un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ma asalteaza Rosia Montana

6 May 2011  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Un tweet întreabă “Dacă aţi avea ocazia să vă întâlniţi cu cei din conducerea @ProiectRMGC, ce i-aţi întreba?”. Eu i-aş întreba de ce mă tot bat la cap cu Roşia lor Montană. M-am săturat de ea. Bănuiesc că ştiţi cu toţii despre ce e vorba acolo, adică un război între cei ce susţin mineritul aurului cu cianură, care ar cam distruge zona, dar ar aduce bani prin exploatare, şi cei care vor să păstreze intactă respectiva zona, ca să nu polueze natura.

Eu mă simt asaltat de problema Roşia Montană. Nu asaltat, ci hărţuit cred că este termenul corect. Am înţeles care este miza acolo, dar ce n-am înţeles este de ce vor toţi (şi prin toţi înţeleg ONG-uri, stat, bloggeri, ziarişti, conspiraţii, hipsteri şi alţii) să-mi transmită mie dilema şi problemele cu care se confruntă respectivă zona. Ce voi face eu? Ce vom face noi toţi, cititorii de aici, privind Roşia Montană? Se va organiza cumva un referendum naţional în care populaţia va decide prin vot dacă minăm sau nu? Voi face eu un poll pe blog? Contează la ceva părerea mea, atunci când este vorba strict de acest aspect?

Nu mă înţelegeţi greşit, mă interesează multe lucruri din ţara asta. Aş vrea să o văd mai bună, că în ea trăiesc. Dar mă interesează în principal lucrurile care au o influenţă asupra mea (gen curăţenie, autostrăzi întârziate, miniştri tâmpiţi, corupţie etc) şi cele unde pot decide şi eu (chiar dacă e vorba de calea lungă şi total indirectă a alegerii unor parlamentari care apoi decid cum conduc ţara). Dar Roşia Montană eu o văd că fiind o problemă locală, a celor care locuiesc pe acolo şi ar fi influenţaţi de locurile de muncă ce le-ar îmbunătăţi viaţa sau de cianură care le-ar înrăutăți-o. Să decidă ei ce se întâmplă, să li se facă lor lobby în fiecare zi, ministrului, deputatului, senatorului de acolo, primarului, prefectului, judecatorului, să pună ei întrebări conducerii, să li se scrie lor articole despre avantaje şi dezavantaje.

Mie unul nu îmi pasă. Şi nu zic asta în sensul de “mi se rupe, faceţi ce vreţi cu zona”, ci din perspectiva omului care nu poate influenţa cu nimic situaţia. Şi nu doar că nu pot influenţa situaţia, dar nici nu ar trebui să o fac. Dacă s-ar organiza un referendum naţional pe tema asta, ar fi o greşeală, pentru că e o problemă locală şi ar fi corect că doar cei direct implicaţi să fie responsabili de o decizie crucială.

E ok să aflu de RM o dată sau de două ori pe an, ca o curiozitate de genul “uite ce se mai întâmplă prin ţara noastră”. Din acelaşi motiv mai aflu şi ce se întâmplă prin lume, că mă uit şi caut activ ştiri despre orice subiect. Dar până la hărţuială din această inutilă, de nu pot să mai întorc undeva capul fără să dau de Roşia Montană şi problema ei, este cale foarte lungă şi enervantă rău.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Hartuiala nu este o intamplare, este o strategie. Este un mod de a trece raspunderea din mainile autoritatilor in mainile cetatenilor: “Faceti ba ce vreti cu zona si lasa-ti-ma in pace”.
    Problema este locala pana in punctul in care incearca sa distruga niste monumente care fac parte din istoria nationala.
    Ai pus punctul pe i acolo cu “ma intereseaza lucrurile care au o influenta asupra mea”. Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru. Citind un blog ajungi sa iti faci o parere despre personalitatea autorului. Majoritatea bloggerilor “cotati” nu au nimic in comun cu altruismul si nici nu prea ii intereseaza lucrurile care nu-i influenteaza direct. Si totusi pledeaza pentru proiectul RMGC motivand ca localnicii ar trai mai bine asa. Destul de dubios.

      (Citează)

    • Sunt monumente pe acolo?

      Mie oricum ideea cu “hai sa facem turism la Rosia Montana” mi se pare o bazaconie de nedescris. A ramas aia singura zona din Romania unde nu e inca organizat un turism de calitate? Hai intai sa ne ingrijim de Valea Prahovei, Bucovina, Sibiu, Valea Oltului, litoral, Delta, unde exista deja ceva facut, si apoi vedem si de RM.

      Adevarata intrebare este “minam acum, au oamenii aia unde sa lucreze, ne fura canadienii aurul?” sau “ii bagam in ma-sa acum pe oamenii de acolo, dar speram ca intr-un viitor mai indepartat vom face chiar noi mineritul si vom beneficia de tot aurul de acolo, nu canadienii” (sau ce natie sunt aia, ca mi se rupe). Dupa cum observi, poluarea zonei nu apare niciodata in discutie, pentru ca tot va fi poluata candva, important e cineva va fi beneficia de ce se extrage (decat daca vom teleporta aurul din subsol). In lipsa altor informatii suplimentare, eu sunt de acord cu oricare din cele doua variante. Si daca as vedea cu ochii mei ce se intampla si cum e acolo, tot n-as decide eu, asa ca m-am saturat sa aud de RM.

        (Citează)

  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Rosia_Montana#Effects_on_historical_buildings

    Ideea cu turismul in Rosia Montana este problema tipica in Romania. Nu stim cum sa tinem oamenii acolo mai mult de 2-3 ore. Da-mi tu un exemplu de zona istorica/pestera/atractie unde zici “da frate, stiu c-am vazut-o, dar mai vreau s-o vad o data”. Eu nu rezist pe litoral mai mult de 2 zile, dar intr-un sat ? Ia sa se faca acolo excursii prin mine, work-shop`uri, tabere si sa vezi ca va exista turism. Dar ai dreptate intr-adevar, sunt multe alte zone inaintea asteia de care ar trebui sa avem grija.
    Cu siguranta se va extrage aurul pana la urma, probabil chiar de RMGC. Si cu singuranta se va polua. Vor fi maxim 2 generatii din sat care au de castigat, iar pentru restul, mai rau decat pana acum.
    Eu sper sa apuc sa trec si eu pe acolo pana se intampla jaful. Apoi o sa scriu articolul edificator si o sa ma declar multumit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus