►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Zilele trecute m-a sunat o operatoare telefonică de la Raiffeisen, unde am contul meu bancar, şi-mi propune un card de credit (“de cumpărături” se cheamă acum, ca să evite termenul fatal “credit”). Ce credeţi că am făcut? L-am acceptat, desigur.
În principal am vrut cardul pentru un singur lucru. Este un Mastercard cu cip şi embosat, aşa că în teorie înseamnă că pot plăti cu el oriunde, oricând şi mai ales în orice ţară în care aş merge. Sunt destui ciudaţi în lume care la tranzacţii nu au încredere în cardurile de debit şi vor neapărat unele de credit, pentru că sunt mai sigure. OK. De când l-am luat am făcut deja vreo 2-3 plăti pe la magazine şi de fiecare dată a fost nevoie să introduc PIN-ul şi să semnez hârtiuţa care iese din POS.
Am şi eu o simplă întrebare: ce naiba trebuie să fac ca să nu mai semnez la fiecare tranzacţie? Dacă nici un card embosat, cu cip şi Mastercard nu e bun, ce-mi trebuie? AMEX platină? Pur şi simplu vreau să termin mai repede cu tranzacţia de câte ori cumpăr un suc şi nişte alune la Cora sau plătesc un meniu la prânz.
Nu-mi ziceţi ce ţeapă sunt cardurile de credit şi cum te păcăleşte banca, pentru că nu e aşa câtă vreme ai o înţelegere de bază a procesului bancar și nu cheltui mai mult decât îți permiți. De exemplu, în cazul meu, am acum un card de credit fix de valoarea salariului, ceea ce este echivalent cu a zice că am luat deja salariul pe luna aceasta și nu trebuie să aştept data la care mi-l plătește firma. Luând în considerare şi perioada de graţie, tot ce cheltuiesc acum din card e ca şi cum aş cheltui din salariu, dar fără a aştepta întâi să-l primesc și fără a plăti dobânzi, ba mai am și niște avantaje legate de asigurarea banilor, a bagajelor și alte plăți în rate la comercianți.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
21/05/2011 la 12:05 PM
Nu-i vina card-ului ca trebuie sa semnezi la fiecare tranzactie, ci a merchant-ului.
Eu am un Visa cu chip de la ING si la unele tranzactii trece direct (ca nah, e cu chip), iar la altele nu.
Unii merchants sunt panicosi si refuza sa foloseasca metoda fara pin si semnatura. Aia e problema de fapt.
Mihai Baboi(Citează)
21/05/2011 la 12:07 PM
Daca vezi pe bonul emis de pos ca iti cere semnatura, atunci nu ai ce face, asa este intelegerea intre banca si magazin. daca nu scrie nimic de semnatura nu esti obligat. totusi pt ca pe unii casieri nu a stat nimeni sa ii invete, ba mai mult au niste sefi cretini, decat sa pierzi timp pretios certandu-te cu ei, pune un x si gata. la noi tb sa ne ‘acoperim’ cu hartii in tot ce facem….
KillMe(Citează)
21/05/2011 la 12:08 PM
Eu stiu ca daca semnezi pe spatele cardului normal nu ar mai trebui sa semnezi chitanta.
Problema este la comercianti. Spun asta pentru ca in cazul meu unii comercianti imi cer sa semnez altii nu.
Si mai stiu ca in Marea Britanie pentru un card semnat pe spate nu se cerea niciodata semnatura pe bon la nici un comerciant.
De unde concluzia ca POS-urile nu or fi destul de performante.
Mirzac Iulian(Citează)
21/05/2011 la 12:14 PM
@Mihai: asa am patit si eu uneori, nu mai ma pune sa semnez, ba parca nici macar PIN-ul nu l-am bagat candva. Tot un ING era, Visa Electron.
@Iulian: problema este si ca iese hartiuta din POS si pe ea este marcat locul in care trebuie sa semnezi, asa ca te pune sa semnezi, dupa cum zice KillMe.
nwradu(Citează)
21/05/2011 la 12:10 PM
Bineinteles ca prezenta cipului este obligatorie pentru a nu semna chitantele.
Dar, in functie de banca cu care are contract magazinul este sau nu este necesar sa semnezi.
De ex la carrefour si real, pe chitanta apare mesajul: semnatura dvs nu este necesara si nu mi se solicita semnatura.
La Mol, nu apare acest mesaj, deci este necesara semnatura.
Am mai patit sa fiu nevoit sa semnez, chiar daca pe chitanta se specifica ca nu e nevoie de semnatura, pentru ca asa a vrut persoana de la casa…
Marius(Citează)
21/05/2011 la 12:11 PM
Eu cu Visa Electron de la ING de aproximativ jumate de an nu mai semnez nimic.
In Romania pana acum nu am vazut sa se plateasca fara PIN…lucru de inteles pe de o parte.
La semnatura probabil au renuntat o parte din banci pentru ca oricum vanzatorul nu verifica semnatura, eu am platit de foarte multe ori cu cardul altcuiva, semnand cu semnatura mea si niciodata nu s-a uitat nimeni daca corespunde cu ce e pe card.
Ca sa nu mai zic ca sunt multe firme care au facut carduri personalizate la toti angajatii, carduri ce sosesc in plic sigilat la firma, si nimeni nu mai ipune celui ce are cardul sa il semneze.
alex(Citează)
21/05/2011 la 12:12 PM
Nu ai ce sa faci. O sa gasesti situatii cand o sa platesti si gata, cand te va pune sa semnezi chiar daca pe bon scrie “semnatura dumneavoastra nu este necesara”, cand vor incerca sa faca tranzactia cu banda magnetica ignorand cipul (evident ca nu se va putea) samd.
Eu as fi curios daca refuzi cu incapatanare sa semnezi in situatia 2, ce se intampla ? Il cheama pe patron sa iti explice cave idiot si nu stie sa citeasca o procedura sau politia ca ai tentativa de “frauda” :D
miluch(Citează)
21/05/2011 la 3:12 PM
@miluch: corect, asa este. Problema ramane si daca te certi. Pana te uiti pe bon si vezi ca scrie ca nu e necesara semnatura, eventual te mai si certi cu casiera, deja ai pierdut timpul. Mai bine semnai si gata. Se poate face tranzatia si cu banda magnetica, daca nu are POS pentru cip-uri.
@alex: doar la ING m-a pus sa semnez cardurile cand le-am ridicat. Acum la Raiffeisen mi-a spus ca nu este nevoie sa mai semnez pe card, desi scrie mare pe el ca este. Am semnat oricum. Doar in strainatate s-au uitat atent vanzatorii la semnatura de pe card si de pe bon, niciodata la noi.
@Marius: uita-te de la ce banci sunt POS-urile din Mol si Carrefour, poate e o legatura.
Cel mai mult la etapa cu semnatura ma deranjeaza inutilitatea ei. Pe mine nu ma ajuta cu nimic. Pentru magazin este o acoperire, in sensul ca in caz de ancheta ei pot spune ca “uite dom’le, a si semnat cine a avut cardul, noi nu stim nimic, verificati voi a cui e semnatura si gasiti-l”.
nwradu(Citează)
21/05/2011 la 12:55 PM
Mie oferta celor de la Raiffeisen mi se pare mult sub cea de la Citi Bank.
La Citi Value Card daca pui banii inapoi in perioada de gratie (54 de zile), nu numai ca nu-ti ia dobanda, dar pui cu 2% mai putin (in primele 3 luni este 5%) + acces gratuit la Citibank Online si CitiPhone + intrare gratuita la cele mai mari muzee din Romania (Muzeul National George Enescu, Muzeul National de Arta, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Theodor Pallady, Castelul Peles, Bran, Brukenthal etc) + ca produsele electronice pe care le cumperi cu Citi Value Card beneficiaza de 1 an in plus la garantie.
Revenind la subiect. De la BRD am un card Mastercard cu cip si embosat. Sunt comercianti unde nu trebuie sa semnez nimic, insa ca sa nu bag codul pin nu mi s-a intamplat pana acum.
Dan(Citează)
21/05/2011 la 3:04 PM
@Dan: da, e buna oferta Citi, dar eu am deja conturi la Raiffeisen, online banking si in plus n-am avut niciodata probleme cu ei sau cu reteaua de bancomate. Si aici sunt tot felul de avantaje. Numarul de magazine din Multishop, adica aia unde poti cumpara in pana la 12 rate fara dobanda, este imens si sunt magazine bune, mai ai nu stiu ce asigurare de pret si produs, din astea.
@Andrian si @SomE: cand patiti asta, sa va uitati ce fel de POS este. Daca e de la banca la care aveti voi cardul, e posibil ca tranzactia sa mearga direct. Daca este de la alta banca, mai apare in ecuatie si Romcard, care asigura interconectarea intre banci pentru carduri si ATM-uri emise de banci diferite si e posibil ca acolo sa fie ceva prost configurat sau pur si simplu sa ceara securizare superioara. Nu cu acest card, dar cu altele am platit si eu fara a fi nevoie sa semnez, ba parca n-am bagat nici PIN.
@Ciprian: nu e asa, magazinul nu ia niciodata teapa. Daca e card furat, e vina posesorului ca nu l-a tinut bine. Daca e card de credit, e problema bancii sa-si recupereze banii, iar pentru asta exista o asigurare, deci asiguratorul face ancheta si trebuie sa-i prinda pe respectivii.
@Andrian: daca si la carduri contactless e aceeasi poveste, chiar ca e de rau si nu merita acel sistem. N-am avut prea mare incredere in el din cate am vazut in prezentari, mi se pare usor de fraudat.
nwradu(Citează)
21/05/2011 la 2:11 PM
Am inteles ca de problema semnatului nu se scapa nici cu Pay Pass de la BRD.
Am folosit un card de debit Visa de la RZB in Petrom si Megaimage si nu a mai fost nevoie de semnatura.
Andrian(Citează)
21/05/2011 la 2:13 PM
Am si eu un card de cumparaturi exact ca al tau. In unele locuri ma punea sa semnez in altele nu . Intr-o zi dupa ce facusem cumparaturi din mai multe locuri , la un magazin imi spune sa semnez si le zic ca nu trebuie , dovada ca si pe chitanta scria NU necesita semnatura , la care vanzatoare imi spune , stiu ca nu trebuie , dar noi asa facem . Daca refuzi sa semnezi nu cred ca este vreo problema , atata timp cat tu esti tutularul contului si daca scrie clar ca semnatura nu e necesara nu vad care ar fi problema.
SomE(Citează)
21/05/2011 la 2:40 PM
Orice card ai avea, cu sau fara cip, e la latitudinea magazinului sa fie sigur ca esti chiar tu posesorul cardului. Drept urmare, au dreptul sa ceara ID si semnatura indiferent de ce scrie pe bon. Pentru ca daca e vorba de un card clonat/furat, magazinul suporta paguba, de cele mai multe ori.
Ciprian(Citează)
21/05/2011 la 9:38 PM
– Fiind comerciant, am mai invat una/alta despre carduri: in cazul unui card furat/clonat etc, se face chargeback si magazinul trebuie sa returneze banii.
– Contactless pare usor de fraudat, dar sa stii ca sunt metode de securitate surprinzator de bune. Ca idee, sistemul de transport comun din Amsterdam functioneaza pe o idee asemanatoare si, dupa ce la un moment dat reusisera niste baieti sa sparga sistemul, noua revizie tine departe cu success orice tentativa de frauda – si vorbim de banal transport in comun, nu de card bancar.
Ciprian(Citează)
21/05/2011 la 11:53 PM
O intrebare care e utilitatea unui card embosat? Adica… se mai folosesc imprintere(parca asa se cheama)? A vazut cineva live cum functioneaza o tranzactie prin acest sistem?
alex(Citează)
22/05/2011 la 11:02 AM
Alex, da am vazut eu si chiar folosit, o data acum 3 ani in Romania si alta data acum un an in Cehia.
ioana(Citează)
22/05/2011 la 12:26 PM
Ieri, Auchan Militari, POS Raiffeisen, card Raiffeisen, n-am semnat nimic.
nwradu(Citează)
23/05/2011 la 9:32 AM
Poți să le faci un “X” pentru semnătură, sau eventual să încerci să te semnezi pe tot bonul, o ditamai semnătura să se vadă din avion. Expresia de consternare a casierei este “priceless”. :)
Programare Sociala(Citează)
23/05/2011 la 10:17 AM
Da, dar ar fi o metoda aiurea de protest, ca nici eu si nici casiera n-am castiga nimic din asta. Nu e vina casierei.
nwradu(Citează)
23/05/2011 la 11:35 AM
muta-te in america .. acolo they just swipe the card and that’s it.
laur(Citează)
23/05/2011 la 12:00 PM
Apropo de semnatura, mi-a expirat cardul si a trebuit sa ma duc pana la biroul ING sa il schimb (mi-am adus eu aminte ca expira, altfel ei nedand vreun semn de viata). Cand sa il schimb, obiecteaza tipa (care, apropo, avea o pereche frumoasa de …hm, un decolteu senzational ce vroia sa evadeze din cămăsuţa pe care o tineau cu greu inchisa doi nasturi stresati) ca nu seamana semnatura de pe cel vechi cu specimenul de semnatura pe care il aveau ei in calculatoare si nici cu cel de pe foaia pe care am semnat-o pe loc. Aparent, in timp, semnatura mai evolueaza, plus ca nu prea se distingea pe cardul vechi. M-a rugat, daca sunt dragut, sa fac in asa fel incat sa semnez ca acum 6 ani cand l-am facut pe primul. Si am fost, pentru ca avea perechea aia misto de care spuneam mai sus. Acum, probabil ca voi fi nevoit sa ma chinui sa semnez asa pe fiecare chitanta. Sau nu. Cui ii pasa de semnatura aia pana la urma?
nashu_mare(Citează)
23/05/2011 la 12:19 PM
Mai le pasa de semnatura. De pilda am pus benzina acum vreo luna si prietenul meu s-a dus sa plateasca, cu un card pe numele meu dar pe care punem bani amandoi. A trebuit sa vin eu de la masina sa semnez pe chitanta pentru ca pe card era semnatura mea, nu a lui.
ioana(Citează)
23/05/2011 la 12:30 PM
@ioana
Pai daca “prietenul” tau nu este argoul pentru “partenera mea” (ceea ce ar fi foarte interesant ;) ), zic ca vanzatorul nu trebuie sa se uite pe semnatura ca sa vada ca nu e cea a titularului.
nashu_mare(Citează)
23/05/2011 la 12:46 PM
@ioana: si in alte tari nu exista carduri si lumea traieste in cort. Vorbim totusi de Romania, unde niciodata nu s-a uitat nimeni la semnatura mea pana acum. In strainatate am platit de cateva ori cu cardul, s-au uitat de fiecare data. Apropo, problema ta cu semnaturile se poate rezolva cerand carduri suplimentare de la banca pentru acelasi cont :P
@nashu: ING a fost singura banca in care m-a obligat sa semnez cardul cand mi l-au predat. La Raiffeisen chiar mi-a zis ca nu e nevoie sa fie semnat, dar l-am semnat eu oricum.
nwradu(Citează)
23/05/2011 la 12:46 PM
Pe card scrie doar numele meu nu si daca sunt fetita sau baietel. Pentru un ceh care oricum nu stie cum se scrie sau se pronunta numele meu nici daca il vede scris pe un card, pot la fel de bine sa fiu si baiat (mai ales ca nu am un -ova la sfarsitul numelui de familie, ceea ce ii deruteaza complet).
Ideea e ca in mod normal daca ti se cere semnatura, trebuie sa si verifice pe spatele cardului.
ioana(Citează)
23/05/2011 la 12:50 PM
Si mie mi-au zis de fiecare data la ING sa il semnez in fata lor doar ca acum a fost prima data cand am facut-o. Nu de alta dar numai acum s-a aplecat tipa peste birou, foarte atenta sa semnez dupa specimen. Nici nu stiu cum am semnat, ca nu acolo ma uitam.
nashu_mare(Citează)
23/05/2011 la 1:45 PM
@nwradu, stiu cum se paote rezolva, dar nu am ajuns niciodata sa avem timp amandoi sa mergem la banca, plus ca vreau sa schimb banca, Societe generale te fura in orice tara (culmea, din cele trei SG incercare pana acum, doar BRD mi-a placut)
Cat despre Romania, mereu mi s-a cerut sa semenz cardul la banca si nu de putine ori s-a uitat casierita la semnatura. Si mi se pare ca e si un mod de a te priteja pe tine.
Apropos, ma uit acum pe cardul de la BRD(master card, cu chip si embosat, in euro)scrie cu litere de tipar: Semnatura autorizata/Invalid fara semnatura. E si in engleza.
Pe cel francez, scrie tot asa, semnatura titularului obligatorie. In plus am o optiune misto la el care se cheama moneo, un fel de portofel electronic in care pui o suma si apoi platesti fara semnatura (si fara pin parca), la comerciantii autorizati. Asa ca poate asta e solutia ptr tine. M
ioana(Citează)
30/06/2011 la 11:35 AM
Sunt unele magazine care nu-ti cer semnatura, unele benzinarii (petrom, omv). Multi nu stiu cum merge treaba…. trebuie invatati :-)
Bogdan(Citează)