vrei să lansezi rapid un browser, Yahoo, Picasa, Tweetdeck, Total Commander şi altele. Când e vorba de viteză în orice aspect (chiar și jocuri), acest notebook îşi merită banii daţi în plus pe el.

Sistemul Optimus funcţionează foarte bune, făcând instantaneu trecerea de la placă video integrată la cea dedicată şi mult mai performantă. Am avut la dispoziţie un utilitar care îmi arăta ce placă este utilizată într-un moment anume. Am pornit un film HD şi imediat s-a pus în funcţiune cea nVidia, fără nici un moment de întârziere sau pauză în lansare. Am închis filmul, atunci în secunda următoare s-a făcut comutarea înapoi pe placa integrată, ca să economisească baterie. Tehnologia aceasta este tot mai bună, iar Asus U36S o utilizează perfect.

Bateria ţine destul de mult, chiar dacă cele 8-9 ore lăudate de autonomie se obţin în condiţii “extreme” de test, pe modul de economisire maximă. Asta nu e ceva rău, măcar ştiu că dacă vreau să scot o autonomie cât mai mare din laptopul meu, mă pot duce spre 8 ore, chiar dacă iluminarea ecranului e la minim şi nici viteza procesorului nu mai este cea maximă, iar interfaţa Aero este oprită. Sistemul permite mai multe moduri de lucru, precum High Performance, Multimedia, Quiet Office şi Battery Saving, fiecare cu setări proprii care influenţează autonomia. La maxim cred că duce 3 ore, iar în utilizare mixtă scoţi între 3 şi 5-6 ore.

SOFTWARE INCLUS
Aici din nou mi-e greu să dau un verdict clar, deoarece eu am avut un sample de marketing şi l-au mai folosit şi alţii înainte. Mai mult, de obicei nu mă interesează cu ce software vine un laptop, considerându-l doar bloatware pe tot.

Totuşi, am remarcat acel Power4Gear Hybrid, cu care poţi comuta rapid între mai multe moduri de funcţionare. De exemplu cel mai des am utilizat Multimedia, adică un mod în care sistemul poate atinge performanța maximă, dar poate şi să oprească sau să încetinească diverse componente atunci când nu este nevoie de ele. Am preferat acest utilitar şi gadget-ul său de Windows 7 în locul setărilor din Control Panel > Power.

Am mai văzut un Asus Updater şi ceva de conectare la wifi, dar cum spuneam, puteţi renunţa la toate dacă nu vă plac. Avantajul cu procesor performant şi memorie RAM suficientă la bord este că nu trebuie să mai vânaţi fiecare micuţ element la care puteţi face un mic tweaking.

CONCLUZIE
N-are nici o hibă, asta e cel mai important. Pentru asta am vrut să-l testez, deoarece mă gândesc să-l cumpăr chiar eu şi mă temeam să nu aibă vreun element care să-i strice farmecul. Nu are, totul merge bine, atât la exterior cât şi la interior.

Că e performant nu trebuie să mai zic. Vă daţi şi singuri seama de asta, privindu-i specificaţiile. Între laptopurile de 13 inci, Asus U36S este unul de top, iar când pui la socoteală şi faptul că e destul de subţire, eu zic că se detaşează în câştigător.

Căutaţi-l în magazine peste câteva săptămâni, la aproximativ 3600 de lei.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Cum ti s-a parut ecranul d.p.d.v calitativ? Toate laptopurile ASUS de 13″ vazute de mine au avut un ecran execrabil care trebuiau tinute fix perpendicular ca sa se vada culorile cum trebuie

      (Citează)

  2. fain model, maine l-as lua
    insa nu pot sa inteleg atitudinea multor producatori de “laptoape” ce in ultima vreme parca dau inapoi cand propun ceva de rezolutie.

    zic asta din perspectiva unei persoane extrem de mobil, care am renuntat complet la PC de vreo 6 ani si lucrez* de pe laptop-uri mult peste medie. Rezolutia mai mare imi e necesara pt orice** (foto, filme) – cat si office sau cad.
    * – nu ma prea joc (am renuntat la acest viciu);
    ** – folosesc cam peste tot (acasa, birou) display extern – insa cand sunt plecat cateva zile chiar si pt relaxare, corectii minore/review la pozele de pe DSLR e acceptabil la 1400×900 cat am actual, insa nu as putea sa lucrez pe laptop-ul sotiei la 1280×800;

    Producatorii chiar nu sunt atent la statisticile pe rezolutii:
    link original aici (a se vedea Primary Display Resolution) – http://store.steampowered.com/hwsurvey/

    link mai bine expicat pe wikipedia – (a se vedea tabel 2) – http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

    PS: pe cand un review la docking station universal ? – http://commercial.asus.com/product/detail/49

      (Citează)

  3. Daca ai mouse cu fir mi se pare mai ok sa-l conectezi in partea stanga a.i cablul sa stea prin spatele laptopului.

    Touchpad fara multitouch/multigesture? Asta suge. Gasesti asta pe laptopuri de 1800 lei.

      (Citează)

    • @bogdans: ma mai uit o data la touchpad, pentru ca suporta pinch-zoom, dar de 2 finger scroll n-am vazut optiuni. Culmea este ca Asus are asa ceva pe restul modelelor. Are in schimb un scroll mistocut in care dai de deget in jos si apoi il misti in cerc, pe o raza mica, si face scroll permanent. E ca si cum ai invarti o moneda pe masa.

      @Ariel: mi se pare ok rezolutia. Eu am 1920px pe un ecran de 15 inci si mi se pare prea mare rezolutia. Pe multe site-uri am dat zoom, in multe programe fontul e prea mic. 1366 pentru un ecran de 13 inci mi se pare suficient.

      @Stefan: nici acesta nu straluceste, daca nu stai normal pe suprafata ecranului se mai schimba culorile.

        (Citează)

  4. A si tare as vrea sa vad laptopuri cu ecrane mate. M-am saturat sa tot tb sa gasesc locuri cu umbra ca sa nu ma mai vad pe mine in monitor. Da stiu, un astfel de panel are culori mai sterse etc, dar se vede!

      (Citează)

  5. Super laptop și îmi place prezentarea. Este o evoluție a lui U36J – http://www.gadget.ro/asus-u36j-%E2%80%93-ultraportabil-impresionant/ :)

      (Citează)

  6. Apropo de rezolutie, la munca am pe laptop 1680×1050 din cauza caruia mereu transpir la sub brat, ca stau prea aproape de ecran ca sa ma benoclez la scris. Pentru ochi nu e obositor (ecranul are o tenta albastruie linistitoare pentru aplicatiile de birou), insa pentru corp…

    revenind:

    Ce chipset are toouchpadul? Nu cumva e synaptics? Atunci e foarte probabil ca odata cu schimbarea driverului, sa poti avea scroll cu doua degete.

      (Citează)

  7. Am citit review-urile aparute dupa ce l-am testat eu si nimeni nu pomeneste de faptul ca se incalzeste rau de tot cand rulezi filme 1080p sau jocuri. Oi fi eu cu capul sau a aparut vreun update de BIOS? Dupa 10-15 minute de COD:MW2 procesoarele erau in 80 grade+ pe HWMonitor. TU nu ai observat aceasta problema sau nu ai vrut sa scrii de ea? Chiar sunt curios; tare bine ar fi daca poti face un print screen la HWmonitor dupa 30 de minute de 1080P sau dupa 10-15 minute de joc.

      (Citează)

  8. @gg atunci are 4 virtuale si 2 fizice;)

      (Citează)

  9. Un laptop excelent din punct de vedere al dotarilor si performantelor dar pretul este putin cam piperat!

      (Citează)

  10. Deci nu pot sa cred ca nu are scroll cu doua degete…mi se pare nostim.Eu detin un Asus si pot sa spun ca mi se pare o chestie nu de baza dar de o importanta considerabila avand in vedere cat iti usuraeza navigatul pe internet.

      (Citează)

  11. Prietena mea si-a luat unul acum cateva luni. Are un defect foarte enervant la tasta space: daca apesi pe margini nu merge. Din cate am citit este un defect destul de comun si acoperit de garantie. I-am zis sa-l trimitem dar a zis ca s-a obisnuit; eu cand il folosesc incep sa transpir de nervi.
    Un alt minus e ca la performantele pe care le are, un ssd pt Windows ar fi prins foarte bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus