un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dual-core ne trebuie?

3 Jun 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

În lumea smartphone-urilor uneori mi se pare că se insistă pe dezvoltarea în direcţii greşite. Acum este cea a procesoarelor. Citeam zilele trecute un review pe un site românesc, nu mai ştiu nici unde şi nici despre ce telefon, dar se zicea ceva de genul “e varză să vii în acest moment cu procesor single-core, în condiţiile în care toţi au deja dual-core”. Ieri am văzut pe alt site un titlu care anunţa că în curând apar chipset-urile cu procesoare quad-core de la Qualcomm. Super!

Din două semestre de Arhitectura Microprocesoarelor am învăţat că nu e aşa simplu în practică. Da, e mişto cu două nuclee, dar dacă ai şi ce face cu ele. Aceeaşi problemă a fost şi pe PC-uri la început, unde nu era software optimizat pentru lucrul paralel pe două procesoare, dar măcar pentru PC-uri era o presiune majoră pentru optimizarea programelor. Pe telefoane însă… Eu folosesc Tweetdeck, Facebook, Gmail, iGO, Soundhound şi din astea, chiar am nevoie de două nuclee pentru a le rula? Îmi va trebui quad-core pentru a schimba 140 de caractere cu serverul Twitter sau pentru a citi un email? Momentan nu. Ca marketing e un instrument bun de tipul “mooaamă, două procesoare în loc de unul”, dar în practică aş prefera ca oamenii întâi să se uite pe cât de mari sau mici sunt avantajele acestui sistem, mai ales cei care scriu despre asta din postura de om tehnic.

Ce probleme am eu pe mobil? Păi din martie şi până acum Tweetdeck mi-a făcut 305 MB trafic de date, în condiţiile în care eu actualizez automat doar Menţiunile şi Mesajele Directe, care oricum sunt câteva pe zi. Fluxul întreg de pe Twitter este prea mare pentru a fi citit pe mobil, aşa că nu-l transfer. Ori, pentru câteva mesaje de câte 140 de caractere fiecare schimbate zilnic, am consumat 305 MB în 3 luni?

Următoarea aplicaţie din topul traficului total este Springpad, care e un program de luat notiţe. Cam o dată pe zi îmi notez acolo numele vreunei melodii marfă auzite, o idee de subiect pentru blog, poate telefonul cuiva. Atât. În unele zile nu intru deloc în Springpad. În background aplicaţia din telefon se sincronizează cu serverul lor, astfel încât eu pot accesa acele notiţe şi direct de pe net. Cât trafic a consumat pentru asta? 57 MB. 57 MB pentru două notiţe, una cu 6 rânduri de text, alta cu vreo 15 rânduri. În prima am notat nişte preţuri din IKEA şi n-am mai modificat-o de câteva luni. A doua are maxim 1000 de litere. Ce mama naibii a transferat 57 MB pe Internet, dacă tot ce fac e să adaug sau să schimb din când în când câte un rând de text? E mai mult decât consumă Gmail, iar acolo măcar curg zilnic emailuri cu imagini şi ataşamente.

La asta e de lucru. La optimizarea traficului de date, care e pe bani. La arhitectură internă mai rapidă, că degeaba ai quad-core în telefon dacă magistrala e gâtuită atunci când trebuie să ducă date spre cele 4 nuclee. La baterii mai bune, la chip-uri cu consum mai mic. Să creşti viteza de tact şi să pui mai multe nuclee este simplu, că îţi permite tehnologia de miniaturizare, dar nu aici e nevoie de îmbunătățiri majore.

asus s5507

    21 comentarii

  1. pe mine ma seaca faptul ca tot maresc ecranele, la 4.3 inch e tableta deja, nu mai e telefon.

      (Citează)

  2. Eu as mai adauga la lista de imbunatatiri si afisajul(display-ul). E imposibil sa nu gasesti o tehnologie care sa imbunatateasca vizibilitatea in conditii de luminozitate mare. De fiecare data imi vine sa arunc Desire-ul, care are afisaj AMOLED, cand vreu sa ma uit la ceva, afara intr-o zi insorita. Efectiv trebuie sa ma chioresc sa vad ceva pe display. E extrem de frustrant sa ai un telefon destept de cateva sute de Euro si sa te uitit la el ca la o caramida. Nu face exceptie nici hyper-super AMOLED-ul de pe cel mai cel Galaxy S II si nici alte afisaje de top.
    Si la acest aspect trebuie lucrat. Parerea mea

      (Citează)

  3. Dar sa sincronizezi niste date pe telefon si daca ai la abonament granularitatea mare, atunci sa vezi ce trafic te taxeaza.

      (Citează)

  4. folosesti ceva aplicatie care arata traficul efectuat de fiecare program in parte?

      (Citează)

    • @cetateanul: TrafficStats Lite

      @Robert: e destul de imposibil totusi, sunt greu de facut ecrane bune pentru outdoor.

      @add: da, dar cata vreme nu dispar modelele mici, ce-ti pasa?

        (Citează)

  5. Imposibil sigur nu e! Pasi marunti au facut deja cei de la Apple si Nokia(prin furnizorii lor de display-uri). Razvan Baciu a pus o poza pe blogul lui, in care se vede diferenta intre Super AMOLED si Retina Display: http://razvanbb.ro/2011/06/amoled-ul-si-soarele.html

      (Citează)

    • Tine de multi factori, nu doar de ecran. De exemplu conteaza cata putere da fiecare producator ecranului. Acelasi LCD pe doua telefoane diferite poate sa se vada diferit. Intre AMOLED si LCD nici nu cred ca s-ar putea compara valorile prea bine, fiind atat de diferite tehnologiile.

        (Citează)

  6. Da, conteaza foarte mult si de sticla/materialul touchscreenului.
    Comparatia e extrem de simpla: se vede sau nu se vede. Restul sunt aspecte pe care pe mine ca si utilizator, nu ma intereseaza.

      (Citează)

  7. In cazul AMOLED-ului, nu cred ca e cazul puterii. Eu am si alt echipament, profesional, cu protectie IP65, dedicat lucrului in orice conditii meteo, cu ecran AMOLED, care se vede la fel de prost in soare ca si Desire-ul. Versiunea cu ecran LCD a echipamentului nu are problema asta.

      (Citează)

    • LCD-uri am vazut si eu pentru exterior si ajung la cateva mii de candele, de exemplu.

      @Robert: pai, de principiu, nu se va vedea prea curand in soare. Ar trebui alta tehnologie pentru ecrane si momentan nu exista alta. AMOLED-ul e clar ca inca nu e capabil de mai mult. Alta solutie ar fi sa ai baterii de capacitate mult mai mare in aceeasi dimensiune, ca sa dai mai multa putere spre afisaj. Parerea mea este ca n-ar tine afisajele.

        (Citează)

  8. Eu vorbeam de portabile.

    Altfel, tu de care monitor HD industrial crezi ca iti ofeream? :D

      (Citează)

  9. 64k should be enough. cam asta ai zis tu acum.

    si stii de ce avem nevoie de quad core? nu pentru ca tu folosesti tweetdeck si atat, ci pentru ca multi folosesc JOCURI. iar banii din aia se scot (vezi app store topul aplicatiilor platite)

    twitter, notite si facebook face si nokia foarte bine, sigur fara probleme de baterie si avand in vedere grafica sigur si cu mai putin trafic.

      (Citează)

    • Ce treaba are grafica cu traficul?

      Trebuie dezvoltat totul, asta zic. Nu poti sa tragi tare doar pe un aspect, cu gandul ca suna bine la marketing si vanzare, dar sa ignori restul.

      Pentru jocuri e suficient nivelul actual. Hai sa ne concentram si pe celelalte aspecte.

        (Citează)

  10. Chiar asa, ce treaba are grafica cu traficul? Eu vorbeam de procesoare :P

    1. nu este suficient nivelul actual. probabil nu te joci chestii nou aparute si cu cerinte mari, pentru ca altfel stiai ce vreau sa zic.

    2. alt exemplu, eu fac streaming de pe laptop pe iphone/ipad. Nu filme convertite, ci in formatul original. Pentru asta imi trebuie procesor.

    3. ce treaba are pana la urma hardware-ul cu traficul de date? Optimizarea traficului tine de aplicatie in primul rand si de OS dupa (Android/iOS). Iar la asta suge Androidul (aplicatii si dezvoltarea lor).

    Later Edit: ca sa fiu “hater” acum … spune-mi cum e cu multitaskingul real cand vine vorba de trafic :)

      (Citează)

    • @Elf: nu, nu e asa. Producatorii de hardware au la dispozitie diverse chipset-uri. Pentru ca exista in acest moment o cursa a megahertzilor si a nucleelor, toti vor sa bage cat mai multe. E ca la aparatele foto in perioada in care contau doar megapixelii. Dupa o vreme s-a prins lumea ca e important sa mai ai si altceva in aparat, nu doar megapixeli. La fel si aici. In loc de cursa nebuna de a integra cat mai rapid cel mai recent Qualcomm sau TI sau nVidia, mai bine ar cauta sa dezvolte si alte aspecte ale telefonului. Aceasta dezvoltare vine ca o cerinta a pietei si deci merge de la piata la producatorul de mobile si de acolo la cei de subansamble. E timpul ca HTC, Samsung, LG etc sa puna piciorul in prag si sa zica “stop nucleelor, vrem baterii mai bune, bagati bani in cercetarea lor ca altfel ne vor scadea tuturor vanzarile”. Si asa mai departe.

      Momentan simt ca doar Apple face asta. Ecranul acela smecher e doar al lor. Procesorul e facut pentru ei. Bateria tine binisor. N-au cel mai rapid hardware, n-au rupt niciodata gura targului, dar au oferit ceva bun pe toate fronturile si asta conteaza.

      @cireasa: producatorii de soft sunt nevoiti sa optimizeze acum aplicatiile lor pentru dual-core si alte dracii, in loc sa umble acolo unde chiar conteaza, la uzabilitate.

        (Citează)

  11. Mie mi se pare ca tu zici ceva de genu: de ce se chinuie astia sa faca pantofi mai buni cand productia de grau la hectar e mica? Procesoarele sunt facute de o firma, telefoanele de alta, sistemul de operare de alta, si aplicatiile de 10.000 de altele. mi se pare normal sa se dezvolte fiecare pe directia ei, si sa nu fie legate intre ele. cum ar fi Qualcomm-ul sa se opreasca 6 luni din facut procesoare ca softu e prost si nu foloseste procesorul cum trebuie. Traficul de date de care spui tu e doar prostia dezvoltatorului softului respectiv, androidul nu are nici o treaba saracu’, cu atat mai putin hardware-ul telefonului.

      (Citează)

  12. sa zicem ceva si de problema aia “neinsemnata” a acumulatorilor care tin 1 zi ? :)

      (Citează)

  13. mda . numai cat l-am citit si m-am excitat . vax .

      (Citează)

  14. Nu vreau să fac reclama dar pt. trafic pe Desire eu am o cartelă prepaid de la RDS, pe care activez optiunea de internet mobil nelimitat cu 4,25 Euro pe luna. Pt. telefonie am un antic SE K750 i. Treaba nasoală e că nu are acoperire decât în oraşe, dar, dacă stai mai mult prin Bucureşti, este o opţiune!

      (Citează)

    • Nu este, ca nu vreau sa car un telefon doar pentru voce. I-am mai vazut eu pe unii cu iPhone dar fara abonament de date pe el, ca nu si-l permiteau.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus