►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Săptămâna trecută citeam despre un interviu dat de Stephen Hawking în care spune că nu crede în Rai. Mintea omului este ca un computer şi, odată mort, e mort şi gata; impulsurile electrice care circulă prin creier, cele care definesc tot ceea ce suntem şi ce ţinem minte, dispar la moarte şi noi odată cu ele. Asta a zis Hawking, chiar dacă în alte cuvinte.
Eu mă întreb: dacă nici el nu crede în Rai, atunci cine să mai creadă?
Poate nu-l ştiţi pe Hawking. Este geniul care are scleroză încă de la 21 de ani şi, în ciuda faptului că medicii i-au mai dat de trăit doar 3-4 ani în acel moment, are astăzi 69, dar şi-a petrecut întreaga viaţă în scaunul cu rotile, vorbind printr-un sintetizator de voce pe care îl controlează prin mişcarea obrazului, luându-i câteva minute pentru a formula orice frază. Bănuiesc că mănâncă numai de la tub, fiind complet paralizat. Asta nu l-a împiedicat să fie un teoretician de top al fizicii cosmice, să predea la Cambridge şi să scrie mai multe best-selleruri internaţionale.
Dintre toţi oamenii de pe Pământ, aş zice că Hawking are cele mai multe motive să creadă în Rai. Cum se zice, “fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia cerurilor”, “fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”? Deci eu aş zice că, după ce viaţă groaznică a avut Hawking, numai speranţa în Rai nu ar fi trebuit să o piardă, deoarece e singura lui şansă de a fi normal. Dacă nu aici, măcar “dincolo”. Măcar să speri, chiar şi fără un motiv logic, în ceva ce poate exista după moarte, în gândul că poate, poate vei avea parte pe lumea ailaltă de ceea ce n-ai avut aici, în condiţiile în care nu-ţi doreşti decât lucrurile banale precum să poţi merge, să poţi vorbi, să poţi mânca.
Şi totuşi nu crede în Rai. Îl admir pentru asta şi pentru faptul că stă până la capăt alături de convingerile sale, de lumea exactă a matematicii şi a fizicii în care a trăit şi care îi spune că lucrurile trebuie demonstrate înainte de a fi considerate adevărate.
via Jurnalul National.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
25/05/2011 la 2:39 PM
GG.
aka(Citează)
25/05/2011 la 2:41 PM
Nu l-ar fi ajutat prea mult speranta in Rai. Fara conceptul tau de “rai”, esti nevoit sa-ti infrunti si sa-ti depasesti criticile. Tu crezi intr-un lucru care nu a fost demonstrat?
Bogdan(Citează)
25/05/2011 la 2:51 PM
Chiar nu il inteleg pe Hawking. De ce sa straduieste sa dovedeasca inexistenta unui prieten imaginar personal ? Povara dovedirii existentei unui lucru cade pe cel ce ii afirma existenta si nu invers!
Dark.(Citează)
25/05/2011 la 2:52 PM
Si s-a si casatorit cu nevasta aluia ce i-a facut prima masina de vorbit :)
nihasa(Citează)
25/05/2011 la 2:53 PM
http://www.space.com/11686-hawking-afterlife-fairy-story.html
Ana(Citează)
25/05/2011 la 2:57 PM
@ana : “”The more people believe, the less death anxiety they tend to have,”” Asta e buna. :D Penibil. Inainte sa te nasti nu ai simtit nici un discomfort. Dupa moartea ta de ce crezi ca o sa fie altfel ?
Dark.(Citează)
25/05/2011 la 3:17 PM
“I want to know God’s thoughts. The rest are details”. Albert Einstein :). Cred ca era cam idiot :D. De altfel teoria curenta a originii universului a fost inainta de Georges Lemaître, preot catolic. Alt idiot :D.
Credinta este o chestie personala, si eu n-o vad nici buna nici rea ci cum si-o face fiecare. Pozitia asta superioara a celor care ii considera prosti pe cei care cred mi se pare lipsita de bun gust.
Altfel Hawking este un exemplu de luat in seama, cred ca mai mult decat tehnica in viata l-a tinut pasiunea sa pentru fizica.
Combo(Citează)
25/05/2011 la 3:18 PM
Mi s-a părut absolut normală declaraţia lui, pentru că nu părea a fi unul din susţinătorii ideii de „intelligent design”, preferat de oamenii de ştiinţă care îmbină religia cu ştiinţa. Prin urmare, nu ştiu dacă de curaj este vorba aici, ci de consecvenţă.
neagrigore(Citează)
25/05/2011 la 5:06 PM
@Dark.: Cine a zis ca eu cred?
Am dat pur si simplu un link catre un articol care spune ca foarte multi oameni sunt credinciosi si Hawking nu va schimba asta.
Si doi, cred ca ai inteles gresit fraza aia. Nu se refera la discomfort dupa moarte (wtf is that anyway?), ci vrea sa spuna ca oamenii sunt mai putin speriati e ideea de moarte atunci cand sunt convinsi ca ii asteapta o alta viata dupa momentul respectiv.
Ana(Citează)
25/05/2011 la 5:12 PM
@Combo : Idioti sunt aia care mint de ingheata apele in legatura cu Einstein, chiar daca ei nu stiu nici 2 cuvinte despre viata lui. Iti sugerez sa nu mai postezi halucinatii care nu ii apartin.
“It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly.”
he word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this.
Letter to philosopher Eric Gutkind, January 3, 1954
http://www.guardian.co.uk/science/2008/may/12/peopleinscience.religion
Einstein era fanul lui Spionza. Si atat. :)
Dark.(Citează)
25/05/2011 la 8:37 PM
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/einstein_symphony_prog_summary.shtml – niste mincinosi astia de la BBC :D.
MInciuna prin omisiune tot minciuna se cheama sa stii. Unul din cele mai frumoase citate: “It would be possible to describe everything scientifically, but it would make no sense; it would be without meaning, as if you described a Beethoven symphony as a variation of wave pressure.”. Sau referitor la mecanica cuantica “I am convinced that He (God) does not play dice.”. “The highest principles for our aspirations and judgements are given to us in the Jewish-Christian religious tradition. It is a very high goal which, with our weak powers, we can reach only very inadequately, but which gives a sure foundation to our aspirations and valuations. If one were to take that goal out of out of its religious form and look merely at its purely human side, one might state it perhaps thus: free and responsible development of the individual, so that he may place his powers freely and gladly in the service of all mankind. … it is only to the individual that a soul is given. And the high destiny of the individual is to serve rather than to rule, or to impose himself in any otherway.”
Combo(Citează)
25/05/2011 la 8:55 PM
Se intelege ca,de la moarte sa,un numar din ce in ce mai mare de apologeti crestini incearca sa-l revendice pe Einstein ca pe unul de-al lor.Unii dintre contemporanii sai religiosi l-au perceput in mod diferit.In 1940,Einstei a scris o faimoasa lucrare justificandu-si declaratia “Nu cred intr-un Dumnezeu personal”.
Aceasta declaratie,si altele similare,provocasera o furtuna de scrisori din partea religiosilor conventionali,multi dintre ei facand trimitere la originea evreiasca a lui Einstein.
O scrisoare adresata lui Einstein din parte fondatorului Calvary Tabernacle Association din Oklahoma:
CITAT :
“Profesore Einstein,cred ca fiecare crestin din America va va spune “Nu vom renunta la credinta noastra in Dumnezeu si in fiul sau Isus Cristos,iar daca nu credeti in Dumnezeul acestei natiuni,va invitam sa va intoarceti acolo de unde ati venit.Eu am facut tot ce mi-a stat in putere sa fiu o binecuavantare pentru Israel,pentru ca apoi sa veniti dumneavoastra si,cu o singura declaratie facuta cu limba dumneavoastra blasfemitoare,sa faceti cauzei poporului din care faceti parte un rau mai mare decat toate eforturile facute de crestinii care il iubesc pe Israel pentru a inlatura antisemitismul de pe pamantul nostru.
Profesore Einstein,fiecare crestin din America va va spune imediat “ia-ti nebuneasca si frauduloasa teorie a evolutiei si du-te inapoi in Germania de udne ai venit,sau inceteaza sa mai incerci sa sfarami credinta unui popor ca te-a primit bine atunci cand ai fost nevoit sa-ti parasesti pamantul natal”.”
Singurul lucru pe care toti acesti critici teisti l-au nimerit a fost acela ca Einstein nu era unul de-ai lor.In mod repetat el s-a indignat la sugestia ca ar fi un teist.Atunci,a fost eel un deist precum Voltaire si Diderot?Sau un panteist precum Spionza,a cazrui filosofie o admira :
CITAT :
“Cred in Dumnezeul lui Spionza care se reveleaza pe sine in ordinea armonioasa a ceea ce exista,nu intr-un Dumnezeu care este preocupar de soarta si actiunile fiintelor umane.”
Sa ne reamintim terminologia.Un teist crede intr-o inteligenta supranaturala care dupa opera sa primordiala de creare a universului ramane pentru a supraveghea si influenta soarta creatiei sale initiale.In multe sisteme de credinta teiste zeitatea este implicata intim in afacerile umane.
Raspunde la rugaciuni,se framanta cu privire la faptele bune sau rele si stiu atunci cand le comitem.(sau chiar atunci cand ne gandim sa le comitem).Si deistul crede tot intr-o inteligenta supranaturala,insa una ale care activitati se rezuma in primul rand la stabilirea legilor care guverneaza universul.
Dumnezeul deist nu intervine niciodata dupa aceea si,cu siguranta,nu manifesta vreun interes pentru problemele umane.
Exista toate motivele de a crede ca “einsteinisme” faimoase precum “Dumnezeu este insidios insa nu rauvoitor” , “El nu joaca zaruri” , sunt panteiste,nu deiste si cu siguranta nu teiste.
“Dumnezeu nu joaca zaruri” ar trebui tradus cu “Intamplarea nu sta la baza tuturor lucrurilor”.
Einstein folosea termenul “dumnezeu” intr-un mod pur poetic,metaforic, ca si Stephen Hawking,si ca majoritatea fizicienilor care strecoara ocazional in limbajul lor o metafora religioasa.
Un citat a lui Einstein:
CITAT :
“Religiozitatea este atunci cand simtim ca in spatele oricare experiente se gaseste ceva ce mintea noastra nu poate intelege si a carui frumuseste si sublim ajung la noi numai in mod indirect si ca o pala de reflectie.
Daca prin “dumnezeu” cineva intelege setul de legi fizice care guverneaza universul,atunc cu siguranta ca un astfel de dumnezeu exista. ”
Intr-o scrisoare, datata 3 ianuarie 1954,Einstein scria:
CITAT :
“Cuvantul “Dumnezeu” nu este nimic altceva pentru mine decat
expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de
legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de
copilaresti. Niciun fel de interpretare, indiferent cat de subtila,
nu-mi poate schimba opinia. ”
Fa un efort si citeste ce am scris. :D
Dark.(Citează)
25/05/2011 la 8:59 PM
jesus cata mesajul!
nwradu(Citează)
25/05/2011 la 9:11 PM
@Comca : Inca ceva, scrisorile din care sunt citatele de mai sus chiar exista.
+ Ai putea sa ii cumperi cartea in care trateaza acest subiect si sa nu mai interpretezi citate ale respectivului dupa bunul plac. :)
Dark.(Citează)
25/05/2011 la 9:37 PM
Si cartea respectiva probabil intrepreteaza intr-un fel. Eu nu spun ca Einstein a fost un mare credincios ci ca cei care cred nu trebuie priviti de sus ca niste copii mai tampiti. Este pur si simplu alegerea fiecaruia. Si Eistein este un exemplu excelent petru ce vroiam sa zic si anume ca doar stiinta sau doar religia nu ofera raspunsurile complete.
PS. Si restul de citate exista, la fel ca scrisorile. Banuiesc ca de Lemaître nu avem indoieli :D. Iar in alta ordine de idei, teoria lui Hawking nu e demonstrata. Nu stim din ce e facut 75% din univers. Nu stim gravitatia de unde apare, Nu stim daca avem 4 dimensiuni sau 11. Nu stim cum a aparut viata. Sunt extrem de multe pe care nu le stim.
PPS. Si apropo nu sunt vreun mare credincios, de cand am fost nas nu cred ca am mai fost pe la biserica, dar ma enerveaza cand oamenii nu pot accepta ca exista si alte pareri decat ale lor cea ce nu inseamna ca sunt mai prosti sau mai destepti ci doar au alte pareri.
Combo(Citează)
25/05/2011 la 10:02 PM
In primul rand eu nu am afirmat ca Einstein a fost ateu.
In al doilea rand nu am spus ca cei care au pareri/convingeri diferite fata de ale mele sunt prosti. Nu este meritul meu sau vina lor ca avem genele pe care le avem si ca ne-am dezvoltat in zone/medii diferite.
In al treilea rand, asta este frumusetea stiintei. Nimic nu este batut in cuie.
In al patrulea rand, orice compilatie de ipoteze care a ajuns la rangul de teorie este demonstrata si acceptata de majoritatea comunitatii stiintifice.
Iar in ultimul rand, o mica sintagma : Stiinta nu explica tot, religia nu explica nimic. :)
Dark.(Citează)
26/05/2011 la 1:56 AM
eu cred si voi crede in Rai si Dumnezeu indiferent de parerile altora
Mihai Voiculescu(Citează)
26/05/2011 la 8:17 AM
@Mihai Voiculescu : Ok. Totusi, am impresia ca aici nu este un sondaj. Iar sa spui ca tu vei crede toata viata ta in rai/iad si te vet sterge la fund cu argumentele altora mi se pare deplasat. :)
Dark.(Citează)
26/05/2011 la 4:54 PM
@Dark
Jos palaria in fata comentariilor tale perfect ARGUMENTATE.
Iar celor care au aceasta credinta (sau cel putin se considera credinciosi) pot sa le spun ca nu am nimic cu credinta lor atat timp cat nu trec la PROZELETISM.
Dar cand “credinciosii” considera ca au dreptul sa imi impuie capul cu fiintele lor imaginare (si sa puna boxe in fata bisericii si sa incurce circulatia ca sa pupe oase, si sa foloseasca banii mei pentru a construi biserici in loc de scoli si spitale), atunci si eu la fel de bine pot considera si declara ca acestia sunt redusi mintal. Ar fi bine sa il urmariti pe comediantul George Carlin care sintetizeaza intr-un monolog mare parte din adevarurile legate de “credinta” si de biserica (nevoia de bani si nevoia de a controla masele).
O zi luminoasa tuturor!
CristiX(Citează)
26/05/2011 la 6:52 PM
@CristiX: ce vrei tu sa zici referitor la Prozelitism este ideea mea de aici:
https://www.nwradu.ro/2011/04/un-alt-american-omoara-un-roman/
Carlin e un exemplu partial bun. El rade de cei care cred in ceva si rade de ardoare cu care acestia isi apara si propovaduiesc credinta. In practica, el apara cu ardoare si propovaduieste ateismul. E cam fix acelasi lucru. Nici el nu se poate detasa de aceste elemente si sa spuna doar “crede in ce vrei tu, cata vreme nu ma bati la cap cu asta”.
Ai dreptate, nivelul comentariilor este excelent. Uite ca se pot purta si discutii inteligente.
nwradu(Citează)
26/05/2011 la 7:05 PM
Un mic offtopic : Radu, de ce ai plecat de pe Linkmania ? :-?
Dark.(Citează)
26/05/2011 la 7:32 PM
Nu mai stiu exact. Nu mai aveam timp sa ma ocup de forum, ca terminasem facultatea si ma angajasem, plus ca am ajuns la un fel de saturatie in ceea ce priveste acea activitate.
nwradu(Citează)
02/06/2011 la 12:10 AM
Radu, dar sti ca unii dintre noi am ajuns sa te citim plecand din Link, nu? :)
Dan(Citează)