un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Gitenstein, campionul luptei anti-coruptie

28 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Mark Gitenstein este ambasadorul SUA în România. Iată pe scurt câteva declaraţii de-ale sale, toate din luna iulie:

  • Corupţia e o problemă aici; uneori Guvernul pare lent în a lua decizii sau opac.
  • Corupția împiedică investițiile americane în România.
  • Fiecare ambasador american în România de după Revoluţie a primit plângeri de corupţie de la companiile americane care au dorit să facă afaceri în Romania.

 

Mda, corupţia, acest demon care aşteaptă pe înserat, printre blocuri, companii nevinovate americane şi apoi sare pe ele şi le violează brutal. Sunt curios unde era “excelența sa” atunci când Bechtel făcea autostrăzi cu 20 de milioane de euro pe kilometru, dar de fapt nu le făcea, ci doar încasa banii şi… nimic. Aia nu e corupţie, desigur, ci se numește așa doar când profită alții, nu cei din țara pe care o reprezinți.

Companiile americane n-au ajutat la aceeaşi corupţie pe care acum o acuză, ca apoi doar să-şi ia utilajele şi să plece în Kosovo sau unde s-au dus, și ca acum să revină la șantier pentru a continua autostrada Transilvania, acceptând să fie plătite cu mai puțin de jumătate din suma inițială pe kilometru. Ca să vezi, se putea face și la jumătate din preț…

asus s5507

    3 comentarii

  1. Aseara pe ProTV (interesanta temporizare) era un reportaj despre lucrarile la autostrada Bechtel. Se vorbea de calitate (sau lipsa ei) si de costuri de 30 de milioane pe km.

    Acelasi raportaj spunea de o autostrada in Banat (cu finantare UE) care se face cu 5-6 milioane kilometrul.

    Probabil se comparau mere cu pere, da jumatate din Bechtel e cam tot prea mult.

      (Citează)

  2. Americanii au fost intotdeauna niste curve, si si-au urmarit/ protejat interesele
    Pe de alta parte, au dreptate, coruptia exista, si a atins niste cote atat de nesimtite, incat se face pe fata, iar romanii saracii sunt dezorientati daca ajung intr-o institutie in care nu li se cere nimic.

      (Citează)

  3. Germania:“Coruptia in Romania este o problema ingrijoratoare.Nu este o aparitie sporadica ci mai degraba un fenomen sistematic”.
    Israel: “Corupţia din România este o boală naţională”.
    Olanda: “România ar trebui sa fie exclusa din UE din cauza nivelului înalt de coruptie si nereguli care o fac nepotrivita cu calitatea de membru UE”
    Transparency International: “In Romania, atmosfera este incarcata de coruptie”.
    “Crima si cultura – relevanta perceptiilor coruptiei pentru prevenirea criminalitatii” (studiu al CE):”Romanii considera coruptia un mod normal de a rezolva lucrurile. Acest mod de a gandi si de a actiona este adanc inradacinat in atitudinile morale, conceptuale si practice ale vietii de zi cu zi”.
    Romanii au perceptia unui fel de “ansamblu mafiot” deasupra legii, in care sunt agregate interese multiple din toate palierele societatii: politica, politie, magistratura, …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus