►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Toshiba Qosmio X500-13R este un notebook gigantic – ei în spun “gaming” şi aşa e şi scris mare pe cutie, dar eu îl numesc un desktop replacement. Îl poţi folosi şi la gaming, specificaţiile cu procesor Core i7 şi placa video GTX 460M cu 1,5 GB de memorie dedicată chiar îl recomandă pentru asta, dar înainte de toate îl vei pune pe birou şi te vei jura că nu-l mai vei căra niciodată nicăieri, atât de mare este.
Specificaţii complete: Core i7 (4 nuclee fizice), 8 GB de memorie DDR3, placă video dedicată GTX 480M cu 1,5 GB de memorie separată, hard-diskuri 2x250GB (în versiunea testată de mine, că sunt şi modele cu 1 TB de stocare), ecran de 18,4 inci, tastatură iluminată, Blu Ray, baterie cu 12 celule, boxe Harman Kardon. Preţ? 8349 lei la eMAG, 8348 lei la Koyos.ro.
ASPECTUL FIZIC
Laptopul este frumos construit, iar carcasa e solidă şi bine închegată. E cum te-ai aştepta de la un laptop scump de 8349 lei, la urma urmei. Ca aspect s-a mers pe o o culoare gri ce aminteşte parcă de fibra de carbon, iar conturul este roşu. Arată bine, sugerează viteza. Pe spatele ecranului stă scris mare Qosmio, ca să vadă lumea la ce laptop te joci.
Mi-a plăcut foarte mult tastatura. Din cauză că laptopul este mărişor (18,4 inci în diagonală nu e de colo) a fost suficient loc pentru a face taste mari, pe care să simţi cu adevărat că le-ai apăsat. Totul este perfect: forma, mărimea lor, cursa în jos, felul în care se simte că le-ai apăsat, zgomotul pe care îl fac (sau mai degrabă absenţa lui). Unde mai pui că au şi iluminare internă care se aprinde odată cu prima apăsare a unei taste.
În stânga tastaturii se afla câteva butoane capacitive care controlează volumul, iar deasupra lor este butonul de Power. Nu prea îmi place plasarea lui în zona activă a tastaturii (adică zona pe unde te învârti în mod normal cu mâinile), dar nu l-am apăsat din greşeală aşa că nu pot să-l depunctez. Trackpad-ul este mare, roşu, cu două butoane şi cititor de amprente între ele, iar zona tactilă suportă multi-touch. E bine calibrat, în sensul că nu trebuie să aplici presiune peste el, dar nici nu reacţionează fără motiv.
În imagini vedeţi toate porturile ce sunt disponibile în jurul calculatorului. USB-uri, HDMI, unitatea optică, reţea, are de toate.
Mai jos observaţi încărcătorul gigantic cu care vine dotat. E cel mai mare pe care l-am văzut până acum şi are şi ditamai mufa cu 4 conectori. Ca să vă faceţi o idee despre performanța laptopului, un notebook normal are alimentator de 90W, că atât consumă maxim. Qosmio X500 are unul de 180W.
Principala problemă rămâne greutatea. Doar notebook-ul are 4,6 kg şi e mare şi dificil de cărat. Cutia are şi mai mult, iar în mod inexplicabil cei din departamentul de ambalare nu i-au pus şi mânere, aşa că mult noroc să cari 5 kg sub braţ.
FUNCŢIONARE
La o primă vedere impresionează ecranul gigantic. E mare şi cu iluminare foarte bună. Cum de obicei laptopul se ţine mai aproape decât monitorul unui desktop (pentru că tastatura e lipită de ecran), aici conştientizezi cel mai bine ce înseamnă să ai un ecran mare aproape de tine şi cum îţi captează întreg câmpul vizual.
Bănuiesc că la performanţă nu prea am ce să zic. Vă daţi seama că este un model de top. Probabil pe piaţă există alte 2-3 laptopuri mai puternice, se numesc Alienware şi costă cu încă 3000-5000 de lei în plus. N-am ce să-i reproşez, chiar se mişcă totul excelent, poţi juca orice, poţi vedea orice film, poţi rula orice software. Nu degeaba am zis că înlocuieşte un desktop.
Boxele sunt surprinzător de bune. Le-am văzut aşa mărişoare, plus Harman Kardon scris deasupra lor, dar am rămas surprins oricum. Se aud bine, pot înlocui oricând o pereche normale de difuzoare 2.0, iar muzica se aude tare şi clar. Suferă de o amplificare prea puternică a înaltelor şi n-au deloc bass, dar faţă de alte boxe de laptop acestea sunt mult în faţă.
Indexul de performanţă din Windows 7 arată şi prima vulnerabilitate a laptopului şi punctul de gâtuire al oricărui sistem hardware modern: hard-diskurile. Oricum le-ai face, sunt părţi mecanice într-o lume electronică şi viteza lor mică îşi spune cuvântul. Windows 7 le dă nota 5.9, toate celelalte componente (procesor, RAM, grafică) obţinând de la 6,9 în sus.
O altă chestie mişto este că laptopul poate încărca dispozitive conectate prin USB chiar şi când este în standby sau hibernare. Suportă această funcţie, are un soft special pentru asta, dar întâi dispozitivele trebuie înregistrate în sistem, ca să ştie cui dă curent, cât şi cum.
SOFTWARE
Windows 7 Home Premium preinstalat: nota 10! Are o partiţie de recovery, sistemul se pune la loc în 2-3 minute, totul ok.
Mult soft pre-instalat: nota 6! Adică bloatware şi chiar nu aveam nevoie de el. McAfee mă tot bătea la cap cu diverse mesaje şi îmi cerea să mă înregistrez la el pe site. Urăsc astea şi cred că majoritatea oamenilor simt la fel. OK, vrei să-mi dai şi softul tău la pachet? Nici o problemă, dar vorbeşte tu producător de laptopuri cu el producător de soft şi faceţi o versiune care să tacă din gură şi eventual doar să mă avertizeze undeva micuţ că ar avea nevoie de nişte informaţii de la mine. Windows 7 permite asta, nu e nevoie de ditamai fereastra pe centrul ecranului. Cel mai tare mă enerveaza că timpul câștigat prin faptul ca Windows 7 vine preinstalat și trebuie doar inițializat se pierde apoi dezinstalând bloatware si soft Toshiba.
Unele utilitare sunt ok, măcar aşa la început. Din cele 5-6 cu numele Toshiba în ele, mi s-a părut util cel Eco Power, care reglează diverse funcţii ale sistemului astfel încât acesta să consume mai puţină energie. Îţi arată în timp real şi consumul sistemului, ceea ce e interesant. Există şi un Health Monitor, care îţi raportează temperaturile şi funcţionarea ventilatoarelor, dar cel mai mişto este că are un senzor pe hard-diskuri şi îţi arată cum se mişca acestea şi ce forţe apar asupra lor. Mişcă laptopul de sus în jos şi vei vedea şi platanele mişcându-se la fel.
Mai sunt mici detalii binevenite. De exemplu la apăsarea tastei Fn îți apar discret, în partea de sus a ecranului, butoanele ce le poți apăsa în combinație cu această tastă, ca să nu mai stai să cauți pe ce F o fi funcția de luminozitate mai puternică sau ecran secundar.
CONCLUZIE
Dacă vrei un laptop super-performant, bun la absolut orice, Toshiba Qosmio X500-13R este ceea ce cauţi. Are chiar şi garanţia aceea No Matter What care ţi-l înlocuieşte indiferent ce păţeşte (verificaţi valabilitatea ei înainte de achiziţionare, că am înţeles că nu va fi la nesfârşit), iar la o asemenea valoare ai nevoie şi de aşa ceva. Doar nu te aştepta să-l cari prea mult. 8349 lei la eMAG, 8348 lei la Koyos.ro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
19/04/2011 la 11:05 AM
Detalii despre No Matter What puteti gasi aici
Andu(Citează)
19/04/2011 la 11:34 AM
As fi apreciat si niste poze cu ecranul aprins, de ansamblu, nu doar detalii.
Razvan(Citează)
19/04/2011 la 11:40 AM
Imi place , dar pretul e cam prohibitiv :)
L!nuX(Citează)
19/04/2011 la 2:23 PM
Este cam mare și prea lucios, iar eu urăsc leptopurile lucioase. Pentru o performanța similară (nu în jocuri), portabilitate și o carcasă mai puțin ghei recomand Lenovo W510. Este asemănător ca dotări, dar cu ecran de 15,6″ și într-adevăr, cu placă video mai slabă – Nvidia Quadro. Dar procesorul este i7 820QM, vine cu HDD 500 GB 7200rpm și i-am adăugat un SSD 128 GB pentru SO. Scrisesem despre el acum un an, probabil că există modele chiar mai bune acum: http://www.melk.ro/2010/07/lenovo-w510.html.
Două întrebări, că ma rugase cineva să-i caut un laptop pentru jocuri – cum e cu garanția: direct la Toshiba fără acte și cutii (în stilul Lenovo) sau prin eMag? Ecranul este TN sau ceva mai bun?
Melk(Citează)
19/04/2011 la 2:37 PM
Eu l-am avut de la Toshiba, nu de la eMAG. Am pus si eu un pret de la un magazin. Totusi, pe eMAG scrie ca trebuie sa te inregistrezi pe site-ul Toshiba ca sa beneficiezi de cea No matter what. Incerc sa aflu mai multe.
Aia cu panoul nu o stiu, nici pe site-ul oficial nu scrie.
http://se.computers.toshiba-europe.com/innovation/ro/product/Qosmio-X500-13R/1093105/toshibaShop/false/
nwradu(Citează)
19/04/2011 la 2:54 PM
Dap, cica te inregistrezi pe site-ul oficial pentru garantia smechera, dupa ce in prealabil ti-ai facut din aia normala. Banuiesc ca e la Toshiba, chiar daca iti intermediaza magazinul treaba.
https://www.nomatterwhatguarantee.com/main_structure.php?page=home
nwradu(Citează)
19/04/2011 la 3:02 PM
Săr’mâna de răspunsuri! Preferam să nu mai intermedieze magazinul garanția, dar asta e. Ca să testezi dacă e TN sau nu, vezi dacă se schimbă contrastul/culorile/luminozitatea când te uiți din alt unghi la ecran, în special pe verticală.
Melk(Citează)
19/04/2011 la 3:19 PM
L-am predat azi, nu mai am pe ce testa.
nwradu(Citează)