un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

La demo-ul Samsung Smart TV 3D

14 Jul 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Ieri seară am fost la un eveniment Samsung de prezentare a televizoarelor Smart TV, încheiat cu vizionarea unui film destul de tare pe partea de efecte 3D: Tron.

Despre Smart TV v-am mai spus acum câteva luni, când a fost lansarea oficială a acestui concept. Televizoarele Samsung pot rula acum şi aplicaţii pe ele, iar numărul acestora este tot mai mare, aşteptându-se în viitor chiar şi aplicaţii personalizate pentru România. Din goana vizionarii am văzut Facebook, Twitter şi BBC News, printre altele.

Rămân la părerea că cea mai tare inovaţie este Skype pe televizor, care împreună cu un webcam special mi s-a părut mereu că deschide noi orizonturi în comunicaţia interpersonală. Mi se pare super mişto ideea de a avea un video-chat cu cineva pe un televizor mare prins pe perete, în timp ce tu trăbăluiești prin cameră sau lucrezi ceva pe laptop. Am zis webcam special deoarece televizorul funcţionează doar cu webcam-ul produs de Samsung special pentru asta, dar măcar este un model de înaltă rezoluţie, cu auto-focus ca să te urmărească prin cameră şi cu 4 microfoane încorporate pentru a captura bine sunetul util şi pentru a-l anula pe cel ambiental.



O noutate foarte mişto a fost că Samsung strânge în conceptul Smart TV tot felul de documentare pentru care a cumpărat drepturile şi le oferă gratuit, ca valoarea adăugată acestui serviciu. Sunt 3D, au cam 45 de minute fiecare şi le vezi prin streaming după ce conectezi televizorul la Internet. Mai sunt disponibile şi tot felul de clipuri de prezentare a tehnologiei 3D, noi văzându-l pe unul cu Tahiti, foarte spectaculos ca demo 3D.

Tron ca film e destul de ciudat, în acelaşi timp fiind spectaculos dar şi pueril. Ce-am remarcat a fost că ochelarii 3D primiţi au fost foarte confortabili. Uşori, bine plasaţi pe nas, confortabili pentru urechi, pot spune că nu m-au deranjat atunci când i-am scos două ore mai târziu. Îmi aduc aminte când au sosit primele televizoare 3D în România, iar la acea oră Sony avea cei mai confortabili ochelari. Acum pot spune că Samsung i-a ajuns din urmă la acest capitol.

Dincolo de 3D însă, calitatea imaginii este superbă. Culorile sunt incredibile pe ecran, iar iluminarea este uniformă indiferent dacă te uiţi la un model LED sau plasmă. N-am văzut niciodată display-uri mai bune, plus acea rama subţire care dă întregului televizor o imagine super-high-tech. Nu ştiu dacă o să prindă sau nu 3D-ul, dar ca televizor normal ce-am văzut ieri este extraordinar. Dacă vă uitaţi mult la televizor, merită diferenţa de bani până la un astfel de ecran de înaltă calitate şi claritate.

asus s5507

    12 comentarii

  1. cred ca mai sus edit-ul a facut comentariul sa o ia un pic razna. (mai postez 1 data sa nu pierd ce-am scris)
    http://img51.imageshack.us/img51/2220/ss20110714100009.png

    ========
    Salut,
    voi pe ce gama ati vazut demo-urile ?

    Nu stiu cat s-a insistat pe tema asta la voi in prezentare, dar sunt modele (ca cel de jos) care au convertor 2D>3D inclus in TV, si Samsung spune ca reuseste sa transfere efecte 3D din filme,emisiuni. (inca n-am testat functiile 3D, insa ca si sfat – avand in vedere ca oricum cumparatorul leapada niste bani, macar sa fie sigur ca are si convertor inclus in TV, poate incepe sa-i placa…).

    eu am un astfel de TV, UE32D6540 – cumparat din RO ( nu fac reclama, se poate sterge link-ul http://www.plasme-lcd.ro/televizor-samsung-ue32d6540-432 ), insa problema e ca nu e suportat oficial in RO de Samsung (daca ai vreo relatie, ar fi binevenit o vorba buna)

    Ochelarii sunt “pe drum”, la ce scoruri sunt in RO, se iese aproape la 50% prin US. Aplicatia de filme 3D online mie mi-a aparut de putina vreme in meniu, insa fara ochelari e useless.

    La 3D, din cat am cautat, o sa fie mai greu cu gasitul, acum, de filme externe (fara a se apela la BluRay player 3D – si cumparat filme pe DVD), dar vad ca au aparut alternativele pe pirateBAY – “3D Half SBS mkv”, care TV-ul le ruleaza fara probleme, de pe HDD extern sau din retea.

    Un feature care-mi place extrem, e o nimica toata de fapt, e ca telecomanda identica cu ce ai prezentat tu, are iluminare in butoane (la apasare) si chiar si in bezna totala vezi exact ce buton apesi.

    Din ce am studiat, webcam-ul pt TV-uri il vinde direct skype (a se vedea pe store) – tu ai ceva mai multe info pe tema asta ?

      (Citează)

    • @Ariel: comentariul a luat-o razna pentru ca l-ai scris cu adresa mea de email, un gest care nu aduce a bine.

      Au fost mai multe game acolo, niste 7000 si 6500 parca, plus Plasma aceea care nu stiu in ce gama este. Convertorul 2D la 3D eu l-am vazut prin magazine, dar ca tehnologie nu m-a impresionat. Regizorul trebuie sa gandeasca ce efecte si cum le face 3D, nu televizorul, deoarece nu poate detecta bine scena.

      La cat costa un astfel de televizor, cred ca nu se adreseaza oamenilor care-si pun problema ca ochelarii sunt mai ieftini in SUA sau ca pot pirata continutul 3D de pe torrente. E alt target aici.

      Am vazut vreo trei telecomenzi ieri. Una mare, alba si standard, una cu touch screen si iluminare si tastatura virtuala pe ea (semana cu un iphone), plus telefoane Samsung cu care poti controla televizorul. Alea cu touch nu prea m-au impresionat deoarece eu butonez telecomanda pe orbeste si nu am chef sa ma uit la ea mereu ca sa vad ce buton apas pe ecran.

      Despre webcam ne-au spus ca merge doar cu acel model. E posibil sa-l fabrice Skype, nu Samsung, dar e gandit pentru televizoarele acestea si costa 399 sau 599 lei (am uitat care-i pretul webcam-ului si care al telecomenzii touch) atunci cand aterizeaza in magazinele noastre (vreo 2 saptamani).

        (Citează)

  2. Filmul a fost cu subtitrare? Daca da, cum s-a vazut, a creat probleme?

      (Citează)

  3. Spune-mi cum se aud difuzoarele? fara sa folosesti vreun sistem audio separat…mi se pare ca distorsioneaza cu volumul peste 75%. Am incercat deja doua tv-uri si pe al treilea au zis ca nu mi-l mai desfac cei de la magazin. Sa fie oare o problema generala sau am avut eu ghinion? Astea erau asamblate in Slovacia…

      (Citează)

    • Nu pot sa-ti spun, la demo aveau sonorizare separata printr-un sistem 5.1 cu difuzoare din acelea lunguiete, de camera.

      Parerea mea este ca orice difuzoare de televizor/radio/mp3 player distorsioneaza la volum mic si la volum mare. Asa ar arata o curba normala de raspuns, nu e ceva anormal. Daca vrei sunet puternic (la mine televizorul sta la o treime din volum, de ex) cred ca trebuie sa investesti in boxe externe.

        (Citează)

  4. Scurtu Sorin Izvoras

    18/01/2014 la 1:41 PM

    La OSIM, exista, inca din 1995 doua inventii, una ne publica, cu acest subiect TV3D. Acesta este creat pe platforma unui TV2D, nu are nevoie de ochelari sau alti intermediari, nu produce efecte adverse, imaginea este identica proportional cu realitatea, efectele sunt socante pozitiv (simti cum ti se face “pielea de gaina”), costul este mai mic fata de un TV asa zis 3D , materialele pot fi vizionate indiferent de data la care au fost realizate, nu depind de aparatura de inregistrare sofisticata etc etc. Dupa vizionare, se constata o marire a perceptiei vederii in spatiu, si chiar o marire a capacitatii de a masura” din ochi” distante sau viteze relative.
    Se poate spune ca are si rol medical prin aceste efecte, mai ales asupra celor ce stau in fata TV2D, sau a celor ce nu au contact direct cu natura.
    Spre deosebire de TV3D actual, la care ai impresia ruperii subiectilor si ai obiectelor din cadru , unul de celalalt, parca vidul i-i inconjoara, dand impresia de artificialitate, la inventia mea, poti simti si aerul ce exista in cadru, firele “invizibile” de praf plutitor etc. Deci efectul de identic natural este real vizibil.
    Chiar daca nu am primit pana acum aprobarea OSIM, aceasta realizare nu trebuie sa mai stea prafuita in depozitele lor, afirmarea pe plan international putand aduce mult, atat din punct de vedere teoretic, deoarece invalideaza sau completeaza teoria asupra vederii 3D umane, uman- revigoreaza vederea umana,economic etc etc.- nu este o lauda desarta ,ci o realitate ce tinde spre adevar.
    Cu respect
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

  5. Prototipul exista sau e doar pe hartie?

      (Citează)

  6. Scurtu Sorin Izvoras

    19/01/2014 la 1:49 AM

    Am cateva inregistrari ce erau transmise 2D, ce sunt vizibile 3D, insa sunt preluate din programele existente la vremea aceea, ne putand fi facute publice decat cu acordul realizatorilor. Pot fi vizionate pe aparatele 2D existente, cu LCD Tub cinescop sau alte tipuri, insa cu cateva caracteristici cunoscute de mine- circa 80% dintre ele corespund asteptarilor.
    Expertul de la NEI de pe vremea aceea, a exclamat _: Nu am vazut in viata mea asa ceva, iar in “certificatul inmanat catre conducerea intreprinderii, crezand ca stie cum am procedat, lucru ce l-am aflat din gura lui, a scris ca este aleatoriu, nu continuu.
    I-am facut demonstratiile pe doua TV2D diferite prin calitatea tehnica evidenta; la primul se vedea 3D, la celalalt tip “fotografie” . Astazi s-ar numi probabil 8 ,16 ,32, 64, etc K.
    Toate TV2D ,functie de parametrii respectivi ,ajutate fiind de mine, pot reda 3D REAL.
    Repet, pot oricand sa fac testele respective, insa nu sa le dau spre “publicare”.
    Exista o prima inventie, ce reda pentru un singur spectator imaginile 3D, ce sta indreptat catre un ecran TV2D, iar dupa vizionare , constata intarirea vederii 3D, respectiv, poate masura distantele cu precizie f. mare, vitezele relative ale autovehicolelor, etc. ceea ce ar fi de mare ajutor in tot ceea ce inseamna deplasare, industrie de precizie, etc. etc.
    La OSIM este evidentiata numai prima inventie, cealalta este protejata- nepublica.
    Alta este insa adevarata problema, probabil, pentru multi oameni de stiinta, respectiv faptul ca inventiile nu prea respecta ceea ce se stie despre vederea umana. Cum se poate ca un roman-asta am auzit-o din diverse surse, sa realizeze ceva ce nici marile puteri tehnologice nu au putut, si asta si prin prisma meseriei avute de catre inventator?!Si cum sa afirmi asa ceva cand la manual scrie ca asa ceva nu se poate, si mai ales, asa cum a remarcat examinatoarea, nu reiese din acele manuale?!.
    Si totusi se invarteste! vorba cuiva mult mai destept de cat mine.
    Mai am cateva idei puse in practica, in alte domenii, si alte realizari de alta factura, insa asta este de lamurit alta data.
    Dar parca recunosc de undeva acest ” nashu_mare”. Ma lamuresti si pe mine de unde, sau este doar o coincidenta cu alti participanti la asemenea sau alte tipuri de discutii.
    Cu respect pentru curiozitate
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

  7. “Repet, pot oricand sa fac testele respective, insa nu sa le dau spre “publicare”.”

    Serios, in anul de gratie 2014 nu se poate filma un material pentru care sa ai 100% drepturi de autor si pe care sa il “dai spre publicare”?

    PS: sunt curios cum am putea beneficia de “8 ,16 ,32, 64, etc K.” pe un televizor cu tub.

      (Citează)

  8. Scurtu Sorin Izvoras

    19/01/2014 la 5:31 PM

    Inregistrarile mele sunt de acum relativ 15 – 16 ani, sunt preluate de la diverse posturi de televiziune si prelucrate 3D, fiind apoi fixate pe diverse suporturi, Memorii, casete video etc.
    Intrebarea este pertinenta, iar raspunsul este si mai si , sper. Nu sunt cunoscute toatele secretele de fabricatie ale tuburilor TV , ale mastilor,sau retelelor de la Sony etc. Pe asta m-am bazat si eu, dupa ce am reusit inventiile, sa-mi explic de ce pe anumite TV2D functiona 3D iar pe altele tip FOTOGRAFIE. Este vorba de anumite particularitati ale productiei de masa a tuburilor.
    In legatura cu modul in care am reusit obtinerea TV3D, inca nu pot dezvalui secretele, insa se bazeaza in primul rand pe o eroare,sau lipsa unei explicatii la adresa aparatului vizual uman si nu numai. De aici si explicatiile de formare a imaginii in aria17 a creerului etc.
    Ar fi prea multe de explicat, iar eu ma gandesc unde, la ce for stiintific sa-mi fac cunoscuta teoria si sa-mi expun rezultatele.
    Inca de acum 10-12 ani , am renuntat pe moment la lupta cu morile de vant, ocupandu-ma si de alte lucrari (40 de piese muzicale pana acum) inca patru inventii, 2 existente la OSIM si doua pe “drum”.
    Viata particulara a trebuit sa intre pa planul doi, iar acum incerc sa recuperez.
    Sunt in mare viteza in acest moment, asa ca , va rog sa ma scuzati pe moment. Voi reveni cu explicatii la cerere.
    Curespect si stima pentru atentie
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

  9. Scurtu Sorin Izvoras

    19/01/2014 la 5:33 PM

    Pentru explicatii suplimentare , cititi in wikipedia articolul meu despre 3D va rog.
    Scurtu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus